O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 4 (od skupaj 4)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄38

Sodna odločba sodišča druge države članice, ki je v nasprotju s pravom EU, ne pomeni kršitve javnega reda

dr. Judita Dolžan, 30.9.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Judita Dolžan, Pravna praksa, 38/2015V eni svojih najnovejših sodb je Sodišče EU vnovič razlagalo obseg pojma javni red v Uredbi Bruselj I. V okviru spora med družbama Diageo Brands in Simiramida se je namreč nizozemskemu vrhovnemu sodišču postavilo vprašanje, ali pridržek javnega reda v 1. točki 34. člena Uredbe Bruselj I zajema tudi primer, ko je odločba države članice izvora v očitnem nasprotju s pravom EU in je bila izdana na podlagi kršitve procesnih jamstev. Nadalje je sodišče želelo vedeti tudi, ali dejstvo, da stranka, ki se sklicuje na ta razlog v državi članici izvora, ni izčrpala pravnih sredstev, ovira uspešno sklicevanje na razlog javnega reda.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄38

Pogodba o medsebojnih razmerjih

mag. Anita Dolinšek, 3.10.2013

Lastnina in druge stvarne pravice

mag. Anita Dolinšek, Pravna praksa, 38/2013Veljavna predpisa - tako Stvarnopravni zakonik (SPZ) kot tudi Stanovanjski zakon (SZ-1) - nalagata etažnim lastnikom obveznost, da sklenejo pogodbo o medsebojnih razmerjih. SZ-1 vsebuje celo kazensko določbo, ki predvideva sankcijo v primeru nesklenitve. Kljub taki normativni ureditvi praksa kaže, da pogodbe o medsebojnih razmerjih niso sklenjene. Razlogov za tako stanje je več, najpomembnejši pa je gotovo ta, da pravna narava te pogodbe ni povsem dorečena. Vprašanje je, ali gre pri tej pogodbi za pogodbo obligacijskega ali stvarnega prava. Od odgovora na to vprašanje je odvisen kvorum, potreben za podpis pogodbe. Če gre namreč za pogodbo, ki ima značaj pogodbe stvarnega prava, je potrebno strinjanje vseh (etažnih) lastnikov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄38

Novi Kodeks dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami

Djinović Marko, Geisler Robert, 6.10.2011

Pravoznanstvo

Marko Djinović, Robert Geisler, Pravna praksa, 38/2011Na zboru članov GZS - Zbornice za poslovanje z nepremičninami, Združenja družb za nepremičninsko posredovanje, je bil v zadnjih avgustovskih dneh sprejet nov Kodeks dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami, ki nadomešča stari kodeks iz leta 1996 v delu, v katerem ta ureja odnose med udeleženci prometa z nepremičninami. Potreba po novem kodeksu je nastala predvsem zaradi spremenjenih pogojev delovanja nepremičninskih družb na trgu in v tem obdobju sprejete ter večkrat spremenjene matične zakonodaje s področja posredovanja v prometu z nepremičninami. Ta sicer ureja razmeroma zaokroženo področje dejavnosti posredovanja v prometu z nepremičninami, vendar pa po naravi stvari ne more (in tudi nima namena) zaobjeti vseh odnosov v dejavnosti v vsej njihovi pestrosti. Zlasti to velja za odnose, ki so na stičišču prava in (poslovne) morale. Na tem področju se odpira polje avtonomnega pravnega urejanja gospodarskih subjektov, združenih v strokovna združenja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄38

Izbris gospodarskih družb po določbah ZFPPod

dr. Mile Dolenc, 6.10.2005

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Mile Dolenc, Pravna praksa, 38/2005V PP št. 8/2005 je bil objavljen članek Predlog sprememb ZPPSL, ZFPPod in ZPP, ki ga je pripravila Darja Novak Krajšek, vodja oddelka za gospodarsko sodstvo na Okrožnem sodišču v Ljubljani.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 38

Leto objave

2015(1) 2013(1) 2011(1) 2005(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČD ĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov