O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 32)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄14

Ločena mnenja tudi v Beneški komisiji?

dr. Ciril Ribičič, 4.4.2019

Pravoznanstvo

dr. Ciril Ribičič, Pravna praksa, 14/2019Na marčevski seji Beneške komisije je skupina njenih članov predlagala uvedbo ločenih mnenj članov, ki nasprotujejo večinsko sprejetemu mnenju Komisije. Predlog je sprožil veliko nasprotovanja, češ da
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄14

Moč pravnega izročila

Hinko Jenull, 6.4.2017

Pravoznanstvo

Hinko Jenull, Pravna praksa, 14/2017Kontinuiteta nima vedno enakega pomena. Slednji je odvisen je od področja, na katerem se uveljavlja, od dosežkov in časovnega zamika. Najbolj pa od vrednotenja, ki bolj kot objektivnim znanstvenim dejstvom sledi trenutnim interesom in načrtom. Dvojnost doživljanja (istih) dogodkov in junakov kot (enkrat) pozitivnih in (drugič) negativnih je značilna tudi za pravno področje. Medtem ko enotno častimo določitev slovenščine za uradni jezik na sodiščih ali uvedbo razglašanja sodb v imenu zakona, se spominjamo celo uveljavitve ODZ v deželah avstrijske monarhije ali pa Code Napoleon na slovenskem ozemlju, je pri časovno bližjih, zlasti ustavnopravnih in političnih, aktih spomin že (še?) precej selektiven. Kaj hočemo, zgodovina kratkoročno ni pravična mati. A to ni današnja tema.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄14

EU: Z majhnimi koraki v diktaturo

Mrva Blaž, Jesenko Miha, 6.4.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Pravoznanstvo

Blaž Mrva, Miha Jesenko, Pravna praksa, 14/2017V Ljubljani se je mudil britanski predavatelj, publicist, dolgoletni novinar pri državni televiziji BBC in konspirolog David Icke, ki trdi, da je v EU vedno manj svobode. Z njim smo opravili intervju.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄14

Varnost po bruseljskih napadih

dr. Aleš Završnik, 7.4.2016

Pravoznanstvo

dr. Aleš Završnik, Pravna praksa, 14/2016Ideje, da je treba obrniti ISIL-ovo skripto "nasilje-na-nasilje", da je nujno neposredno silo pospremiti z nevtralizacijo seduktivne moči skrajnega islama v pritegovanju mladih v evropskih getih in - in to je bistveno - da je potrebno osredotočeno delovanje varnostnih in obveščevalnih služb na izbrane tarče, in ne preventiven množični nadzor, so pogosto histerično označene za nazadnjaške. Bavarski krščanski socialisti vzklikajo: "Bombe pokajo, mi pa smo zaskrbljeni za varstvo osebnih podatkov?!" A zahteve po ustanovitvi "varnostne unije" so igranje "varnostnega teatra".
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄14

Vključujoča družba in sodobni izzivi

Matej Cerar, 9.4.2015

Pravoznanstvo

Matej Cerar, Pravna praksa, 14/2015Državni svet RS je 27. marca 2015 gostil prvi posvet na temo vključujoče družbe, ki sta ga pripravila Inštitut za razvoj vključujoče družbe in Inštitut za ustavno pravo. Na posvetu so predavatelji pod moderatorstvom dr. Igorja Pribca s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani predstavili svoje poglede na stanje vključenosti posameznih skupin prebivalstva v Sloveniji in izzive za v prihodnje. Posvet je prevevalo prepričanje, da mora biti vključevanje vrednota in moramo k njej stremeti, saj nas razlike bogatijo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄14

Priznanje tuje sodne odločbe o nadomestnem materinstvu

dr. Judita Dolžan, 9.4.2015

Pravoznanstvo

dr. Judita Dolžan, Pravna praksa, 14/2015Tako kot druga tuja sodišča se tudi čedalje več nemških sodišč in upravnih organov v zadnjem času vse pogosteje ukvarja s primeri, ko pari z otrokom, ki ga je rodila nadomestna mati, želijo pripotovati ali so že pripotovali v ZRN in predlagajo naknadni vpis v tujini nastalega matičnega dejstva oziroma priznanje tuje sodne odločbe, s katero je pristojni organ v tujini odločil, da so otrokovi starši. Vse več ljudi, ki po naravni poti ne morejo postati starši in so v svoji matični državi izčrpali vse dopustne možnosti, se namreč odloči za nadomestno materinstvo v državah, v katerih je to dopustno, saj je to poleg posvojitve edini način, da lahko postanejo starši. Sodna praksa se v teh primerih zelo razlikuje, pri čemer je odločitev sodišč pogosto odvisna od naključnih dejstev in individualnih pravnih mnenj.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄14

Vpliv temeljnih pravic na evropsko zasebno pravo in vloga Sodišča EU

dr. Petra Ferk, 9.4.2015

Pravoznanstvo

dr. Petra Ferk, Pravna praksa, 14/2015Dr. Verica Trstenjak, ena od ustanovitvenih članic Slovenskega društva za evropsko pravo, ki si nenehno prizadeva za promocijo in razvoj evropskega prava, je bila 1. aprila 2015 v prostorih Evropske pravne fakultete v Ljubljani na volilnem občnem zboru društva vnovič izvoljena za njegovo predsednico.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄14

O ustavni spremembi: pot do odločitve o (ne)dopustnosti razpisa referenduma

Zagorc Saša, Štajnpihler Tilen, 9.4.2015

Pravoznanstvo

dr. Saša Zagorc, dr. Tilen Štajnpihler, Pravna praksa, 14/2015Vsako predrugačenje ustavnega okvira glede dopustnosti zakonodajnega referenduma, bodisi (neposredno) s spremembo Ustave bodisi (posredno) s spremembo ustavnosodne prakse, spremeni pravna in politična razmerja med nosilnimi deležniki, tj. Državnim zborom, Ustavnim sodiščem, predlagateljem referenduma, predlagateljem zakona in volivci. Njihova vloga se posledično prilagodi novi realnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄14

Kaj je pravica - kaj je resnica?

mag. Miroslav Mozetič, 9.4.2015

Pravoznanstvo

mag. Miroslav Mozetič, Pravna praksa, 14/2015Ali so te besede našega velikega pravnika še vedno veljavne? Morale bi biti. On je govoril tudi o "človečnem" pravu. Govoril je o pravu, katerega namen (bit) je, da služi pravičnosti, da je "človečno". In, da pravo, ki ni človečno, ni pravo. Ne služi pravičnosti. Prepričan sem, da je v mesecu, ko Ustavno sodišče razgrne pred javnostjo poročilo o svojem delu v preteklem letu, prav, da se spomnimo teh besed. Pa ne le spomnimo, tudi zamisliti bi se morali ob njih, zlasti tisti, ki smo tako ali drugače aktivno vpleteni v različne pravne postopke. Pri tem si velja postaviti tudi nekaj vprašanj.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Je referendum sploh še dopustno razpisati hkrati z volitvami?

dr. Janez Pogorelec, 10.4.2014

Pravoznanstvo

dr. Janez Pogorelec, Pravna praksa, 14/2014Stališča v tem prispevku niso nujno tudi stališča ustanove, v kateri je avtor zaposlen. V zadnjih dneh se je med političnimi strankami razvnela huda polemika o tem, ali naj bo zakonodajni referendum o noveli Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih1
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Privilegij zoper samoobdolžitev

Avtor ni naveden, 10.4.2014

Pravoznanstvo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 14/20141. Okrajno sodišče v Mariboru je obdolžena A. A. in B. B. spoznalo za kriva storitve kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po drugem v zvezi s prvim odstavkom 240. člena Kazenskega zakonika (KZ) ... Z isto sodbo je sodišče spoznalo pravno osebo R. d. o. o. odgovorno za dve kaznivi dejanji ponareditve ali uničenja poslovnih listin po drugem v zvezi s prvim odstavkom 420. člena KZ v zvezi s 1. točko 4. člena in 7. točko 25. člena Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja (ZOPOKD) ... Višje sodišče je v celoti zavrnilo pritožbo ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Pooblaščenec

Nataša Skubic, 10.4.2014

Pravoznanstvo

Nataša Skubic, Pravna praksa, 14/2014Pooblaščenec je pravni zastopnik stranke, ki je stranko (pooblastitelja) upravičen zastopati na podlagi pooblastila. Pooblaščenec lahko zastopa stranko pri določenih pravnih poslih ali pa jo zastopa v sodnih postopkih. V tem kotičku se bom omejila na pooblaščenca kot zastopnika stranke v sodnih postopkih.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Dvojezičnost sodnih postopkov za vsako ceno

Zoran Skubic, 10.4.2014

Pravoznanstvo, Sodišča

Zoran Skubic, Pravna praksa, 14/2014Pravica do uporabe svojega jezika, še zlasti v uradnih postopkih, je zgodovinsko eden temeljev obstoja - in razvoja - vsake etnične skupine. Tega dejstva smo se Slovenci v preteklosti zelo dobro zavedali, še posebej glede občevanja in uradovanja v sodnih postopkih. Zato niti ne preseneča ureditev 11. člena Ustave RS, ki poleg slovenščine kot uradnega jezika na območjih občin, v katerih živi italijanska ali madžarska narodna skupnost, kot uradno priznava tudi uporabo italijanskega ali madžarskega jezika. Toda kaj se zgodi, če bi v sodnem postopku na omenjenih območjih narodnostnih manjšin "uradno občevanje" v upoštevnem jeziku manjšin pred slovensko sodnijo priglasil tujec, a državljan EU, ki ni pripadnik obravnavanih manjšin? Lahko naše sodišče njegovo vlogo zavrže iz razloga, da ni bila sestavljena v uradnem (slovenskem) jeziku? In če ne, ali je pri tem v luči prava EU in doktrine Bickel/Franz kakšna razlika med civilnimi in kazenskimi postopki?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Poenostavitev sodnih postopkov

dr. Marko Novak, 10.4.2014

Pravoznanstvo, Sodišča

dr. Marko Novak, Pravna praksa, 14/2014Z razvojem civilizacije postajajo sodobne družbe kompleksne in to velja tudi za njihove pravne sisteme. V takih družbah ti po logiki inercije postajajo zapleteni. Da sistem ni priča imploziji, ga je treba sproti razbremenjevati in s tem dosegati njegovo večjo učinkovitost. Temu se danes ne more izogniti noben pravni sistem t. i. zahodnega sveta, vendar bo med temi bolje delujoč tisti, ki se bo izzivom časa znal prilagajati. Njegovo učinkovitejše delovanje bo med ljudmi imelo tudi pozitivne vsebinske posledice.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄14

Drugo državno tekmovanje Prav(n)a rešitev

Žiga Perović, 11.4.2013

Pravoznanstvo

Žiga Perović, Pravna praksa, 14/2013V petek in soboto, 5. in 6. aprila 2013, se je na PF Univerze v Ljubljani tudi letos odvilo tekmovanje Prav(n)a rešitev, v katerem so se med seboj pomerile ekipe dodiplomskih študentov prava. Vsaka izmed njih je morala pripraviti mnenje in najprimernejšo rešitev primera, ki sta ga posredovali sodelujoči odvetniški pisarni.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄14

Očiščenje in pomlajenje

dr. Marko Pavliha, 11.4.2013

Pravoznanstvo

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 14/2013"Svetlejši iz noči zasije dan/življenje mlado vre iz starih ran/in iz trohnobe se rodi vstajenje!" je recitiral Ivan Cankar davnega aprila 1918 v tržaškem "Ljudskem odru" na svojem sedmem in poslednjem predavanju o očiščenju in pomlajenju. "Vsak zase - izvzamem le iste, ki nimajo ne srca, ne duše, temveč le usta in denarnico - vsak zase se je pričel zavedati zmot in zablod preteklosti, se je s skrbjo in strahom, toda hkrati z vero in upanjem zagledal v prihodnost, začel si meriti novo pot - sebi, otrokom in vnukom. To je očiščenje in pomlajenje."
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

Kako ozdraviti družbeno (j)etiko?

dr. Marko Pavliha, 12.4.2012

Pravoznanstvo

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 14/2012Če ne slišimo presunljivega kašljanja matere Družbe, ki ga tudi vrli golniški zdravniki ne zmorejo pomiriti, smo čustveno gluhi in otopeli. Njena pljuča, možgane in srce razjedajo nalezljivi (j)etični bacili, kar nas v bridko pogubo sili. Znotraj parlamenta plešejo mrtvaško četvorko lingvist, germanist, ponarejevalec in izkoriščevalec, zunaj pa naj bi se čislalo le tisto postavo, ki je pogodu dolžnikom in sličnim nepridipravom. Pravosodje ostaja kot dežurni krivec priklenjeno na pranger, medtem ko se nad preprečevanjem korupcije radostijo v medijih namesto na policiji. O predsedniški kandidaturi tuhta celo odstavljeni premier, peščica nekdanjih politikov pa kljub možni zaposlitvi po preizkušeni metodi golta nadomestni davkoplačevalski denar. Vrhunska ustavnopravna strokovnjaka sta spoštovanja vredna le v beneških krogih, tajkuni izžemajo podjetja na rovaš delavcev, črvičijo nas ksenofobija in družinska homofobija, svetovni splet se maliči v anonimno žalečo perverzijo, nekomu gresta na živce šport in kultura, vse bolj se pogrezamo v brezdušnost ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

Pravilna geometrijska umestitev grba na zakonsko uporabni zastavi Slovenije

Hartner Ryan, Širovnik Nejc, 12.4.2012

Pravoznanstvo

mag. Ryan Hartner, Nejc Širovnik, Pravna praksa, 14/2012Sedmi april 1848 je bil za Slovence prav poseben dan in pravniki smo imeli pri tem pomembno vlogo. Naš davni kolega, takrat enaindvajsetletni študent prava, pesnik in poznejši politik Lovro Toman je prišel s tovariši juristi v Ljubljano z Dunaja ter v gostilni Zlata zvezda (zdaj Wolfova 8) prvič razvil slovensko belo-modro-rdečo zastavo. V spomin na ta dan vsako leto v začetku aprila proslavljamo Dan slovenske zastave. Za naše barve in za podobo naše zastave nam pravnikom, tako, še zlasti ne sme biti vseeno.
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄14

Nestrinjati se dostoj(anstve)no

dr. Vesna Bergant-Rakočević, 9.4.2009

Pravoznanstvo

dr. Vesna Bergant-Rakočević, dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 14/2009Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄14

Klavrno vključevanje javnosti pri pripravi predpisov

Katarina Krapež, 10.4.2008

Pravoznanstvo

Katarina Krapež, Pravna praksa, 14/2008univ. dipl. pravnica, mag. komunikologije, doktorska kandidatka na Fakulteti za management Koper Z odzivom ministrstev na konkretne predloge varuha in javnosti, še zlasti ko se sprejema ali spreminja zakonodaja, ki bo imela očitno zelo dolgoročne posledice, smo nezadovoljni, je na novinarski ko...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄14

Sodba v imenu ljudstva

Igor Manfreda, 10.4.2008

Pravoznanstvo

Igor Manfreda, Pravna praksa, 14/2008univ. dipl. pravnik, sodnik na Okrajnem sodišču v Novi Gorici Ko sem prebral članek dr. Albina Igličarja v PP, št. 9/2008,1 so se mi zasvetile oči. Delim njegovo mnenje in želim, da se profesorjeva želja čim prej uresniči. Vendar bi ob tem opozoril, da je pri nas včasih tudi sprememba zakona žal...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄14

Še enkrat o odcepitvi, pravici do samoodločbe in priznanju Kosova

mag. Dominika Švarc, 10.4.2008

Pravoznanstvo

mag. Dominika Švarc, Pravna praksa, 14/2008mag. pravnih znanosti, LL.M., doktorska kandidatka na FDV v Ljubljani, raziskovalna asisitentka na Inštitutu za primerjalno pravo pri PF Univerze v Ljubljani, raziskovalna asistentka na London School of Economics V eni od prejšnjih številk Pravne prakse je dr. Božidar Veljković svoje pisanje o ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄14

Kaj je (bil) problem Kosova

dr. Ivan Kristan, 10.4.2008

Pravoznanstvo

dr. Ivan Kristan, Pravna praksa, 14/2008dr. pravnih znanosti, zaslužni profesor PF Univerze v Ljubljani Dr. Božidar Veljković je v PP, št. 11/2008, kritiziral Republiko Slovenijo, ker je priznala Republiko Kosovo.1 Po njegovem je to dejanje Slovenije tako zgrešeno, da se sprašuje, ali to ni pogreb prava. Zdi se mi, da se sporočilo pri...
Naslovnica
Pravna praksa, 2004⁄14

Morala na psu

dr. Vesna Bergant-Rakočević, 22.4.2004

Kultura in umetnost, Pravoznanstvo

dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 14/2004Sami o sebi še zlasti zadnje čase radi mislimo, kako smo “evropski”, kar naj bi z drugimi besedami pomenilo, kako smo kultivirani ali nemara celo kulturni. V tem visokem krogu evropskih vrednot, ki nam bodo končno kmalu tudi uradno priznane, se poleg kulture znajdeta praviloma tudi etika in -- moral...
Naslovnica
Pravna praksa, 2004⁄14

Razglasitev in objava

dr. Marko Novak, 22.4.2004

Pravoznanstvo

dr. Marko Novak, Pravna praksa, 14/2004Večina sodobnih demokratičnih pravnih ureditev določa, da morajo biti zakoni po sprejetju v zakonodajnem organu pred pričetkom veljavnosti še razglašeni in objavljeni v uradnem glasilu. Poleg tega pa je predvidena še vakacijska doba, da se pred začetkom njihove veljavnosti lahko državljani seznanijo...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 14

Leto objave

2019(1) 2017(2) 2016(1) 2015(5)
2014(5) 2013(2) 2012(2) 2009(1)
2008(4) 2004(2) 2002(3) 1995(2)
1991(2)

Področja

< Vsi 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

AB C ĆČD ĐEF G H IJ K LM N OP QR S Š TUVWXYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov