O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 3 (od skupaj 3)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

Odsotnost z dela zaradi praznikov

dr. Nana Weber, 29.5.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 21/2014Podjetje ima v pogodbah o zaposlitvi nerodno določbo, da ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob praznikih. Delavci zato menijo, da so upravičeni do odsotnosti z dela ob vseh praznikih, ne le tistih, ki so določeni kot dela prosti dnevi, kot določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Menimo, da taka razlaga ni pravilna. • Ali so delavci kljub vsemu upravičeni do odsotnosti z dela na vsak praznik in kako v tem primeru obračunati nadomestilo plače?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄21

Stereotipi o spolnih vlogah ne opravičujejo diskriminacije

mag. Nana Weber, 31.5.2012

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 21/2012Ruski Zakon o vojaški službi določa, da so do starševskega dopusta v trajanju treh let upravičene le vojakinje, vojaki pa ne. Pritožnik, sicer oče treh otrok, ki jih je po razvezi dobil v varstvo in vzgojo, je za najmlajšega otroka kmalu po njegovem rojstvu zaprosil za starševski dopust, vojska pa mu ga je odobrila v trajanju treh mesecev. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je 7. oktobra 2010 razsodilo, da zakonodajalec dopušča različno obravnavanje na podlagi spola in statusa vojaka, ter ugotovilo kršitev 14. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) - prepoved diskriminacije - v povezavi z 8. členom EKČP - pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja. Veliki senat je odločitev pred kratkim potrdil.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄21

Alternative, ki to niso

Nana Weber, 2.6.2011

SOCIALNO VARSTVO IN ZAVAROVANJE

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 21/2011"Prepričana sem, da drugega izhoda, kot je ta reforma, ni, če je svet tak, kot je," je na okrogli mizi o vplivu pokojninskega sistema na zaposlene in upokojene - ki sta jo v okviru že X. Dnevov delovnega in socialnega prava 26. maja v Portorožu organizirala Inštitut za delo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Planet GV - povedala profesorica na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič in dodala: "Potrebujemo to reformo, ob tem pa resen začetek razprave o tem, v kakšnem svetu želimo živeti." S tem se je strinjal tudi minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik, saj je prepričan, da (spremenjeni) pokojninski sistem sam po sebi ni zadosti: "Če ga ne sprejmemo, pa bomo imeli samo še večje težave; naš sistem je v teh kriznih časih pokazal vse svoje luknje."
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 21

Leto objave

2014(1) 2012(1) 2011(1)

Področja

9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVW XYZŽ
< Prva črka priimka: W

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov