O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 8 (od skupaj 8)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄11

Odgovornost etažnih lastnikov za črno gradnjo na skupnem zemljišču

dr. Nana Weber, 19.3.2020

Lastnina in druge stvarne pravice

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2020V letu 2018 sem kupila stanovanje v večstanovanjskem objektu, ki je vpisano v zemljiško knjigo. Stanovanju pripada tudi solastnina zemljišča, ki je v solasti vseh etažnih lastnikov. Na tem zemljišču stoji več pomožnih objektov, med drugim tudi nadstrešek za avtomobil, ki ga je postavil prejšnji lastnik, ki mi je prodal stanovanje. Nadstrešek ni bil predmet prodaje in v kupoprodajni pogodbi ni omenjen. Pod nadstrešek sem nekajkrat parkirala avtomobil, nakar mi je sosed, ki je tudi solastnik zemljišča, navrgel, da se s postavitvijo tega nadstreška ne strinja in da bo podal prijavo na inšpekcijo. Od takrat omenjenega nadstreška ne uporabljam. Nadstrešek ni vpisan v kataster in je verjetno črna gradnja. • Ali sem kot sedanja lastnica odgovorna za stanje nadstreška glede na to, da je bil postavljen v času, ko še nisem bila lastnica stanovanja in solastnica zemljišča, in da ga s pogodbo nisem kupila ter da ga ne uporabljam? • Kako lahko dosežem odpravo napak?
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄11

Ničnost kreditnih pogodb, sklenjenih s tujimi bankami

dr. Nana Weber, 14.3.2019

Banke, zavodi

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2019Sodišče Evropske unije je razsodilo, da je nacionalna zakonodaja države, na podlagi katere so kreditna pogodba in drugi pravni akti, sprejeti na podlagi te pogodbe, retroaktivno nični od datuma, ko so bili sklenjeni, če so bili sklenjeni s posojilodajalcem, ki ima sedež v drugi državi članici, kot je država članica prejemnika storitve, in ki od pristojnih organov te države članice ni pridobil vseh potrebnih dovoljenj, v nasprotju s pravom Unije.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄11

Odpoved starejši delavki - prejemanje denarnega nadomestila za čas brezposelnosti

dr. Nana Weber, 14.3.2019

Delovna razmerja, POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2019V Pravni praksi sem prebrala članek Odpoved iz poslovnih razlogov starejši delavki - upoštevanje znižanja starostne meje. Sama sem v podobni situaciji - maja bom dopolnila 57 let starosti in 38 let delovne dobe. Zaradi smrti hčere sem že tri leta na bolniški, v tem času sem delala samo dvakrat po dva meseca, pa še to komaj zmorem, zato bi želela izkoristiti prejemanje denarnega nadomestila za čas brezposelnosti v trajanju 25 mesecev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄11

Prenehanje delovnega razmerja kot disciplinski ukrep

dr. Nana Weber, 20.3.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2014Kolektivna pogodba za kulturne dejavnosti v Republiki Sloveniji med disciplinskimi ukrepi predvideva tudi prenehanje delovnega razmerja. • Glede na to, da ZDR-1 določa, da lahko delodajalec, če ugotovi disciplinsko odgovornost, izreče delavcu opomin, druge disciplinske sankcije pa le, če so določene v kolektivni pogodi na ravni dejavnosti, hkrati pa določa, da disciplinska sankcija ne sme trajno spremeniti delovnopravnega položaja delavca, ali je disciplinski ukrep prenehanja delovnega razmerja po kolektivni pogodbi zakonit?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄11

Prezgodaj za oceno učinkov prestrukturiranja

dr. Nana Weber, 20.3.2014

Civilni sodni postopki

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2014"Imeli smo navidezni sistem varovanja dolžnikov. Ko tak sistem potrebuješ, ne deluje," je uvodoma na okrogli mizi v okviru strokovnega srečanja Aktualna vprašanja insolvenčnega prava, ki so v organizaciji IUS SOFTWARE potekali 13. in 14. marca 2014 v Kranjski Gori, izpostavil njen vodja, profesor na PF Univerze v Ljubljani dr. Marko Simoneti in dodal: "V bančništvu je potreben nadzor, sistem, in ne medsebojna solidarnostna odgovornost."
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄11

Letni dopust med čakanjem na delo

dr. Nana Weber, 20.3.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2014Delavca smo v skladu s 138. členom Zakona o delovnih razmerjih za tri mesece napotili na čakanje na delo doma. • Ali lahko delavec v tem času izrabi letni dopust?
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄11

Avtoriteta DZ

mag. Nana Weber, 21.3.2013

Pravoznanstvo

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2013"Eden bistvenih problemov je odnos med Državnim zborom in Ustavnim sodiščem. Vodilo za delo slednjega je izvršilni sodni aktivizem. Ustavno sodišče ne spoštuje načela delitve oblasti in posega v pristojnosti Državnega zbora," je uvodoma na srečanju Pravniškega društva Ljubljana, ki je potekalo 14. marca 2012 v Ljubljani, dejal dr. Ivan Kristan.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄11

Vračilo sodne takse

Murgel Jasna, Weber Nana, 22.3.2012

Sodni registri in sodne takse

dr. Jasna Murgel, mag. Nana Weber, Pravna praksa, 11/2012Prejšnji Zakon o sodnih taksah (ZST) je v 12. členu določal, da so stranke oproščene plačila sodne takse (med drugim) za poravnavo. V novem Zakonu o sodnih taksah (ZST-1), ki velja od 1. oktobra 2008, pa te določbe ni več. Sodišča so na podlagi drugega odstavka 32.a člena ZST, če sta stranki pred izdajo odločbe sklenili sodno poravnavo, vračala polovico takse, plačane v skladu z ZST (na primer takse za tožbo). Taksna tarifa, uveljavljena na podlagi novega ZST-1, je jasno določila, da se dve tretjini plačane sodne takse vrne, kadar je pred sodiščem prve stopnje sklenjena poravnava, ena tretjina pa, če je poravnava sklenjena pred pritožbenim sodiščem. Prav tako pa je v praksi dodatna težava v višini sodne takse (če do vračila ne pride, še toliko bolj): takse, ki jih mora plačati tisti, ki je predlagal uvedbo postopka ali opravo posameznega dejanja, so namreč naravnost ogromne; pri gospodarskem sporu, v katerem je vrednost predmeta štiri milijone evrov, mora stranka vnaprej založiti kar 26.925 evrov. Ker pa je vprašanj v praksi še precej, bova predstavili nekaj primerjav in najinih pogledov na veljavno ureditev.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 11

Leto objave

2020(1) 2019(2) 2014(3) 2013(1)
2012(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVW XYZŽ
< Prva črka priimka: W

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov