O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 5 (od skupaj 5)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄14

Obveščanje najemodajalca o obiskih preko noči

dr. Nana Weber, 4.4.2019

Stanovanjska razmerja, poslovne stavbe in prostori

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 14/2019Najemodajalec želi, da mu za vsakega, ki bo pri meni na obisku in bo prespal najmanj eno noč, sporočimo vsaj dva dni vnaprej, in sicer kdo bo prespal, kdaj bo prišel in kdaj bo odšel. V pogodbi nimamo o tem ničesar zapisanega.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄14

Kdo je potrošnik v digitalnem okolju?

Petra Weingerl, 12.4.2018

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Petra Weingerl, Pravna praksa, 14/2018Evropska unija (EU) se ponaša z relativno visoko ravnjo varstva potrošnikov. Pravila s področja potrošniškega prava se uporabljajo kot lex specialis v odnosu do splošnega obligacijskega prava držav članic in pridejo v poštev zgolj v primerih, ko gre za pogodbe, sklenjene med trgovci in potrošniki (B2C), ne pa tudi za pogodbe, ki so sklenjene med trgovci (B2B), ter za pogodbe, ki jih potrošniki sklepajo med seboj (C2C oziroma P2P). Politika varstva potrošnikov v EU namreč temelji na logiki, da je potrošnik šibkejša pogodbena stranka, ki potrebuje posebno varstvo, kar upravičuje odmik od splošnega načela avtonomije volje strank. Pri tem se postavi vprašanje, kdo je potrošnik, torej subjekt, ki ga je treba v pogodbenem razmerju posebej zaščititi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Izredna odpoved delavca zaradi neizplačevanja plače

dr. Nana Weber, 10.4.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 14/2014Delodajalec v zadnjem letu ves čas zamuja z izplačilom plače. Pogosto plačo nakaže v več delih, po datumu za izplačilo, zadnje tri mesece pa nekaj delavcev plače sploh ni prejelo. Delodajalec sicer obljublja izplačilo, vendar pa nas zanima sledeče: • Kakšen je postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi? • Če delodajalec po prejemu odpovedi plače izplača, ali je odpoved še vedno zakonita?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Disciplinski postopek

dr. Nana Weber, 10.4.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 14/2014Glede na to, da ZDR-1 drugače ureja disciplinsko odgovornost kot prej veljavni ZDR, kako v praksi izvedemo disciplinski postopek?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄14

Sporna Dublinska uredba končno dobiva vsebino

Nana Weber, 14.4.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 14/2011Azilni postopek v državah EU ureja Dublinska uredba. Da sistem v praksi ne deluje, že dlje časa opozarjajo mednarodne in nevladne organizacije, vključno z Evropsko komisijo, ki je 3. decembra 2009 predlagala več sprememb za zagotovitev pravične in enake obravnave vseh prosilcev. Do danes se ni nič spremenilo, zato je veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) naredil pomemben korak, ko je v zvezi z uporabo uredbe ugotovil kršitev prepovedi mučenja in pravice do učinkovitega pravnega sredstva, ki ju varuje Evropska konvencija o človekovih pravicah (EKČP). ESČP je določbe uredbe doslej presojalo le enkrat, vendar kršitev EKČP ni ugotovilo. Po januarskih podatkih čaka na obravnavanje pred ESČP še 960 zadev s tega področja.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 14

Leto objave

2019(1) 2018(1) 2014(2) 2011(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVW XYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov