O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 11 / 11
Dokumenti od 251 do 271 (od skupaj 271)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄28-29

Prepoved gradnje minaretov je (še) dopustna

Nana Weber, 21.7.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 28-29/2011Domnevno sporna ustavna prepoved gradnje minaretov v Švici je dobila epilog na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), ki pa zadeve ni presojalo po vsebinski plati, saj je ugotovilo, da je v skladu s 35. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) obravnavanje nedopustno. Pritožniki so kljub vsemu zadovoljni, saj je ESČP v sodbi nakazalo pogoje za obravnavanje v prihodnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄27

Pripoznanje očetovstva pri poslovno nesposobni osebi

Nana Weber, 14.7.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 27/2011Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je vnovič zaščitilo interese oseb, ki jim je odvzeta poslovna sposobnost. V ravnanju hrvaških organov, ki poslovno nesposobnemu pritožniku niso dovolj hitro in primerno pomagali pri tem, da bi bilo njegovo pripoznanje očetovstva otroka, rojenega zunaj zakonske zveze, pravno veljavno, je ugotovilo kršitev 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) - pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄24-25

Osebni status posameznika

Nana Weber, 23.6.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 24-25/2011Področje osebnega statusa je slabo raziskano. Na administrativne težave in neprijetnosti evropski državljani največkrat naletijo, ko želijo urediti svoj osebni status ali status svojega otroka. Predpisi po posameznih državah se razlikujejo, mednarodne konvencije in pravila mednarodnega zasebnega prava pa obstoječe konflikte rešujejo v manjši meri.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄21

Alternative, ki to niso

Nana Weber, 2.6.2011

SOCIALNO VARSTVO IN ZAVAROVANJE

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 21/2011"Prepričana sem, da drugega izhoda, kot je ta reforma, ni, če je svet tak, kot je," je na okrogli mizi o vplivu pokojninskega sistema na zaposlene in upokojene - ki sta jo v okviru že X. Dnevov delovnega in socialnega prava 26. maja v Portorožu organizirala Inštitut za delo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Planet GV - povedala profesorica na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič in dodala: "Potrebujemo to reformo, ob tem pa resen začetek razprave o tem, v kakšnem svetu želimo živeti." S tem se je strinjal tudi minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik, saj je prepričan, da (spremenjeni) pokojninski sistem sam po sebi ni zadosti: "Če ga ne sprejmemo, pa bomo imeli samo še večje težave; naš sistem je v teh kriznih časih pokazal vse svoje luknje."
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄20

Italija ni odgovorna za smrt demonstranta

Nana Weber, 26.5.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 20/2011Srečanje držav članic G8 v letu 2001 je spremljala smrt demonstranta Carla Giulianija, ki ga je ustrelil takrat komaj dvajsetletni karabinjer M. P. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zadevo že presojalo in odločilo, da Italija ni prekršila pravice do življenja, ki jo varuje 2. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) glede čezmerne uporabe sile in glede pozitivne dolžnosti varstva življenja svojih državljanov, temveč je šlo zgolj za kršitev 2. člena EKČP glede procesnih kršitev, ki jih državam nalaga ta člen, in priznalo pritožnikom - vsakemu od staršev umrlega demonstranta, po 15.000 evrov odškodnine, sestri pa 10.000 evrov. V vnovičnem odločanju je sodišče spremenilo stališče glede edine ugotovljene kršitve in razsodilo v prid Italiji.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄17

Pri stikih z otrokom mora država upoštevati razpoložljivi čas starša

Nana Weber, 5.5.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 17/2011Hrvaška je enajst let ignorirala prošnjo pritožnika, da bi videl hčerko vsak četrti dan, čeprav je delal 288 kilometrov stran in bi lahko le takrat, ko je v službi prost, brez večjih težav prišel do kraja srečanja. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je naredilo pomemben korak, ko je v povezavi s pravico do stikov med starši in otroki, ki je temeljni element pravice do družinskega življenja, Hrvaški izdalo konkretno navodilo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄14

Sporna Dublinska uredba končno dobiva vsebino

Nana Weber, 14.4.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 14/2011Azilni postopek v državah EU ureja Dublinska uredba. Da sistem v praksi ne deluje, že dlje časa opozarjajo mednarodne in nevladne organizacije, vključno z Evropsko komisijo, ki je 3. decembra 2009 predlagala več sprememb za zagotovitev pravične in enake obravnave vseh prosilcev. Do danes se ni nič spremenilo, zato je veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) naredil pomemben korak, ko je v zvezi z uporabo uredbe ugotovil kršitev prepovedi mučenja in pravice do učinkovitega pravnega sredstva, ki ju varuje Evropska konvencija o človekovih pravicah (EKČP). ESČP je določbe uredbe doslej presojalo le enkrat, vendar kršitev EKČP ni ugotovilo. Po januarskih podatkih čaka na obravnavanje pred ESČP še 960 zadev s tega področja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄13

Pogojni odpust pod drobnogledom

Nana Weber, 7.4.2011

Izvrševanje kazenskih sankcij, amnestija in pomilostitev

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 13/2011Žalostno je, da se družba zgane šele, ko se zgodi nepojmljiva tragedija. Še bolj žalostno pa je, da se takrat začne panično iskanje krivca. Kdo je odgovoren za smrt deklice, ki jo je ubil oče v kratkem času po tem, ko je bil pogojno odpuščen?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄12

Ali prejem darovane krvi pogojujejo predsodki!?

Nana Weber, 31.3.2011

Zdravila

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 12/2011Vprašanje, kdo je lahko pri nas krvodajalec, je večinoma prepuščeno zdravniškemu osebju. Zakonodaja s preohlapnim urejanjem dopušča diskriminacijo istospolno usmerjenih oseb. Še več, ne le deklariranega geja, temveč vsakega moškega, ki je kdaj imel spolni odnos z drugim moškim (MSM), doleti dosmrtna prepoved darovanja krvi, brez možnosti nasprotnega dokaza, in to ne zato, ker je tako napisano v zakonodaji, temveč, ker zdravniško osebje predpise tako razlaga. Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) pojasnjuje, da vsak moški, ki je imel kdajkoli spolni odnos z drugim moškim, zaradi specifičnega spolnega vedenja sodi v skupino ljudi s povečanim tveganjem. Tako razlago utemeljuje z evropskimi predpisi kot nadnacionalnim imperativom, ki pa darovanja krvi MSM nikakor ne prepovedujejo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄2

Zasebno življenje nosečnice v konkurenci s pravico do življenja zarodka

Nana Weber, 20.1.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 2/2011Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki jo je veliki senat v sestavi sedemnajstih članov leto dni po opravljeni javni obravnavi končno razglasil, sporoča, da je treba zavarovati pravico nerojenega otroka do življenja. Države lahko splav prepovejo, vendar s tako prepovedjo kršijo pravico do zasebnega življenja nosečnice iz 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) le, kadar je zaradi nosečnosti ogroženo njeno življenje, ne pa tudi zdravje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄49-50

Obljuba varovanja zaupnih podatkov ne šteje?

Nana Weber, 16.12.2010

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 49-50/2010Pritožnik je pred začetkom znanstvene raziskave udeležencem obljubil popolno tajnost njihovih podatkov. Čeprav mu je nacionalno sodišče naložilo, da mora omogočiti dostop do raziskovalnega materiala dvema raziskovalcema, tega ni storil. Sledila je pogojna obsodba. Primer načenja veliko pravnih vprašanj, vendar je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) presojalo le, ali pomeni kazenska obsodba kršitev pravice do spoštovanja zasebnega življenja po 8. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) in kršitev pravice do svobode izražanja po členu 10 EKČP.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄46

Pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja vsebuje pravico do izbire priimka

Nana Weber, 25.11.2010

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 46/2010Če država članica posamezniku ne daje možnosti, da bi po sklenitvi zakonske zveze obdržal svoj priimek, mora to razumno in objektivno utemeljiti. Sicer krši prepoved diskriminacije po 14. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) v povezavi s pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja po 8. členu EKČP, je pojasnilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄45

Države niso dolžne priznavati cerkvenih porok

Nana Weber, 18.11.2010

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 45/2010Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) je odločil, da zavrnitev zahtevka pritožnice za vdovsko pokojnino in druge socialne ugodnosti po umrlem partnerju, ker je bila z njim poročena cerkveno, ne pa tudi civilno, ni v nasprotju s 14. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) - prepoved diskriminacije, v povezavi s 1. členom Protokola št. 1 (varstvo premoženja), prav tako pa ne gre za kršitev 8. člena EKČP (pravica do spoštovanja družinskega in zasebnega življenja).
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄44

Pravica do starševskega dopusta pripada tudi moškim

Nana Weber, 11.11.2010

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 44/2010Ruski Zakon o vojaški službi določa, da so do starševskega dopusta v trajanju treh let upravičene le vojakinje, vojaki pa ne. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pred kratkim pojasnilo, da zakonodajalec dopušča različno obravnavanje na podlagi spola in statusa vojaka, ter ugotovilo kršitev 14. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) - prepoved diskriminacije v povezavi z 8. členom (pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja) EKČP.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄39

Različno obravnavanje na podlagi spolne usmerjenosti

Nana Weber, 7.10.2010

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 39/2010Pravila o preživnini, ki so veljala v Veliki Britaniji v letih 2000 in 2001, so določala nižjo višino preživnine za tistega od otrokovih staršev, ki je izkazal novo partnersko zvezo z osebo nasprotnega spola. Pritožnica, ki je osnovala novo partnersko zvezo z žensko, je morala pol leta plačevati več kot trikrat višjo preživnino, kot bi jo, če bi živela z moškim. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je ugotovilo kršitev 14. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) - prepoved diskriminacije. Presenetljivo pa kljub spremenjeni sodni praksi ESČP, kaj sodi v kontekst družinskega življenja, ni ugotovilo kršitve 8. člena (pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja) EKČP.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄34

Še o problemih izvajanja ZDZdr v praksi

mag. Nana Weber, 22.9.2010

Zdravstvena in lekarniška dejavnost

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 34/2010Zakon o duševnem zdravju (ZDZdr) je kot pogoj za sprejem posameznika na zdravljenje brez njegove privolitve v psihiatrično bolnišnico v oddelek pod posebnim nadzorom in v varovani oddelek socialnovarstvenega zavoda med drugim določil, da ima posameznik hudo moteno presojo realnosti. Sodišče mora po prejemu predloga za sprejem na zdravljenje posameznika poučiti o pravici do odvetnika, ki ga mora imenovati v enem dnevu od vročitve predloga, sicer mu ga sodišče postavi po uradni dolžnosti. Ureditev je povsem neživljenjska in ni v skladu s pravno logiko.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄36

Zdravljenje proti volji posameznika krši pravico do zasebnega življenja

mag. Nana Weber, 16.9.2010

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 36/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄35

Istospolne zakonske zveze v luči argumenta tradicije in starševstva

mag. Nana Weber, 9.9.2010

Zakonska zveza in družinska razmerja

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 35/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄29-30

Odprta vprašanja tudi na področju OBMP

mag. Nana Weber, 22.7.2010

Zakonska zveza in družinska razmerja

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 29-30/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄28

ZDZdr - ali zakonodaja dovolj ščiti pred zlorabo pravic?

mag. Nana Weber, 15.7.2010

Zdravstvena in lekarniška dejavnost

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 28/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄27

Priznavanje tujih sodnih odločb o posvojitvi otroka s strani istospolnih partnerjev

mag. Nana Weber, 8.7.2010

Civilni sodni postopki

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 27/2010Članek iz revije Pravna praksa.
<<   Prejšnja | Stran: 1 ... 9 10 11 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(271)

Leto objave

2019(24) 2018(21) 2017(15) 2016(18)
2015(17) 2014(68) 2013(45) 2012(32)
2011(20) 2010(11)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVW XYZŽ
< Prva črka priimka: W

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov