O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 71)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄34

Kratkotrajno delo

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 13.9.2018

ZAPOSLOVANJE IN BREZPOSELNOST

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 34/2018• Kdo lahko opravlja kratkotrajno delo in katera dela lahko v okviru kratkotrajnega dela opravlja?
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄34

Aktivnosti upravnih enot in občin po novi gradbeni zakonodaji

mag. Matjaž Kovač, 13.9.2018

Gradbeništvo

mag. Matjaž Kovač, Pravna praksa, 34/2018Novi Gradbeni zakon prinaša tako združitev postopka izdaje gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja kot tudi združitev vseh drugih doslej ločenih postopkov izdajanja soglasij v en sam postopek in v enotno gradbeno dovoljenje. Poleg tega se spreminjajo tudi nekateri postopki: zakon delno spreminja in dopolnjuje izdajo gradbenega dovoljenja, izdaja uporabnega dovoljenja pa se, upoštevajoč načelo krepitve odgovornosti udeležencev pri graditvi, bistveno poenostavlja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄34

Nova ureditev revizije v upravnem sporu

dr. Erik Kerševan, 14.9.2017

Upravni spor

dr. Erik Kerševan, Pravna praksa, 34/2017Revizija je izredno pravno sredstvo, katerega cilj je predvsem zagotavljanje enotne uporabe prava prek usmerjanja in poenotenja sodne prakse, s čimer se zagotavlja tudi razvoj prava s strani Vrhovnega sodišča kot najvišjega sodišča v Republiki Sloveniji. Zaradi poudarjanja navedene vloge Vrhovnega sodišča in poenotene možnosti pristopa strank do revizijske presoje je Zakon o spremembah in dopolnitvah pravdnega postopka (ZPP-E) v svojih prehodnih določbah posegel tudi v ureditev Zakona o upravnem sporu (ZUS-1) in razveljavil nekatere od določb, ki so urejale poseben način ter pogoje za vložitev revizije v upravnem sporu. Ta sprememba bo pričela učinkovati v kratkem, zato kaže nanjo posebej opozoriti tudi na tem mestu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄34

Saepe prava magis, quam bona consilia prospere eveniunt

Janez Kranjc, 14.9.2017

Pravoznanstvo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 34/2017Avtor pričujočega reka, ki bi se slovensko glasil "Slabi nasveti so pogosto uspešnejši kot dobri", je verjetno rimski politik in zgodovinar Salustij. Pismo Cezarju (I, 1, 2), od koder je rek vzet, so do nedavnega pripisovali njemu. V zadnjem času je proti temu vse več pomislekov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄34

Znižanje plače

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 14.9.2017

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 34/2017Delavcu želimo znižati plačo, delo, ki ga opravlja v okviru svojega delovnega mesta, pa bi ostalo enako. Ker na sporazumno znižanje plače ne pristane, razmišljamo, da bi mu vročili odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov s ponudbo nove pogodbe, v kateri bi bila, v primerjavi z veljavno pogodbo, spremenjena le plača.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄34

Podaljšanje pogodbe kljub bolniški

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 14.9.2017

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 34/2017Pred nekaj meseci smo zaposlili delavca za določen čas enega leta zaradi povečanega obsega dela. Sedaj je delavec hudo zbolel in ga dlje časa ne bo, pogodba, sklenjena za določen čas, pa se bo počasi iztekla. Ker smo bili z delavcem zelo zadovoljni, mu želimo pogodbo podaljšati.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄34

Črtica o zakonodajnem procesu ob noveli ZKP-N

dr. Ciril Keršmanc, 1.9.2016

Kazenski postopek

dr. Ciril Keršmanc, Pravna praksa, 34/2016Tistim, ki še niste imeli privilegija, da pobliže spoznate zakonodajno-reformni proces, predlagam, da si vzamete pol ure in na YouTubu poiščete četrti del angleške serije 'Da, minister' z naslovom 'Veliki brat'. Za potrebe tega uvodnika je ključen del o t. i. kreativni inerciji oziroma tehniki zavlačevanja. Zafrustrirani minister za javno upravo Hacker se po pomoč obrne na svojega predhodnika, ki mu opiše večstopenjsko tehniko zavlačevanja reformnih projektov s strani (pod)sistemov, ki težijo k ohranjanju ustaljenega ravnovesja. Začne se z orientacijsko fazo, s katero je soočena vsaka nova vlada ob poplavi prioritet in novih informacij. Nadaljuje se s potrebo po preučitvi načina doseganja želenih ciljev (to se običajno poveri bolj ali manj širokim delovnim skupinam). Ko so alternativne poti znane, se neodločnim ministrom ponudi rešilna bilka pred odločanjem, in sicer z refokusiranjem od kako na kdaj - z drugimi besedami, opozori se jih, da mogoče ni pravi čas ... Če minister vztraja, je na vrsti faza problemov oziroma izzivov - tehničnih, pravnih in na koncu političnih. Če so interesi po ohranitvi ustaljenega ravnovesja posebej močni, se zaradi zakonitosti kreativne inercije oziroma skakanja od ene prioritete do druge hitro približamo času naslednjih volitev. Takrat je po naravi stvari težko doseči kaj resnično reformnega. Po volitvah se cikel ponovi in pri Zakonu o kazenskem postopku (ZKP) se ta cikel pri nas ponavlja že več mandatov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄34

Umetnost v času vladavine prava in kapitala

mag. Igor Karlovšek, 1.9.2016

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 34/2016Tisti hip, ko sem odložil knjigo Alda Milohnića Umetnost v času vladavine prava in kapitala (Založba Maska, Ljubljana 2016, 196 strani) poleg računalnika, v katerega pišem to predstavitev, sem se spomnil na šalo o tem, kdo je najboljši voznik, v kateri je poudarek na tem, da se krog najboljših oži, dokler ne pristane na najmanjši možni enoti. Podobno bi lahko rekel za morebitne bralce te knjige. Najbolj bodo v njej uživali družboslovno naravnani bralci, še natančneje pravniki, in če smo še bolj ozki, pravniki, ki se ukvarjajo z avtorskim pravom. Da bi čisto zožili krog največjih uživačev, pa je treba dodati tem pravnikom še tisto zadnjo lastnost, ki je smetana na torti: da je bralec pravnik in hkrati avtor.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄34

Tudi plin in elektrika nimata iste cene pri vseh trgovcih

mag. Sandi Kodrič, 1.9.2016

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 34/2016Slovenija je ena zadnjih držav v EU, ki ima še vedno državno regulirane oziroma navzgor omejene cene bencinskega in dizelskega goriva. Aprila letos je Vlada sicer že sprostila cene 100-oktanskega bencina in kljub bojazni, da bodo sledile močne podražitve, se to ni zgodilo. Res je, da lahko opazimo diferenciacijo: na avtocestni črpalki v Sežani je 100-oktanski bencin malenkost dražji kot na mestni črpalki v Ljubljani. Vendar pa ta vrsta bencina predstavlja le okoli en odstotek prodanega goriva, zato marsikdo liberalizacije cen sploh še ni zaznal.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄34

Kaznovanje davčnih prekrškov z globami Finančne uprave RS

Čokelc Stanko, Križman Ana, 3.9.2015

Davčne službe

dr. Stanko Čokelc, Ana Križman, Pravna praksa, 34/2015Finančna uprava RS (FURS) lahko v hitrem postopku o prekršku po 402.a členu Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) izreče globo v katerikoli višini znotraj razpona, ki je predpisan v 394., 395., 397., 398., 398.a in 398.b členu ZDavP-2 in v 141. členu Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1). Zanimalo naju je, kako je FURS v letih 2011-2014 izrekal globe za prekrške in kakšni so bili izidi sodb okrajnih in višjih sodišč za davčne prekrške davčnih zavezancev, ki so vložili zahtevo za sodno varstvo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄34

Carpe diem, quam minimum credula postero

Janez Kranjc, 3.9.2015

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 34/2015Navedek je vzet iz Horacijeve ode (1, 11). Slovensko bi se glasil: "Izrabi (današnji) dan in čim manj zaupaj jutrišnjemu."
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄34

Nasilje pod masko

dr. Zoran Kanduč, 3.9.2015

Kultura in umetnost

dr. Zoran Kanduč, Pravna praksa, 34/2015Dragan Petrovec - avtor, ki že lep čas ne potrebuje posebne predstavitve - nas tokrat vabi na intelektualno in čustveno vznemirljivo ekskurzijo v mračni svet človeškega, pravzaprav še vse preveč človeškega nasilja. Pot, ki se mikavno razpira pred bralcem, je kratka - knjiga Nasilje pod masko (Sanje, Ljubljana 2015) ima le dobrih sto strani - in ni pretirano naporna, saj je besedilo napisano razveseljivo jasno in razumljivo, poleg tega pa kalejdoskopsko obravnavani primeri večinoma (vsaj za zmerno informirano in razgledano osebo) niso neznanka.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄34

Evropski konsenz ali koliko je polovica od 47

Jaka Kukavica, 3.9.2015

Varstvo človekovih pravic

Jaka Kukavica, Pravna praksa, 34/2015Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v svoji sodni praksi razvilo konvencijskemu sistemu lastna interpretativna načela, ki so osnovno izhodišče za razlago Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP). Malo jih je pomembnejših od doktrine polja proste presoje in z njo povezane doktrine evropskega konsenza, ki sta bili za odločitev v zadevi Oliari in drugi proti Italijiključni.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄34

Usklajevanje term sheeta v postopku pridobivanja investicije

Marko Ketler, 4.9.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Marko Ketler, Pravna praksa, 34/2014V zadnjem času se v medijih pojavljajo številne zgodbe uspešnih slovenskih podjetnikov, ki v svojih zagonskih (ang. start-up) podjetjih navdušujejo z inovativnimi produkti in Slovenijo postavljajo na zemljevid svetovnega podjetništva. Slovensko podjetniško okolje se prebuja in vse več mladih se odloča za samostojno podjetniško pot, ki pa skriva tudi številne pasti. Eden ključnih trenutkov v razvoju podjetniške ideje nastopi, ko podjetnikom zmanjka začetnega kapitala in potrebujejo investicijo za nadaljnji razvoj, kar navadno pomeni vstop investitorja v družbo ter pogajanja o pogojih in načinu vstopa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄34

Zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 4.9.2014

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 34/2014 4. september 1852 - Janko Kersnik Na Brdu pri Lukovici se je rodil slovenski pisatelj, pravnik in politik Janko Kersnik. Na Dunaju in v Gradcu je študiral pravo, pozneje delal kot notar, nekaj časa pa je bil tudi deželni poslanec. 1914 - Niška dekla
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄34

Sodišča o "dobrih ljudeh, ki so se enkrat spozabili"

mag. Sandi Kodrič, 5.9.2013

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 34/2013Nekdanji minister za notranje zadeve je ob izreku kazni senata ljubljanskega okrožnega sodišča nekdanjemu direktorju Merkurja Binetu Kordežu izjavil: "Takšna obsodba je tisto, kar si vlada in državljani želijo." In res je prav Bine Kordež med sojenjem večkrat potarnal, da je sodišče pod pritiskom javnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄34

Davčna obravnava dohodkov iz avtorske pogodbe

Aleš Kaluža, 5.9.2013

Davki občanov in dohodnina

Aleš Kaluža, Pravna praksa, 34/2013Davčna obravnava pogodbe, s katero se prenaša materialne avtorske (premoženjske) pravice na avtorskem delu, je bila deležna že številnih strokovnih prispevkov in široke razprave. Tematika je v luči zadnjih zakonodajnih sprememb ponovno aktualna. S tem prispevkom želim predstaviti spremembe, ki bodo v bodočih davčnih letih pomembno vplivale na obnašanje davčnih zavezancev, in opozoriti na relevantna pojasnila Davčne uprave Republike Slovenije (DURS) s področja davčne obravnave dohodkov iz avtorskih pogodb.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄34

Tudi po stečaju banke do svojih sredstev

mag. Mojca Kunšek, 5.9.2013

Banke, zavodi

mag. Mojca Kunšek, Pravna praksa, 34/2013Ker nas javna občila zasipajo z informacijami o dokapitalizacijah in morebitnih propadih bank, se marsikdo sprašuje o varnosti svojih prihrankov, s katerimi upravljajo naše banke. Pri tem se lahko potolažimo, da so zakonske določbe in pravila ravnanja prevzemnika propadle banke in Banke Slovenije ja
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄34

zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 5.9.2013

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 34/20135. september 1638 - Ludvik XIV. Rodil se je francoski kralj Ludvik XIV., imenovan tudi Sončni kralj. S številnimi vojnami je skušal utrditi položaj Francije v Evropi ter razvil francoski absolutizem do vrhunca. Podpiral je številne umetnike in književnike. 7. september 1848 - Zakon o z
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄34

Kdo poda soglasje za medicinski poseg pri osebah, ki tega niso sposobne same?

Alenka Križnik, 6.9.2012

Zdravstvena in lekarniška dejavnost, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Alenka Križnik, Pravna praksa, 34/2012Zakon o pacientovih pravicah (ZPacP) v 26. členu med drugim določa, da ima pacient pravico do samostojnega odločanja o zdravljenju, pod pogoji, ki jih določa zakon. Pacient se mora po opravljeni pojasnilni dolžnosti zdravnika odločiti, ali bo v neki poseg privolil ali ne. Težave nastopijo, ko oseba ni sposobna odločanja o sebi. Pri otrocih se odločijo praviloma starši. Pri odraslih osebah, ki te odločitve niso sposobne sprejeti same, pa se v praksi dogaja, da pokličejo iz bolnišnice ali doma starejših in predlagajo, da osebi center za socialno delo (CSD) postavi skrbnika za poseben primer, ki bo sprejel odločitev o posegu. Pri tem se postavlja vprašanje, kdo je v tem primeru dolžan sprejeti odločitev, ali je operativni poseg za osebo potreben in smiseln: zdravnik ali skrbnik, in kako, če skrbnika ni? Če gre za operacijo, ki je nujna, zdravniki ne potrebujejo soglasja starša oziroma skrbnika. Pri vseh drugih posegih, ko oseba ni sposobna sprejeti odločitve o posegu, pa lahko trenja privedejo tudi do tega, da se nekoga ne operira, ker oziroma dokler ni soglasja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄34

V davčnem primežu

mag. Mojca Kunšek, 6.9.2012

Druge davščine in olajšave

mag. Mojca Kunšek, Pravna praksa, 34/2012V septembru bodo izdane prve odločbe o obdavčitvi nepremičnin večje vrednosti Med številnimi ukrepi, ki jih je v začetku poletja prinesel Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), je tudi obdavčitev nepremičnin, katerih skupna vrednost je najmanj milijo
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄34

zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 6.9.2012

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 34/20127. september 1533 - Elizabeta I. V Greenwichu se je rodila angleška kraljica Elizabeta I., ki je veljala za podpornico razširjanja protestantizma v Evropi. V času njene vladavine so bile ustanovljene številne nove kolonije, v notranji politiki pa ji je uspelo obdržati ravnotežje in utrditi
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄34

zaznamovalo nas je

Darja Golob-Koritnik, 8.9.2011

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 34/20118. september 1991 - Referendum v Makedoniji Makedonci so se na referendumu odločili za samostojno in suvereno Republiko Makedonijo. Makedonija je tako postala tretja od šestih republik nekdanje Jugoslavije, ki se je izrekla za samostojno pot. 9. september 1087 - Viljem I. Osvajalec <
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄34

Intenzivnejši davčni nadzor nad poslovanjem odvetnikov

Mojca Kunšek, 8.9.2011

Poravnava davkov in prispevkov

mag. Mojca Kunšek, Pravna praksa, 34/2011Davčna uprava RS (DURS) je s sporočilom za javnost - Davčni nadzor nad poslovanjem odvetnikov z dne 12. julija 2011 - napovedala intenzivnejše ciljne davčno-inšpekcijske nadzore pri zavezancih, ki se ukvarjajo z odvetniško dejavnostjo. Za tak nadzor so se na DURS-u odločili, ker je davčni inšpekcijski organ ugotovil prenizko izkazane davčne obveznosti iz poslovanja in tudi iz dohodnine.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄34

Ko revni rešujejo bogate

Robert Kleindienst, 8.9.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 34/2011Nadaljevanje visoke gospodarske rasti in vzpona trgov v razvoju (emerging markets) se najpogosteje navaja kot rešilna bilka za končanje gospodarske stagnacije v večini držav razvitega sveta. Žal je to iz več razlogov predvsem želja in iluzija bogatih.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 34

Leto objave

2018(2) 2017(4) 2016(3) 2015(4)
2014(2) 2013(4) 2012(3) 2011(5)
2010(4) 2009(10) 2008(13) 2007(4)
2006(5) 2005(1) 2003(2) 2001(1)
2000(3) 1999(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJK LMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov