O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 38)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄15

Medicina in pravo leta 2050 - ali vemo, kam gremo?

Aljoša Polajžar, 11.4.2019

Varstvo pred nalezljivimi boleznimi

Aljoša Polajžar, Pravna praksa, 15/2019Si upa kdo izmed nas, pa najsi bomo pripadniki mlajše ali starejše generacije, napovedati, s kakšnimi pravnimi izzivi se bomo soočali v letu 2050? Sam si ne upam razmišljati niti o letu 2030, saj globalizacija in razvoj tehnologije ter medicine prinašata nenadzorovano hiter napredek, ki ga pravniki že sedaj le s težavo dohajamo. Učenje o problematiki pravnih praznin v okviru študija prava je zato bilo še kako na mestu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄15

Pravično nadomestilo za privatno in drugo lastno reproduciranje

mag. Ingrid Kovšca Pušenjak, 19.4.2018

Intelektualna lastnina

mag. Ingrid Kovšca-Pušenjak, Pravna praksa, 15/2018Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) v 37. členu določa pravico avtorja do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje in za fotokopiranje svojega dela, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena tega zakona. Ta člen dovoljuje, da se avtorska dela za lastno uporabo reproducirajo in fotokopirajo v manjšem obsegu (do tri primerke, omejen obseg knjige itd.) brez posebnega dovoljenja avtorja. To pomeni, da je takšno reproduciranje in fotokopiranje dopustno, pri čemer pa morajo avtorji za takšno uporabo njihovih avtorskih del dobiti pravično nadomestilo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Med tnalom in nakovalom: dopustnost odpovedi pogodbe o najemu poslovnega prostora za določen čas

Primec Jan, Kamenčić Ermina, 13.4.2017

Obligacije

Jan Primec, Ermina Kamenčić, Pravna praksa, 15/2017Najemno pogodbo za poslovne prostore ureja Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP), ki je v veljavi že od leta 1974. V želji po večji pravni varnosti ZPSPP restriktivno ureja možnosti prenehanja najemnih pogodb, tako tistih, sklenjenih za nedoločen čas, kot tistih za določen čas. Ob današnjem hitrem tempu gospodarskega življenja se veljavna ureditev kaže kot preveč toga in v pravnem prometu nemalokrat povzroča nevšečnosti. Prispevek obravnava možnost odpovedi pogodbe o najemu poslovnih prostorov za določen čas. ZPSPP namreč izrecno ureja zgolj odpoved najemne pogodbe za nedoločen čas, zato je morala praznino glede odpovedi najemnih pogodb za določen čas zapolniti sodna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Primožič

Tomaž Pavčnik, 13.4.2017

Ostalo

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 15/2017Smučki vržem na zrnat pomladanski sneg pred zgornjo postajo kabinske žičnice, nakar me skozi ščebet ptičev in blago brnenje sedežnic od nekod premoti otroški vzklik. A si vidu Primožiča! Spet Primožič. Očitno gre - vsaj na Krvavcu - za javno osebo. O Primožiču sem se namreč naposlušal prav vseh zadnjih deset minut, ko sem sedel v jajčku in zrl skozi okno. Starejši gospod nasproti mene je svojemu vrstniku tožil, da se v svojih letih bistveno hitreje utrudi. Drugi ga je poklopil, češ da je ob vseh koreninah tam zgoraj še mladenič, in dodal, ali ni videl spodaj Primožiča. Tudi meni je spodaj padel v oči sivolas gospod, ki se je z želvo pod pazduho premikal med ostalimi smučarji. Zdaj sem torej izvedel, da gre za krvavško legendo, 93-letnega gospoda, ki ima še vedno sezonsko vozovnico in je psihologu med podaljševanjem vozniškega dovoljenja preprosto predložil uradni izpisek svojih obiskov na Krvavcu, kamor se pripelje z avtom, odsmuča dve, tri ure in nato odšofira domov. To pa je ideal za stare dni, sem si mislil sam in najbrž tudi ostali trije potniki, ki so prav tako z radoživim spoštovanjem do starostnika poslušali dialog.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄15

Izzivi učinkovitejše ureditve postopka skupnega dogovora v davčnih zadevah

Grlica Ivo, Pirnat Sabina, 14.4.2016

Poravnava davkov in prispevkov

Ivo Grlica, Sabina Pirnat, Pravna praksa, 15/2016Postopek skupnega dogovora (angl. Mutual agreement procedure - MAP) je v praksi pogosto uporabljeno sredstvo za odpravo dvojnega obdavčevanja. Zaradi okrepljenega sodelovanja med državami in boja proti davčnemu izogibanju v prihodnje pričakujemo povečanje števila primerov dvojne obdavčitve. Posledično bo to vodilo tudi v občutno povečanje števila postopkov skupnega dogovora. Ob tem se postavlja vprašanje, ali sta struktura in učinkovitost postopka skupnega dogovora primerni za učinkovito soočenje s prihajajočimi izzivi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄15

Nova razsežnost pravnega razmišljanja

Maja Planinc, 14.4.2016

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Maja Planinc, Pravna praksa, 15/2016UVOD: PF Univerze v Mariboru je od 31. marca do 2. aprila 2016 gostila Srednjeevropsko konferenco o pravu za študente (Central European Law Conference for Students). To je bil prvi veliki mednarodni študentski dogodek v regiji Srednje in Jugovzhodne Evrope, ki je obravnaval aktualna vpra
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄15

Postopek s pogajanji: 28. ali 29. člen ZJN-2?

Potočnik Maja, Prebil Maja, 16.4.2015

PRORAČUN

mag. Maja Potočnik, Maja Prebil, Pravna praksa, 15/2015Če naročnik v enem od transparentno objavljenih postopkov javnega naročanja ne dobi popolne ponudbe, lahko za oddajo istega javnega naročila uporabi postopek s pogajanji brez predhodne objave. Ker pa je ta izjema od splošnega načela transparentnosti javnega naročanja urejena tako v 1. točki prvega odstavka 28. člena Zakona o javnem naročanju (ZJN-2) kot tudi v 1. točki prvega odstavka 29. člena ZJN-2, se postavlja vprašanje, katero pravno podlago uporabiti. Tako 28. kot tudi 29. člen ZJN-2 določata pogoje, kdaj naročnik lahko izbere postopek s pogajanji, pri čemer 28. člen ZJN-2 določa pogoje za izbiro postopka s pogajanji po predhodni objavi, 29. člen ZJN-2 pa določa pogoje za izbiro postopka s pogajanji brez nje. Kaj se zgodi, ko prejete ponudbe nimajo istovrstne oblike nepopolnosti, temveč so nekatere neprimerne, druge nepravilne, spet tretje nesprejemljive? Ali je tudi v tem primeru mogoče izvesti postopek s pogajanji brez predhodne objave, kar je v Sloveniji postala splošna praksa na področju javnih naročil? Ali je pravilna praksa naročnikov, da lahko postopek s pogajanji brez predhodne objave uporabijo ne glede na raznolikost oblik nepopolnosti prejetih ponudb?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄15

Ali je za izračun bruto ali neto prikrajšanja res potreben strokovnjak ali izvedenec

dr. Jernej Podlipnik, 19.4.2012

Delovna razmerja

dr. Jernej Podlipnik, Pravna praksa, 15/2012V PP, št. 14/2012, je Srečko Lavrenčič objavil zanimiv članek o oblikovanju tožbenih zahtevkov oziroma sodbenih izrekov pri plačah. Z njegovimi ugotovitvami, da se morajo taki zahtevki oziroma izreki oblikovati na način, kot sta se glede plače delavec in delodajalec dogovorila v pogodbi o zaposlitvi, se je mogoče v celoti strinjati. Enako velja za oblikovanje zahtevka oziroma izreka za plačilo zamudnih obresti od prikrajšanja. Presenetil pa me je zadnji stavek njegovega prispevka: "Za izračun bruto ali neto prikrajšanja pa bo verjetno treba pritegniti ustreznega strokovnjaka ali izvedenca."
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄15

Od Titanika do Coste Concordie

dr. Marko Pavliha, 19.4.2012

Pomorski in rečni promet

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 15/2012Ameriški pisatelj in samooklicani izumitelj periskopa Morgan Andrew Robertson je leta 1898 preroško zasnoval kratek roman Futility or the wreck of the Titan o pravljični, megalomanski čezoceanski ladji. Nanjo je vkrcal bogate in zadovoljne ljudi, nato pa jih je pustil, da so se neke mrzle aprilske noči v severnem Atlantiku raztreščili ob ledeni gori, s čimer je hotel pokazati na brezpomembnost, jalovost, ničevost slehernega početja. Štirinajst let pozneje je angleški ladjar White Star Line splovil parnik Titanik, ki je bil neverjetno podoben izmišljenemu in je - zares srhljivo - doživel domala enako usodo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄15

Obdobje mirovanja in vložitev zahtevka za revizijo po novem

Njives Prelog, 15.4.2010

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Njives Prelog, Pravna praksa, 15/2010Dne 23. decembra 2009 je Sodišče EU v zadevi Evropska komisija proti Irski (C-455/08) ugotovilo, da Irska ni izpolnila svojih obveznosti, ki izhajajo iz določb prvega odstavka 1. člena in prvega odstavka 2. člena Direktive 89/665/EGS, ker je s svojo notranjo zakonodajo pravila obveščanja ponudnikov ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄15

Zloraba odškodninskega prava (stranpoti pravne kulture)

Tomaž Pavčnik, 16.4.2009

Pravoznanstvo

Tomaž Pavčnik, Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 15/2009Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄15

Študenti prava na ekskurziji na Dunaju

mag. Ana Petrič, 16.4.2009

Ostalo

mag. Ana Petrič, mag. Ana Petrič, Pravna praksa, 15/2009Študenti Evropske pravne fakultete v Novi Gorici so se konec marca v okviru predmeta mednarodne organizacije udeležili tridnevne strokovne ekskurzije na Dunaju. V mestu, ki velja za eno izmed prestolnic mednarodnih organizacij v svetu, so študenti pridobili nova znanja in izkušnje v zvezi z delovanj...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄15

Varnost - kategorični imperativ?

dr. Dragan Petrovec, 16.4.2009

Pravoznanstvo

dr. Dragan Petrovec, dr. Dragan Petrovec, Pravna praksa, 15/2009Če trije mladostniki oropajo nemočno ženico in ji poberejo torbico z nekaj groši, te novice ne bomo zasledili v nobenem od televizijskih dnevnikov, še manj na časopisnih naslovnicah. Če se prav taka reč zgodi znani osebnosti, zvemo vse o tem ne le v večernih in nočnih poročilih, ampak na prvih stran...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄15

Varstvo delavskih predstavnikov v primeru spremembe delodajalca

Sodelavka PP, 17.4.2008

Delovna razmerja

Sodelavka PP, Sodelavka PP, Pravna praksa, 15/2008 Smo kmetijsko podjetje, ki ima v svoji dejavnosti tudi eno enoto, tj. samopostrežno trgovino. Zaradi prevelikih stroškov smo se odločili, da jo skupaj z vsemi tremi zaposlenimi delavci prenesemo k drugi družbi, ki se profesionalno ukvarja s trgovsko dejavnostjo. V tej enoti sta zaposlena sindikalni...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄15

Omejitev aktivne legitimacije pri vpogledu v ponudbo izbranega ponudnika

Mateja Dren, 17.4.2008

PRORAČUN

Maja Potočnik, Mateja Dren, Mateja Dren, Pravna praksa, 15/2008Maja Potočnik, univ. dipl. pravnica, odvetniška kandidatka, Odvetniška pisarna Avbreht, Zajc & partnerji Mateja Dren, univ. dipl. pravnica, odvetniška kandidatka, Odvetniška pisarna Avbreht, Zajc & partnerji ik, univ. dipl. pravnica, odvetniška kandidatka, Odvetniška pisarna Avbreht, Zajc & partne...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄15

S Tujih Knjižnih Polic

Sara Pernuš, 19.4.2007

Ostalo

Sara Pernuš, Pravna praksa, 15/2007Steven D. Roper in Lilian A. Barria Designing Criminal Tribunals (Ashgate, 2006, 202 strani) Delo preučuje razvoj mednarodnega humanitarnega prava, še zlasti po drugi svetovni vojni. Pri tem se osredotoči na vlogo mednarodne skupnosti pri oblikovanju ad hoc mednarodnih kazenskih sodišč.
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄15

Na novih razpotjih

dr. Dragan Petrovec, 19.4.2007

Kultura in umetnost, Pravoznanstvo

dr. Dragan Petrovec, Pravna praksa, 15/2007dr. pravnih znanosti, raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo pri PF Univerze v Ljubljani Dum scribo vivo in Dum vivo scribo - oboje velja za dr. Franceta Bučarja. Pisanje, kakršno je pred nami, je znak živosti in živahnosti; pa dokler bo živ, bo najbrž tudi pisal.
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄15

Nasprotovanje člana nadzornega sveta odločanju, ki se ne opravi na seji

mag. Saša Prelič, 10.5.2001

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Saša Prelič, Pravna praksa, 15/2001Ali lahko nadzorni svet delniške družbe veljavno sprejema sklepe na "korespondenčni seji", ki ji nasprotuje posamezni član nadzornega sveta? Glede odločanja nadzornega sveta delniške družbe je treba ugotoviti, da ta vedno odloča s sklepom. Vprašanje je le, kako se ta sklep sprejema. Glede skle...
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄15

Glasovanje o imenovanju njega samega za direktorja družbe

mag. Saša Prelič, 10.5.2001

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Saša Prelič, Pravna praksa, 15/2001Pravica člana nadzornega sveta Primer: Nadzorni svet družbe K, d.o.o., je na svoji seji med drugim odločal o imenovanju poslovodje - direktorja. Ker mnenja članov nadzornega sveta glede vprašanja, ali lahko član nadzornega sveta, ki je hkrati tudi eden od kandidatov za poslovodjo, sodeluje (ra...
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄15

Dober zakon je kot kruh

dr. Konrad Plauštajner, 10.5.2001

Lastnina in druge stvarne pravice

dr. Konrad Plauštajner, Pravna praksa, 15/2001Prispevek k razpravi o novem Stvarnopravnem zakoniku Ena največjih napak, ki jih lahko naredita družba ali zakonodajalec pri ustvarjanju nove zakonodaje, je preložitev razreševanja interesov in s tem povezanih konfliktov v čas, ko je neki novi zakon že sprejet. Pri dobrem zakonu se išče skupni dr...
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄15

Iz torkle: Sredi morja črn brod

dr. Marko Pavliha, 10.5.2001

Pomorski in rečni promet

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 15/2001Pripetil se je čudovit aprilski petek. Ko sem se peljal mimo Žusterne, sem skoraj zletel s ceste, osupel nad čudovitim tehno-romantičnim prizorom. Predstavljajte si sinje modro nebo, podprto z zasneženimi Dolomiti na levi in mogočnimi Alpami na desni strani, v sredini pa zamolklo lesketajočo USS ...
Naslovnica
Pravna praksa, 1999⁄15

Konkludentno dejanje: dejansko ali pravno vprašanje?

Robert Preininger, 27.5.1999

Lastnina in druge stvarne pravice

Robert Preininger, Pravna praksa, 15/1999Ob odločanju o reviziji v zadevi, ki je tekla po tožbi tožnice kot lastnice zemljišča zoper tretjega, ki je posegel v njeno lastninsko pravico na zemljišču z izkopom jarka za telefonsko omrežje, je Vrhovno sodišče RS v sodbi, opr. št. II Ips 505/97, z dne 10. 2. 1999, zapisalo, "da je revizijsko sod...
Naslovnica
Pravna praksa, 1999⁄15

Certifikati za neizplačane razlike v plačah

Igor Pišek, 27.5.1999

Ostalo

Igor Pišek, Pravna praksa, 15/1999Sodelavci Inštituta za delovna razmerja so v mnenju z naslovom "Certifikati za neizplačane razlike v plačah", objavljenim v PP, št. 13/99 v rubriki Vprašanja - odgovori, zapisali, da bi bil tožbeni zahtevek za izplačilo razlike med izplačanimi plačami in neizplačanimi plačami v skladu s kolektivno p...
Naslovnica
Pravna praksa, 1999⁄15

Letni dopust - izraba, prenos v naslednje leto

Tatjana Plešnik, 27.5.1999

Delovna razmerja, Kolektivne pogodbe

Tatjana Plešnik, Pravna praksa, 15/1999Do kdaj in v katerih primerih je možno prenašati letni dopust v naslednje leto? Ali obstajajo mednarodne konvencije (katere), ki urejajo to vprašanje? Ali lahko delodajalec (v katerih primerih) delavcu neizkoriščen dopust za preteklo leto plača? Na vprašanja, povezana z izrabo letnega dopusta, sm...
Naslovnica
Pravna praksa, 1999⁄15

Izvršilni postopek: Ugovor kot pritožba

mag. Jože Požun, 27.5.1999

Civilni sodni postopki

mag. Jože Požun, Pravna praksa, 15/1999Novi zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) je uredil vprašanje ugovora zoper sklep o izvršbi nekoliko drugače, kot je to vprašanje urejal prejšnji zakon o izvršilnem postopku.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 15

Leto objave

2019(1) 2018(1) 2017(2) 2016(2)
2015(1) 2012(2) 2010(1) 2009(3)
2008(2) 2007(2) 2001(4) 1999(7)
1996(1) 1995(4) 1994(1) 1993(2)
1992(1) 1991(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOP QRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov