O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 13 (od skupaj 13)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄49-50

Novo leto

Matej Tomažin, 20.12.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 49-50/2012V zadnjih dveh oziroma treh tednih se je v slovenskem gospodarskem prostoru zgodilo nekaj, kar smo sicer pričakovali že prej - vendar bolje pozno kot nikoli. Začelo se je pogosteje govoriti o privatizaciji. Ne glede na to, da je to že velikokrat prežvečena tema, je njena notranja vrednost tako velika, da jo je znova in znova smiselno poudariti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄46

Kako nas vidijo v tujini

Matej Tomažin, 29.11.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 46/2012Pred nekaj dnevi sem službeno obiskal evropsko finančno prestolnico - London. V mestu, v katerem nebotičniki sporočajo, da je ekonomska gravitacija na delu, sem imel priložnost ujeti razmišljanje tujih finančnikov o Sloveniji. Pa ni bilo zgolj negativno oziroma pozitivno. Bilo je realistično.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄43

Svečka upanja

Matej Tomažin, 8.11.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 43/2012Konec oktobra je bil pester. Vlagatelji smo lahko spremljali zamenjavo lastništva pri nekaterih podjetjih in tudi nadaljevanje domače politične folklore. Če bi od daleč pogledali, bi lahko rekli, da smo bili v ravnotežju, saj so dobre novice nekako ublažile negativne. Kljub temu pa je občutek čuden.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄38

Slovenska borza se prebuja

Matej Tomažin, 4.10.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 38/2012September je prinesel nekaj, česar slovenska borza že dolgo časa ni videla - tj. konkretnejšo rast tečajev slovenskih delnic. Seveda ne vseh, saj je zanimanje predvsem za tista podjetja, ki imajo stabilen denarni tok, poslujejo brez težav, za nameček pa se morebiti omenjajo kot privatizacijske tarče.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄35

Privatizacija

Matej Tomažin, 13.9.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 35/2012V času, ko Vlada išče denar, da bo lahko nahranila javno upravo, nakazala vrsto socialnih transferjev, poplačala naraščajoče obresti vse večjega dolga in zagnala nekaj predvidenih investicij, se vse pogosteje pojavlja ideja privatizacije. Kot pri vsaki stvari se je tudi pri tem Slovenija razdelila na dva dela. Eden je za, drugi proti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄29-30

Ali sploh prepoznamo pozitivna znamenja?

Matej Tomažin, 26.7.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 29-30/2012V javnih občilih je prevlada negativnih novic že tako očitna, da se povsem upravičeno sprašujemo, ali sploh še znamo prepoznati pozitivna znamenja. Na prvi pogled sicer preprosto vprašanje, toda vprašajte se, na koliko problemov pomislite, ko premišljujete o trdnosti kakšne pozitivne novice. Pravzaprav je kar težko najti pot iz te negativne medijske spirale.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄24-25

So novi načrti zgolj drugačna embalaža?

Matej Tomažin, 21.6.2012

Vlada

Matej Tomažin, Pravna praksa, 24-25/2012Pred časom je Vlada predstavila nov koncept celovite ureditve upravljanja s kapitalskimi naložbami Republike Slovenije. Ker pa se je zbiranje pripomb končalo šele pred kratkim, še ne vemo, kakšna bo pravzaprav njegova končna podoba. Kljub temu pa je koncept dobro izhodišče, ki bi lahko slovenski državni sklad uvrstil ob bok največjim svetovnim državnim skladom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄21

Obdobje skupščin

Matej Tomažin, 31.5.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 21/2012Medtem ko na zahodnih borzah spremljamo vihar in negotovost okoli grško-evropske tragedije, domači vlagatelji vse več pozornosti namenjajo sklicem skupščin slovenskih podjetij. Prihaja namreč obdobje skupščin. Obdobje, ko lahko delničarji - tudi tisti mali, spregovorijo, vprašajo, namignejo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄18

Pogled od daleč

Matej Tomažin, 10.5.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 18/2012V svoji zadnji kolumni sem predstavil tezo, da se na slovenskem kapitalskem trgu skriva zanimiva priložnost, ki bi lahko dobila poseben pospešek, če bodo vladnim besedam sledila tudi dejanja. Na primer postopek privatizacije bi spodbudil kroženje kapitala in borza bi tako lahko kot kakšna tržnica, na katero pripeljejo svežo zelenjavo, več kot zaživela. Čeprav je ta scenarij verjeten, pa ni nujno, da ga bomo kmalu dočakali.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄13

Luč na koncu tunela

Matej Tomažin, 5.4.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 13/2012Ko omenim slovenski kapitalski trg, se sogovorniki v večini primerov nasmehnejo in kaj hitro preidejo na drugo temo. Občutek, da so ga odpisali in da vanj ne verjamejo več, je več kot očiten. Seveda se vsakič sprašujem, ali je ta občutek upravičen, in bolj kot opazujem naša največja in najboljša podjetja, ugotavljam, da se večina zelo moti. Slovenski kapitalski trg bo v prihodnjih dveh letih pozitivno presenetil.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄11

Letošnje dividende lahko presenetijo

Matej Tomažin, 22.3.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 11/2012Z objavami o poslovanju slovenskih podjetij v preteklem letu smo bolj ali manj pri koncu, podjetja pa so na palec poslovala bolje kot v letu poprej. Za to so zaslužni tako zunanji (na primer vpliv gospodarske rasti držav, s katerimi največ trgujemo) kot tudi notranji dejavniki (na primer rezultati racionalizacij oziroma optimizacij poslovanja), a žal ti dejavniki ne ponujajo dovolj dobrega temelja, da bi podjetja v napovedih za letošnje leto bila zelo optimistična.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄8

Naftni pritiski

Matej Tomažin, 1.3.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 8/2012Na kapitalskih trgih je tudi letos zelo pestro. Takoj po začasni rešitvi grškega problema se je pokazalo novo "žarišče", o katerem bomo v prihodnjih tednih vse pogosteje brali - o ceni naftnih derivatov, ki je znatno poskočila. Vse glasnejše vprašanje zato je, ali je svetovno gospodarstvo res v tako dobrem stanju, da bo preživelo vpliv vse dražjih energentov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄3

Optimizem na vidiku

Matej Tomažin, 26.1.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 3/2012Borzno leto se je začelo dobro. Tečaji delnic na svetovnih trgih rastejo in vlagatelji se že sprašujejo, ali je to znamenje, da vlak počasi speljuje. Bojazen, da bi speljal brez njih, je sicer zaznati, toda to vsekakor ni primerljivo s stanjem, ko so bili odzivi vlagateljev bistveno močnejši. To pa je posledica spremenjenega odnosa do tveganja.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(13)

Leto objave

< Vsi
2012(13)
> Januar(1) > Marec(2) > April(1) > Maj(2) > Junij(1) > Julij(1) > September(1) > Oktober(1) > November(2) > December(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠT UVWXYZŽ
< Prva črka priimka: T

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov