O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 11 (od skupaj 11)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Status udeleženca v zemljiškoknjižnem postopku - večkratni zaporedni prenos pravice - načelo kontradiktornosti

Avtor ni naveden, 27.1.2011

Civilni sodni postopki

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 3/2011Kadar gre za večkratni zaporedni prenos pravice, je treba vmesne pridobitelje pravice obravnavati kot udeležence iz 3. točke 132. člena ZZK-1, torej kot osebe, proti katerim se predlaga vpis, in ki jim je treba že po določbi prve točke tretjega odstavka 154. člena ZZK-1 sklep o dovolitvi vpisa vročiti, ne da bi jim bilo treba posebej prijaviti udeležbo v postopku. Čeprav zemljiškoknjižno sodišče pri večkratnih zaporednih prenosih pravice ne opravi vpisa pravice na vmesne pridobitelje pravice, pa ti z vpisom pravice na zadnjega pridobitelja svojo pravico "dejansko izgubijo". Zato jih mora sodišče obravnavati kot udeležence iz 3. točke 132. člena ZZK-1, torej kot osebe, proti katerim se predlaga vpis, in jim mora v skladu z določbo prve točke tretjega odstavka 154. člena ZZK-1 sklep o dovolitvi vpisa vročiti. Odločitev, kakršno sta sprejeli sodišči prve in druge stopnje, je sicer v prid načelu hitrosti in ekonomičnosti postopka vendar nesorazmerno posega v pravico do izjave vmesnih pridobiteljev pravice, saj je zaradi načela zaupanja v zemljiško knjigo (8. člen ZZK-1) uveljavljanje njihove pravice proti dobrovernim tretjim osebam povsem onemogočeno.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Stroški kazenskega postopka

Blaž Kovačič-Mlinar, 27.1.2011

Kazenski postopek

dr. Blaž Kovačič-Mlinar, Pravna praksa, 3/2011Kakšna je pravna podlaga za odločitev o temelju za povračilo stroškov, nastalih v postopku oprave posameznih preiskovalnih dejanj pred okrajnim sodiščem, ko državni tožilec zavrže kazensko ovadbo, oškodovanec pa ne prevzame pregona in zato se kazenski postopek niti ne začne? Sodišče namreč v takem primeru ne izda nobene odločbe o glavni stvari, katere del bi bila tudi stroškovna odločitev, stroški v zvezi z zagovornikom pa so osumljencu vsekakor nastali.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Sodni depozit

Avtor ni naveden, 27.1.2011

Obligacije

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 3/2011Sodišče bi lahko ugodilo predlogu za sodni depozit le, če bi predlagatelj hkrati z izjavo, da kupuje stvar, poskusil izročiti kupnino nasprotni udeleženki, ta pa brez utemeljenega razloga izpolnitve ne bi sprejela ali pa bi jo s svojim ravnanjem preprečila.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Zbiranje zdravstvenih podatkov s strani javnega stanovanjskega sklada

Irena Vovk, 27.1.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 3/2011Javni stanovanjski sklad mestne občine je ob zaključku javnega razpisa in dodelitvi stanovanj prosilcem zaznal probleme zaradi zdravstvenih stanj prosilcev, za katere ob dodelitvi stanovanja niso vedeli. Merila za postopek dodelitve bivalnih enot vsebujejo ta člen: "Strokovne službe imajo v postopku ugotavljanja upravičenosti do dodelitve bivalne enote po uradni dolžnosti pravico pridobivati informacije, poročila in druga dokazila od pristojnih organov." Katere podatke iz zdravstvene dokumentacije prosilca lahko stanovanjski sklad pridobi glede na varstvo osebnih podatkov? Ali lahko stanovanjski sklad osebnega zdravnika prosilca zaprosi za mnenje, ali je na primer prosilec sposoben sam živeti v stanovanju, in ali se je že zdravil v psihiatrični bolnišnici?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Spregled pravne osebnosti kot slovenska "posebnost"

Franz Serajnik, 27.1.2011

Civilni sodni postopki

dr. Franz Serajnik, Pravna praksa, 3/2011 Slovenski zakonodajalec je z Zakonom o finančnem poslovanju podjetij leta 1999 uvedel (ZFPPod) presenetljivo novost. Gre za doslej v Evropi neznano neposredno jamstvo družbenikov sodno izbrisanih kapitalskih družb za dolgove teh družb. Osnova tega jamstva je zakonska fikcija, da so družbeniki, ki niso pravočasno poskrbeli za finance oziroma likvidacijo svoje družbe, prevzeli jamstvo za vse dolgove te družbe. Ker je zakonodajalec s tem ogrozil enega od temeljev korporacijskega prava in ker mu doslej ni uspelo, da bi to popravil, je omajal zaupanje v pravno državo. Po več kot desetih letih bi bilo prav, da zakonodajalec končno popravi, kar je treba, in se tako spravi s stroko. Temu lahko koristi tudi pogled "čez mejo".
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Povezljivost z e-CRP za potrebe vrtcev

Irena Vovk, 27.1.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 3/2011Mestna občina oziroma vrtec bi zaradi lažjega začetka dela z novo aplikacijo e-vrtci (za izračun višine plačila vrtca) rada neposredno prenesla osebne podatke iz Centralnega registra prebivalstva (CRP) v to aplikacijo. Nova aplikacija e-vrtci namreč zahteva uvoz podatkov posameznikov iz CRP, in sicer imena in priimke, naslove stalnih prebivališč, EMŠO in davčne številke. Ali je to dopustno?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Skrbnik za posebni primer ali začasni zastopnik

Nada Caharijaz-Ferme, 27.1.2011

Civilni sodni postopki

mag. Nada Caharijaz-Ferme, Pravna praksa, 3/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Klavzula CPT Incoterms 2010 kot del prodajne pogodbe

Andrej Friedl, 27.1.2011

Obligacije

dr. Andrej Friedl, Pravna praksa, 3/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Obveznost plačila provizije pri pogodbi o posredovanju nepremičnine

Aleš Vodičar, 27.1.2011

Obligacije

dr. Aleš Vodičar, Pravna praksa, 3/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Odstop potrošnika od pogodbe o elektronski dobavi digitalne vsebine

Jure Levovnik, 27.1.2011

TRGOVINA, Obligacije

mag. Jure Levovnik, Pravna praksa, 3/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Razsojeno

Toni Tovornik, 27.1.2011

Civilni sodni postopki

Toni Tovornik, Pravna praksa, 3/2011Tožnica je pri sodišču prve stopnje vložila tožbeni zahtevek, v katerem je zahtevala, da ji tožena stranka vrne 560.334,24 evra z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Sodišče prve stopnje je s sodbo zahtevek zavrnilo in odločilo, da mora tožnica povrniti toženi stranki tudi pravdne stroške.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 3

Leto objave

< Vsi
2011(11)
> Januar(11)

Področja

< Vsi 2. PRAVNA PODROČJA 2.2. UPRAVNO PRAVO 2.3. CIVILNO PRAVO 2.4. KAZNOVALNO PRAVO

Avtorji

ABC ĆČDĐEF GHIJK L M NOPQRS ŠT UV WXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov