O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 7 (od skupaj 7)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄21

Romi, izbrisani, revščina

Irena Vovk, 30.5.2013

Človekove pravice

Irena Vovk, Pravna praksa, 21/2013Svet postaja vse nevarnejši kraj za begunce in migrante ter za vse druge, ki so bili razseljeni zaradi kršitev njihovih človekovih pravic, ugotavlja Amnesty International (AI) ob objavi poročila o stanju človekovih pravic v svetu leta 2012.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄21

Diskriminacija samostojnih podjetnikov pri javnih razpisih

Avtor ni naveden, 30.5.2013

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 21/2013Varuh je obravnaval pobudo samostojne podjetnice, ki zgolj zaradi pravnega statusa, v okviru katerega je opravljala svojo dejavnost, ni mogla sodelovati pri javnem razpisu za programe splošnega neformalnega izobraževanja odraslih v obdobju 2012-2014. Gre za programe izobraževanja, ki jih sofinancira tudi Evropski socialni sklad. V besedilu razpisa strošek samostojnega podjetnika namreč ni bil naveden med upravičenimi. Tudi Ministrstvo za šolstvo in šport, ki je objavilo ta razpis, je samostojni podjetnici pojasnilo, da javni razpis ne predvideva več možnosti, da bi pri programih, ki jih sofinancira javni razpis, kot zunanji izvajalec sodeloval samostojni podjetnik.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄21

Rubikon med svobodo izražanja in sovražnim govorom

Makovec Urška, Malnar Jelena, 30.5.2013

Človekove pravice

Urška Makovec, Jelena Malnar, Pravna praksa, 21/2013Akademsko društvo Pravnik (ADP) je na PF Univerze v Ljubljani 13. maja 2013 organiziralo Ius Caffe oziroma strokovno okroglo mizo Korak čez Rubikon: svoboda izražanja in sovražni govor, na kateri je gostilo tri pravnike z različnih področij, ki se pri svojem delu srečujejo s sovražnim govorom: odvetnico mag. Nino Zidar Klemenčič, namestnika varuhinje človekovih pravic Jerneja Rovška in v novinarstvu delujočega pravnika mag. Uroša Slaka. ADP je z organizacijo dogodka želel opozoriti na problematiko in pomembnost obravnavane tematike ter opredeliti razmejitev med svobodo izražanja in njeno zlorabo v obliki sovražnega govora.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Vračanje pravic je predrago

Irena Vovk, 9.5.2013

Človekove pravice

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013"Ministrica za delo, družino, invalide in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak se je hitro in pravilno odzvala na odločitev Ustavnega sodišča," je 24. aprila na prvi novinarski konferenci, na kateri je strnila ugotovitve po prvih dveh mesecih svojega delovanja, dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Vlada naj bi namreč že v tem tednu obravnavala t. i. tehnični zakon za povrnitev neizplačanega dela pokojnin, odvzetega zaradi Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Varuhinja je v zvezi s tem izrazila skrb, kako bo država poplačala z ZUJF povzročene kršitve. Opozorila je še, da rokohitrsko sprejemanje zakonov ni sprejemljivo, saj je vračanje pravic predrago.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Odpiranje podatkov javnega sektorja

Mateja Prešern, 9.5.2013

Uprava

Mateja Prešern, Pravna praksa, 18/2013V začetku aprila je Odbor stalnih predstavnikov držav članic Sveta EU potrdil kompromisno besedilo predloga sprememb Direktive 2003/98/ES o ponovni uporabi informacij javnega značaja.1 Za vse, ki smo zadnje leto sodelovali v postopku sprejemanja, je bila to dobra novica. Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je pozdravila doseženi dogovor, ki po njenem prinaša spremembo celotne kulture javnega sektorja. Hkrati je poudarila, da odpiranje podatkov pomeni nove poslovne priložnosti in ustvarjanje delovnih mest.2 Doseženi dogovor je na svojem blogu pozdravil tudi glasnik digitalnih tehnologij Republike Slovenije Aleš Špetič, ki meni, da pomeni sprejem pravil za objavo odprtih javnih podatkov "velik premik za našo digitalno prihodnost".3 Pravila mora zdaj formalno potrditi še Evropski parlament,4 potem sledi implementacija v nacionalne zakonodaje držav članic.5
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Sodišče mora sklep o začetku postopka skrbno obrazložiti

Avtor ni naveden, 9.5.2013

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 18/2013Okrajno sodišče v Ljubljani je v zadevi opr. št. N 342/2011 začelo po uradni dolžnosti postopek za odvzem poslovne sposobnosti zoper pobudnika. Pobudnik je menil, da je sodišče ravnalo nezakonito, saj v obrazložitvi sklepa ni navedlo nobenega utemeljenega razloga za začetek postopka, temveč se je sklicevalo zgolj na izrečeni varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Namesto praznine: vsebinski liberalizem

dr. Matej Avbelj, 9.5.2013

Človekove pravice

dr. Matej Avbelj, Pravna praksa, 18/2013Pred kratkim smo se bralci Pravne prakse lahko seznanili z zanimivo izmenjavo mnenj, ki jo je sprožilo še bolj zanimivo predavanje prof. Weilerja na PF Univerze v Ljubljani o stanju in statusu svobode vere in vesti v Evropi. V svojem prispevku želim pojasniti, zakaj je bila zadeva Lautsi proti Italiji, ki tiči v jedru omenjene izmenjave mnenj, z evropskega vidika t. i. lahek primer in kakšne filozofske ter ustavnopravne sklepe lahko na njeni osnovi potegnemo v kontekstu urejanja podobnih vprašanj v Republiki Sloveniji.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa
21(3) 18(4)

Leto objave

< Vsi 2013 Maj

Področja

< Vsi 1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 1.1. USTAVNA UREDITEV 1.2. ORGANI REPUBLIKE SLOVENIJE

Avtorji

A BCĆČDĐEFGHIJKLM NOP QRSŠTUV WXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov