O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 29)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄18

Objava liste kandidatov na oglasni deski društva

Matej Vošner, 10.5.2018

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Matej Vošner, Pravna praksa, 18/2018Ali je dopustna objava liste kandidatov, ki vsebuje osebne podatke, kot so ime in priimek, letnica rojstva, stopnja splošne izobrazbe in gasilski čin, na oglasni deski društva?
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄18

Privolitev v obdelavo osebnih podatkov

Tamara Petrović, 11.5.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Tamara Petrović, Pravna praksa, 18/2017Glede na rezultate raziskave javnega mnenja iz leta 2015 se več kot polovica anketirancev strinja, da predstavlja posredovanje osebnih podatkov čedalje večji del sodobnega življenja in da nimajo popolnega nadzora nad svojimi osebnimi podatki. Rezultati iste raziskave so tudi pokazali, da skoraj tri četrtine anketirancev meni, da bi za kakršnokoli obdelavo njihovih osebnih podatkov moralo biti zahtevano njihovo izrecno dovoljenje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄18

Google koledar

Matej Vošner, 11.5.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Matej Vošner, Pravna praksa, 18/2017Ali lahko delodajalec zaradi poenostavitve vpisovanja dopustov ustvari vnos v Google koledar za skupno rabo, v katerega bi vpisal zaposlene z imenom in prvo črko priimka, pri čemer bi povezavo do koledarja prejeli le zaposleni?
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄18

Pametne naprave naj upravljajo pametni ljudje

Asja Strgaršek, 11.5.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Asja Strgaršek, Pravna praksa, 18/2017Družba IUS Software (GV Založba) je v sodelovanju z Info Hišo 6. in 7. aprila 2017 na Bledu že tretjič pripravila Dneve prava zasebnosti in svobode izražanja. Na dogodku je sodelovalo 16 vrhunskih predavateljev, ki so udeležencem v štirih sekcijah predstavili nekaj najaktualnejših tem s področja zasebnosti in svobode izražanja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄18

Navodilo glede izvajanja 10.a člena ZDIJZ

Irena Vovk, 5.5.2016

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2016Novela Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2I) ukinja obveznost samostojnih podjetnikov in posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, da morajo imeti za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti ločen transakcijski račun. Od 15. decembra 2015 ima lahko torej ta kategorija poslovnih subjektov za opravljanje svojih zasebnih in poslovnih transakcij zgolj en transakcijski račun (o tem se odloči vsak sam), kar pomeni, da se na enem transakcijskem računu evidentirajo zasebna in poslovna denarna sredstva imetnika računa. Ali bosta migracija poslovanja s poslovnih na "osebne" in ukinitev "osebnih" računov in uporaba samo poslovnih računov vplivala na izvajanje četrtega odstavka 10.a člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), ker Uprava RS za javna plačila (UJP) kot temeljno merilo za objavo podatkov upošteva poslovni račun, ki je javno objavljen v registru transakcijskih računov in Poslovnem registru Slovenije (PRS) pri AJPES?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄18

Identifikacija storilca pri vdoru v Gmail

Irena Vovk, 8.5.2014

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2014Posameznik v dopisu navaja sum, da nekdo tretji nepooblaščeno dostopa do njegovega e-poštnega nabiralnika (pri ponudniku Gmail) oziroma do njegovega prenosnika (nekatera e-poštna sporočila v nabiralniku so označena kot že prebrana, čeprav jih še ni pregledal, v vtičniku za klepet ne more nastaviti statusa "neviden", ker vtičnik javi, da naj bi bili v klepet hkrati prijavljen še od nekje drugje, prek klienta, ki ne podpira funkcije "nevidnosti", ipd.). Ko je znotraj Gmaila preverjal zgodovino aktivnosti na računu, je našel nepojasnjeni dostop z mobilne naprave (z določenim IP naslovom), med čiščenjem diska pa je na računalniku med nameščenimi programi našel tudi aplikacijo "Splashtop" za upravljanje računalnika na daljavo prek mobilne naprave. Ker razpolaga z IP naslovom domnevnega napadalca, sprašuje, na koga (policijo ipd.) se lahko obrne za pomoč?
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Snemanje policije s strani občanov

Irena Vovk, 9.5.2013

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013Policisti v civilu so samostojnemu fotografu in fotoreporterju na 4. vseslovenski vstaji na Kongresnem trgu v Ljubljani preprečili slikovno dokumentiranje prijetja treh demonstrantov. Fotografu je policist stopil za hrbet, ga prijel za roko in ga odvlekel. Po kratkem pregovarjanju se je fotograf moral umakniti, saj ni hotel tvegati, da bi ga pridržali. Meni, da mu je bila poleg pravice do svobodnega gibanja kratena tudi pravica do dokumentiranja, saj imajo novinarji in fotoreporterji pravico in dolžnost pokrivati take dogodke. Navsezadnje je tudi v interesu javnosti, da se take shode dokumentira. Ali imajo torej policisti kot uradne osebe pravico zahtevati, naj se jih ne fotografira, če se pri tem ne ovira njihovega dela? Ali se sme fotografirati udeležence, ki niso javne osebe? Če nekdo zahteva, naj se ga ne fotografira in ne objavi fotografij, ali mu mora fotograf ustreči? Ali ga lahko kljub njegovi prepovedi posname in fotografijo tudi objavi?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄18

Testna kamera za snemanje prekrškov

Irena Vovk, 10.5.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2012Posameznika je družba Iskra zaprosila za soglasje k postavitvi posebne kamere na križišču, na katerem je že več kot tri leta poizkusno nameščen sistem za zaznavo in beleženje prekrškov, t. i. RedSpeed (meri preveliko hitrost in prevoz rdeče luči na semaforju, postopki proti storilcem pa se ne izvajajo). Sistem, ki je postavljen s soglasjem Mestne občine Ljubljana (MOL), ima vgrajeno fotokamero, ki posname vozilo tako, da voznik ni viden, zato bi namestili še kamero, ki bi storilce prekrškov posnela tudi od spredaj. Ali je tako poskusno snemanje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1)?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄18

Obdelava osebnih podatkov prejemnikov bona

Irena Vovk, 10.5.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2012Podjetje na svoji spletni strani ponuja nakup darilnih bonov. Da pa bon dostavi in storitev izvede, potrebuje osebne podatke obdarjenca (ime, priimek, naslov in kontakt), ki mu jih posreduje uporabnik spletne strani, ki podarja bon. Ali mora podjetje v izjavo o varstvu osebnih podatkov na svoji spletni strani vključiti kakšna pojasnila v zvezi s tem?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄18

Modni strahovi med svobodo in varnostjo

Aleš Završnik, 12.5.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

dr. Aleš Završnik, Pravna praksa, 18/2011Še v letu 1880 je bil med Germani razširjen strah, da bi se primerilo, da bi človeka pokopali živega. Zato so iznašli tehnično dovršen sistem nadzora umrlih. Okončine mrtvih, na primer konice prstov, so povezali z vrvicami, ki so vodile v nadzorno sobo, kjer so izobešeni zvončki sprožili alarm. Vsak najmanjši gib je bil podrejen nadzoru, da bi preprečili strašansko napako. Pogosto je bil prostor, v katerem je mrtvec ležal prvih nekaj dni, opremljen z ventilacijo, da bi še živi lahko "normalno" dihal, tudi
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄18

Razkritje osebnih podatkov oseb

Irena Vovk, 12.5.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2011Občinski svetniki želijo, da bi se na seji občinskega sveta, ki je zaprta za javnost, razkrila imena oseb, za katere občina plačuje obvezno zdravstveno zavarovanje po 21. točki 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), in podatki o neplačnikih oskrbnine za varstvo in vzgojo otroka v vrtcu. Ali obstaja pravni temelj, ki bi dopuščal razkrivanje teh imen?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄18

Evidenca večkratnih kršiteljev cestnoprometnih predpisov

Irena Vovk, 12.5.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2011Ali lahko policijska postaja na podlagi 59. člena Zakona o policiji (ZPol) iz evidence kršiteljev in prekrškov (2. točka drugega odstavka 59. člena) naredi "nov" seznam večkratnih kršiteljev cestnoprometnih predpisov?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄18

Skrb za zasebnost? Vgradite jo že enkrat!

Andrej Tomšič, 12.5.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Andrej Tomšič, Pravna praksa, 18/2011Zadnje dni lahko v javnih občilih beremo zanimive novice o tem, da priljubljeni iPhoni shranjujejo podatke o gibanju naprave v skrito datoteko in da se ti podatki hranijo eno leto. Velikan Sony je izgubil podatke 77 milijonov uporabnikov svoje igralnice Play Station Network, vključno s podatki o kreditnih karticah, pa tega skoraj en teden ni sporočil javnosti. Pred časom je časopisne stolpce polnila vest o Googlovi storitvi Street View, za katero je Google poleg slikanja ulic zbiral še podatke o brezžičnih omrežjih WiFi, vključno z vsebino nešifrirane komunikacije, ki se je po njih pretakala. Po burnem odzivu javnosti so se vsi tehnološki velikani vsaj deloma posuli s pepelom in za take posege v zasebnost okrivili programske napake. Seveda. Take stvari se sprogramira "po pomoti".
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄18

Zbiranje zasebnih e-naslovov s strani delodajalca

mag. Katarina Krapež, 7.5.2009

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Katarina Krapež, mag. Katarina Krapež, Pravna praksa, 18/2009Delodajalec želi zbirati zasebne e-naslove zaposlenih, da bi jim lahko hitreje razpošiljal novice v obliki e-biltena. Ali je tako zbiranje e-naslovov dovoljeno?
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄18

Iznos osebnih podatkov v tretje države

mag. Katarina Krapež, 7.5.2009

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Katarina Krapež, mag. Katarina Krapež, Pravna praksa, 18/2009Gospodarska družba želi s hrvaško partnersko gospodarsko družbo skleniti pogodbo o vzdrževanju baze podatkov. Podatki se fizično ne bodo izvozili na Hrvaško, ampak bodo sodelavci iz Hrvaške za potrebe vzdrževanja dostopali do strežnika v Sloveniji. Pri tem bodo videli podatke, ne bodo pa jih odjemal...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄18

Pravno varstvo staršev v postopku odvzema in shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi novorojenčka

mag. Nataša Barlič, 7.5.2009

Zakonska zveza in družinska razmerja, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Nataša Barlič, mag. Nataša Barlič, Pravna praksa, 18/2009Sodobna medicinska dognanja, ki nas pogosto spominjajo na znanstveno fantastiko, postopoma postajajo del vsakdanjega življenja. Še pred kakšnimi petimi leti o matičnih celicah iz popkovnične krvi1 v slovenski javnosti ni bilo dosti govora in nas večina medicinskih laikov zanje skorajda še ni slišala...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄18

Videosnemanje sej občinskega sveta

Irena Vovk, 8.5.2008

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2008Ali svetniki občinskega sveta lahko snemajo seje s svojimi kamerami? Ali je takšno snemanje sploh dopustno?
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄18

Sledljivost obdelave osebnih podatkov

Irena Vovk, 8.5.2008

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2008Organizacijo (npr. zavarovalnico) zanima, ali bi bil zadosten ukrep, s katerim bi bila zagotovljena sledljivost obdelave osebnih podatkov, če bi poimensko določila krog oseb, ki pri svojem delu lahko obdeluje osebne podatke, morebitni vpogledi tretjih oseb pa bi bili posebej zabeleženi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄18

Zabrisane meje zasebnosti

mag. Katarina Krapež, 8.5.2008

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Človekove pravice

mag. Katarina Krapež, Pravna praksa, 18/2008Do kod seže svoboda izražanja in kdaj ta prestopi prag posameznikove zasebnosti? Kako se varstvo zasebnosti razvija pri nas in po svetu? Je mogoče postaviti jasno mejo med tema dvema pravicama in kakšni so načini njunega varovanja? O številnih nerešenih vprašanjih v zvezi s tema neločljivo povezanim...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄18

Vloga islama v mednarodnem javnem pravu

Beti Hohler, 18.5.2006

Verske skupnosti, Pravoznanstvo

Beti Hohler, Pravna praksa, 18/2006As-Siyar1 ali islamsko mednarodno pravo je že več kot tisoč let disciplina in sestavni del islamskega prava – šeriata. Njegova vloga pri urejanju odnosov v mednarodni skupnosti, kjer prevladuje zahodna pravna misel, je komaj zaznavna. V zadnjih letih se mu sicer posveča nekoliko več pozornosti, zlas...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄18

Uporaba imena in podobe posameznika v računalniški igri

mag. Jure Levovnik, 18.5.2006

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Intelektualna lastnina

mag. Jure Levovnik, Pravna praksa, 18/2006Izdelovalci nekaterih zvrsti video- oziroma računalniških iger, zlasti športih simulacij, v želji po ustvaritvi kar najbolj realističnega igralnega ozračja v igrah pogosto uporabijo imena in podobe posameznikov, ki se ukvarjajo s posamezno dejavnostjo (npr. športom), ki jo igra simulira. Ustvarjanje...
Naslovnica
Pravna praksa, 2003⁄18

Varstvo osebnih podatkov: Ali in kako lahko država pravno ureja dogajanje v internetu?

Boštjan Makarovič, 22.5.2003

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Elektronsko trgovanje in poslovanje

Boštjan Makarovič, Pravna praksa, 18/2003Afera www.udba.net Ukrep inšpektorja za varstvo osebnih podatkov v zadevi www.udba.net je vede ali nevede v Sloveniji začel popolnoma novo poglavje v zvezi s pravno regulativo interneta. Kot pravniki se bomo seveda najprej vprašali o zakonitosti tovrstne regulative. Ker pa imamo opravka z interne...
Naslovnica
Pravna praksa, 2003⁄18

Izbrisani

Alenka Leskovic, 22.5.2003

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Alenka Leskovic, Pravna praksa, 18/2003Matevž Krivic že dolga leta, lahko rečemo desetletja, nastavlja različno velika ogledala vsakokratni slovenski oblasti. V zadnjem času namenja posebno pozornost ureditvi statusa nekdanjih sodržavljanov, ki zaradi različnih razlogov v zakonsko dovoljenem času niso po poenostavljeni poti prišli do slo...
Naslovnica
Pravna praksa, 2003⁄18

Osebna stanja: Stalno in začasno prebivališče v različnih državah

dr. Bojan Bugarič, 22.5.2003

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

dr. Bojan Bugarič, Pravna praksa, 18/2003Delavka (državljanka R Hrvatske) že več kot 20 let opravlja eno od vodilnih delovnih mest v eni od slovenskih gospodarskih družb in sicer po letu 1991 kot delavec tujec z izdanim delovnim dovoljenjem, od lanskega leta pa ima izdano osebno delovno dovoljenje z veljavnostjo treh let in sicer na podlag...
Naslovnica
Pravna praksa, 1999⁄18

Pravica odvetnika do pridobivanja osebnih podatkov

Hinko Jenull, 24.6.1999

Odvetništvo in notariat, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Hinko Jenull, Pravna praksa, 18/1999Odvetništvo je po Ustavi RS kot del pravosodja samostojna in neodvisna služba, ki jo ureja zakon. Gre torej za ustavno kategorijo, ki ima poseben pomen za pravno varnost in za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin v Republiki Sloveniji. Skladno s takim ustavnim položajem zakon o od...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 18

Leto objave

2018(1) 2017(3) 2016(1) 2014(1)
2013(1) 2012(2) 2011(4) 2009(3)
2008(3) 2006(2) 2003(3) 1999(2)
1995(3)

Področja

< Vsi 2. PRAVNA PODROČJA 2.2. UPRAVNO PRAVO 2.2.1. Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo 2.2.3. Društva, javni shodi, prireditve 2.2.4. Verske skupnosti 2.2.6. Upravni postopek in upravne takse

Avtorji

AB CĆČDĐEFGH IJ K L M N OP QRS ŠT UV WXYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov