O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 48)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2020⁄10

Spremenjena interpretacija prepovedi skupinskega izgona, ne pa prepovedi mučenja in nečloveškega ravnanja

Bardutzky Samo, Samobor Ana, 12.3.2020

Varstvo človekovih pravic, Tujci

dr. Samo Bardutzky, Ana Samobor, Pravna praksa, 10/2020Sodba Velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v zadevi N. D. in N. T. proti Španiji, št. 8675/15 in 8697/15, z dne 13. februarja 2020, da Španija ni kršila Protokola št. 4 k EKČP, ki je spremenil odločitev Senata z dne 3. oktobra 2017, je bila v mednarodni akademski skupnosti sprejeta večinoma kritično, v Sloveniji pa se je del politike nanjo odzval tudi s pobudami za zaostritev zakonodaje, ki ureja migracije in nadzor mej. Poleg tega so se pojavila tudi vprašanja, ali ne pomeni ta odločitev strasbourškega sodišča, da je Ustavno sodišče RS odločilo napačno, ko je septembra 2019 razveljavilo del 10.b člena Zakona o tujcih. Vendar pa je do tovrstnih zaključkov mogoče priti le, če spregledamo, kakšna stališča je ESČP v sodbi v resnici zavzelo, spremenilo ali ohranilo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄34-35

Pošta Slovenije in kršenje komunikacijske zasebnosti

Šepec Miha, Beširević Iza, 19.9.2019

Pranje denarja, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

dr. Miha Šepec, Iza Beširević, Pravna praksa, 34-35/2019Analiza vsem poznane poštne družbe, katere ustanoviteljica je Republika Slovenija, pokaže, da je ta družba danes eden največjih kršiteljev naše komunikacijske zasebnosti, ker svoje uporabnike obravnava strožje kot obdolžence kaznivih dejanj. Zoper njih namreč izvaja prikrito hrambo podatkov o prometu, za svoje početje pa ne potrebuje niti suma o morebitnem kaznivem dejanju.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄28-29

Nadzor nad nabranimi gobami in vprašanje ustreznosti pooblastil inšpektorjev

David Bertalanič, 19.7.2018

Inšpekcije

David Bertalanič, Pravna praksa, 28-29/2018Vsako leto proti koncu novembra se ob zaključku gobarske sezone v medijih začnejo pojavljati prispevki o posameznikih, ki so iz slovenskih gozdov želeli odnesti po več deset kilogramov gob in bili pri tem zaloteni. Ti medijski prispevki nas opominjajo tudi na tiste, ki naše gozdove varujejo pred prekomernim izkoriščanjem. Na podlagi tretjega odstavka 59. člena Stvarnopravnega zakonika (SPZ) lahko pridobi na gobah lastninsko pravico vsakdo, vendar sme nabiralec v posameznem dnevu nabrati največ dva kilograma gob, tistim z največ sreče pa je dovoljeno poleg te količine domov odnesti tudi gobo, ki je težja od dveh kilogramov. Navedene omejitve so zapisane v 5. členu Uredbe o varstvu samoniklih gliv (v nadaljevanju uredba). Nadzor nad izvajanjem tako te uredbe kot tudi drugih pravnih predpisov, na katere se bom skliceval v nadaljevanju, nadzirajo inšpektorji raznih inšpektoratov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄9

Slovenski poskus št. 2 - Uradni predlog novele Zakona o varstvu osebnih podatkov

Markovič Zlatka, Brajnik Maja, 8.3.2018

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Zlatka Markovič, Maja Brajnik, Pravna praksa, 9/2018Storjen je bil nov korak v postopku sprejema novega Zakona o varstvu osebnih podatkov - objavljen je bil uradni predlog novele zakona. V članku so izpostavljene določene novosti, hkrati pa tudi pomanjkljivosti objavljenega predloga, ki jih bo treba še odpraviti in pripraviti uskladitve. Precej sprememb je pri pooblaščenih osebah za varstvo osebnih podatkov, čemur je v članku namenjena še posebna pozornost.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄43

Slovenski poskus št. 1 oziroma prvi osnutek novele Zakona o varstvu osebnih podatkov

Markovič Zlatka, Brajnik Maja, 9.11.2017

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Zlatka Markovič, Maja Brajnik, Pravna praksa, 43/2017Ko se bo Splošna uredba o varstvu podatkov iz leta 2016 pričela neposredno uporabljati, bomo lahko govorili o novi eri prostega pretoka znotraj Evropske unije - o prostem pretoku osebnih podatkov. Ne gre za oblikovanje pete temeljne svoboščine notranjega trga, ampak to pomeni, da se s Splošno uredbo o varstvu podatkov raven varstva osebnih podatkov znotraj držav članic izenačuje. Cilj tega je, da pretok osebnih podatkov znotraj Evropske unije v prihodnje ne bo omejen ali celo prepovedan iz razlogov, povezanih z različno ravnjo varstva posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄47

Do kod seže pravica seznanitve z lastnimi osebnimi podatki?

mag. Urban Brulc, 1.12.2016

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Urban Brulc, Pravna praksa, 47/2016Ena izmed obveznosti, ki jo sistem varstva osebnih podatkov nalaga upravljavcem zbirk osebnih podatkov, je tudi zagotavljanje dostopa do osebnih podatkov in s tem povezanih informacij na zahtevo posameznikov, na katere se podatki nanašajo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄14

Kako varno bo za Ščitom zasebnosti?

Jelena Burnik, 7.4.2016

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Jelena Burnik, Pravna praksa, 14/2016Edward in Max sta zdaj že stara znanca, ki sta (ne)posredno povzročila, da je lani propadel Varni pristan - dogovor, ki je omogočal neproblematičen pretok osebnih podatkov iz EU v ZDA. Tako smo lahko enostavno uporabljali komunikacijske storitve ameriških ponudnikov, hranili podatke v oblaku itd. Dokler ni Edward Snowden razkril podrobnosti o delovanju varnostno-obveščevalnih služb - predvsem ameriških, ki pa plodno sodelujejo s podobnimi službami drugih držav - da prestrezajo ogromne količine vsakodnevnih komunikacij, internetnih in telefonskih, da imajo kopico programov za analizo teh podatkov, filtriranje in profiliranje, da lahko na ameriških tleh preprosto in zakonito (!) pridobivajo podatke od ponudnikov komunikacijskih storitev. Zgodbo je nadaljeval Max Schrems, ki je zaradi teh razkritij prignal pred Sodišče EU svojo pritožbo proti omrežju Facebook. Njegovi osebni podatki bi morali biti namreč po načelih Varnega pristana pri prenosu v ZDA ustrezno varovani, pa so razkritja Snowdna črno na belem pokazala, da ni tako, ampak so podatki enostavno dostopni množičnemu nadzoru.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄41

Bodo podatki iz EU res našli varnejši pristan v ZDA? Trenutek streznitve

Jelena Burnik, 22.10.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Jelena Burnik, Pravna praksa, 41/2015Koliko storitev ameriških ponudnikov informacijskih storitev uporabljate vsak dan? Deset? Ste všteli e-pošto, račune na družbenih omrežjih, prešteli vse neevropske aplikacije na svojem telefonu, jim dodali še operacijske sisteme, pisarniške aplikacije, sisteme za vodenje odnosov s strankami in hrambo v oblaku? Na področju informacijskih storitev je naše vsakdanje življenje v službi in doma prepredeno s storitvami ponudnikov iz ZDA. Ti so do nedavnega naše osebne podatke večinoma varovali tako, kot jim je nalagal dogovor Varni pristan, ki ga je kot ustreznega potrdila Evropska komisija. Nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov v državah članicah EU so dogovor upoštevali in ponudnikov, ki so ga spoštovali, niso sami posebej preverjali, čeprav so imeli nekateri glede njegove ustreznosti pomisleke.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄46

Prometni podatki

Gorazd Božič, 27.11.2014

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Gorazd Božič, Pravna praksa, 46/2014Podatki o prometu na internetu niso namenjeni samo pregonu terorizma in hujših kaznivih dejanj, ampak so nekakšen spomin omrežja. Zagotavljajo stabilno delovanje omrežja in so nujni za odkrivanje različnih napak in motenj v njem, tako tistih "naključnih" kot tudi namerno povzročenih.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄31-32

Odprta vprašanja prava varstva osebnih podatkov

dr. Maja Brkan, 21.8.2014

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

dr. Maja Brkan, Pravna praksa, 31-32/2014Varstvo osebnih podatkov ne odpira le pomembnih materialnopravnih vprašanj varovanja zasebnosti. Za učinkovito uveljavitev varstva osebnih podatkov - ki je tudi temeljna pravica, varovana v 8. členu Listine EU o temeljnih pravicah - je nujno, da so pravila o pravu, ki se uporablja za varstvo osebnih podatkov, taka, da ne preprečujejo učinkovitega varstva te pravice. Članek obravnava problematiko prava, ki se uporablja za varstvo osebnih podatkov, ter razmerje med pravili o varstvu teh podatkov in splošnimi pravili mednarodnega zasebnega prava.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄19

Prenovljen okvir za varstvo osebnih podatkov v EU

mag. Jelena Burnik, 17.5.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

mag. Jelena Burnik, Pravna praksa, 19/2012Evropska komisija je konec januarja objavila prvi uradni predlog Uredbe o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku teh podatkov, ki naj bi nadomestila zdaj veljavno Direktivo št. 95/46/ES o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov iz leta 1995. Namen uredbe je poenotenje zakonodaje v EU, kar naj bi olajšalo aktivnosti gospodarstva na odprtem notranjem trgu in okrepilo pravice posameznikov, državljanov EU. Uredba pomeni korak naprej v razvoju pravice do varstva osebnih podatkov, vendar pa pri Informacijskem pooblaščencu poudarjamo, da bo glede nekaterih predlaganih rešitev potreben temeljit premislek, da se ne prelevijo v mrtve črke na papirju ali da se celo ne zmanjša raven varstva posameznikovih pravic.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄3

Facebook v evropskem okviru varstva osebnih podatkov

mag. Jelena Burnik, 26.1.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Jelena Burnik, Pravna praksa, 3/2012Irski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov je v začetku tega leta objavil svoje poročilo o inšpekcijskem pregledu na Facebooku - to je prvi celostni pregled delovanja Facebooka, ki so ga izvedli evropski regulatorji, ki razkriva, da se Facebook vse prej kot strogo drži evropskega pravnega okvira glede varstva osebnih podatkov. Do podobnih ugotovitev, vendar v okviru zakonodaje ZDA, je konec lanskega leta prišel tudi ameriški regulator. Facebooka še nihče ni kaznoval, vendar pa je na tej točki, da bi se izognil potencialnim poznejšim denarnim kaznim, moral regulatorjem obljubiti kar nekaj sprememb pri svojem delovanju, ki naj bi izboljšale varstvo osebnih podatkov njegovih 800 milijonov uporabnikov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄49-50

Podatki o zavarovanju v sodnem postopku

Urban Brulc, 22.12.2011

Civilni sodni postopki, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Urban Brulc, Pravna praksa, 49-50/2011• Ali lahko sodišče v civilnem odškodninskem sporu zahteva od zavarovalnice podatke o zavarovalnih policah, zavarovalnini, odškodnini ipd. brez soglasja imetnika zavarovalne police, ki je stranka tega spora? V konkretnem primeru se ne da zanesljivo ugotoviti, ali se je mogoče opreti na p
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄17

Pravica do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki

Urban Brulc, 5.5.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Urban Brulc, Pravna praksa, 17/2011Zbirk osebnih podatkov, v katerih za časa življenja pustimo del svoje zasebnosti, je ogromno. Ne dosti manj je upravljavcev, ki podatke o nas zbirajo in nadalje obdelujejo. Čeprav so mnogi upravljavci osebnih podatkov (še vedno) presenečeni, ko se nanje obrne posameznik z željo, da pridobi izpis ali kopijo iz zbirke osebnih podatkov, ki se nanaša nanj, pravica do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki ni nekaj novega. Gre namreč za ustavno kategorijo iz tretjega odstavka 38. člena Ustave, ki je konkretizirana v 30. in 31. členu Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1). Res pa je, da je v zadnjih letih opaziti trend naraščanja zahtev in s tem tudi pritožb, ki jih rešuje Informacijski pooblaščenec. To gre pripisati med drugim tudi možnosti pritožbe zoper upravljavca, ki jo je v 2. členu predvidel Zakon o Informacijskem pooblaščencu (ZInfP) leta 2005.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄13

DPI - pandorina skrinjica interneta?

Burnik Jelena, Tomšič Andrej, 7.4.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Jelena Burnik, mag. Andrej Tomšič, Pravna praksa, 13/2011Varuhi zasebnosti, civilna družba in varuhi interesov potrošnikov so se v zadnjih letih soočili z odkritjem, da nekaj operaterjev elektronskih komunikacij v ZDA in Veliki Britaniji sodeluje s tretjimi podjetji pri testiranjih tehnologije Deep Packet Inspection (DPI), ki operaterju omogoča vpogled v vsebino vseh komunikacij naročnika. Zbrane podatke o spletnih straneh, ki jih je obiskal naročnik, besedah, ki jih je vpisal v iskalnik, in še o marsičem, kar je na spletu počel, bo operater uporabil za vedenjsko oglaševanje - zgradil bo naročnikov profil, nato pa mu dostavil oglase, vezane na njegove zabeležene aktivnosti na spletu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄49-50

Varovanje osebnih podatkov

Nataša Belopavlovič, 16.12.2010

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Nataša Belopavlovič, Pravna praksa, 49-50/2010 Vsi delavci v javnem zavodu, ki deluje na področju zdravstvene dejavnosti, smo prejeli v podpis izjavo, s katero v skladu s 25. členom Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in 72. členom Pravilnika o varstvu zbirk osebnih podatkov javnega zavoda potrjujem
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄28

Privolitev posameznika v kontekstu neposrednega trženja

mag. Jelena Burnik, 16.7.2009

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Jelena Burnik, mag. Jelena Burnik, Pravna praksa, 28/2009Razvoj sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij je omogočil preprosto obdelavo ogromne količine osebnih podatkov posameznikov za namen neposrednega trženja. Sorazmerno pa se večajo tudi možnosti zlorab osebnih podatkov. Ključni elementi pravice posameznika do varstva njegovih osebnih podatk...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄18

Pravno varstvo staršev v postopku odvzema in shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi novorojenčka

mag. Nataša Barlič, 7.5.2009

Zakonska zveza in družinska razmerja, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Nataša Barlič, mag. Nataša Barlič, Pravna praksa, 18/2009Sodobna medicinska dognanja, ki nas pogosto spominjajo na znanstveno fantastiko, postopoma postajajo del vsakdanjega življenja. Še pred kakšnimi petimi leti o matičnih celicah iz popkovnične krvi1 v slovenski javnosti ni bilo dosti govora in nas večina medicinskih laikov zanje skorajda še ni slišala...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄15

(Ne)uspešen primer izogibanja zakonski prepovedi

Domen Bizjak, 16.4.2009

Uprava, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Domen Bizjak, Domen Bizjak, Pravna praksa, 15/2009Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (ZOUTI)1 v 16. členu prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.2 Za zaprt javni ali delovni prostor šteje prostor, ki ima streho in popolnoma zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten. Spoštovanje prepovedi kajenja so dolžni...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄10

Potrebne spremembe Zakona o tujcih

Kristina Božič, 12.3.2009

Tujci

Kristina Božič, Kristina Božič, Pravna praksa, 10/2009V Sloveniji še vedno ni primerno zagotovljena pravica vsem družinskim članom slovenskih državljanov do združitve z družino v Sloveniji. Vlada naj bi sredi marca obravnavala spremembe Zakona o tujcih (ZTuj), ki bodo v slovenski pravni red uvedle biometrične izkaznice za tujce v naši državi. To zahtev...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄2

Opravljanje inšpekcijskega nadzora nad subjekti v lasti oz. v financiranju občine

Mojca Beliš, 22.1.2009

Upravni postopek in upravne takse

Mojca Beliš, Mojca Beliš, Pravna praksa, 2/2009Situacija, ko inšpekcijski nadzor nad subjekti v lasti oz. v financiranju občine opravlja javni uslužbenec, ki je hkrati župan te občine, pomeni nasprotje interesov v smislu 13. člena Kodeksa ravnanja javnih uslužbencev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄19

O dovoljenosti revizije in 83. členu ZUS-1

dr. Marko Brus, 15.5.2008

Upravni postopek in upravne takse

dr. Marko Brus, Pravna praksa, 19/2008Zoper sodbo ali sklep prvostopenjskega sodišča je mogoče vložiti pritožbo ali revizijo.1 Obe pravni sredstvi se med seboj precej razlikujeta, ena od razlik pa je v načinu odločanja o dovoljenosti pravnega sredstva. Pri reviziji ima namreč Vrhovno sodišče RS dokaj široko polje presoje, ali je revizij...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄35

Upravljanje večstanovanjskih stavb in varstvo osebnih podatkov

Mitja Blaganje, 13.9.2007

Stanovanjska razmerja, poslovne stavbe in prostori, Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Mitja Blaganje, Pravna praksa, 35/2007univ. dipl. upravni organizator, raziskovalec pri Informacijskem pooblaščencu Upravljanje večstanovanjskih stavb nujno vodi do obdelave osebnih podatkov stanovalcev, ki v takih stavbah prebivajo. Vprašanja vplačil v rezervni sklad, stroškov upravljanja, dolžnikov za vodo (če v večstanovanjski ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄38

Izjeme v javnem redu in javni varnosti po direktivi 2004/38 in noveli ZTuj-1B

Želja Cilenšek-Bončina, 5.10.2006

Splošni državni akti, simboli in prazniki, Tujci

Želja Cilenšek-Bončina, Pravna praksa, 38/2006Direktiva 2004/38/ES Evropskega parlamenta in Sveta o pravici državljanov Unije in njihovih družinskih članov do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic, ki je bila sprejeta 29. aprila 2004, pomeni pomemben mejnik na področju prostega gibanja oseb v EU.1 Rok za prenos v notranjo uredi...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄31-32

Lažni paparaci – vdor v zasebnost?

dr. Vesna Bergant-Rakočević, 24.8.2006

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Javno obveščanje

dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 31-32/2006Letošnje svetovno prvenstvo v nogometu v Nemčiji je bil velik medijski zalogaj, a ne le za elektronske - športne in informativne, ampak tudi za t. i. zabavne (tiskane) medije. Ti imajo precej svojevrsten sloves, ki naj bi ga dobro znani primer princese Karoline Monaške (Von Hannover proti Nemčiji)1 ...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(48)

Leto objave

2020(1) 2019(1) 2018(2) 2017(1)
2016(2) 2015(1) 2014(2) 2012(2)
2011(3) 2010(1) 2009(5) 2008(1)
2007(1) 2006(5) 2005(3) 2004(1)
2003(2) 2002(3) 2001(2) 2000(2)
1998(1) 1997(1) 1993(3) 1992(2)

Področja

< Vsi 2. PRAVNA PODROČJA 2.2. UPRAVNO PRAVO 2.2.1. Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo 2.2.2. Tujci 2.2.3. Društva, javni shodi, prireditve 2.2.5. Inšpekcije 2.2.6. Upravni postopek in upravne takse

Avtorji

< Vsi
AB CĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov