O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 64)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄37

Non vitae, sed scholae discimus

Janez Kranjc, 3.10.2019

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 37/2019Avtor reka je Seneka (Ep. mor. XVII-XVIII, 106, 12). Slovensko bi se glasil: Ne učimo se za življenje, temveč za šolo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄37

Prehajanje med (davčnimi) postopki: inovativnost ali erozija pravne varnosti?

dr. Polonca Kovač, 3.10.2019

Davki občanov in dohodnina

dr. Polonca Kovač, Pravna praksa, 37/2019V teoriji in praksi upravnega procesnega prava je eno tradicionalnih pravil, da se mora uveden postopek končati. Zaključek postopka pomeni izdajo posamičnega upravnega akta, tj. (i) meritorno upravno odločbo ali (ii) procesni sklep o ustavitvi postopka. Tako določata zlasti 207. in 135. člen Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP). Tretje možnosti v splošni ureditvi ni; če se ne izda niti odločbe niti sklepa o ustavitvi postopka, velja molk organa in fikcija negativne odločbe po 222. oziroma 256. členu ZUP. Enake temelje vzpostavlja Zakon o upravnem sporu (ZUS-1) za sodno varstvo. Toda Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2), ki velja v davčnih upravnih postopkih kot nadrejeni lex specialis, ima inter alia glede zaključka ali t. i. "prehoda" določenih postopkov v druge postopke specialne določbe, za katere pa ni povsem jasno, kako jih sistemsko razlagati.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄37

Mož z železnim srcem in konferenca v Wannseeju

mag. Urška Klakočar Zupančič, 3.10.2019

Ostalo

mag. Urška Klakočar-Zupančič, Pravna praksa, 37/2019V nacistični Nemčiji s sprejetjem Nürnberških zakonov t. i. "judovsko vprašanje" še zdaleč ni bilo rešeno. Arijska kri je bila kljub zakonski prepovedi občevanja med čistokrvnimi Nemci in Judi še vedno ogrožena. Hitler je bil odločen, da bo Evropo popolnoma očistil "judovske nesnage". Tudi sterilizacija ni bilo zadostno zagotovilo, da se judovska kri ne bi kam zalezla in zastrupljala božanskih germanskih genskih zasnov. Iztrebljanja Judov se je lotila nacistična paravojaška organizacija SS (nem. Schutzstaffel) pod vodstvom fanatičnega Heinricha Himmlerja (1900-1945), ki je rešitev judovskega vprašanja zaupal svojemu zvestemu visokemu oficirju Reinhardu Heydrichu (1904-1942). Heydrich se je zavzeto lotil te pomembne naloge in 20. januarja 1942 v vili v bližini Berlina pri jezeru Wannsee organiziral konferenco, na katero so bili povabljeni visoki nemški državni uradniki. Tistega dne je bila določena kruta usoda milijonov evropskih Judov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄37

Nadomeščanje delavke, ki dela s krajšim delovnim časom

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 3.10.2019

Delovna razmerja, SOCIALNO VARSTVO IN ZAVAROVANJE

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 37/2019Delavka je z delodajalcem sklenila delovno razmerje za 40 ur na teden za določen čas zaradi nadomeščanja delavke na porodniškem dopustu. Sedaj bo delavka, ki je bila na porodniškem dopustu, delala 20 ur na teden, preostalih 20 ur pa bo koristila pravice iz starševskega varstva. • Ali lahko z delavko, ki jo je nadomeščala, sklenemo novo pogodbo o zaposlitvi za določen čas za 20 ur na teden?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄37

Posvojitelja sta upravičeno pričakovala neomejeno roditeljsko pravico kljub drugačnemu dogovoru z biološko materjo

Matic Kumer, 25.9.2014

Varstvo človekovih pravic

Matic Kumer, Pravna praksa, 37/2014Pritožnica, nemška državljanka, je rodila dvojčici, ki ju je oddala v posvojitev. Kljub dogovoru z bodočima staršema, da ji bosta pošiljala fotografije otrok in ji omogočala stike, posvojitelja tega nista storila. Nemška sodišča so njeno tožbo za izpolnitev dogovorjenih obveznosti zavrnila, zaradi česar je pritožnica sprožila postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) ter uveljavljala kršitev pravice do zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄37

Tam de se iudex iudicat quam de reo

Janez Kranjc, 25.9.2014

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 37/2014Gornji rek Publilija Sirca bi se po naše glasil Sodnik sodi tako o sebi kot o (ob)tožencu. Njegov smisel lahko iščemo na dveh ravneh.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄37

Ne "z ognjem in mečem"

mag. Matevž Krivic, 25.9.2014

Sodišča

mag. Matevž Krivic, Pravna praksa, 37/2014V naslovu izpostavljena prispodoba novega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča mi je bila všeč: ne "z ognjem in mečem", ampak s korenitimi reformami in z "vizijo razvoja, ki bo temeljila na resnih in strokovnih analizah". Na zaslišanju pred imenovanjem je (zdaj že minister) Klemenčič med drugim, citiram po Slovenski tiskovni agenciji, poudaril zlasti "izjemno šibak sodni svet, ki ne bi smel več biti samo kadrovik, ampak bi prevzel določene vloge zagotavljanja kakovosti v sodstvu". Najbrž je bilo s tem mišljeno: še katero drugo vlogo, še s katerimi drugimi "vzvodi", ne samo s kadriranjem.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄37

zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 26.9.2013

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 37/201327. september 1904 - Edvard Kocbek Rodil se je slovenski pesnik, pisatelj, mislec in politik Edvard Kocbek. Bil je eden od ideoloških voditeljev katoliške kulturne levice ter med letoma 1938 in 1943 urednik njene revije Dejanje. Kot predstavnik krščanskih socialistov je bil eden od ustanovi
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄37

Odgovornost za preprečevanje korupcije v notranjem okolju javnih institucij

mag. Bećir Kečanović, 26.9.2013

Uprava

mag. Bećir Kečanović, Pravna praksa, 37/2013Primeri korupcije in gospodarskega kriminala dokazujejo, da so poleg kriminalnih nagibov in ravnanj storilcev glavni vzroki zanje v opustitvah dolžnosti vzpostavitve in delovanja sistema notranjega nadzora. Zato si podrobneje poglejmo odgovornost za učinkovitost notranjega nadzora in odnos do vloge notranjega revizorja ob razkrivanju korupcije pri proračunskih uporabnikih. Nedopustno je namreč, da se nekateri pri očitnem nedelovanju sistema notranjega nadzora v javnih institucijah znova izmikajo odgovornosti z izgovori, kako korupcije, kaznivih dejanj ali drugih odklonskih ravnanj v svojem notranjem okolju ne morejo sami preprečevati, ker je za to po njihovem poklican le zunanji nadzor. Toda kdo drug, če ne (poslo)vodstvo v državnih organih, organih lokalne samouprave, organizacijah z javnimi pooblastili in javnih podjetjih, je prvi odgovoren, da v notranjem okolju organov in organizacij, ki jih vodijo in nadzorujejo, ne nastajajo in se ne razraščajo odklonska ravnanja? Odklonska ravnanja je treba preprečevati od znotraj, ne čakati na posledice ali zunanje organe nadzora. To je bilo tudi eno od sporočil zadnjega dela letošnje konference notranjih revizorjev proračunskih uporabnikov, v katerem sva na povabilo organizatorja, Urada RS za nadzor proračuna, sodelovala predstavnika Komisije za preprečevanje korupcije in Uprave kriminalistične policije.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄37

Zakon o gospodarskih družbah - med kladivom in nakovalom

Igor Knez, 26.9.2013

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Igor Knez, Pravna praksa, 37/2013Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je kmalu po odločitvi Ustavnega sodišča RS, ki je deloma razveljavilo 10.a člen in skoraj v celoti v veljavi ohranilo 10.b člen novele Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1E), začelo pripravljati predlog sprememb in dopolnitev Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1).
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄37

Direktive EU s področja upravljanja voda

mag. Adrijana Viler Kovačič, 26.9.2013

Kultura in umetnost

mag. Adrijana Viler-Kovačič, Pravna praksa, 37/2013Pred kratkim je pri Založbi Uradni list RS izšla knjiga Direktive EU s področja upravljanja voda (urednik mag. Luka Štravs, Ljubljana 2013, 534 strani). V knjigi je tako predstavljenih 31 direktiv, devet mednarodnih pogodb in 73 primerov evropske sodne prakse.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄37

In homine turpissimo obsolefiebant dignitatis insignia

Janez Kranjc, 26.9.2013

Pravoznanstvo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 37/2013Misel, ki bi se po naše glasila "Pri nemoralnem človeku znaki dostojanstva izgubijo svoj sijaj", je vzeta iz Ciceronovega govora proti Marku Antoniju (Philip. 2, 105). Po umoru Cezarja sta glavna zarotnika Brut in Kasij naivno mislila, da je z "umorom tirana" republika rešena. Zato si nista prizade
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄37

Milo, quem vitulum adsueverat ferre, taurum ferebat

Janez Kranjc, 27.9.2012

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 37/2012Rek, ki bi se po naše glasil "Milo, ki se je navadil nositi tele, je na koncu nosil bika", je vzet iz Kvintilijanovega spisa o vzgoji govornika (I, 9, 5). Milon iz Krotona v današnji Kalabriji je bil najznamenitejši atlet antike, menda pa tudi Pitagorov učenec. Prvo olimpijsko zmago je dosegel še k
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄37

Izzivi kmeta na trgu dela

Krapež Katarina, Franca Valentina, 27.9.2012

Delovna razmerja

Katarina Krapež, Valentina Franca, Pravna praksa, 37/2012Strateški cilji razvoja slovenskega podeželja in kmetijstva poudarjajo skrb za vzdržen ekonomski in socialni položaj aktivnih kmetij v Sloveniji, s čimer želi Slovenija zagotoviti večjo samooskrbo s hrano in skladnejši razvoj podeželja. Pri tem imata pomembno vlogo ustrezna delovnopravna urejenost položaja delavcev v kmetijstvu in vzdržnost socialnih modelov, ki prevladujejo na kmetijah slovenskega podeželja. Poglejmo si položaj kmeta, ki želi na kmetiji v Sloveniji zaposliti delavca. Ta je, zlasti zaradi številnih in dolgoletnih zakonodajnih nedoslednosti, zapleten in v praksi ne pripomore bistveno k doseganju strateških ciljev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄37

Eno gnilo jabolko pokvari ves zaboj

mag. Sandi Kodrič, 27.9.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 37/2012Ameriški kognitivni psiholog Dan Ariely z Univerze Duke, ki je zaslovel s svojim knjižnim prvencem Predvidljivo nerazumni, je v svoji novi knjigi Poštena resnica o nepoštenosti, ki bo kmalu izšla tudi v slovenščini, opisal zanimiv poskus, ki ga je izvedel skupaj s kolegi z Univerze Carnegie Mellon. Zanimal jih je način širjenja neetičnega ravnanja v družbi in postavili so hipotezo, da se ljudje "okužijo" z nepoštenostjo, podobno kot lahko prehlajeni človek svoj prehlad prenese tudi na bližnje osebe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄37

Davki za managerje

Tamara Kek, 27.9.2012

Kultura in umetnost

Tamara Kek, Pravna praksa, 37/2012Slovenska strokovna literatura s področja davčnega prava je bogatejša za delo, ki se trudi na bolj poenostavljen, s primeri ponazorjen in širši javnosti razumljivejši način približati bralcu nepriljubljeno temo, kar davki nedvomno so (GV Založba, Ljubljana 2012, uredil dr. Jernej Podlipnik, 192 strani). Kot že v predgovoru opozarjajo avtorji (Mitja Černe, Uroš Ferjan, Andrej Grah Whatmough, mag. Barbara Guzina, Dušan Jeraj, Irena Kamenščak, Ivan Kranjec, dr. Jernej Podlipnik, dr. Bojan Škof, mag. Tanja Urbanija in Katja Wostner), ne gre za celosten in popoln pregled vseh poslovnih operacij, ki imajo davčnopravne učinke. Vendar je delo dober poskus ponazoritve nekaterih najbolj tipičnih in najpogostejših pravnih razmerij, v katera vstopajo davčni zavezanci tako pri sprejemanju poslovnih odločitev kot tudi odločitev, ki izvirajo iz njihove zasebne sfere.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄37

zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 27.9.2012

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 37/201227. september 1601 - Ludvik XIII. Rodil se je francoski kralj Ludvik XIII., imenovan tudi Ludvik Pravični. Namesto njega je najprej vladala mati Marija Medičejska, pozneje pa kardinal Richelieu, ki je prek Ludvika XIII. zadušil plemiške zarote, uspešno krepil absolutizem in pustil protestan
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 29.9.2011

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 37/20111. oktober 1889 - Mestna hranilnica ljubljanska Ljubljanska mestna občina je ustanovila Mestno hranilnico ljubljansko ter z vsem svojim premoženjem in davčno močjo prevzela splošno poroštvo za hranilnico. Hranilnica je večji del dobička razdelila v splošno koristne namene, na primer za
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Dileme pravnega urejanja garancije po evropskem vzoru

Tadej Kamnik, 29.9.2011

TRGOVINA

Tadej Kamnik, Pravna praksa, 37/2011Tendence po ukinitvi obvezne garancije za brezhibno delovanje stvari so bile v zadnjem času, predvsem v strokovnih krogih, zelo pogoste. Vprašanje je, ali gospodarska recesija res sili garante k optimiziranju stroškov procesov dela na račun življenjske dobe proizvodov, torej k poskusom ukinjanja instituta obvezne garancije, ali pa je trenutno stanje gospodarske stagnacije in primanjkljajev le odlična priložnost in hkrati izgovor nekaterih lobijev na področju proizvodnje in prodaje ter navsezadnje tudi nekaterih odvetniških lobijev, katerih cilj je ukiniti obvezno garancijo za izdelek na račun maksimiranja prihodkov od prodaje oziroma na račun povečanja obsega vlaganja tožb iz naslova jamčevanja za stvarne napake.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄37

Ibi potest valere populus, ubi leges valent

Janez Kranjc, 23.9.2010

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 37/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄37

Davčne ugodnosti delovanja v ekonomskih conah

mag. Mojca Kunšek, 23.9.2010

Predpisi o carini in prosti trgovini

mag. Mojca Kunšek, Pravna praksa, 37/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄37

Korenito preoblikovanje Komisije za preprečevanje korupcije

mag. Goran Klemenčič, 23.9.2010

Uprava

mag. Goran Klemenčič, Pravna praksa, 37/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄37

zaznamovalo nas je

Darja Golob-Koritnik, 23.9.2010

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 37/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄37

Nadgrajeni portal za inovativne

mag. Katarina Krapež, 24.9.2009

Ostalo

mag. Katarina Krapež, Pravna praksa, 37/2009www.imamidejo.si Jezik: slovenščina in 22 svetovnih jezikov (okrnjene različice) Tip: samostojno spletišče Vzdrževanost: dobra Preglednost: dobra Multimedijska podpora: RSS, e-novice, koledar dogodkov, e-posvetovanje s strokovnjakom, e-priročniki, e-novice, različna interaktivna orodja za podje...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄37

Pravni napovednik

mag. Katarina Krapež, 24.9.2009

Ostalo

mag. Katarina Krapež, Pravna praksa, 37/2009Članek iz revije Pravna praksa
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 37

Leto objave

2019(4) 2014(3) 2013(5) 2012(5)
2011(2) 2010(4) 2009(9) 2008(10)
2007(6) 2006(6) 2005(4) 2004(5)
2001(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJK LMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov