O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 5
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 101)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄6

Dodeljevanje enoposteljnih sob v domu za starejše

Avtor ni naveden, 13.2.2020

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2020Na Varuha človekovih pravic (Varuh) se je obrnila pobudnica, ki je v vlogi za sprejem v institucionalno varstvo navedla, da želi bivati v enoposteljni sobi, kljub temu pa dom za starejše njene želje kasneje naj ne bi upošteval.
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄6

Povezava med pravom Evropske unije in mednarodnimi pogodbami, ki določajo državne meje

Martin Hrup, 13.2.2020

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Splošni državni akti, simboli in prazniki

Martin Hrup, Pravna praksa, 6/2020Julija 2018 je Republika Slovenija na podlagi določb 259. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU) vložila tožbo proti Republiki Hrvaški pred Sodiščem (EU) z zahtevo, da to ugotovi, da Hrvaška ni izpolnila obveznosti po pravu EU. Tožba Slovenije je sledila predhodni fazi, v kateri je Evropska komisija kot "varuh pogodb" opravila postopek ugotavljanja neizpolnjevanja obveznosti, vendar ni izkoristila svoje možnosti, da sama vloži tožbo proti Hrvaški, in se o zadevi ni izrekla. Slovenija je zato sama, kot ji dopušča PDEU, vložila tožbo na Sodišče.
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄6

Vacatio legis je (ali bo) mimo

Avtor ni naveden, 13.2.2020

Državni zbor in državni svet

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2020 Akti, ki začnejo veljati v naslednjem mesecu: 1. Zakon o spremembi in dopolnitvi Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov (ZPSDP-C) (Ur. l. RS, št. 8/20) - veljati začne 22. februarja. 2. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄6

Vlada RS

Avtor ni naveden, 13.2.2020

Vlada

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2020 Sklepi, ki jih je Vlada RS sprejela na 60. redni seji (6. februar 2020): - predlog zakona o spremembah Zakona o ohranjanju narave, - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o športu, - Uredba o spremembah Uredbe o merilih za določitev višine nadomestila zaradi omejene
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄6

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 13.2.2020

Državni zbor in državni svet

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2020 6. januar - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o športu, - predlog zakona o spremembah Zakona o ohranjanju narave.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Ugled in avtoriteta sodstva ter zagovornikova pravica do izražanja

mag. Robert Golobinek, 15.2.2018

Človekove pravice

mag. Robert Golobinek, Pravna praksa, 6/2018Ob otvoritvi letošnjega sodnega leta je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu (ESČP) 26. januarja pripravilo seminar z naslovom Avtoriteta sodstva, s katerim je naslovilo različna vprašanja, kot so pomen delitve oblasti, odgovornost sodišč in sodnikov, protiukrepi sodišč ter odnosi sodišč z javnostjo in mediji. Dan pred tem je predsednik sodišča Guido Raimondi predstavil statistiko sodišča za leto 2017.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Klemenčič že drugič počepnil pred istim zidom

Toni Tovornik, 15.2.2018

Uprava

Toni Tovornik, Pravna praksa, 6/2018Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je močno razočarana nad predlogom novele protikorupcijskega zakona, ki ga je pripravilo Ministrstvo za pravosodje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Objektivna ali krivdna odškodninska odgovornost države po 26. členu Ustave?

Jan Gantar, 15.2.2018

Ustavno sodišče

Jan Gantar, Pravna praksa, 6/2018Prva stališča o objektivni ali subjektivni naravi odškodninske odgovornosti države v našem pravnem prostoru segajo še v čas pred osamosvojitvijo. Ko je bil pred nekaj več kot desetimi leti izdan eden izmed dveh najvidnejših slovenskih zbornikov o odškodninski odgovornosti države, se avtorji glede tega instituta niso povsem poenotili. Še danes je v praksi Vrhovnega in Ustavnega sodišča možno zaslediti nekoliko različne pristope pri navajanju predpostavk odškodninske odgovornosti države. Zdi se, da na polemično vprašanje, ali je krivdo možno šteti kot eno izmed predpostavk odškodninske odgovornosti države, zares ni možno podati povsem zanesljivega odgovora.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Vacatio legis je (ali bo) mimo

Avtor ni naveden, 15.2.2018

Državni zbor in državni svet

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2018 Akti, ki začnejo veljati v naslednjem mesecu: 1. Zakon o ratifikaciji Sporazuma o političnem dialogu in sodelovanju med Evropsko unijo in njenimi državami članicami na eni strani ter Republiko Kubo na drugi strani (MPDEUCU) (Ur. l. RS, št. 1/18) - veljati začne 17. februar
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Skromna vednost, nemišljenje ustavnosti in nerazpravnost - (tudi) glede svobode izražanja

dr. Andraž Teršek, 15.2.2018

Človekove pravice

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 6/2018Odvetnik dr. Peter Čeferin je bil pred leti "sodniško" kaznovan, ker naj bi - po prepričanju slovenske sodne veje oblasti - prekoračil pravno (oziroma sodniško) dopustne meje svobode izražanja, ko je pred sodiščem in v sodnem postopku, po njegovem prepričanju sodniško vodenem tako, da takšno vodenje postopka in takšne sodniške odločitve o nedopustnosti dokazov obrambe ne morejo biti zgled sodniškega dela, branil svojo stranko, ki ji je v kazenskem postopku grozila najvišja zaporna kazen. Ob objavi odločitve Ustavnega sodišča, ki je pritrdilo "sodniškemu" kaznovanju spoštovanega odvetnika, sem javno izjavil enako, kot sem to že storil ob več sodniških in ustavnosodnih odločitvah (ne nazadnje tudi v zadevi Srečko Prijatelj proti Mladini): sodniško kaznovanje odvetnika za svobodo izražanja in legitimno, tudi stvarno utemeljeno odvetnikovo odločnost bo padlo v Strasbourgu. Seveda se je to zgodilo, s sodbo ESČP v zadevi Čeferin proti Sloveniji. Tedaj sem javno izrazil in kasneje zapisal v knjigi tudi naslednje:
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 15.2.2018

Državni zbor in državni svet

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2018 30. januar - predlog zakona o slovenskem demografskem rezervnem skladu, - predlog zakona o spremembi Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov. 31. januar - predlog zakona o spremembah Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v R
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄6

Vlada RS

Avtor ni naveden, 15.2.2018

Vlada

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2018 Sklepi, ki jih je Vlada RS sprejela na 166. redni seji (2. februar 2018): - predlog zakona o informacijski varnosti, - predlog zakona o izvajanju Uredbe (EU) o dokumentih s ključnimi informacijami o paketnih naložbenih produktih za male vlagatelje in zavarovalnih naložbenih produ
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄6

Okrepljeno obvladovanje korupcijskih tveganj

Toni Tovornik, 16.2.2017

Uprava

Toni Tovornik, Pravna praksa, 6/2017Drugo vmesno poročilo o napredku pri izvajanju priporočil GRECO ugotavlja, da je Slovenija v zadnjem obdobju v smislu lažjega obvladovanja korupcijskih tveganj in krepitve integritete okrepila predvsem delovanje tožilstva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄6

Glasno je treba reči NE predlogu za samoplačništvo ob zdravstvenih zapletih v primeru necepljenja

dr. Andraž Teršek, 16.2.2017

Človekove pravice

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 6/2017Prave družbene razprave o možnih, verjetnih in izkustveno ugotovljenih negativnih posledicah cepljenja pri nas še ni bilo. Oziroma o primerih, ko so negativne posledice za zdravje posameznika zagotovo ali dovolj verjetno nastale zaradi cepljenja. Pa četudi je takšnih primerov malo. Zato tudi ni bilo prizanesljive družbene razprave o razlogih, ki jih posamezniki zase ali v vlogi staršev navajajo, kadar zavračajo cepljenje. Torej o dejanskih razlogih, o vsebini dejanskih razlogov za upad cepljenja z obveznimi cepivi in o stvarni povezavi teh razlogov z zdravstvenimi težavami tistih, ki to povezavo v dobri veri zatrjujejo. Morda se takšna razprava zgodi v ožjih krogih, strokovnih in političnih, a do splošne javnosti očitno ne pride - na način in v obsegu, ki bi na javnost deloval optimalno pomirjujoče. Javno govoriti o tem, ne pomeni kategorično zavračati cepljenje ali razpihovati splošni upor proti cepljenju. Ne pomeni niti izrekanja nezaupnice medicinski stroki. Pomeni pa dobroverno prevpraševanje individualno in družbeno nadvse pomembnega vidika nadvse pomembne temeljne pravice do zdravja in vrednote zdravja. In pomeni početi to ob dejstvih, da se tudi glede te tematike v sistemu javnega zdravstva in zavarovalniške ekonomije odvijajo dogajanja in procesi, ki pri ljudeh vzpostavljajo razumljiv dvom, nezaupanje, pa tudi strah. Ljudje pa imajo pravico do jasnih in prepričljivih odgovorov glede tega, do trajne in odgovorne skrbi glede njihovega zaupanja, še posebej pa do zaščite pred strahom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄6

Dan kulture in kulturnost dneva

dr. Janez Kranjc, 16.2.2017

Splošni državni akti, simboli in prazniki

dr. Janez Kranjc, Pravna praksa, 6/2017Poleg Japonske in Slovenije najbrž ni veliko držav, ki bi imele državni praznik, namenjen kulturi. Na ta dan kulturne institucije na stežaj in brezplačno odprejo vrata. Pri nas je vrhunec praznika proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade za najeminentnejše kulturne dosežke preteklega leta. Na njej različni govorniki poudarjajo pomen kulture in potrebo po njenem obilnejšem financiranju ter kritizirajo "državo" zaradi, kot pravijo, mačehovskega odnosa do kulture.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄6

Tajni predpisi še leta 2017

Patricij Maček, 16.2.2017

Ustavno sodišče

Patricij Maček, Pravna praksa, 6/2017"Jaz razumem, da je mnogo reči, ki jih mora policija zadržati tajne, zagotoviti njihovo tajnost, ampak to ne morejo biti predpisi," je svoje ogorčenje nad tajnimi predpisi slovenske policije na okrogli mizi 'Tajni predpisi včeraj, danes in jutri' izrazil dr. Rajko Pirnat. Okrogla miza, ki sta jo na pobudo dr. Lovra Šturma organizirala Inštitut za ustavno pravo in Inštitut za ustavno ureditev in človekove pravice, je potekala 18. januarja v prostorih PF Univerze v Ljubljani in je bila odziv na razkritje, da policija deluje na podlagi nekaterih tajnih predpisov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄6

Poplačilo majhnega dolga še vedno (le) z nepremičninsko izvršbo

Avtor ni naveden, 11.2.2016

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2016Na Varuha se je obrnilo nekaj pobudnikov v stiski ob soočenju z dejstvom, da bodo zaradi majhnega dolga, ki ga niso bili zmožni poplačati, izgubili svoj dom. Vprašanje primernosti ureditve izvršilne zakonodaje, ki glede na uveljavljeno načelo proste izbire izvršilnih sredstev ne glede na višino upnikove terjatve omogoča, da je izvršba na nepremičnino lahko prvo in edino izvršilno sredstvo, je Varuh obravnaval (že) leta 2012.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄6

Priznanje pravice do nadomestila med brezposelnostjo šele po posredovanju Varuha

Avtor ni naveden, 11.2.2016

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2016Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) pobudniku ni želel priznati lastnosti zavarovanca iz naslova delovnega razmerja (čeprav je delodajalec po odredbi sodišča poravnal prispevke!), ker si je za čas sodnega postopka, v katerem se je ugotavljala in tudi ugotovila nezakonitost redne odpovedi delovnega razmerja, iz previdnosti plačeval prispevke za prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Na to kršitev pravic delavcu s priznano reintegracijo je Varuh opozarjal v Letnem poročilu za leto 2014 (str. 273).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄6

Avtomatično poračunavanje neupravičeno prejetih javnih sredstev

Avtor ni naveden, 12.2.2015

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2015Za socialno najbolj ogrožene posameznike in družine je dolžnost vračanja neupravičeno prejetih javnih sredstev obremenitev, ki še dodatno ogroža njihovo preživetje. Varuh je še zlasti zaskrbljen glede avtomatičnega poračunavanja teh sredstev z drugimi javnimi sredstvi, do katerih je oseba še upravičena (peti odstavek 44. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev - ZUPJS). Centri za socialno delo namreč zadržijo izplačevanje javnih sredstev v celoti, dokler dolg iz naslova neupravičeno prejetih javnih sredstev ni poravnan, s čimer po mnenju Varuha ravnajo tudi v nasprotju z določilom, da se pravica iz javnih sredstev mesečno zmanjša glede na višino neupravičeno prejetih javnih sredstev in število mesecev do izteka pravice.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄6

Velikost črk v uradnem dokumentu

Avtor ni naveden, 12.2.2015

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 6/2015Slabovidna oseba s priznanim statusom invalida je Varuha prosila za pomoč v zvezi z izdajo odločbe Finančne uprave RS (FURS) o odmeri dohodnine v dovolj veliki pisavi, da bi jo bila ob svoji slabovidnosti sama sposobna prebrati.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄6

Plašnice pomagajo pri sprenevedanju

Blaž Kovač, 14.2.2013

Človekove pravice

Blaž Kovač, Pravna praksa, 6/2013V tej reviji se je glede zahtevkov izbrisanih in glede vprašanja moralnosti (dopustnosti) uveljavljanja ugovora zastaranja (v primerih kršitev človekovih pravic) razvila razprava, celo polemika. Žal je v svojem prispevku mag. Nina Betetto razpravo z elegantnim manevrom povsem odvrnila od vsebinskega področja prava človekovih pravic in jo preusmerila zgolj v območje konkretnega zahtevka civilnega prava. Poudariti je treba, da tak pristop vprašanja odprave krivic ne bo rešil - ravno nasprotno. Plašnice okoli posameznega primera, ki je sam le del sistematične kršitve človekovih pravic celi skupini prebivalstva, je treba odstraniti!
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄6

Volitve v organe neprofitne organizacije

Mojca Beliš, 12.2.2009

Uprava

Mojca Beliš, Mojca Beliš, Pravna praksa, 6/2009Načelno mnenje št. 156, 14. januarja 2009
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄6

Ravnanje uradnih oseb upravne enote pri izdaji dovoljenja za izkoriščanje mineralnih surovin

Mojca Beliš, 12.2.2009

Uprava

Mojca Beliš, Mojca Beliš, Pravna praksa, 6/2009Ravnanje uradnih oseb na upravni enoti, ki v nasprotju z določili koncesijskega akta izdajo dovoljenje za izkoriščanje in izvajanje del pred sklenitvijo koncesijske pogodbe za gospodarsko izkoriščanje mineralnih surovin ter s tem poslovnemu subjektu omogočijo neupravičeno izkoriščanje teh surovin, u...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄6

Hitra popravila

Alenka Leskovic, 12.2.2009

Uprava

Alenka Leskovic, Alenka Leskovic, Pravna praksa, 6/2009Nasproti kletnega vhoda v Cankarjev dom je kemična čistilnica z delavnico za hitra popravila oblačil. Lučaj stran, na Župančičevi ulici, kjer je sedež Ministrstva za pravosodje, se tudi ukvarjajo s čiščenjem in hitrimi popravili. Pospešeno pripravljajo zakonske novele, da bi odpravili škodo, ki so j...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄6

Izostanek sodelovanja javnosti

Avtor ni naveden, 15.2.2007

Lokalna skupnost, Urejanje prostora

, Pravna praksa, 6/2007Odločba US RS, št U-I-348/06 z dne 25. 1. 2007, objavljena v Ur. l. RS, št. 11/2007 Odlok o ureditvenem načrtu območja D 21/1 Športni park - Sever (Uradni vestnik Občine Domžale, št. 10/02) se v delu, ki ureja funkcionalno enoto F9, razveljavi. Sprememba vsebine programa ureditvenega načrta, k...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 4 5 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 6

Leto objave

2020(5) 2018(7) 2017(4) 2016(2)
2015(2) 2013(1) 2009(3) 2007(6)
2006(9) 2005(2) 2004(3) 2002(5)
2001(7) 1999(14) 1998(5) 1997(8)
1996(9) 1995(6) 1994(1) 1991(2)

Področja

< Vsi 1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 1.1. USTAVNA UREDITEV 1.2. ORGANI REPUBLIKE SLOVENIJE 1.3. OBRAMBA IN ZAŠČITA 1.4. LOKALNA SAMOUPRAVA 1.5. DENACIONALIZACIJA IN LASTNINJENJE

Avtorji

A B C ĆČ D ĐEFG H I JK L M N OP QR S Š T UV WXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov