O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 75)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄14

Primerjava čakanja na delo po ZIUPPP in ZIUZEOP zaposlitvi

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 9.4.2020

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 14/2020Čakanje na delo ureja 138. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) in Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) pa sta interventna zakona, ki sta posegla v ureditev čakanja na delo iz ZDR-1.
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄14

Intervju - prof. dr. Boštjan M. Zupančič

mag. Sandi Kodrič, 9.4.2020

Ostalo

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 14/2020Pravnik, filozof in esejist Boštjan M. Zupančič je iz prava diplomiral leta 1970 v Ljubljani, magistriral leta 1973 na Harvardu in tam tudi doktoriral leta 1981 iz pravne filozofije in kazenskega prava. Bil je profesor na PF ljubljanske univerze in na več ameriških univerzah. V letih 1993-1998 je bil sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, od 1998 do 2016 pa sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄14

Kaj bo drugače? Prvi del.

dr. Alenka Žnidaršič Kranjc, 9.4.2020

Delovna razmerja, Varstvo pred nalezljivimi boleznimi

dr. Alenka Žnidaršič-Kranjc, Pravna praksa, 14/2020Kaj lahko dopišem k tematiki o koronavirusu? Saj je vse jasno. Eni so doma in nič ne delajo, drugi so doma in delajo, tretji hodijo na delovno mesto in delajo, eni ne delajo, ne glede na to, kje so. Nekaj denarja bo dala država: za ene bo to dovolj, da preživijo, drugim ni pomoči ... Ne bo trajalo en mesec, temveč leto do dve, potem pa še pet. Preživel bo tisti, ki to razume in ki je takoj začel delovati v tej smeri. V naši skupini smo se prilagodili - in to je že mimo -, če nismo naredili dovolj, bodo v sledečih mesecih sledili majhni popravki, ampak danes smo prilagojeni. Strateg vedno razmišlja: kaj pa bomo potem?
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄14

Šeriatsko pravo (4. del)

mag. Urška Klakočar Zupančič, 4.4.2019

Ostalo

mag. Urška Klakočar-Zupančič, Pravna praksa, 14/2019Muslimanska vera ali islam, ki združuje več kot 1,2 milijarde ljudi, danes predstavlja drugo največjo svetovno religijo. Njen začetek sega v 7. stoletje, ko je v Meki pripadnik arabskega plemena Kurajš Mohamed dobival sporočila od boga Alaha. Gre za monoteistično religijo, ki ponuja človeštvu zedinjen pogled na smisel njegovega stvarjenja in obstoja, njegove končne usode in njegovega mesta med bitji sveta. Islam je hkrati religija, politični sistem in pravo. Poglavitni vir šeriatskega prava so določila muslimanske svete knjige, Korana, ki jih dopolnjujejo poročila o Mohamedovih izjavah, dejanjih ali odobritvah (hadisi oziroma suna). Med glavne vire šeriatskega prava štejemo še soglasje muslimanske skupnosti ali muslimanskih pravnikov glede določenega vprašanja (ijma) in sklepanje na podlagi analogije (qiyas). Obstajajo še pomožni pravni viri, ki so se razvili v okviru sunitskih in šiitskih pravnih šol. Koran in suna podrobno urejata družinsko, dedno in kazensko problematiko, vsebujeta pa tudi pravila obligacijskega in stvarnega prava.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄14

Družinskemu zakoniku na pot

dr. Mateja Končina Peternel, 4.4.2019

Zakonska zveza in družinska razmerja

dr. Mateja Končina-Peternel, Pravna praksa, 14/2019Družinski zakonik je začel veljati 15. aprila 2017, večina določb pa se začne uporabljati 15. aprila 2019. Prinaša kar nekaj novosti, a naj na tem mestu izpostavim le tri.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄14

Učinkovitejša sodišča? Pogled prvostopenjske sodnice

mag. Urška Klakočar Zupančič, 4.4.2019

Sodišča

mag. Urška Klakočar-Zupančič, Pravna praksa, 14/2019Z zanimanjem sem prebrala razmišljanje Boštjana J. Turka v Pravni praksi št. 13 o težavah slovenskih sodišč in sodnikov. Večina pomanjkljivosti, ki jih opisuje, se zelo jasno nanaša na sodnike prve stopnje. V Sloveniji ni v navadi, da bi sodniki odgovarjali na kakršnekoli kritike, sploh pa ne prvostopenjski sodniki. Zakaj je tako? Najverjetneje zaradi ukoreninjene paradigme, da sodniki stoično in pohlevno sprejemamo vse, kar nam strokovna in laična javnost nameni. Sodniki prve stopnje se ne izpostavljamo tudi zato, ker smo v prvih bojnih vrstah in se bojimo tako tistih, ki so spredaj, kot tistih, ki so zadaj. No, v tem primeru sem se (pogumno) odločila, da kot sodnica največjega in najbolj obremenjenega okrajnega sodišča v državi dodam še nekaj svojih misli. S tem tvegam odobravanje ali neodobravanje predvsem kolegov sodnikov, toda ker sem v življenju izkusila dovolj težjih stvari, se, hvala bogu, ne oziram več na to, kdo me mara in kdo ne.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄14

Minimalna plača, dodatki, izvzetja

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 4.4.2019

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 14/2019V podjetju imamo več delavcev, ki jim izplačujemo minimalno plačo. Tisti delavci, ki so pri nas zaposleni že dlje časa, imajo v pogodbi o zaposlitvi določeno osnovno plačo, ki je nižja od minimalne, novejši delavci pa minimalno.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄14

Sua servat, qui salva esse vult communia

Janez Kranjc, 12.4.2018

Kultura in umetnost

Janez Kranjc, Pravna praksa, 14/2018Slovensko bi se rek glasil: "Svoje rešuje, kdor hoče, da je rešeno skupno". Njegov avtor je Publilij Sirec. Z njim povzema bistveno vprašanje odnosa, ki bi ga moral posameznik imeti do skupnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄14

Koliko so vredne "izmerjene" številke iz predvolilnih anket?

mag. Sandi Kodrič, 12.4.2018

Ostalo

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 14/2018Spet smo v obdobju pogostih predvolilnih anket, ob katerih se spomnimo na (domnevno Churchillov) cinični rek: "Verjamem samo tisti statistiki, ki jo sam ponaredim." Zakaj se slovenske napovedi po navadi krepko razlikujejo od dejanskih izidov na volitvah in zakaj pogosto ostane vtis, da služijo kot orodje za manipuliranje z volilnim telesom?
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄14

Ustavno sodišče razveljavilo pravila o vročanju odpovedi pogodbe o zaposlitvi po pošti

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 6.4.2017

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 14/2017Ustavno sodišče RS (US RS) je z odločbo U-I-200/15, Up-936/15 z dne 16. marca 2017 razveljavilo četrti odstavek 88. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Za vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu po pošti se sedaj uporabljajo pravila pravdnega postopka o osebnem vročanju.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄14

Upokojitev delavke

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 6.4.2017

POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE, Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 14/2017Naša delavka se bo upokojila s 1. avgustom 2017. Smo fakulteta in nas zavezuje Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja. • Zanima nas, koliko letnega dopusta in koliko regresa ji pripada za letošnje leto? Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)1/Opo
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄14

IP-naslov za potrebe kazenskega postopka

Primož Križnar, 6.4.2017

Kazenski postopek

Primož Križnar, Pravna praksa, 14/2017Blackbeard in Calico Jack sta zagotovo psevdonima, ki nas še danes spomnita na zlato obdobje piratstva - čas, ko so drzni pomorščaki s koristoljubnimi nameni brez ozira na moralne in pravne norme plenili trgovske ladje in mesta. Čeprav pirati ponekod na svetu sicer še vedno obstajajo, je od piratstva v pravem pomenu besede ostalo bore malo. Danes prevladujejo spletni "pirati", ki pa vendarle enako kot njihovi predhodniki uporabljajo psevdonime. Pravo ime in druge osebne podatke teh novodobnih piratov je z razlogom pregona kaznivih dejanj praviloma mogoče ugotoviti šele z razkritjem določenega komunikacijskega sredstva za elektronski komunikacijski promet ter s pridobitvijo podatka o lastniku ali uporabniku tega sredstva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄14

Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 6.4.2017

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 14/2017Delavcu nameravamo zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela odpovedati pogodbo o zaposlitvi na zadnji dan poskusnega dela. • Ali tudi v tem primeru znaša odpovedni rok sedem dni ali pogodba o zaposlitvi zaradi odpovedi preneha na zadnji dan poskusnega dela? Eden od razl
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄14

Druga, manj znana nikotinska zasvojenost

mag. Sandi Kodrič, 7.4.2016

Poravnava davkov in prispevkov

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 14/2016Te dni se končuje javna razprava o novem slovenskem zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Lani je bila namreč sprejeta evropska direktiva, ki precej strožje obravnava to področje. Članice EU morajo namreč do maja v nacionalno zakonodajo vključiti nova pravila za varovanje zdravja pred kajenjem, vodilnim krivcem za prezgodnje umiranje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄14

Et post malam segetem serendum

Janez Kranjc, 7.4.2016

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 14/2016Misel je zapisal Seneka v pismu Luciliju (Ep. 81, 1). Slovensko bi se glasila: "Tudi po slabi letini je treba sejati". Navezuje se na vprašanje, kaj storiti, če naša dobrota ne naleti na hvaležnost.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Odločitev o odškodnini za materialno škodo v primeru izbrisanih

dr. Neža Kogovšek Šalamon, 10.4.2014

Varstvo človekovih pravic

dr. Neža Kogovšek-Šalamon, Pravna praksa, 14/2014Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) je 12. marca 2014 v primeru Kurić in drugi proti Sloveniji, ki se nanaša na popravo krivic izbrisanim prebivalcem Slovenije, izdal drugi del sodbe, v katerem je odločil še o višini odškodnine za materialno škodo. S tem se je pred ESČP končal skoraj osem let dolg postopek, ki ga je skupina enajstih izbrisanih sprožila 4. julija 2006. Spomnimo, da je veliki senat o zadevi Kurić odločil že leta 2012, ko je v korist šestih pritožnikov ugotovil kršitev 8., 13. in 14. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), določil višino odškodnine za nematerialno škodo in državi naložil sprejetje odškodninske sheme, odločanje o materialni škodi pa je bilo pridržano.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 10.4.2014

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 14/201410. april 1583 - Hugo Grotius V Delftu se je rodil nizozemski pravnik, diplomat, humanist, politični in pravni filozof ter eden od utemeljiteljev znanosti o mednarodnem pravu Hugo Grotius. Z delom O pravu vojne in miru iz leta 1625 je postavil temelje mednarodnemu pravu, v delu O svo
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Socialno podjetništvo - priložnost, ki potrebuje učinkovito podporno okolje

Rodman Karmen, Kokalj Andreja, 10.4.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Karmen Rodman, Andreja Kokalj, Pravna praksa, 14/2014V članku Socialno podjetništvo v Sloveniji - priložnost ali utopija je Jasmina Tkalčič nagovorila bralce Pravne prakse s predstavitvijo pojma in temeljnih značilnosti socialnega podjetništva. Izpostavila je pomen aktivnosti države za krepitev in spodbujanje socialnega podjetništva tako na področju izvajanja promocijskih aktivnosti in informiranja o socialnem podjetništvu kot tudi pri dodeljevanju (nepovratnih) sredstev prek javnih razpisov in prenosu dobrih podjetniških praks iz Slovenije in tujine. "Vodilo socialnega podjetništva je torej spodbuditi zaposlovanja najranljivejših skupin, in ne ustvarjanje dobička."
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄14

Zaradi neskladij med zakonodajo in stroko dileme pri revidiranju invalidskih in energetskih podjetij

mag. Mojca Kunšek, 11.4.2013

ZAPOSLOVANJE IN BREZPOSELNOST

mag. Mojca Kunšek, Pravna praksa, 14/2013V teh dneh je Slovenski inštitut za revizijo revizijske družbe in pooblaščene revizorje opozoril na zakonske nedorečenosti revidiranja invalidskih in energetskih podjetij, ki pri izvajanju revizijskega postopka in oblikovanju revizorjevega mnenja zahtevajo njihovo posebno pozornost.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄14

Koraki do bančne unije: kako varne bodo vloge?

Špela Kunej, 11.4.2013

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Špela Kunej, Pravna praksa, 14/2013Ko kreditna institucija ali investicijsko podjetje (v nadaljevanju institucija) postane insolventno, se običajno izvede insolvenčni postopek. V času krize države tega pogosto niso želele storiti, med drugim zato, ker bi nekateri insolvenčni postopki zaradi povezanosti bančnega in državnega tveganja ter integriranosti bančnega sistema na evropski ravni lahko pripeljali do sistemske krize. Ob odsotnosti zadovoljivih alternativ so se države zato odločale za reševanje institucij z javnimi sredstvi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄14

Zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 11.4.2013

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 14/201311. april 1415 - Pravica do krvnega sodstva Sigismund Luksemburški, nemški kralj in rimski cesar, je Celjskim grofom podelil pravico do krvnega sodstva. 1919 - Mednarodna organizacija dela Ustanovljena je bila Mednarodna organizacija dela, ki deluje kot specializirana agencija OZN,
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

S spremembo ZUKN želi Vlada razširiti in poostriti nadzor nad upravljanjem državnih naložb

mag. Mojca Kunšek, 12.4.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Mojca Kunšek, Pravna praksa, 14/2012Ena prvih zakonodajnih sprememb, ki jo je sprejela Vlada v novi sestavi, je novela Zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije (ZUKN-C), ki so ji nasprotovali tako v stanovskem Združenju nadzornikov Slovenije kot tudi v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (v nadaljevanju AUKN).
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

Bo zdaj varovanje prireditev v diskotekah boljše?

Vida Kokalj, 12.4.2012

Vida Kokalj, Pravna praksa, 14/2012Imetniki licenc za varovanje javnih zbiranj so morali do 24. marca letos pridobiti posebno licenco za varovanje prireditev v gostinskih lokalih, sicer se šteje, da ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje dejavnosti, ki so jo do zdaj opravljali na podlagi licence za varovanje javnih zbiranj. Posledično pa so morali tudi vsi organizatorji prireditev, če prej opredeljene prireditve organizirajo v gostinskem lokalu ali v okviru dejavnosti za prosti čas, do istega datuma zagotoviti vzdrževanje reda s sklenitvijo pogodbe z imetnikom licence prav za tako varovanje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

Obubožani do streznitve

mag. Robert Kleindienst, 12.4.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 14/2012Da v Sloveniji razmerja med lastniki, kreditorji in menedžmentom niso jasna in normalna, je razvidno iz kritik, ki jih v času gospodarske krize menedžment javno usmerja na lastnike in kreditorje. To je mogoče le v okolju, v katerem ima menedžment politično zaledje, na lastnike in kreditorje pa se prek javnih občil pritiska v upanju, da bodo podlegli pritiskom politike, ki jezdi na valovih jeznih množic. V normalnih tržnih gospodarstvih bi lastniki tak menedžment hitro zamenjali.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 12.4.2012

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 14/201213. april 1941 - Sporazum o nevtralnosti Predstavniki Sovjetske zveze in Japonske so podpisali petletni sporazum o nevtralnosti. Dve leti prej je Sovjetska zveza podpisala podoben sporazum tudi z nacistično Nemčijo. 16. april 1848 - Ustavno politično društvo Slovenija Slovenski št
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 14

Leto objave

2020(3) 2019(4) 2018(2) 2017(4)
2016(2) 2014(3) 2013(3) 2012(5)
2011(5) 2010(3) 2009(12) 2008(12)
2006(2) 2004(2) 2003(2) 2002(2)
1999(1) 1996(3) 1995(2) 1993(1)
1992(1) 1991(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJK LMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov