O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄36-37

Arbitražni postopek se nadaljuje, izid in njegova uveljavitev pa ostajata negotova

dr. Dominika Švarc, 22.9.2016

Republika Hrvaška

dr. Dominika Švarc, Pravna praksa, 36-37/2016Po skoraj enoletni negotovosti glede usode arbitražnega postopka med Slovenijo in Hrvaško je arbitražno sodišče v Haagu 30. junija sprejelo delno razsodbo, v kateri je soglasno odločilo, da kljub postopkovni kršitvi Republike Slovenije v obliki nedopustne ex parte komunikacije s članom arbitražnega sodišča arbitražni sporazum med državama ostaja veljaven, arbitražno sodišče pa postopek nadaljuje v novi sestavi. Po ponovni preučitvi zahtevkov in navedb obeh strank v postopku bo arbitražno sodišče predvidoma izdalo meritorno razsodbo, ki bo v skladu s 7. členom Arbitražnega sporazuma za obe državi dokončna in zavezujoča in bo pomenila dokončno rešitev mejnega spora med državama.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄28

Pritožbeni senat v celoti potrdil obsodbo Miča Stanišića in Stojana Župljanina

dr. Dominika Švarc, 14.7.2016

Kaznovalno pravo

dr. Dominika Švarc, Pravna praksa, 28/2016Pritožbeni senat Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo (MKSJ) je 30. junija 2016 potrdil obsodbi Miča Stanišića, nekdanjega ministra za notranje zadeve Republike Srbske (RS), in Stojana Župljanina, nekdanjega načelnika regijskega Centra varnostnih služb RS v Banja Luki, na 22 let zaporne kazni zaradi vojnih hudodelstev in hudodelstev proti človečnosti, storjenih na ozemlju BiH v letu 1992. Obema se v čas trajanja izrečene kazni všteva čas, ki sta ga že prestala v pridržanju, v haaškem zaporu pa bosta ostala do določitve države, v katero bosta prepeljana na prestajanje preostanka svojih kazni.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄22

Mednarodno sodstvo in njegov vpliv na pospeševanje vladavine prava

dr. Dominika Švarc, 2.6.2016

Pravoznanstvo

dr. Dominika Švarc, Pravna praksa, 22/2016Koncept vladavine prava kot temeljnega načela vladanja izvira iz nacionalnih pravnih sistemov in je konceptualno razvit predvsem na tej ravni. Na mednarodni ravni je ta koncept spričo odsotnosti centralizirane oblasti zgodovinsko manj prisoten, vendar se z množenjem in krepitvijo avtoritete mednarodnih organizacij in sodišč zanesljivo uveljavlja v mednarodnem pravnem redu. Deklaracija, sprejeta septembra 2012 na visokem sestanku svetovnih voditeljev v okviru rednega zasedanja Generalne skupščine OZN, potrjuje strokovni in politični konsenz o tem, da je vladavina prava del "univerzalnih in nedeljivih osnovnih vrednot in načel" Združenih narodov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄19

Ob 70. obletnici delovanja Meddržavnega sodišča - Prispevek sodišča k mednarodnemu pravu človekovih pravic

dr. Dominika Švarc, 12.5.2016

Varstvo človekovih pravic

dr. Dominika Švarc, Pravna praksa, 19/2016Pristojnost Meddržavnega sodišča (MDS) na področju prava človekovih pravic je razmeroma omejena vsaj v dveh pogledih. Prvič, posamezniki ne morejo biti stranke v postopkih pred MDS in v njih ne morejo neposredno sodelovati. Drugič, le omejeno število mednarodnih pogodb s področja človekovih pravic predvideva pristojnost MDS, ta pa je pogosto dodatno omejena s pridržki ali postopkovnimi pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, preden se lahko spor predloži MDS - denimo neuspeh rešitve spora s pogajanji ali drugimi sredstvi mirnega reševanja sporov, predvidenih v pogodbi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄15

Po Karadžiću Šešelj: oprostilna sodba v posmeh žrtvam in mednarodnemu kazenskemu sodstvu

dr. Dominika Švarc, 14.4.2016

Kaznovalno pravo

dr. Dominika Švarc, Pravna praksa, 15/2016Sodeči senat Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo (MKSJ) je 31. marca 2016 Vojislava Šešlja oprostil vseh obtožb zaradi hudodelstev proti človečnosti in vojnih hudodelstev na območju Bosne in Hercegovine, Hrvaške ter Vojvodine med letoma 1991 in 1993. Sedem let trajajoče sojenje so zaznamovali številni postopkovni zapleti, po dolgih štirih letih spisana sodba, ki obsega zgolj dobrih sto strani, pa je hud udarec tako za žrtve kot tudi za zaupanje v mednarodno kazensko sodstvo. Kot v javnem povzetku svojega odklonilnega mnenja poudarja tudi italijanska sodnica Lattanzi, je sodba zelo pomanjkljivo obrazložena in temelji na selektivni analizi dokazov ter na sklepanju, ki bodisi ni merodajno za presojo kazenske odgovornosti bodisi je v nasprotju z uveljavljeno sodno prakso MKSJ, pogosto pa izhaja celo iz napačne uporabe merodajnega prava.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄14

Obsodba Radovana Karadžića je pomemben dosežek mednarodnega kazenskega sodstva

dr. Dominika Švarc, 7.4.2016

Kaznovalno pravo

dr. Dominika Švarc, Pravna praksa, 14/2016Sodeči senat Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo (MKSJ) je 24. marca 2016 nekdanjega predsednika Republike Srbske Radovana Karadžića na temelju osebne in poveljniške kazenske odgovornosti obsodil na 40 let zapora zaradi genocida v Srebrenici ter vojnih hudodelstev in hudodelstev proti človečnosti, storjenih na ozemlju Bosne in Hercegovine (BiH) med letoma 1991 in 1995. Večinoma soglasno sprejeti zaključki sodečega senata so v kar 2.615 strani dolgi sodbi natančno in prepričljivo utemeljeni, razen glede višine izrečene kazni pa izid z vidika pravne stroke ni presenetljiv. Pričakovati je, da se bo na sodbo v celoti pritožil Karadžić, pa tudi tožilstvo, vsaj glede višine izrečene kazni, verjetno pa tudi zaradi oprostilne sodbe glede genocida v preostalih bosanskih občinah. Pritožbeni postopek, ki bo verjetno trajal vsaj še kakšno leto ali dve, bo v skladu s strategijo zapiranja MKSJ prevzel rezidualni mehanizem za mednarodna kazenska sodišča (MMKS).
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(6)

Leto objave

< Vsi
2016(6)
> April(2) > Maj(1) > Junij(1) > Julij(1) > September(1)

Področja

10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠ TUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: Š

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov