O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 29)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄16-17

Enormno industrijsko klanje DA, en obredni zakol NE?

dr. Andraž Teršek, 26.4.2018

Veterina (zdravstveno varstvo živali)

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 16-17/2018Prad časom sem v tej reviji objavil ustavnopravno argumentacijo Vprašanje ustavnosti 25. člena Zakona o zaščiti živali. Gre za preurejeno pobudo za ustavnosodno presojo, pred leti naslovljeno na Ustavno sodišče (US) v imenu Slovenske muslimanske skupnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄16-17

(Ni)sva idiota: zakaj vztrajati na obkoljenih frontnih črtah humanizma?

dr. Andraž Teršek, 26.4.2018

Kultura in umetnost

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 16-17/2018Objavljamo obdelan prepis pogovora, ki je 10. januarja 2018 potekal v Slovenskem mladinskem gledališču med Andražem Terškom in Boštjanom Videmškom ter moderatorjem pogovora Boštjanom Naratom. Dogodek je nagovarjal in vabil z opisom: "Pronicljiva opazovalca našega časa trdno stojita na okopih svojih stališč in se hkrati zavedata, da mišljenja, ki se dogaja nekje med sistemom in občutkom, med argumentom in poezijo, nikoli ne smemo zakoličiti s piko. In prav to je tisto, zaradi česar je njuna misel smiselna, zanimiva in tehtna."
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄16-17

Od soldatov, tankov, tožb do arbitraž ter diplomacije

dr. Verica Trstenjak, 26.4.2018

Ostalo, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Verica Trstenjak, Pravna praksa, 16-17/2018Čas Napoleona in Marije Terezije, ko so države spore reševale s pošiljanjem soldatov, je preteklost, prav tako kot je preteklost pošiljanje tankov za reševanje zadev. Danes se spori poskušajo reševati s pravnimi sredstvi. V okviru EU je državam članicam na voljo več pravnih postopkov oziroma poti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄16-17

Premiki k večji dostopnosti sodnih obravnav

Toni Tovornik, 21.4.2017

Sodišča

Toni Tovornik, Pravna praksa, 16-17/2017Ministrstvo za pravosodje je s prilagoditvijo Sodnega reda naredilo korak naprej pri dostopnosti sodnih obravnav za gluhe, naglušne in gluhoslepe osebe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄16-17

Okrogla miza: Zavedanje nevarnosti populizma in fašizma - kaj s svobodo izražanja in kako z mediji

dr. Andraž Teršek, 21.4.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 16-17/2017Na Bledu so se dne 6. in 7. aprila 2017 odvijali 3. dnevi prava zasebnosti in svobode izražanja v organizaciji GV Založba, IUS Software. Dne 7. aprila se je na dnevnem redu zvrstila okrogla miza z naslovom "Zavedanje nevarnosti populizma in fašizma - kaj s svobodo izražanja in kako z mediji", ki jo je vodila dr. Nataša Pirc Musar iz odvetniške družbe Pirc Musar. Pri okrogli mizi so poleg dr. Andraža Terška sodelovali še dr. Bernard Nežmah, sociolog in publicist, ter Tjaša Slokar Kos, odgovorna urednica informativnega programa moderatorke.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄16-17

Predlog Zakona o probaciji

mag. Jasmina A. Tabaković, 21.4.2017

Kazenski postopek

mag. Jasmina A.-Tabaković, Pravna praksa, 16-17/2017Vlada je marca sprejela predlog Zakona o probaciji (v nadaljevanju predlog ZOP) in ga v sklopu paketa sprememb kazenskopravne zakonodaje predložila v nadaljnjo obravnavo Državnemu zboru. V slovenski pravni prostor se probacijska služba uvaja kot instrument resocializacije storilcev kaznivih dejanj z institucionalno organiziranim centralnim organom, Upravo Republike Slovenije za probacijo, ter z mrežo probacijskih enot, ki bodo v primeru izrečenih ali določenih skupnostnih sankcij celovito obravnavale storilce in žrtve kaznivih dejanj. Slovenija se bo tako pridružila skupini držav, ki s probacijskimi službami skrbijo za rehabilitacijo in resocializacijo oseb, ki se znajdejo v navzkrižju z zakonom, kar naj bi prek generalne in specialne prevencije vodilo k zmanjševanju kriminalitete, prezasedenosti zavodov za prestajanje kazni zapora in k povečanju varnosti ljudi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄16-17

Luksemburška kronika

Toni Tovornik, 21.4.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Toni Tovornik, Pravna praksa, 16-17/2017Sodbe Sodišča
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄16-17

Optimizem volje

dr. Andraž Teršek, 21.4.2017

Pravoznanstvo

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 16-17/2017Noama Chomskega so ob enem od njegovih številnih javnih nastopov vprašali, kaj naj glede družbenega stanja in dogajanja storijo mladi danes. Odgovoril je približno takole: "Ko sem bil šestega avgusta 1945 star šestnajst let in sem izvedel za odvrženje dveh atomskih bomb, na Hirošimo in Nagasaki, so šli vrstniki in drugi ljudje po svojih opravkih, na športne aktivnosti ipd. Sam pa sem šel za nekaj ur v gozd razmišljat. Odločil sem se, da bom temu posvetil življenje." In temu je posvetil življenje: branju, študiju, mišljenju, raziskovanju, pisanju in predavanjem. Je eden največjih svetovnih mislecev, intelektualcev, izobražencev, predvsem pa neumoren analitik družbenega dogajanja in oster kritik politike vsakokratne strankarsko-menedžerske oblasti v ZDA.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄16-17

Negativna selekcija

Matej Tomažin, 21.4.2016

Pravoznanstvo

Matej Tomažin, Pravna praksa, 16-17/2016Aferam v slovenskem poslovnem okolju ni videti konca. Skorajda ne mine dan, ko v javnih občilih ne zasledimo take ali drugačne afere, vse pa imajo - začuda - eno skupno lastnost: v večini primerov se dogajajo v državnih podjetjih. Seveda to ni naključje, temveč rezultat negativne selekcije.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄16-17

Nezagotovitev prilagoditve delovnega časa materi majhnega otroka je diskriminacija

dr. Andreja Tratnik, 25.4.2013

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 16-17/2013Pritožnica Mateos je (bila) mati majhnega otroka in prodajalka v supermarketu. Delo s polnim delovnim časom (z izmenjavanjem dopoldanskih in popoldanskih izmen od ponedeljka do sobote) ji je onemogočalo ustrezno združevanje vlog matere in delavke. Španska zakonodaja zato materam otrok, mlajših od šest let, dopušča možnost dela s skrajšanim delovnim časom. Pritožnica je za to možnost tudi zaprosila, a je naletela na gluha ušesa delodajalca in neučinkovitost španskih sodišč. Ali je tako ravnanje že v nasprotju s prepovedjo diskriminacije iz 14. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) v povezavi s pravico do poštenega sojenja iz 6. člena EKČP? O tem je zelo na kratko, a jasno in nedvoumno odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄16-17

Slovenija kot zajec?

Matej Tomažin, 25.4.2013

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 16-17/2013Odkar je nova Vlada prevzela vajeti, smo lahko občutili, da se je negotovost povečala. Ali je to dobro ali slabo, najbrž ni treba razlagati. Dejstvo namreč je, da čas teče, Vlada pa se na izzive, ki so pred njo, še vedno ni odzvala. Zato bi bilo morda smiselno ponoviti, da danes nebolečih odločitev ni.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄16-17

Razsojeno

Toni Tovornik, 25.4.2013

Ostalo

Toni Tovornik, Pravna praksa, 16-17/2013Soglasje za posle upravljanja stečajne mase Stečajni upravitelj je na sodišče prve stopnje vložil predlog za izdajo soglasja za oddajo dolžnikovih prostorov v najem. Sodišče prve stopnje je s sklepom izdalo upravitelju soglasje za oddajo proizvodnih in s
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄16-17

Odločilen vpliv volivcev na dodelitev mandatov

dr. Jurij Toplak, 26.4.2012

Politične stranke

dr. Jurij Toplak, Pravna praksa, 16-17/2012Dvanajst let bo minilo od ustavne spremembe, po kateri morajo volivci dobiti "odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom". V Državnem zboru so bili poraženi vsi dosedanji poskusi spremembe volilnega sistema, vedno pa je bil predlagan sistem list z enim preferenčnim glasom. Stroka je naklonjena tudi sistemu enega prenosljivega glasu (ang. Single-Transferable-Vote - STV), za katerega pa v javnosti še ni posluha, saj naj bi bil prezapleten. V tem članku predstavljam v Sloveniji manj znan, a zelo preprost volilni sistem, ki omogoča široke možnosti vpliva volivcev na poimensko sestavo parlamenta.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄16-17

Razsojeno

Toni Tovornik, 26.4.2012

Ostalo

Toni Tovornik, Pravna praksa, 16-17/2012Sklep o izvršbi na podlagi menice Dolžnik je vložil ugovor zoper sklep o predhodni odredbi zaradi zavarovanja upnikove terjatve, vendar je sodišče prve stopnje ugovor z novim sklepom zavrnilo. Zoper ta sklep se je dolžnik pritožil, in sicer zaradi napačne uporabe materialnega prava, ter predlagal spremembo tega sklepa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄16-17

Kršitev pravice do svobode zaradi omejitve gibanja s policijskim kordonom?

Andreja Tratnik, 26.4.2012

Varstvo človekovih pravic

Andreja Tratnik, Pravna praksa, 16-17/2012Prvega maja 2001 so v Londonu odigrali monopoli. Igra je potekala po nekoliko drugačnih pravilih kot priljubljena družabna igra, ki na lahkoten način hrani potrebo povprečnih posameznikov po kopičenju zasebne nepremične lastnine. Na lokacijah iz te družabne igre je del Londončanov (zlasti so bili to okoljevarstveniki, levičarji in anarhisti) priredil protestne shode, s katerimi so javno izrazili svoje nestrinjanje s kapitalizmom in globalizacijo. Ena od lokacij je bilo tudi območje Oxford Cirkusa, na kateri naj bi se ob 16. uri zgodil zaključni protest. Policiste je presenetilo, ker se je tam že do 14. ure zbralo več kot 1.500 ljudi. Poleg tega pa naj bi se jim po podatkih obveščevalne službe in tudi na podlagi preteklih izkušenj pridružilo še med 500 in 1.000 nasilnikov. Zato so se odločili, da bodo zaradi preprečitve kršitev javnega miru okrog sicer (še) mirne, a velike množice protestnikov oblikovali kordon. Protestnikov nato več kot sedem ur (zaradi izbruhov nasilja v kordonu in zunaj njega) niso spustili iz njega. Po tem dogodku je kar 150 ljudi skušalo najti zadoščenje zaradi dolgotrajnega prisilnega zadržanja v hladnem in vlažnem vremenu na omejenem območju brez zatočišča, hrane, pijače in stranišča. O štirih zgodbah je odločal tudi veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄16-17

Obnovljena tradicija učiteljskega druženja

Andreja Tratnik, 22.4.2010

Ostalo

Andreja Tratnik, Pravna praksa, 16-17/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄16-17

Posebni odnosi, posebni interesi

Matej Tomažin, 22.4.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 16-17/2010Slovensko gospodarstvo še vedno vzpostavlja svoj odnos do politike, kar pa glede na dogajanja v regiji ni posebnost samo slovenskega kapitalskega trga. Tudi na Hrvaškem je politika zelo vpeta v gospodarstvo in sodeč po razpletu izredne skupščine Podravke bomo morali vlagatelji pri investiranju še ka...
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄16-17

Res le "instrukcijska" in "nepomembna" določba?

dr. Andraž Teršek, 22.4.2010

Pravoznanstvo

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 16-17/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄16-17

Odškodnina za okužbo z virusom HIV

Andreja Tratnik, 22.4.2010

Varstvo človekovih pravic

Andreja Tratnik, Pravna praksa, 16-17/2010Danes 14-letni deček je bil s krvno transfuzijo, ki jo je prejel dan po svojem rojstvu, okužen z virusom HIV. Zaradi bolezni in negativnega odziva okolice mu je bil sprva zavrnjen vpis v šolo. Družba ga je izolirala, njegova starša pa poleg hudih psihičnih pritiskov okolice nosita še veliko finančno...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄16-17

Zasuk v smeri priznavanja pravice do dostopa do informacij javnega značaja

Polona Tepina, 23.4.2009

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Polona Tepina, Polona Tepina, Pravna praksa, 16-17/2009Zavrnitev dostopa do informacije, ki je ključnega pomena za javno razpravo in organ z njo razpolaga, pomeni kršitev pravice do svobode izražanja in informacij, je v zadevi Társaság a Szabadságjogokért proti Madžarski odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Gre za pomembno sodbo s podr...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄16-17

Tudi zaporniki imajo pravico dihati čist zrak

Andreja Tratnik, 23.4.2009

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Andreja Tratnik, Andreja Tratnik, Pravna praksa, 16-17/2009Čeprav pravica do zdravega življenjskega okolja in pravica do dostopa do informacij o okolju v Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP) nista nikjer izrecno zapisani, ju Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) priznava skozi vse širšo razlago pravice do zasebnega in družinskega življenj...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄16-17

Nepremičninsko pravo

mag. Janez Tekavc, 23.4.2009

Kultura in umetnost

mag. Janez Tekavc, mag. Janez Tekavc, Pravna praksa, 16-17/2009V zbirki predpisov Nova slovenska zakonodaja GV Založbe je izšla zbirka Nepremičninsko pravo, ki na nov način predstavlja predpise s področja nepremičnin in obeta, da bo aktualne predpise zbrala enkrat ali dvakrat na leto. Zbirka v eni knjigi združuje 26 zakonov, ki urejajo področje nepremičnin, od ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄16-17

Razsojeno

Toni Tovornik, 24.4.2008

Delovna razmerja

Toni Tovornik, Toni Tovornik, Pravna praksa, 16-17/2008Delavka je v obravnavanem primeru tožila delodajalca, ker ji je sedem dni pred potekom poskusnega dela odpovedal pogodbo o zaposlitvi na podlagi ugotovitve o neuspešno opravljenem delu.1
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄16-17

Stavkovni pritisk je res učinkovitejši, ni pa prava pot

Franc Testen, 24.4.2008

Sodišča

Franc Testen, Franc Testen, Pravna praksa, 16-17/2008Slovenski sodniki smo več kot šest let čakali na spremembe v plačnem sistemu. Upočasnjena rast plač v javnem sektorju nas je še posebej prizadela, ker so bila s tem dalj časa zamrznjena nesorazmerja med plačami sodnikov in drugih funkcionarjev, pa tudi nesorazmerja med plačami sodnikov različnih naz...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄16-17

Podganje leto

Matej Tomažin, 24.4.2008

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Matej Tomažin, Pravna praksa, 16-17/2008Letošnje dogajanje se razpleta tako, kot so napovedali kitajski vedeževalci - v znamenju mednarodnih napetosti, naravnih in letalskih nesreč ter pretresov na borzah. Če v prvo kategorijo uvrstimo Iran in v drugo na nek način sproščanje metana v Sibiriji, lahko v tretjo kategorijo prav gotovo uvrstim...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 16-17

Leto objave

2018(3) 2017(5) 2016(1) 2013(3)
2012(3) 2010(4) 2009(3) 2008(4)
2001(1) 1998(2)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠT UVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov