O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 3 (od skupaj 3)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄29-30

Zmaga?

Svit Senković, 24.7.2014

Varstvo človekovih pravic

Svit Senkovič, Pravna praksa, 29-30/2014Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je 12. junija z odločitvijo v zadevi Berger-Krall in drugi proti Sloveniji deloma končalo še eno od slovenskih "postosamosvojitvenih" pravnih epopej, vendar tokrat (presenetljivo, bi pripomnili ciniki) v korist Slovenije.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄12

Solze v zaporu

Svit Senković, 27.3.2014

Varstvo človekovih pravic

Svit Senković, Pravna praksa, 12/2014Eden bolj pretresljivih posnetkov lanskoletnih "vstaj" je prizor z mariborske ulice, v katerem vidimo, kako policisti pršijo solzivec po sedečih in (očitno) nenasilnih protestnikih. Solzivec je le ena od snovi, ki se uporablja v plinskih razpršilcih. Povzroča pekoč občutek v očeh, ki je lahko tako močan, da sproži nekontrolirano krčenje očesnih vek. Stranski učinki vključujejo draženje dihalnih poti in kože, močne bolečine v nosu, kihanje, otrdelost prsnega koša, pri desetih odstotkih primerov izpostavljenih pa lahko pride do fotofobije - kratkotrajne preobčutljivosti na svetlobo. Učinki solzivca so tako očitno zelo neprijetni že, ko se ga uporablja na prostem. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) pa je v nedavni sodbi v zadevi Tali proti Estoniji odločalo o zakonitosti uporabe solzivca v zaprtem prostoru - zaporu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄8

Srbija, Kosovo in nedelujoča sodišča

Svit Senković, 27.2.2014

Varstvo človekovih pravic, Obligacije

Svit Senković, Pravna praksa, 8/2014Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je z nedavno sodbo v zadevi Ali Azemi proti Srbiji dodalo novo poglavje v svojo bogato (in pogosto kontroverzno) zbirko sodb o ekstrateritorialni uporabi Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP). Sodišče je zavrglo tožbo državljana Kosova zaradi nepristojnosti ratione personae. Argumentacija sprejete odločitve pa morda kaže tudi na to, da se je počasna normalizacija odnosov med Kosovom in Srbijo začela kazati tudi v pristopu ESČP.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(3)

Leto objave

< Vsi
2014(3)
> Februar(1) > Marec(1) > Julij(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRS ŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: S

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov