O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 47)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄4

Pravna ureditev fiksacije pacienta

Katarina Emeršič Polić, 30.1.2020

Zdravstvena in lekarniška dejavnost

Katarina Emeršič-Polić, Pravna praksa, 4/2020Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pacientovih pravicah (ZPacP-A), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 26. septembra 2017, je pravno uredil fiksacijo pacienta oz. uporabo posebnih varovalnih ukrepov pri pacientih tudi v splošnih bolnišnicah.
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄4

Hladilnik v garanciji za daljše obdobje in nadomestni aparat

Špela Peršl, 30.1.2020

TRGOVINA

Špela Peršl, Pravna praksa, 4/2020Kupila sem hladilnik, za katerega je prodajalec izdal garancijo za dobo petih let. Hladilnik se je pokvaril po dobrih dveh letih. Obrnila sem se na prodajalca, ta pa me je napotil na servisno službo. Naslednji dan se je sicer oglasil serviser, ki je ugotovil okvaro, vendar pa je rekel, naj ne računam, da bi lahko prišel prej kot v roku desetih dni, saj je zaseden. Serviser mi je pojasnil, da za vmesni čas nadomestnega hladilnika ne zagotavljajo. • Kaj lahko storim v tem primeru ter kakšne pravice mi daje zakon?
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄4

12. konferenca kazenskega prava in kriminologije

Gaja Ana Pavliha, 30.1.2020

Ostalo, Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

Gaja Ana-Pavliha, Pravna praksa, 4/2020Dne 3. in 4. decembra 2019 je v Portorožu potekala 12. konferenca kazenskega prava in kriminologije, ki jo je otvorila Alenka Zalar, direktorica GV Založbe (LEXPERA d.o.o.). Predavatelji so zbranim predstavili širok spekter aktualnih vprašanj iz prakse in teorije kazenskega prava. Konferenca je potekala v petih sekcijah z dodatno posebno temo. Posamezne sekcije so vodili dr. Miha Šepec, dr. Mojca M. Plesničar, dr. Aleš Završnik, mag. Luka Vavken, dr. Anže Erbežnik in dr. Vid Jakulin.
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄4

Pravno mnenje glede eventualnih parlamentarnih preiskav, zadevajočih določene disfunkcionalnosti v slovenskem pravosodju

M. Zupančič Boštjan, Pevec Aleksander, 30.1.2020

Splošni državni akti, simboli in prazniki, Varstvo človekovih pravic

dr. Boštjan M. Zupančič, Aleksander Pevec, Pravna praksa, 4/2020Ta pravni memorandum ima za namen razčistiti teoretična, praktična in primerjalnopravna vprašanja. Ta vprašanja se v temelju nanašajo na pristojnost parlamentarne preiskovalne komisije, kolikor gre za zlorabe v pravosodju. Upati je, da se bodo državni svet, državni zbor, ustavno sodišče, vrhovno sodišče itd. po študiju tega besedila ozavestili glede pojmovanja zavor in ravnovesij (checks and balances) med tremi vejami oblasti. Kolikor ta notranji povratni vpliv ne bo zadoščal, kar je celo verjetno, bo treba opisana žgoča vprašanja internacionalizirati, prezentirati evropskima sodiščema in predvsem tudi mednarodni javnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄4

Kako izgledajo sovražniki svobode?

Tomaž Pavčnik, 24.1.2019

Ostalo

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 4/2019Kot peklenski obrazi s platen Hieronymusa Boscha? Kot ekspresionistične maske v Stebrih družbe Georga Grosza? Kot zlovešče karikature v podgane preoblečenih nacistov? Skratka, ali morajo sovražniki svobode res učinkovati kot strašila iz sveta umetnosti, kot mračne podobe iz nočnih mor? Ali pa nam tako upodobljena groza vendarle govori o nečem povsem drugem, namreč o tistem, česar naše oči ne zaznajo - ker je pač nesnovno, pojmovno, saj zadeva vsakdanje človeške značaje in odnose? Ali nas dobesednost dojemanja umetniških podob lahko v stvarnosti zavede?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄4

So delovni migranti res obdavčeni bolj kot drugi?

dr. Jernej Podlipnik, 30.1.2014

Davki občanov in dohodnina

dr. Jernej Podlipnik, Pravna praksa, 4/2014V PP, št. 3/2014, smo lahko prebrali zanimiv prispevek o nadnacionalnih vidikih dvojne obdavčitve obmejnih delavcev, katerega epilog je, da so z ukinitvijo posebne davčne olajšave za dohodninske zavezance rezidente, ki so čezmejni delovni migranti, ti posredno (negativno) diskriminirani in da njena ukinitev posega v temeljne svoboščine prostega gibanja na notranjem trgu. Namen tega prispevka ni ponavljati razlogov za črtanje davčne olajšave, ki jih je v svoji odločbi št. U-I-147/12 z dne 29. maja 2013 jasno in razumljivo navedlo že Ustavno sodišče, ampak z vidika davčnega prava pojasniti, da je davčna olajšava za čezmejne delovne migrante pomenila pozitivno diskriminacijo v primerjavi s preostalimi dohodninskimi rezidenti, ki jo je zakonodajalec zaradi odločitve Ustavnega sodišča odpravil. Državni zbor in Vlada namreč v postopku nista izkazala razumnih in stvarnih razlogov za privilegirani davčni položaj čezmejnih delovnih migrantov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄4

O pisanju civilne sodbe

Tomaž Pavčnik, 30.1.2014

Sodišča

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 4/2014V okviru študija za pravniški državni izpit Center za izobraževanje v pravosodju organizira za pripravnike tudi seminar o pisanju civilne sodbe. Gradiva, ki sem ga pripravil v ta namen, sprva nisem nameraval preoblikovati za objavo. Potem pa me je nekaj prepričalo, da je o pisanju sodbe treba govoriti. To besedilo naj bo zato, poleg tega, da je namenjeno predvsem sodniškim pripravnikom, tudi moj prispevek k splošni razpravi na to temo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄4

Ponovna odmera pokojnine

mag. Tanja Pustovrh Pirnat, 31.1.2013

POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE

mag. Tanja Pustovrh-Pirnat, Pravna praksa, 4/2013Ponovno odmero pokojnine ureja od 1. januarja 2013 veljavni Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) v 117. členu. Predvidena je le za primere ponovne vključitve v zavarovanja, ko se posameznik, ki ima pravico do pokojnine, vnovič vključi v zavarovanje, po prenehanju zavarovanja pa zahteva ponovno odmero pokojnine z upoštevanjem na novo pridobljene pokojninske dobe in osnove.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄4

Živi in pusti živeti

dr. Marko Pavliha, 31.1.2013

Kultura in umetnost

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 4/2013Vlasta Nussdorfer je dobra slovenska vila, ki je sleherni ubogi duši mila. Ni le izvrstna, etična pravnica, vrhovna državna tožilka in dobitnica številnih imenitnih priznanj, temveč mnogo več - je velika Slovenka, utelešenje človečnosti, sočutja in dobrodelnosti. Pred devetimi leti je ustanovila Beli obroč Slovenije, društvo za pravno, psihosocialno in finančno pomoč žrtvam kaznivih dejanj, in spodbudila ustanovitev dveh skladov. V Hipokratu se zbirajo sredstva za akcijo darovanja kostnega mozga, Plamen dobrote pa je denar namenil žrtvam kaznivih dejanj. Sporočilo "iz obroča" je tako zelo zgovorno, da je vredno ogleda in globokega premisleka tudi na tem mestu:
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄4

Učimo se vse življenje

Pavliha Marko, Herman Bogdana, 3.2.2011

Ostalo

dr. Marko Pavliha, Bogdana Herman, Pravna praksa, 4/2011Eden najzanimivejših sodobnih učiteljev javnega nastopanja in osebnostne rasti, iz katerega izhajajo tako rekoč vse današnje take šole, pa tudi mnogi zahodni guruji vodenja, je bil Američan Dale Carnegie. V prvih desetletjih 20. stoletja mu je, sinu revnih staršev, prav po ameriško uspelo vgraditi v svoje tečaje in knjige ideje starorimskih retorikov in razsvetljencev, pa tudi nasvete najvidnejših takratnih gospodarstvenikov, filozofov, pisateljev in anonimnih posameznikov o tem, kako do boljše samopodobe in prepričljivejšega komuniciranja. Carnegiejeva šola, ki je deset let delovala tudi v Sloveniji, je temeljila na medsebojno povezanih praktičnih načelih, ki so jih udeleženci preučevali in preizkušali. Eno od teh je tudi naslednje: Na vsak javni nastop se pripravljamo vse življenje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄4

Resnost in neresnost sodstva

Tomaž Pavčnik, 3.2.2011

PRAVOSODJE

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 4/2011Z dejstvom, da je sodstvo tretja veja oblasti, se notranje ne znam dobro poistovetiti. Primerljiv notranji odpor čutim tudi do zakonske zahteve, v skladu s katero mora biti v sodbi navedeno, da se izdaja v imenu ljudstva. Ljudstvo se iz tega v resnici roga. Ker v tem porogu vidim zdrav razum, sem v lastnih odločbah to navedbo že davno premestil iz naslova na manj vpadljivo mesto. Podobno velja s pozivi uglednih pravnikov, da si mora sodstvo v javnem mnenju izboriti sloves tretje veje oblasti. Če gre pri teh pozivih za klic k utrjevanju ugleda s sredstvi služb za odnose z javnostjo, se mi to upira enako, kot se mi upira vsakršno manipuliranje z javnim mnenjem - naj gre za običajno trženje proizvodov ali pa za vulgarni politični marketing.
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄4

Vademekum javnega naročanja

dr. Konrad Plauštajner, 31.1.2008

Kultura in umetnost

dr. Konrad Plauštajner, Pravna praksa, 4/2008dr. pravnih znanosti, docent na PF Univerze v Mariboru, odvetnik v Ljubljani Slovenija ima na področju javnega naročanja nekaj izstopajočih strokovnih imen, ki s svojo teoretično mislijo na nekaterih mestih celo presegajo dosežke kolegov iz drugih evropskih držav. Ni jih treba našteti poimensko,...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄4

Še o javnosti ponudbe

Aleksander Petrovčič, 31.1.2008

PRORAČUN

Aleksander Petrovčič, Pravna praksa, 4/2008univ. dipl. ekonomist, višji svetovalec Državne revizijske komisije V PP št. 3/2008 je Dejan Jasnič (str. 13-14) objavil svoje zanimivo stališče v zvezi s člankom z naslovom Javnost ponudbe, ki sem ga objavil v PP št. 2/2008, str. 25-27. Vesel sem, da je prišlo do konstruktivnega odziva na moj p...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄4

S tujih knjižnih polic

Sara Pernuš, 1.2.2007

Kultura in umetnost

Sara Pernuš, Pravna praksa, 4/2007Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄4

Znanje jezika in pravno pisanje

Zoran Pevec, 2.2.2006

Splošni državni akti, simboli in prazniki, Ostalo

Zoran Pevec, Pravna praksa, 4/2006Lani je pri GV Izobraževanju izšla knjižica dr. Marka Novaka Uvod v pravno pisanje. V PP 48/2005 lahko preberemo kratek premislek o priročniku, ki ga je zapisala mlada raziskovalka Nina Novak. Njeno razmišljanje je na videz namenjeno kritičnemu pregledu, v bistvu pa pod drobnogled postavi zgolj dolo...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄4

Iustitia in njena tehtnica

dr. Tomaž Pavčnik, 2.2.2006

Ostalo

dr. Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 4/2006Rimska boginja Iustitia, upodobljena s tehtnico, je za pravo podoben simbol kot razpelo za krščanstvo. Tehtnica in križ se tudi pojavljata na primerljivih mestih, tako na sodniških kot na duhovniških talarjih. Na posebnih mestih obeh hramov so izklesane večje plastike, na desnem kotu pisalnih miz pa...
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄4

Z OBROBJA POSTAVE: Izvirni greh

Tomaž Pavčnik, 3.2.2005

Kultura in umetnost

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 4/2005V filmu Eksperiment udeleženci poskusa izžrebajo vloge paznikov in zapornikov. Odtlej je zapor samostojen, predvsem pa zaprt sistem, v katerem vladajo pravila moči. Slednjo imajo pazniki, ki pa, zanimivo, na videz sile ne uporabljajo brez vzroka, marveč ji, dokler se razmere ne sprevržejo v krvav ko...
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄4

Direktiva o računalniško izvedenih izumov

Urša Pondelek, 3.2.2005

Intelektualna lastnina

Urša Pondelek, Pravna praksa, 4/2005Pred nekaj leti je Evropska komisija sprožila debato o tem, ali naj EU glede patentnega prava sledi ZDA ali ne. Upravičeno so se temu najbolj uprli razvijalci programske opreme in bitko tudi dobili. Računalniških programov v EU ne bo moč patentirati. Na podlagi številnih razprav z zainteresirano jav...
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄4

ODŠKODNINSKO PRAVO: Razlogi za objektivno zdravniško odgovornost

Viktor Planinšec, 3.2.2005

Obligacije, Zdravstvena in lekarniška dejavnost

Viktor Planinšec, Pravna praksa, 4/2005V svetu in pri nas je v teoriji in sodni praksi pretežno uveljavljeno načelo subjektivne, torej krivdne odgovornosti zdravnika (če se od zdravstvenih delavcev omejimo le nanj) oziroma zdravstvene ustanove za škodo, ki izvira iz zdravstvene dejavnosti. Vendar so zaradi vse bolj intenzivne, agresivne ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄4

JAVNE INFORMACIJE: Ali so gradbena dovoljenja informacija javnega značaja

Nataša Pirc-Musar, 3.2.2005

Gradbeništvo, Javno obveščanje

Nataša Pirc-Musar, Pravna praksa, 4/2005Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ -- Ur. l. RS, št. 24/03), ki velja že skoraj dve leti, je v nekatere organe oziroma med zavezance vnesel kar precej nemira, saj je dobesedno na glavo obrnil mnoge principe dosedanjega delovanja oziroma komuniciranja javnega sektorja z državljani (...
Naslovnica
Pravna praksa, 2003⁄4

PREKRŠKI: Odklonitev odrejenega strokovnega pregleda

Maja Pruša, 6.2.2003

Prekrški

Maja Pruša, Pravna praksa, 4/2003Ustavna odločba - komentar Ustavno sodišče RS je s svojo odločbo, št. Up 33/01 - 18 z dne 18. 12. 2002, objavljeno v Ur. l. RS, št. 5/03, zaradi očitne napačne uporabe prava, kar predstavlja kršitev 22. člen ustave, razveljavilo sodbo Vrhovnega sodišča RS, odločbo Senata za prekrške RS in odločbo...
Naslovnica
Pravna praksa, 2003⁄4

Tango pravičnosti

Polona Pičman-Štefančič, 6.2.2003

Pravoznanstvo

Polona Pičman-Štefančič, Pravna praksa, 4/2003Dr. John Rawls, znameniti politični filozof in profesor na Harvardu, je umrl 24. novembra 2002 v starosti 81 let. John Rawls, zagotovo eden najodmevnejših, pa tudi najbolj kontroverznih političnih filozofov zadnjega stoletja, se je zapisal v zgodovino kot izčrpen in izvrstno analitičen zagovornik...
Naslovnica
Pravna praksa, 2003⁄4

Pravne posledice prenehanja gospodarskih družb in drugih pravnih oseb

mag. Saša Prelič, 6.2.2003

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Saša Prelič, Pravna praksa, 4/2003Ena izmed elementarnih značilnosti (vsake) gospodarske družbe oziroma druge pravne osebe je, da kot pravna asociacija nastane le kot posledica izraza volje (= interesa) njenih članov (= imetnikov deležev, delničarjev, družbenikov oziroma drugih ustanoviteljev), ki se navzven izraža s sklenitvijo pra...
Naslovnica
Pravna praksa, 2003⁄4

Zapiski: Dobro in zlo

Tomaž Pavčnik, 6.2.2003

Kultura in umetnost

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 4/2003Princip pravičnosti, ki sloni na dosledni ločitvi dobrega in zla, je skoraj pravljično preprost. Predpostavlja obstoj vsevednega ratia, ki z nezmotljivo tehtnico določa, kaj sodi na eno in kaj na drugo stran te ostre moralne ločnice. Življenje pa je zapleteno, poleg tega pa si ga vsakdo predstavl...
Naslovnica
Pravna praksa, 2002⁄4

Prijazna, učinkovita uprava

Nevenka Črešnar-Pergar, 31.1.2002

Uprava

Nevenka Črešnar-Pergar, Pravna praksa, 4/2002... O širši prenovi javne uprave smo začeli poglobljeno razmišljati in delovati šele v zadnjem letu. V preteklih desetih letih, ko smo gradili svojo državo, vzpostavljali nove inštitucije, harmonizirali zakonodajo z zakonodajo Evropske unije, so bili vsi resursi javne uprave usmerjeni v te naloge, m...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 4

Leto objave

2020(4) 2019(1) 2014(2) 2013(2)
2011(2) 2008(2) 2007(1) 2006(2)
2005(4) 2003(4) 2002(2) 2000(2)
1998(6) 1997(4) 1995(4) 1993(2)
1992(2) 1991(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOP QRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov