O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 10 (od skupaj 10)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄34

Množična objava osebnih podatkov in svoboda izražanja na preizkušnji

Polona Tepina, 3.9.2015

Varstvo človekovih pravic

Polona Tepina, Pravna praksa, 34/2015V zadevi Satakunnan Markkinapörssi Oy in Satamedia Oy proti Finski je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) prvič v zgodovini odločalo o prepletu treh področij, pomembnih v informacijski družbi: varstvu osebnih podatkov, svobodi izražanja in informiranja ter ponovni uporabi informacij javnega značaja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Medijsko in internetno zakonodajo spreminjati s tresočo roko

Polona Tepina, 2.7.2015

JAVNO OBVEŠČANJE

Polona Tepina, Pravna praksa, 26/2015Nedvomno je koristno, da ob predstavitvi predloga sprememb Zakona o medijih (ZMed) in ob nedavni razglasitvi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v zadevi Delfi proti Estoniji poteka živahna razprava. Pogovarjamo se namreč o prihodnosti (regulacije) interneta in izmenjava stališč pomeni, da se zavedamo njegove pomembnosti in želimo aktivno sooblikovati njegovo prihodnjo podobo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

Pozabljivi Google - prelomna sodba Sodišča EU o pravici do pozabe v razmerju do spletnih iskalnikov

Polona Tepina, 29.5.2014

Varstvo človekovih pravic

Polona Tepina, Pravna praksa, 21/2014Sodišče Evropske unije je v postopku predhodnega odločanja v zadevi Google Spain SL in Google Inc. proti španski Agenciji za varstvo osebnih podatkov 13. maja 2014 odločilo o enem najpomembnejših primerov, povezanih s človekovimi pravicami v informacijski družbi. Sodbo so pozdravili varuhi zasebnosti in osebnih podatkov, zagovorniki svobode izražanja in informiranja pa so izrazili skrb zaradi njenega morebitnega negativnega vpliva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄48

Še ena prelomna odločitev o dostopu do informacij

Polona Tepina, 12.12.2013

Varstvo človekovih pravic

Polona Tepina, Pravna praksa, 48/2013Nedavna sodba v zadevi OVESSG proti Avstriji je pokazala, da se pravica do dostopa do informacij vse bolj širi tudi v praksi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Tokrat se je ESČP, presenetljivo napredno, dotaknilo vprašanja proaktivne objave odločitev državnih organov na spletnih straneh.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄10

Dostop do dokumentov glede izvzema od Listine o temeljnih pravicah

Polona Tepina, 14.3.2013

Varstvo človekovih pravic

Polona Tepina, Pravna praksa, 10/2013Evropska komisija, tradicionalno ne najbolj naklonjena odpiranju svojih dokumentov, ni želela razkriti dokumentov, ki so nastali v postopku pogajanj za sprejem Lizbonske pogodbe glede veljavnosti Listine o temeljnih pravicah. Evropski varuh človekovih pravic in dve organizaciji, ki se ukvarjata s človekovimi pravicami, sta nedavno proslavili zmago transparentnosti nad skrivanjem pomembnih dokumentov v javnem interesu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄44

Elementi neodvisnosti nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov

Polona Tepina, 15.11.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Polona Tepina, Pravna praksa, 44/2012Neodvisnost nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov je očitno precej vroča evropska tema, saj Evropska komisija z dvema uspešnima tožbama (proti Nemčiji in nedavno proti Avstriji) ter eno vloženo tožbo proti Madžarski prek Sodišča Evropske unije pritiska na države članice, da storijo vse potrebno, da nadzorni organi (p)ostanejo povsem neodvisni. Ena bistvenih sestavin varstva osebnih podatkov v državah članicah je namreč ustanovitev nadzornih organov, varuhov osebnih podatkov, ki morajo biti pri opravljanju svojih nalog popolnoma neodvisni.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄20

Uresničevanje svobode izražanja in varstva zasebnosti skozi prizmo delovanja spletnih iskalnikov

Polona Tepina, 24.5.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Polona Tepina, Pravna praksa, 20/2012Odbor ministrov Sveta Evrope je 4. aprila 2012 sprejel Priporočilo št. CM/Rec(2012)3 v zvezi z zaščito človekovih pravic pri spletnih iskalnikih. Priporočilo odseva zavedanje, da je svetovni splet platforma za uresničevanje mnogih človekovih pravic, pri tem pa se ni mogoče izogniti tudi njihovim kršitvam. Pri uresničevanju svobode izražanja in pravice do iskanja, prejemanja in posredovanja informacij ter idej imajo pomembno vlogo spletni iskalniki, ki s svojim delovanjem (včasih kot prevladujoči velikani) vplivajo na izvrševanje nekaterih človekovih pravic v spletnem okolju, med katerimi sta posebne pozornosti deležni pravica do zasebnosti in do varstva osebnih podatkov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄20

Ohranjen status quo v razmerju med svobodo izražanja in pravico do zasebnosti

Polona Tepina, 26.5.2011

Varstvo človekovih pravic

Polona Tepina, Pravna praksa, 20/2011Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v odmevni zadevi Mosley proti Združenemu kraljestvu, v kateri je tehtalo med pravico do zasebnosti in svobodo izražanja, odločilo, da država ne krši pozitivne obveznosti spoštovanja zasebnega in družinskega življenja, če v svoji zakonodaji ne predvidi instituta, ki bi medijem nalagal dolžnost predhodne seznanitve posameznika z nameravano objavo podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja (predvsem, a ne izključno, intimnih, senzacionalističnih, škodljivih informacij).
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄16-17

Zasuk v smeri priznavanja pravice do dostopa do informacij javnega značaja

Polona Tepina, 23.4.2009

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Polona Tepina, Polona Tepina, Pravna praksa, 16-17/2009Zavrnitev dostopa do informacije, ki je ključnega pomena za javno razpravo in organ z njo razpolaga, pomeni kršitev pravice do svobode izražanja in informacij, je v zadevi Társaság a Szabadságjogokért proti Madžarski odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Gre za pomembno sodbo s podr...
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄28

Novela ZDIJZ in varstvo osebnih podatkov

Polona Tepina, 21.7.2005

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo, Javno obveščanje

Polona Tepina, Pravna praksa, 28/2005Z zanimanjem sem prebrala članek Mitje Podpečana »Novela ZDIJZ in varstvo osebnih podatkov« v PP št. 23/2005. Članek me je spodbudil k razmišljanju, saj nekatere trditve v njem zbujajo dvome in odpirajo nova vprašanja.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(10)

Leto objave

2015(2) 2014(1) 2013(2) 2012(2)
2011(1) 2009(1) 2005(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠT UVWXYZŽ
< Prva črka priimka: T

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov