O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄28-29

Rjavi medved - nadloga ali priložnost

Klemen Drnovšek, 18.7.2019

Varstvo okolja

Klemen Drnovšek, Pravna praksa, 28-29/2019Konec junija je Državni zbor RS po nujnem postopku sprejel Zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave (ZIOMVN), s katerim je predvidel odstrel in odvzem 200 medvedov in 11 volkov. Vzrok za sprejem zakona je bilo zadržanje izvajanja Odloka o ukrepu odvzema osebkov vrste rjavega medveda (Ursus arctos) iz narave za obdobje do 30. septembra 2019 s strani Upravnega sodišča RS. Kmalu po sprejemu zakona je prišlo do domnevnega napada medvedke na starejšo gospo v naselju Vrh nad Želimljami, katerega posledica je bila izdaja odločbe za odstrel medvedke z mladičema.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄28-29

Dekolonizacija - stvar preteklosti? (1. del)

Demšar Urša, Drole Vid, Fajdiga Mohor, Kimovec Anže, Samobor Ana, 19.7.2018

ZUNANJE ZADEVE IN DIPLOMACIJA

Urša Demšar, Vid Drole, Mohor Fajdiga, Anže Kimovec, Ana Samobor, Pravna praksa, 28-29/2018Dne 22. junija 2017 je Generalna skupščina Združenih narodov (GS OZN) sprejela resolucijo št. 71/292, s katero je na Meddržavno sodišče (Sodišče) naslovila prošnjo za svetovalno mnenje. Vprašanji, ki ju je postavila, zadevata primer dolgoletnega spora med Mavricijem in Združenim kraljestvom (ZK). Navedeni spor sega v čas dekolonizacije in se nanaša na vprašanje suverenosti nad otočjem Chagos ter na položaj njegovih prebivalcev, ki so jih Britanci prisilno izgnali z otočja. Tako so naredili prostor za ameriško vojaško bazo, ki je še danes ena ključnih geostrateških točk v regiji. Zadeva je pritegnila zanimanje študentov Pravne fakultete v Ljubljani, ki smo na pobudo profesorice dr. Veronike Fikfak z Univerze v Cambridgeu napisali memorandum, katerega skrajšano vsebino bomo predstavili v dveh delih. Začetek bo namenjen predstavitvi dejanskega stanja. V nadaljevanju se bomo posvetili problemom, s katerimi se bo moralo soočiti Sodišče, in podali odgovor na vprašanje (a), ki ga je postavila GS OZN. Zaradi obširnosti zadeve bo možna rešitev vprašanja (b) predstavljena v članku, ki bo objavljen v naslednji številki Pravne prakse.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄28-29

Sklepanje poravnav po opravljenem mediacijskem postopku pred sodišči druge stopnje

Vita Vidic-Damjanovič, 21.7.2011

Civilni sodni postopki

Vita Vidic-Damjanovič, Pravna praksa, 28-29/2011Alternativno reševanje sporov (ARS) so postopki, ki so alternativa sojenju. Glede na vložitev tožbe ločimo dva tipa takih postopkov, in sicer zunajsodno alternativno reševanje sporov, ki poteka ne glede na to, ali je pred sodiščem sprožen spor (na primer zunajsodna poravnava, mediacija ali arbitraža), in sodišču pridruženo alternativno reševanje sporov, ki poteka glede spora, ki ga imata stranki pred sodiščem. V Sloveniji so v tem okviru na Okrožnem sodišču v Ljubljani že leta 2001 začeli izvajati sodišču pridruženo mediacijo, ki je eden od načinov ARS. Cilji so bili omogočiti strankam različne možnosti premagovanja sporov, povečati zadovoljstvo strank in pooblaščencev s sodno storitvijo, olajšati izvrševanje pravice do sodnega varstva in sojenja v razumnem roku, zmanjšanje sodnih zaostankov ter ponuditi strankam cenejše, hitrejše in njihovim interesom bolj prilagojene rešitve. Tak način reševanja sporov se je kmalu razširil tudi na nekatera druga prvostopenjska sodišča, od 1. septembra 2009 pa v okviru mediacijskega oddelka poteka tudi na Višjem sodišču v Ljubljani.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄28-29

Pravno varstvo v postopkih javnega naročanja po novem

Dren Mateja, Grešak Boštjan, 21.7.2011

PRORAČUN

Mateja Dren, Boštjan Grešak, Pravna praksa, 28-29/2011V Uradnem listu RS, št. 43/2011, z dne 3. junija 2011 je bil objavljen Zakon o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (ZPVPJN), ki je začel veljati 3. julija 2011. Z dnem uveljavitve ZPVPJN je prenehal veljati Zakon o reviziji postopkov javnega naročanja (ZRPJN), ki je bil sprejet leta 1999, odtlej pa večkrat noveliran. ZPVPJN prinaša več novosti, uporablja pa se v vseh postopkih, v katerih so bili zahtevki za revizijo vloženi po uveljavitvi tega zakona.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄28-29

Stroški čezmejnega pridobivanja dokazov v EU

Judita Dolžan, 21.7.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

mag. Judita Dolžan, Pravna praksa, 28-29/2011V zadevi Weryński je Sodišče prvič odločalo o predlogu za sprejetje predhodne odločbe, ki se nanaša na razlago 18. člena Uredbe Sveta (ES) št. 1206/2001 z dne 28. maja 2001 o sodelovanju med sodišči držav članic pri pridobivanju dokazov v civilnih in gospodarskih zadevah (Uredba). Sodišče je na predlog poljskega sodišča odločalo o vprašanju, ali ima zaprošeno sodišče v skladu z Uredbo pravico, da od sodišča, ki je zaprosilo, zahteva predujem za stroške za pričo ali povrnitev stroškov, ki so bili plačani zaslišani priči, ali pa mora stroške kriti iz lastnih finančnih sredstev. Z vprašanji, ki jih je obravnavalo Sodišče v tej zadevi, se večkrat srečujejo tudi slovenska sodišča in se z njimi obračajo na Ministrstvo za pravosodje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2002⁄28-29

Mesto pojma pravne varnosti v praksi Evropskega sodišča za človekove pravice

Michele de Salvia, 1.8.2002

Človekove pravice

Michele de Salvia, Pravna praksa, 28-29/2002O avtorju Michele de Salvia je sedaj pravni svetnik (jurisconsulte) Evropskega sodišča za človekove pravice, potem ko je bil njegov tajnik. Predhodno je bil sekretar Evropske komisije za človekove pravice. Med drugim je profesor na Pravni fakulteti Katoliške univerze v Milanu - Katedra za človeko...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 28-29

Leto objave

2019(1) 2018(1) 2011(3) 2002(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČD ĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov