O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 3 (od skupaj 3)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄29-30

Skladnost sklepov o izvršbi COVL z minimalnimi standardi Uredbe o evropskem izvršilnem naslovu

Andrej Ekart, 26.7.2012

Civilni sodni postopki

Andrej Ekart, Pravna praksa, 29-30/2012V praksi se pogosto zgodi, da posamezni izvršilni oddelki okrajnih sodišč prejmejo predloge upnikov, naj se pravnomočen sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine, ki ga izda Centralni oddelek za verodostojno listino pri Okrajnem sodišču v Ljubljani (COVL), potrdi kot evropski izvršilni naslov v skladu s 6. členom Uredbe o evropskem izvršilnem naslovu. Treba je opozoriti, da se kot evropski izvršilni naslov lahko potrdi le prva in tretja točka sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine, tj. sklep o plačilnem nalogu in sklep o stroških, saj sta lahko le ti dve točki izreka izvršilni naslov. Druga točka sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine, tj. pogojna dovolitev izvršbe za primer, da dolžnik ne bo ugovarjal ali bo njegov ugovor zavržen, štet za umaknjenega zaradi neplačila sodne takse ali zavrnjen kot neobrazložen, ni predmet potrjevanja kot izvršilni naslov, saj lahko država dovoli opravo prisilnih ukrepov le na svojem ozemlju. Prisilni ukrepi, ki jih slovensko sodišče odobri, lahko namreč učinkujejo le na slovenskem ozemlju in se ne morejo raztezati na ozemlje druge države (na primer slovenski izvršitelj ne more opravljati rubežev na ozemlju tuje države). V nasprotnem primeru bi šlo za poseg v suverenost druge države.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄28

Detektivska dejavnost in zasebno varovanje

dr. Anže Erbežnik, 19.7.2012

Kultura in umetnost

dr. Anže Erbežnik, Pravna praksa, 28/2012Pred kratkim je pri GV Založbi izšla knjiga Zakon o detektivski dejavnosti (ZDD-1) s komentarjem in Zakon o zasebnem varovanju (ZZasV-1) s komentarjem avtorjev Simona Savskega (redaktor), mag. Borisa Grilca, mag. Srečka Jarca in mag. Zdravka Meleta. Komentar na enem mestu združuje dva zakona, ki se v delih smiselno povezujeta in prepletata, še zlasti z vidika preventive v zvezi s kaznivimi dejanji.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄2

Evropsko civilno procesno pravo I

dr. Andrej Ekart, 19.1.2012

Kultura in umetnost

dr. Andrej Ekart, Pravna praksa, 2/2012 Pred kratkim je pri GV Založbi izpod peres dr. Aleša Galiča in mag. Nine Betetto izšla znanstvena monografija Evropsko civilno procesno pravo I (413 strani, Ljubljana 2011). Knjiga je razdeljena na dva dela: v prvem delu so obravnavane nekatere uredbe EU s področja evropskega civilnega procesn
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa
29-30(1) 28(1) 2(1)

Leto objave

< Vsi
2012(3)
> Januar(1) > Julij(2)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐE FGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov