O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 8 (od skupaj 8)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄46

Kaj lahko sodstvo stori za ohranitev trajnega mandata

Tomaž Pavčnik, 1.12.2011

Sodišča

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 46/2011Sodeč po predvolilnih izjavah ni bil trajni sodniški mandat še nikoli bolj ogrožen, kot je danes. Že res, da so politične izjave eno, postopek spremembe ustave pa nekaj drugega. V postopku za spremembo ustave so na mizi ustavnopravni argumenti,
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄39-40

Zablodele pravice

Tomaž Pavčnik, 14.10.2011

Pravoznanstvo

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 39-40/2011Zamislimo si samozadovoljen izraz na obrazu odvetnika, ki je zlorabljal procesne pravice, pa zdaj - za televizijske kamere - pod krinko strokovnosti svoj navidezni procesni prav preobrača v materialnopravnega. Ali pa na drugi strani sodnika, ki
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄33

Pristnost

Tomaž Pavčnik, 1.9.2011

Uprava

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 33/2011Lopata bagra zagrabi kot velikanova pest. Pod seboj drobi zidove in tramove, kakor da je vse iz slame in blata, ter tako vse do večera. Naslednji dan znova pokajo stekla in vrata, ključavnice, kljuke, vse se sesuva v kup prahu, črepinj in železja. Delavci škropijo z vodo, da bi se kdo v zgoščinah prahu ne zadušil. Po nekaj dneh, ko ne stojijo več niti škrbine nekdanjih pročelij, pridejo tovornjaki. Ure in dneve odvažajo material nekam stran spred oči. To je pogreb neke stavbe, ki se je čez nekaj let več ne bo nihče spominjal.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄26

Laž

Tomaž Pavčnik, 7.7.2011

Civilni sodni postopki

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 26/2011Kar sem videl, ni bilo ne prvič ne zadnjič. Na zaprta vrata razpravne dvorane se je z ušesom prislanjal moški in prisluškoval - domnevam - dokaznemu postopku. Bil je prepričan, da je sam s sabo, s svojim ušesom in lažnivo namero. Prav tako ni redek primer, ko ta ali oni odvetnik za omizjem odkrito razlaga, kako je pred obravnavo kot kak komponist usklajeval priče.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄21

Čistost, enostavnost

Tomaž Pavčnik, 2.6.2011

Ostalo

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 21/2011Vroč puščavski zrak mi je udarjal v prepoten obraz, ko sem sedel na sopotnikovem sedežu starega avtomobila. Voznik je znal angleško toliko, kot sem sam vešč farsija. To mi je ustrezalo, saj sem lahko tako brez občutka, da je nekajurna tišina nadležna, opazoval, kako se izgubljamo stotine kilometrov v globino Dasht-e Kavirja. Besede so sicer ključ, a so hkrati moteče. Besede nas namreč peljejo v novo deželo, ki je za besedami, a hkrati nam ta sklenjeni pojmovni svet predstavlja lupino, oviro, ki preprečuje, da bi jo svobodno predrli in povsem prešli na drugo stran.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄15-16

Snemanje glavne obravnave in kaos informacij

Tomaž Pavčnik, 21.4.2011

Sodišča

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 15-16/2011Do tehnoloških novosti sem očitno prirojeno skeptičen. Stežka sem se poslovil od vinilnih plošč. Tudi zaradi prasketanja, ki je tišino napolnjevalo s pričakovanjem. Precej lažje sem se privadil osebnemu računalniku, a bil hkrati dolgo zadržan do spleta. Ne brez razloga. Še najbolj pa sem se upiral mobilnim telefonom. Ga sicer uporabljam (osnovnega, kupljenega na bencinski črpalki), a menim, da bi bilo življenje brez te iznajdbe boljše. Potem sovražim nakupovalna središča, v katerih se ljudje pomikajo po tekočih stopnicah in kjer je nasploh vse eno samo avtomatizirano gibanje; tekoči trakovi, tekoči računi, glasovi iz zvočnikov, piskanje
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄10

Od sodnih zaostankov, ki so proizvod duševne lenobe, k vprašanju vrednot

Tomaž Pavčnik, 17.3.2011

Sodišča

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 10/2011Govor o krizi vrednot je danes vseprisoten. A ko se o posamezni družboslovni temi, ki še zdaleč ni lahka, govori tako pogosto, obstaja nevarnost, da se problem vsebinsko votli. Navadni ljudje, novinarji in celo intelektualci začno povzemati drug drugega, ne da bi poprej s svojo glavo razmislili, o čem govorijo. Take modne puhlice ustvarjajo bolj in bolj megleno sliko, tako kot se je pripetilo na primer pojmu postmodernizma, ki so ga toliko let bahavo uporabljali ljudje vseh strok.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄4

Resnost in neresnost sodstva

Tomaž Pavčnik, 3.2.2011

PRAVOSODJE

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 4/2011Z dejstvom, da je sodstvo tretja veja oblasti, se notranje ne znam dobro poistovetiti. Primerljiv notranji odpor čutim tudi do zakonske zahteve, v skladu s katero mora biti v sodbi navedeno, da se izdaja v imenu ljudstva. Ljudstvo se iz tega v resnici roga. Ker v tem porogu vidim zdrav razum, sem v lastnih odločbah to navedbo že davno premestil iz naslova na manj vpadljivo mesto. Podobno velja s pozivi uglednih pravnikov, da si mora sodstvo v javnem mnenju izboriti sloves tretje veje oblasti. Če gre pri teh pozivih za klic k utrjevanju ugleda s sredstvi služb za odnose z javnostjo, se mi to upira enako, kot se mi upira vsakršno manipuliranje z javnim mnenjem - naj gre za običajno trženje proizvodov ali pa za vulgarni politični marketing.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(8)

Leto objave

< Vsi
2011(8)
> Februar(1) > Marec(1) > April(1) > Junij(1) > Julij(1) > September(1) > Oktober(1) > December(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOP QRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: P

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov