O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 21 (od skupaj 21)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Komentarji ocenjevalca na izpitni poli so (lahko) osebni podatki kandidata

Zoran Skubic, 15.2.2018

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Zoran Skubic, Pravna praksa, 6/2018Izpolnjevanje izpitnih pol je, poleg recimo izpolnjevanja kopice podatkov na zapletenih zavarovalniških ali bančnih dokumentih, eno bolj stresnih opravil modernega človeka. Izobrazba je namreč za marsikoga med nami edini kapital na poti do lastne (pogosto tudi zgolj domnevne) družbene samouresničitve, pot do želene diplome pa je marsikdaj precej trnova. Ure in ure, prebedene pred knjigami, učbeniki, izpiski lahko zelo hitro postanejo "stran vržen čas", če ni končnega uspeha. Pri opravljanju izpita je tako še kako pomembna oseba v življenju kandidata prav - izpitni ocenjevalec. Od njegove presoje je namreč odvisen uspeh ali propad kandidata, enkrat, večkrat, včasih celo za vedno. Zato so za kandidata ocenjevalčevi komentarji na izpitni poli še kako pomembni, saj naj bi razkrivali tiste luknje v njegovem znanju, ki jih bo naslednjič morda uspel nadoknaditi. Toda ali je moč te komentarje ocenjevalca opredmetiti kot de iure (ali de facto) osebne podatke iz sfere kandidata? Nedavna odločitev drugega senata Sodišča (EU), ki mu je predsedoval naš nacionalni sodnik prof. dr. Ilešič, tej trditvi skoraj brezpogojno pritrjuje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Kadrovska služba in zahtevanje zdravstvenih izvidov delavcev

Matej Vošner, 15.2.2018

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Matej Vošner, Pravna praksa, 6/2018Delavec je v kadrovsko službo podjetja prinesel potrdilo osebnega zdravnika, da mora zaradi zdravstvenih težav (zelo povišan holesterol) začeti s striktno dieto. Kadrovsko službo je o tem obvestil in prosil, da se mu nadomestilo za prehrano povrne v denarnem nadomestilu v višini, ki mu dnevno pripada za malico, saj ne bo več jedel v službeni menzi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Varstvo pravic uporabnikov javnih medijev

mag. Damjan Gantar, 15.2.2018

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Damjan Gantar, Pravna praksa, 6/2018V tem prispevku se bom ukvarjal s posebnostmi postopkov pri uveljavljanju pravic in nalaganju obveznosti na področju javnih medijev. Javni mediji opravljajo javno službo na področju obveščanja in informiranja, na splošno pa je narava javnih služb v tem, da se posamezniku nudi neka dobrina - javne službe opravljajo servisno dejavnost. S tem, ko nekdo nudi neko dobrino (vključno z javnimi mediji), hkrati nad posameznikom izvaja tudi oblast. Njegova oblast se kaže v tem, da posamezniku odkloni storitev, ki se sicer splošno ponuja, ali pa da posamezniku naloži neko obveznost (na primer obveznost cepljenja, obveznost plačevanja RTV-prispevka ipd.). S tem odloča o pravicah in obveznostih podobno, kot to delajo državni organi. Kot navaja Erik Kerševan v svojem prispevku Vloga procesnega prava pri odločanju v nedržavnem sektorju, gre v teh primerih za oblastveno odločanje, in ne pogodbeno zasebno razmerje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄6

Anonimnost uporabnikov predplačniških paketov

Primož Križnar, 16.2.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Primož Križnar, Pravna praksa, 6/2017Proti koncu prejšnjega leta se je javnost seznanila z informacijo, da je teroristom Daesha na Madžarskem uspelo nakupiti okrog 200.000 predplačniških SIM kartic, ki so se med drugim uporabile za organizacijo in izvedbo terorističnih napadov v Parizu in Bruslju. Madžarski operater nakupu ni posvečal pretirane pozornosti in je kasneje v svoj zagovor povedal, da upoštevajoč madžarsko zakonodajo ni dolžan spremljati, kdo je oseba, ki želi kupiti predplačniški paket ter koliko takih paketov želi nekdo kupiti, saj njihovo prodajno število ni omejeno. V tej luči je zato v nekaterih državah članicah Evropske unije (EU), ki takih ukrepov prav tako niso sprejele, v zadnjem času znova zaslediti tendenco, da bi se morali kupci predplačniških paketov ob njihovem nakupu identificirati, število paketov, ki bi jih lahko kupila ena oseba, pa bi se omejilo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄6

Posredovanje podatkov o bralcu

Toni Tovornik, 16.2.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Toni Tovornik, Pravna praksa, 6/2017V rubriki pisma bralcev je uredništvo regionalnega časopisa objavilo zapis bralca, ki ga je podpisalo z imenom, priimkom in krajem bivanja. Uredništvo časopisa zanima, ali sme točen naslov bralca posredovati osebi, ki želi bralca tožiti v zvezi z objavljenim zapisom?
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄6

Zahteva za izbris nekdanjega člana

Irena Vovk, 11.2.2016

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 6/2016Politična stranka je na e-naslov prejela dopis nekdanjega člana stranke, v katerem zahteva umik vseh njegovih podatkov in fotografij iz javnih evidenc stranke, s strežnikov in iz medijev. Ker se gradivo, ki je dostopno v arhivu na spletu, nanaša na pretekle aktivnosti stranke, v katerih je sodeloval tudi nekdanji član stranke, politično stranko zanima, ali mora stranka upoštevati njegovo zahtevo glede brisanja njegovih podatkov iz evidenc. Videoposnetki in fotografije namreč prikazujejo tudi druge osebe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄6

Zbiranje izjav o cepljenju proti okužbi s HPV

Irena Vovk, 11.2.2016

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 6/2016Učenke ene od osnovnih šol v osrednjeslovenski regiji so pred časom prinesle domov Informacijo o cepljenju proti okužbi s HPV, ki vsebuje tudi Izjavo o cepljenju proti okužbi s HPV. Prejele so jo od šolskih pedagogov. Način ozaveščanja staršev z osnovnimi informacijami o HPV in cepljenju se staršem ene od njih ne zdi sporen, sporna pa se jim zdi izjava, ki naj bi jo starši izpolnili, učenke pa prinesle nazaj v šolo in izročile razrednikom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄6

Podatki občine

Irena Vovk, 12.2.2015

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 6/20151. Katere podatke o članih mestnega sveta in delovnih telesih mestnega sveta je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) mogoče objaviti na spletni strani občine?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄6

Posegi v zasebnost in svet po Snowdnu

Matej Cerar, 12.2.2015

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Matej Cerar, Pravna praksa, 6/2015Na članskem sestanku 5. februarja je Pravniško društvo Ljubljana v City Hotelu Ljubljana gostilo odvetnico Natašo Pirc Musar. Zanimanje poslušalcev je najprej pritegnila s tehnološkimi novostmi (čipi v oblačilih, nanokamere, pametni videonadzor s prepoznavo obraznih značilnosti itd.), katerim skupna lastnost je, da omogočajo nadzor posameznika brez njegove vednosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄6

(Prvih) deset let Zakona o varstvu osebnih podatkov

Mojca Prelesnik, 12.2.2015

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Mojca Prelesnik, Pravna praksa, 6/2015Okrogle obletnice so priložnost za statistike, bilance in sklepe. Letos praznujemo deset let veljavnosti Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), ki je začel veljati 1. januarja 2005, zato je pravi čas za pogled nazaj in v prihodnost. ZVOP-1 pa ni prvi, ki je uredil pravno področje varstva osebnih podatkov. Prvi zakon je začel veljati že leta 1990, drugi pa leta 1999. Poleg obeh predhodnikov sedanjega ZVOP-1 pa je treba omeniti tudi Ustavo, ki je leta 1991 varstvo osebnih podatkov dvignila na raven ustavne človekove pravice.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄6

Dostop javnosti izključen

Irena Vovk, 14.2.2013

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 6/2013Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v skladu z 48. členom Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) 7. februarja Direktoratu za javno premoženje in finančni sistem pri Ministrstvu za finance posredovala pripombe na predlog novega zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema (predlog ZMBN), saj se njegove določbe nanašajo na problematiko varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄6

Posredovanje osebnih podatkov posameznikov iz domov za starejše občane

Irena Vovk, 14.2.2013

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 6/2013Na javne socialnovarstvene zavode se pogosto obračajo različna društva, (nevladne) organizacije in občine ter jih prosijo za posredovanje podatkov o tem, koliko občanov je nastanjenih pri njih, koliko jih je članov Rdečega križa ali Karitasa, kakšno je njihovo socialno in zdravstveno stanje ipd. Pojasnjujejo, da sprašujejo zato, ker želijo posameznike bodisi obdariti ali povabiti na različne prireditve. Skupnost socialnih zavodov Slovenije zato zanima, kako naj javni socialni zavodi v takih primerih ravnajo?
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄6

(Ne)zmožnosti razveljavitve diplomskih listin in spričeval

dr. Polona Kovač, 12.2.2009

Upravni postopek in upravne takse

dr. Polona Kovač, dr. Polona Kovač, Pravna praksa, 6/2009V (visokem) šolstvu se v zadnjem času čedalje bolj zavedamo nujnosti in pomena rabe Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP)1 ter povezanih institutov v razmerju med šolskimi institucijami in študenti (dijaki, učenci) pri izvajanju verificiranih programov, torej javne službe.2 Med drugim se je že v...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄6

Pridobivanje podatkov o popoldanskem s. p. zaposlenega

mag. Katarina Krapež, 12.2.2009

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Delovna razmerja

mag. Katarina Krapež, mag. Katarina Krapež, Pravna praksa, 6/2009Delavec je ustanovil popoldanski s. p., katerega glavna dejavnost je povsem drugačna kot glavna dejavnost podjetja, v katerem je zaposlen. Za to je izvedel njegov nadrejeni in od delavca zahteval, naj napiše uradno vlogo, v kateri mora navesti vse dejavnosti popoldanskega s. p. in tudi osebne razlog...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄6

Zbirke biometričnih značilnosti v EU

Gregor Janc, 12.2.2009

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Gregor Janc, Gregor Janc, Pravna praksa, 6/2009Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP)1 določa, da je biometrična značilnost občutljiv osebni podatek, če je z njegovo uporabo mogoče določiti posameznika. Zato je koristno prikazati zdajšnje in prihodnje zbirke osebnih podatkov, ki vsebujejo tudi biometrične značilnosti. Omejil se bom na zbirke, k...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄6

Prosto gibanje oseb-nedržavljanov EU

Jasmina Cigrovski, 16.2.2006

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Jasmina Cigrovski, Pravna praksa, 6/2006Evropska komisija proti Kraljevini Španiji (C-503/03, 19. 1. 2006) Gospodoma Faridu in Bouchairu, poročenima s španskima državljankama, prvemu stanujočemu na Irskem, drugemu pa v Združenem kraljestvu, so španske oblasti zavrnile vstop na ozemlje Španije, in sicer iz razloga neizpolnjevanja pogojev ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄6

Odločba US RS

Avtor ni naveden, 16.2.2006

Ustavno sodišče, Tujci

, Pravna praksa, 6/2006Odločba US RS, št. U-I-176/05 z dne 8. 9. 2005, objavljena v Ur. l. RS, št. 56/05 in 85/05 Vročanje spisa prosilcu za azil oziroma njegovemu zakonitemu zastopniku ali pooblaščencu – kratki roki Drugi stavek v drugem odstavku 32. člena Zakona o azilu (Ur. l. RS, št. 61/99, 124/00, 67/01, 98/03 i...
Naslovnica
Pravna praksa, 1997⁄6

Varovanje družinskega življenja imigrantov

Tadeja Žlebir, 27.3.1997

Tujci, Zakonska zveza in družinska razmerja

Tadeja Žlebir, Pravna praksa, 6/1997O problematiki bom spregovorila na primeru sodne odločbe, ki jo je leta 1988 izdalo Evropsko sodišče za človekove pravice na podlagi 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.(*1) Evropska konvencija o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah(*2) v 8. členu govori o spoštovanju druži...
Naslovnica
Pravna praksa, 1995⁄6

Država in cerkev

Janez Pogorelec, 30.3.1995

Človekove pravice, Verske skupnosti

Janez Pogorelec, Pravna praksa, 6/1995Pravni položaj cerkva(*1) je v pravnih sistemih evropskih držav urejen v raznovrstnih in zelo razpršenih predpisih, pri čemer gre večinoma za zelo staro zakonodajo, izvirajočo iz različnih zgodovinskih okoliščin, največkrat vpeto v obsežno judikaturo in celoten pravni sistem posamezne države. Vpraša...
Naslovnica
Pravna praksa, 1995⁄6

Pregled ureditve nekaterih vprašanj med cerkvijo in državo v nekaterih evropskih državah

Avtor ni naveden, 30.3.1995

Človekove pravice, Verske skupnosti

, Pravna praksa, 6/1995PREGLED UREDITVE NEKATERIH VPRAŠANJ MED CERKVIJO IN DRŽAVO V NEKATERIH EVROPSKIH DRŽAVAH 1. FRANCIJA: Načelo enakosti je potrebno razumeti zgodovinsko. Pred ločitvijo je bil namreč uveljavljen režim priznanih in nepriznanih cerkva, v katerem so imele posamezne veroizpovedi privilegiran položaj. Razl...
Naslovnica
Pravna praksa, 1994⁄6

Pravniško društvo v Mariboru

Saša Prelič, 24.3.1994

Društva, javni shodi, prireditve

Saša Prelič, Pravna praksa, 6/1994Tudi prvi četrtek v marcu so se člani mariborskega Pravniškega društva zbrali na svojem rednem mesečnem srečanju v prostorih Pravne fakultete. Uvodni del je bil namenjen pripravam na jubilejni, letos že trideseti, pravniški ples, o "posledicah" na katerega bo nedvomno kaj prebrati tudi v tem časo...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 6

Leto objave

2018(3) 2017(2) 2016(2) 2015(3)
2013(2) 2009(3) 2006(2) 1997(1)
1995(2) 1994(1)

Področja

< Vsi 2. PRAVNA PODROČJA 2.2. UPRAVNO PRAVO 2.2.1. Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo 2.2.2. Tujci 2.2.3. Društva, javni shodi, prireditve 2.2.4. Verske skupnosti 2.2.6. Upravni postopek in upravne takse

Avtorji

ABC ĆČDĐEFG HIJ K LMNOP QRS ŠT UV WXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov