O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 36)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Sodna praksa na področju prikritih delovnih razmerij

Mlakar Sukič Nataša, Franca Valentina, 13.4.2017

Delovna razmerja

mag. Nataša Mlakar-Sukič, dr. Valentina Franca, Pravna praksa, 15/2017Če je bilo še do nedavnega razmeroma enostavno ugotoviti, kdo je delavec, imamo lahko danes pri opredelitvi tega pojma velike težave. Vsakodnevne spremembe v tehnologiji, ostra in globalna konkurenca, višji izobrazbeni potencial ljudi in globalizacija vplivajo na organizacijo dela, prav tako je opaziti vse večji obseg storitvenih dejavnosti v primerjavi z industrijo. Posledično se zaradi zmanjševanja stroškov dela in drugih razlogov delodajalci pogosto odločajo za prožnejše in atipične oblike dela namesto za klasično zaposlitev delavca (torej za sklepanje pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas). Del današnje realnosti so tako imenovana prikrita delovna razmerja, v katerih se delo opravlja v različnih atipičnih, bolj ali manj prekarnih oblikah dela.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Pravni napovednik

Patricij Maček, 13.4.2017

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 15/2017Pravni napovednik
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Pravična cena telefonskih klicev za poprodajne storitve po pravu Unije

Zoran Skubic, 13.4.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 15/2017Izenačitev cen telefonskih pogovorov - zlasti kar zadeva gostovanje v tujih mobilnih omrežjih - je že dalj časa ena bolj prepoznavnih politik Evropske unije. Ni pa to edino področje, na katerem se pravo Unije dotika cenovne politike ponudnikov telekomunikacijskih storitev. V nedavno predloženem nemškem primeru je šlo za dilemo, ali lahko trgovec z vidika direktive o pravicah potrošnikov pri zagotavljanju storitve posebne (splošne) telefonske linije za poprodajne storitve svoje izdelke zaračunava po višji tarifi, kot je sicer veljavna za klice v fiksnih ali mobilnih omrežjih na določenem geografskem območju. Odgovor je (precej nepresenetljivo) seveda odklonilen ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Spletni pravnik

Patricij Maček, 13.4.2017

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 15/2017Potrebujete pravne informacije na enem mestu? Bi se radi seznanili z aktualnimi novicami iz sveta prava? Vse to brezplačno omogoča Spletni pravnik, ki uporabnikom nudi prebiranje pravnega bloga in izbranih pravnih novic ter omogoča uporabo pravnih pripomočkov in obrazcev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Vsebina PP št.15/2017

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/20173-4 UVODNIK dr. Verica Trstenjak EU po brexitu: obletnice, razveze in (ne)poravnani računi 6-7 USTAVNO PRAVO dr. Jernej Letnar Černič Vsebinska obravnava ustavne pritožbe kot luksuz peščice 8-9 GOSPODARSKO PRAVO Jelka Lugarič Osebni podatki
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Davčna osnova - rezervacije (vprašanja in odgovori)

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017V skladu z Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) se ob oblikovanju rezervacij iz 20. člena priznajo odhodki, ki ustrezajo znesku 50 odstotkov oblikovanih rezervacij. Preostalih 50 odstotkov odhodkov se prizna ob porabi rezervacij.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Sporen izrek vzgojnega ukrepa

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017Pobudnica se ni strinjala s postopkom glasovanja učiteljskega zbora o izreku vzgojnega ukrepa njenemu sinu. Vzgojnemu ukrepu kot takemu ni oporekala, pač pa se ni strinjala z načinom glasovanja strokovnih delavcev šole.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

O Ustavnem sodišču in novih ustavnih sodnikih

Boris Mitar, 13.4.2017

Ustavno sodišče

Boris Mitar, Pravna praksa, 15/2017Dr. Andraž Teršek je poznan po svoji prefinjeni in kritični ustavniški drži, označevan je kot brez dlake na jeziku, kot človek in pravnik, ki reče bobu bob. Morda ga še najbolje opišeta njegova resnično impresivna strokovni in literarni opus. Dr. Teršek je ob številnih znanstvenih, strokovnih in časopisnih člankih na temo ustavništva, ustavne demokracije in ustavnega sodišča namreč tudi avtor monografij Svoboda izražanja, Ustavna demokracija in vladavina prava, Teorija legitimnosti in sodobno ustavništvo ter Odvetniška ustavnost in Pravna ignoranca škodi: kritika pravne prakse 2, zadnja monografija Socialna ustavna demokracija pa je v pripravi za tisk. Te teme je enkratno in postmodernistično vključil tudi v svoj literarni prvenec, roman Brutalci. Za javno poučevanje in kritično komentiranje prava, demokracije in politike pa je na začetku tega leta drugič prejel priznanje Prometej znanosti, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija pri SAZU.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Nadomeščanje delavke na porodniškem dopustu

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 13.4.2017

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 15/2017Noseča delavka odhaja najprej na letni dopust, nato na bolniškega, šele nato bo nastopila starševski (porodniški) dopust. V času njene odsotnosti jo bo nadomeščala delavka, ki smo jo zaposlili na novo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Potek pogodbe za določen čas

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 13.4.2017

Delovna razmerja

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 15/2017Delavcu, s katerim smo sklenili pogodbo o zaposlitvi za določen čas, prihodnji mesec pogodba poteče.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Od 4. do 10. aprila

Patricij Maček, 13.4.2017

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 15/2017 Torek, 4. 4. Sodniška etika. Na PF Univerze v Ljubljani je potekalo predavanje sodnice in nekdanje predsednice Sodnega sveta dr. Mateje Končina Peternel z naslovom Sodnik in izzivi poklicne etike. Dr. Končina Peternel je med drugim spregovorila o vplivu medijev na sojen
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Listine in korespondenca EU v nacionalnih kazenskih postopkih

dr. Jorg Sladič, 13.4.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Kazenski postopek

dr. Jorg Sladič, Pravna praksa, 15/2017V časniku Finance je bila 24. marca 2017 objavljena odredba o preiskavi Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki se nanaša na problematiko, o kateri sem že pisal v PP. Zaradi tiskarskega škrata so iz članka, ki je bil objavljen v Pravni praksi, izpadli najbolj pomembni citati s sodno prakso, iz katere izhaja, da se lahko listine institucij EU uporabijo v nacionalnih kazenskih postopkih na vseh stopnjah. Namen tega članka je nadaljevati razpravo in pokazati, da na podlagi sodne prakse Sodišča EU uporaba arhivov in listin EU v nacionalnih kazenskih postopkih ni prepovedana in da Protokol št. 7 k PDEU in PEU o privilegijih in imunitetah EU ne zagotavlja absolutne imunitete, kar pomeni, da se lahko listine uporabljajo v kazenskih postopkih.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Konec vročanja odpovedi zaposlitve po pošti

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Delovna razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017Četrti odstavek 88. člena Zakona o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 21/13 in 78/13 - popr. in 52/16) se razveljavi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Primožič

Tomaž Pavčnik, 13.4.2017

Ostalo

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 15/2017Smučki vržem na zrnat pomladanski sneg pred zgornjo postajo kabinske žičnice, nakar me skozi ščebet ptičev in blago brnenje sedežnic od nekod premoti otroški vzklik. A si vidu Primožiča! Spet Primožič. Očitno gre - vsaj na Krvavcu - za javno osebo. O Primožiču sem se namreč naposlušal prav vseh zadnjih deset minut, ko sem sedel v jajčku in zrl skozi okno. Starejši gospod nasproti mene je svojemu vrstniku tožil, da se v svojih letih bistveno hitreje utrudi. Drugi ga je poklopil, češ da je ob vseh koreninah tam zgoraj še mladenič, in dodal, ali ni videl spodaj Primožiča. Tudi meni je spodaj padel v oči sivolas gospod, ki se je z želvo pod pazduho premikal med ostalimi smučarji. Zdaj sem torej izvedel, da gre za krvavško legendo, 93-letnega gospoda, ki ima še vedno sezonsko vozovnico in je psihologu med podaljševanjem vozniškega dovoljenja preprosto predložil uradni izpisek svojih obiskov na Krvavcu, kamor se pripelje z avtom, odsmuča dve, tri ure in nato odšofira domov. To pa je ideal za stare dni, sem si mislil sam in najbrž tudi ostali trije potniki, ki so prav tako z radoživim spoštovanjem do starostnika poslušali dialog.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Varnost pacienta in zdravstvenih delavcev

Katja Drnovšek, 13.4.2017

Zdravstvena in lekarniška dejavnost

Katja Drnovšek, Pravna praksa, 15/2017Čeprav je varnost pacientov in zaposlenih v zdravstvu ključnega pomena za kakovost izvajanja zdravstvenih storitev, se prav ta problematika vedno znova pojavlja v središču strokovnih, javnih in medijskih razprav. V zadnjem času so kot posebej kritični vidiki slovenskega zdravstvenega sistema izpostavljeni primeri nasilja v zdravstvu, zdravstvene posledice migrantske krize, vedno aktualne čakalne dobe, medicinske napake, (ne)obveznost cepljenja, IT-novosti ter nekateri drugi dejavniki, ki bi lahko potencialno ogrozili varnost pacientov in zdravstvenih delavcev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Odškodninska odgovornost člana uprave družbe - splošna odškodninska odgovornost

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Obligacije, Gospodarske družbe, splošni predpisi

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017Če gre za zahtevek po splošnih pravilih odškodninske odgovornosti, potem posebnosti, ki jih ureja ZFPPod, ne smejo lajšati oškodovančevega procesnega bremena, ki mu ga nalagajo splošna pravila ter s tem oteževati položaja domnevno odgovorne osebe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Zaznamovalo nas je

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017 13. april 1743 - Thomas Jefferson Rodil se je tretji ameriški predsednik Thomas Jefferson, eden glavnih avtorjev Deklaracije o neodvisnosti in vpliven politični filozof. 14. april 1877 - Rajko Nahtigal Rodil se je eden od ustanoviteljev ljublj
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Spremembe Zakona o pravdnem postopku v zvezi s postopkom za vzpostavitev etažne lastnine in določitev pripadajočega zemljišča

Vanja Maček, 13.4.2017

Civilni sodni postopki

Vanja Maček, Pravna praksa, 15/2017Postopek za vzpostavitev etažne lastnine in določitev pripadajočega zemljišča k stavbi na podlagi Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi (ZVEtL) je poseben postopek, v katerem se urejajo razmerja med udeleženci postopka, ki so pridobitelji posameznega dela stavbe, na eni strani in zemljiškoknjižnimi lastniki nepremičnine na drugi. V postopku so udeležene tudi druge osebe, katerih pravni interes utegne biti s sodno odločbo prizadet, ter v postopkih za določitev pripadajočega zemljišča k stavbi tudi upravnik stavbe kot zakoniti zastopnik vseh lastnikov takšne stavbe in občina, na območju katere se nahaja stavba, h kateri se določa pripadajoče zemljišče. Ureditev razmerij v tem postopku je v javnem interesu. V postopku se primarno uporablja ZVEtL, pri čemer zakon sam napotuje na subsidiarno uporabo Zakona o nepravdnem postopku (v nadaljevanju ZNP), ki pa v 37. členu določa, da se v nepravdnem postopku smiselno uporabljajo določbe Zakona o pravdnem postopku. Na podlagi navedenega bo Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku (ZPP-E) vplival tudi na postopke, ki se obravnavajo po ZVEtL. V nadaljevanju bom predstavila nekaj teh sprememb, ki jih prinaša ZPP-E.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Vlada RS

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017 Sklepi, ki jih je Vlada RS sprejela na 129. redni seji (6. april 2017): - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja - prva obravnava (ponovna obravnava), - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševan
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Več predpisov, več varuhov, manj razuma

mag. Sandi Kodrič, 13.4.2017

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 15/2017Če nam letos z rekordom ni postregla Planica, pa je to nekaj tednov pozneje uspelo slovenski zakonodajni in izvršni oblasti. 6. aprila 2017 je vsota veljavnih zakonov (834) in podzakonskih predpisov (19.166) dosegla okroglo število 20.000. Med letoma 2006 in 2016 je število zakonov naraslo za 19 odstotkov, število podzakonskih aktov pa za 43 odstotkov. Še eno desetletje prej pa sta porasta teh dveh številk znašala 29 odstotkov in 219 odstotkov. Del krivde za hipertrofirano zakonodajo sicer leži pri Evropski uniji in njenem zavzemanju za vedno tesnejšo povezavo in birokratsko poenotenje članic (s čimer je nehote tudi sama prispevala k izstopu Velike Britanije in h krepitvi evroskeptične politike drugje v Evropi).
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Evropa

Patricij Maček, 13.4.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Patricij Maček, Pravna praksa, 15/2017 Torek, 4. 4. Politične konzultacije v Španiji. Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v okviru političnih konzultacij v Madridu srečala z državnim sekretarjem za evropske zadeve na španskem zunanjem ministrstvu Jorgejem Toledom Albiňanom. Sogovornika sta posebno pozorno
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Prstni odtis za vstop v zbornico

Matej Vošner, 13.4.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Matej Vošner, Pravna praksa, 15/2017Ali lahko osnovna šola ob strinjanju zaposlenih uvede biometrijske ukrepe s postavitvijo vrat pred vhodom v zbornico, ki se odpirajo na prstni odtis, z namenom, da se zaposleni izognejo nenehnemu odklepanju vrat in skrbi za ključe?
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017 7. april - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018, - predlog odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020, - predlog za sprejem avtentične razlage tretjega odstavka
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja

Avtor ni naveden, 13.4.2017

Delovna razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 15/2017Pri obravnavi povračil stroškov v zvezi z delom je treba ločiti njihovo delovnopravno obravnavo od davčne. Pravico delavca do povračil stroškov v zvezi z delom ureja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki v 130. členu določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, stroškov za prevoz na delo in z dela ter stroškov, ki jih ima delavec pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju. Višina povračil tovrstnih stroškov se določi s kolektivno pogodbo s splošno veljavnostjo ali z izvršilnim predpisom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄15

EU po brexitu: obletnice, razveze in (ne)poravnani računi

dr. Verica Trstenjak, 13.4.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Verica Trstenjak, Pravna praksa, 15/2017V letu, ko slavimo 60 let ustanovitvenih pogodb EU, se, namesto da bi slavila, EU sooča z enim največjih izzivov v zgodovini: izstopom države članice iz te včasih zgolj gospodarske, danes pa tudi politične unije. Pri tem pa bi skoraj pozabili tisto, kar je za EU bistveno, tisto kar nas je združilo, tisto, kar nas druži in bi nas moralo vedno družiti. To je ideja miru.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 15

Leto objave

< Vsi
2017(36)
> April(36)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

ABCĆČ D ĐEF GH IJK L M NOP QRS ŠT UV WXYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov