O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 3 (od skupaj 3)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄29-30

Administrativne sankcije: temeljna vprašanja

Martin Dekleva, 21.7.2016

Uprava

Martin Dekleva, Pravna praksa, 29-30/2016Prispevek obravnava problematiko umestitve administrativnih sankcij v slovenski sistem upravnega prava. Zadnja novela Zakona o prekrških (ZP-1J), sprejeta aprila letos, ki bo začela veljati 6. novembra 2016, odpira vrata spremembam na upravnopravnem področju pri izrekanju sankcij v primerih ugotovljenih kršitev na širšem področju finančnih trgov. Medtem ko je glede na slovensko pravno ureditev splošno uveljavljeno, da upravni in drugi državni organi oziroma pristojne institucije javne uprave izvajajo nadzor nad spoštovanjem zakonodaje in ločeno kot prekrškovni organi izrekajo sankcije za prekrške, zdaj ZP-1J posredno uvaja še novo skupino administrativnih sankcij, nadzor nad katerimi bo zaupan specializiranemu upravnemu delu sodnega sistema.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄31-32

Dostop javnosti do dokumentov EU v Republiki Sloveniji

Martin Dekleva, 22.8.2013

Pravoznanstvo

Martin Dekleva, Pravna praksa, 31-32/2013EU temelji na sodelovanju držav članic, zato je vključenost državljanov v delovanje institucij in organov EU bistvenega pomena za zagotavljanje demokratičnosti in legitimnosti odločitev, ki jih te institucije sprejemajo in s katerimi vplivajo na življenja več sto milijonov prebivalcev EU. Dostop do dokumentov različnih institucij in organov EU je pomembna oblika nadzora javnosti, pri čemer velja izpostaviti nekatere posebnosti dostopa do tistih dokumentov EU, s katerimi razpolagajo slovenski organi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄21

Odprava upravne odločbe v pritožbenem postopku in odškodninska odgovornost javnih oblasti

Martin Dekleva, 30.5.2013

Upravni postopek in upravne takse

Martin Dekleva, Pravna praksa, 21/2013V teoriji upravnega prava je uveljavljeno stališče, da načelo zakonitosti omejuje nosilce javnih oblasti v razmerju do posameznikov. V najbolj abstraktnem in širokem pomenu je načelo zakonitosti izvedeno iz načela demokratičnosti in delitve oblasti, pa tudi načela pravne države in vladavine prava, v skladu s katerim je najprej oblast tista, ki je zavezana spoštovati lastno pravo. S tega gledišča so zanimivi teoretični pristopi k vprašanju odškodninske odgovornosti javnih oblasti, saj sodna praksa nakazuje precejšnjo zadržanost pri pravnem priznavanju škode, ki je posamezniku povzročena z nezakonitim oblastnim aktom, zlasti v smeri postavljanja različnih pogojev in oblikovanja pravnih standardov. Zdi se, da se varstvo zakonitosti v upravnem pravu zagotavlja predvsem z uporabo pravnih sredstev, in to je še zlasti očitno na primeru odprave upravne odločbe v pritožbenem postopku.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(3)

Leto objave

2016(1) 2013(2)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČD ĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: D

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov