O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 12 (od skupaj 12)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄6

Kdo živi v Vrbi

dr. Nataša Hribar, 13.2.2020

Kultura in umetnost

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 6/2020Avtor teh znanih vrstic se je rodil v omenjenem kraju, to verjetno ve prav vsakdo izmed nas. A precej manj bi nas najbrž na prvo žogo in brez vsakega razmišljanja odgovorilo na vprašanje, kako se imenujejo prebivalci Vrbe. Tudi sama nisem bila ravno prepričana, kako je s tem, zato sem malce pobrskala po spletu in ugotovila, da se pisci poimenovanju prebivalcev te sicer znane gorenjske vasi pogosto izognejo z opisnim izrazom, npr. Prebivalci vasi Vrba so na zboru občanov sklenili ...; Na sredinem zboru krajanov Vrbe je bilo nemalo hude krvi ...; Prebivalci Vrbe, ki živijo ob občinski cesti ...; Nekateri vaščani Vrbe gradnji zahodne variante obvoznice nasprotujejo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄6

Povezava med pravom Evropske unije in mednarodnimi pogodbami, ki določajo državne meje

Martin Hrup, 13.2.2020

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Splošni državni akti, simboli in prazniki

Martin Hrup, Pravna praksa, 6/2020Julija 2018 je Republika Slovenija na podlagi določb 259. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU) vložila tožbo proti Republiki Hrvaški pred Sodiščem (EU) z zahtevo, da to ugotovi, da Hrvaška ni izpolnila obveznosti po pravu EU. Tožba Slovenije je sledila predhodni fazi, v kateri je Evropska komisija kot "varuh pogodb" opravila postopek ugotavljanja neizpolnjevanja obveznosti, vendar ni izkoristila svoje možnosti, da sama vloži tožbo proti Hrvaški, in se o zadevi ni izrekla. Slovenija je zato sama, kot ji dopušča PDEU, vložila tožbo na Sodišče.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Mehanizem za Sirijo

mag. Beti Hohler, 15.2.2018

Kazenski postopek

mag. Beti Hohler, Pravna praksa, 6/2018Generalna skupščina OZN je 21. decembra 2016 z resolucijo številka 71/248, katere pokroviteljica je bila tudi Slovenija, ustanovila Mednarodni, nepristranski in neodvisni mehanizem za pomoč pri preiskovanju in pregonu oseb, odgovornih za najtežja kazniva dejanja po mednarodnem pravu, storjena v Siriji od marca 2011 dalje. Mehanizem ni sodišče in nima pristojnosti za pregon storilcev, pač pa bo (zgolj) zbiral, hranil in posredoval dokaze državam in mednarodnim institucijam, ki tovrstno pristojnost imajo ali jo utegnejo imeti v prihodnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Slovenjenje prevzetih lastnih imen

dr. Nataša Hribar, 15.2.2018

Kultura in umetnost

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 6/2018Kadar v slovenskih besedilih uporabljamo prevzeta lastna in občna imena, se vedno sprašujemo, katera od njih sloveniti in katerih ne. Pravopisna pravila se s prevzetimi poimenovanji ukvarjajo v posebnem poglavju z naslovom Prevzete besede in besedne zveze (str. 22). Tam lahko preberemo, da večino prevzetih besed slovenimo v izgovoru (izgovarjamo jih z glasovi slovenskega knjižnega jezika), oblikoslovju (sklanjamo jih po pravilih slovenske slovnice) in skladenjski rabi (uporabljamo jih v enakih skladenjskih položajih in vlogah kot slovenske besede), v pisavi pa poznamo delno in popolno podomačitev. Popolnoma poslovenjene besede (imenujemo jih izposojenke, če gre za občna imena, oz. podomačene besede, če gre za lastna imena) zapisujemo s črkami slovenske abecede in po pravilih slovenskega pravopisa (npr. avto, cigareta, kolidž, čevapčiči; Ban Ki Mun, Varšava, Al Džazira), deloma poslovenjene pa ohranjajo izvirno pisavo, jih pa podomačujemo v izgovoru, oblikoslovju in skladnji; tako podomačena občna imena se imenujejo tujke (npr. intercity - z intercityjem), deloma poslovenjena lastna imena pa so polcitatna imena (npr. New York - v New Yorku, Jean-Claude Juncker - z Jeanom-Claudom Junckerjem).
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄6

Priimki ob ženskih osebnih imenih

dr. Nataša Hribar, 16.2.2017

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 6/2017V zadnjem kotičku smo se spraševali, kako sklanjamo imena in priimke, ki vsebujejo polglasnik. Tokratni kotiček namenjam priimkom ob ženskih imenih, ob koncu pa se bomo dotaknili še nekaterih drugih posebnosti sklanjanja osebnih lastnih imen.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄6

Kino Šiška

dr. Nataša Hribar, 11.2.2016

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 6/2016Pred časom sem na spletu zasledila fotografijo "obvestila", ki naj bi ga v znanem nekdanjem ljubljanskem kinu obesili na oglasno desko - obiskovalcem v poduk, kako se sklanja ime tega prostora (na "obvestilu" je bila namreč sklanjatev imena Kino Šiška od prvega do šestega sklona ednine). Prej ime kina, zdaj ime centra urbane kulture je sestavljeno iz občnega poimenovanja, ki je še vedno ostalo kino, in desnega prilastka, ki je lastno ime predela naše prestolnice, v katerem se ta prostor nahaja. Gre torej za besedno zvezo iz občnega in lastnega imena, pri katerih se zelo pogosto sprašujemo, ali desni del - torej lastnoimenski desni prilastek - razumeti ujemalno ali ne.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄6

Od Grexita do Brexita

dr. Janja Hojnik, 11.2.2016

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Janja Hojnik, Pravna praksa, 6/2016Kot da grožnje z razpadom EU ob evrski in begunski krizi, iz katerih se EU ni še niti približno izkopala, ne bi bile dovolj, je svoj lonček pristavila še Velika Britanija. V tem primeru ne gre za grožnje po prisilni izključitvi države članice EU, ki smo jim bili priča v grškem primeru (tako v povezavi z evrom kot tudi s schengnom), temveč za povsem nasprotno situacijo, ko država članica zahteva ohlapnejšo povezavo s preostalimi državami članicami od dosedanje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄6

Številke

dr. Nataša Hribar, 12.2.2015

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 6/2015Bralka, ki se poklicno ukvarja s številkami, sprašuje, kako naj zapisuje številke (zneske) v ponudbah za prodajo izdelkov, da bo zapis ustrezal njeni stroki, hkrati pa bo usklajen tudi s pravopisno normo. Kot primer je navedla naslednje zapise: 40 EUR, 40,00 EUR in 40 €, kot zadnjo, a za njena besedila najbrž najmanj sprejemljivo možnost, pa je navedla izpis številke z besedo: štirideset evrov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄6

Drsalke in drsalke

dr. Nataša Hribar, 14.2.2013

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 6/2013jezikovni kotiček (266) Najbrž ste pomislili, da je v naslovu napaka. Ni. Tokrat bom pisala o drsalkah, čevljih, s katerimi drsamo po ledu, in drsalkah, ženskah, ki drsajo. Za oboje v slovenščini uporabljamo izraz drsalka, a v enem elementu se ti dve besedi bistveno razlikujeta, ta element pa omogo
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄6

Nenazadnje ali ne nazadnje

dr. Nataša Hribar, 12.2.2009

Ostalo

dr. Nataša Hribar, dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 6/2009Zadnje čase, ko nezavedno in na vsakem koraku iščem teme za kotičke, nekoliko natančneje poslušam radio in opažam, kako pogosto se, zlasti pri naštevanju, uporablja izraz nenazadnje, npr. Od tega bodo imeli dobiček dežela, kmetje in nenazadnje tudi mi, ker bomo jedli visoko kakovostno hrano. Ze...
Naslovnica
Pravna praksa, 1998⁄6

Iz disertacij: Odvzem in omejitev lastninske pravice v javno korist ter socialna vezanost lastnine

mag. Mitja Horvat, 2.4.1998

Lastnina in druge stvarne pravice

mag. Mitja Horvat, Pravna praksa, 6/1998Na Pravni fakulteti v Ljubljani je 4. februarja 1998 Gregor Virant, magister prava, sicer višji predavatelj na Visoki upravni šoli v Ljubljani za predmetno področje javne uprave, z odliko obranil svojo doktorsko disertacijo z naslovom "Odvzem in omejitev lastninske pravice v javno korist ter socialn...
Naslovnica
Pravna praksa, 1998⁄6

Spremembe ZPP na Hrvaškem in pri nas: Spodbude za učinkovitejše sojenje

Bogomir Horvat, 2.4.1998

Civilni sodni postopki

Bogomir Horvat, Pravna praksa, 6/1998V okviru Društva primorskih pravnikov smo v času spreminjanja procesne civilne zakonodaje organizirali na Okrožnem sodišču v Kopru zanimivo predavanje, na katerem nam je prof. dr. Mihajlo Dika, profesor s Pravne fakultete v Zagrebu, predstavil novelo hrvaškega ZPP, katerega avtor je, pri čemer se je...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 6

Leto objave

2020(2) 2018(2) 2017(1) 2016(2)
2015(1) 2013(1) 2009(1) 1998(2)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 10. MEDNARODNO PRAVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGH IJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov