O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 10 (od skupaj 10)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄11-12

Nezadosten standard obrazloženosti pri odrejanju prikritih preiskovalnih ukrepov

Klavdija Štarkel, 19.3.2015

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 11-12/2015Preiskovalni sodnik Županijskega sodišča v Zagrebu je v letu 2007 štirikrat odredil oziroma podaljšal prikrita ukrepa prisluškovanja telefonskim komunikacijam oziroma tajnega opazovanja zoper mornarja Anteja Dragojevića, osumljenega trgovine s kokainom na čezoceanki iz Latinske Amerike v Evropo. Sodnik se je v obrazložitvi skliceval na predlog državnega tožilca kot zakonskega predlagatelja ukrepov in citiral del člena procesnega zakona o nemožnosti zbiranja dokazov z milejšimi ukrepi. Da so take odredbe neobrazložene, je obramba zatrjevala med obema stopnjama postopka, uspela pa ni niti pred Ustavnim sodiščem. Iste razloge in s tem kršitev pravice do spoštovanja zasebnega življenja iz 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) je pritožnik uveljavljal še pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP). Ker se je domače sodišče v obsodbi oprlo tudi na rezultate nezakonitih ukrepov, naj bi prišlo še do kršitve prvega odstavka 6. člena EKČP (pravica do poštenega sojenja).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Ponižujoče ravnanje po nezakonitem odvzemu tkiva

Klavdija Štarkel, 12.3.2015

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 10/2015Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je že drugič ugotovilo, da je Latvija z nezakonitim odvzemom tkiva umrlemu kršila pravico njegovega svojca do spoštovanja zasebnega življenja iz 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP). Se je pa tokrat prvič izreklo o kršitvi prepovedi ponižujočega ravnanja iz 3. člena EKČP ob trpljenju pritožnice, ki je v okoliščinah nezakonitega odvzema tkiv preseglo pričakovane duševne bolečine po smrti zakonca. V luči nikoli zadoščenih potreb po darovanih organih pa (ne?) preseneča razširjenost nezakonitih odvzemov organov in tkiv umrlim v Latviji v tem obdobju znotraj sporazuma, ki ga je odobrila država.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄45

Pošteno sojenje in izzivanje kriminalne dejavnosti

Klavdija Štarkel, 20.11.2014

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 45/2014Andreas Furcht je v začetku leta 2008 organiziral dva nakupa prepovedanih drog. Od prodajalca, njegovega dobrega prijatelja, naj bi za posredovanje s kupci prejel 50.000 evrov, na njegovo nesrečo pa sta prvič 10 kilogramov amfetaminske paste in 40 gramov kokaina, drugič pa 250 kilogramov amfetaminske paste kupila tajna policijska delavca. Obsojen na zaporno kazen se je pred aachenskim sodiščem sicer neuspešno zagovarjal, da ni sam prišel na dan z idejo o trgovini z mamili, temveč se je le odzval na policistov predlog za nakup, toda sodišče je kljub temu ugotovilo, da so tajni policijski delavci Furchta izzvali k izvršitvi kaznivega dejanja. Izrečena kazen pet let zapora pa je zato imela pravno podlago v določbah o omilitvi kazni; dokazi, ki so jih policisti zbrali ob lastnem spodbujanju kriminalne aktivnosti, so ostali v spisu. Furcht je pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) zatrjeval kršitev prvega odstavka 6. člena Evropske konvencije za človekove pravice (EKČP), torej pravice do poštenega sojenja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄31-32

Določnost in predvidljivost zakona pri odvzemu organov umrle osebe

Klavdija Štarkel, 21.8.2014

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 31-32/2014Triindvajsetletni sin Svetlane Petrove je 26. maja 2002 v prometni nesreči utrpel tako hude poškodbe glave, da je čez tri dni v bolnišnici v Rigi umrl. V sodelovanju s transplantacijskim centrom so mu bile za namen presaditve odvzete ledvici in vranica. Pokojnikova mati je poseg odkrila povsem naključno, ko je devet mesecev pozneje med kazenskim postopkom zoper povzročitelja nesreče prebirala obdukcijsko poročilo za umrlega sina. Ker je državni tožilec po predhodni preiskavi zavrnil vse pritožbe matere zoper ravnanje zdravstvenega osebja, ki za nameravani odvzem organov ni niti poskusilo pridobiti njenega soglasja, je pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) zatrjevala kršitev 8. člena (pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja) Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), tj. pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄28

Amnestija ne more veljati za vojna hudodelstva

Klavdija Štarkel, 17.7.2014

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 28/2014Fred Marguš je kot član Hrvaške vojske konec leta 1991 med branjenjem Čepina pri Osijeku ustrelil osem srbskih civilistov, pet jih je pred tem trpinčil in zasliševal, devetletnega otroka ene od žrtev pa hudo ranil. Ravnanja so bila predmet dveh kazenskih postopkov, in sicer štirje od ubojev ter poškodovanje otroka leta 1993, vsa pa leta 2006 v okviru sojenja za kršitve Ženevske konvencije o zaščiti civilnih oseb v času vojne. Prvi se je končal brez meritorne odločitve na podlagi splošne amnestije, drugi pa z obsodilno sodbo za vojno hudodelstvo zoper civilno prebivalstvo s petnajstimi leti zaporne kazni. Marguš je pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) poznejši sodbi očital med drugim kršitev 4. člena Protokola št. 7 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP), tj. pravice osebe, da ni dvakrat sojena ali kaznovana za isto kaznivo dejanje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

Kršitev pravic obrambe pri izpodbijanju zanesljivosti izvedenskih mnenj

Klavdija Štarkel, 29.5.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 21/2014Joga, terapevtska gimnastika, dihalne tehnike, petje manter, meditacija. Tehnike tradicionalnega zdravilstva, storitve institucionalizirane medicine ali nič od tega? Programe s to vsebino je navdahnjena z nauki indijskega duhovnega voditelja Sri Sri Ravija Shankarja Veronika Viktorovna Matytsina z nekaj somišljeniki organizirala v okviru združenja Umetnost življenja v ruskem mestu Kabarovsk, s ciljem popularizacije zdravega življenjskega sloga. Študentka pedagogike, ki se je programov udeleževala od aprila do junija 2002, je sledila tudi priporočilom glede prehranjevanja in najprej opešala fizično, kmalu pa je bila hospitalizirana zaradi hudih duševnih težav, naknadno opredeljenih kot akutna shizoidna motnja. Matytsina je bila po enem razveljavljenem kazenskem procesu spoznana za krivo mazaštva, pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) pa je zahtevala obravnavo zaradi kršitve 6. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), tj. pravice do poštenega sojenja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄19

Domneva nedolžnosti v tujem kazenskem postopku

Klavdija Štarkel, 15.5.2014

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 19/2014Zakonit kazenski postopek od sodnika zahteva, da izreče kazensko sankcijo, ki bo po svoji vrsti in trajanju primerna teži kaznivega dejanja in krivdi obdolženca. Raziskovanje vlog posameznega od teh v vsaki organizirani kriminalni združbi nujno zahteva ugotavljanje bolj ali manj kompleksnih razmerij med posameznimi člani, ki ustrezajo pravnim institutom sostorilcev, napeljevalcev, pomagačev, organizatorjev, vodij ipd. Ko se nato na zatožni klopi znajdejo le nekateri od teh, pogosto le sposobnost izbora primernih besed preprečuje preveč določno izražanje o objektivni vlogi in subjektivnem odnosu tistega od domnevnih udeležencev, ki v takem postopku sploh ni sodeloval.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄15

Pridržanje potnika v letališki sobi zaradi administrativne pomote

Klavdija Štarkel, 17.4.2014

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 15/2014Ko se je azerbajdžanski državljan Adil Gahramanov v juliju 2006 na mednarodnem letališču v Bakuju ravno dobro prijavil na let v Dubaj, je elektronski sistem Službe za državno mejo ob kontroli potnega lista javil, da je treba tega potnika ustaviti. Takoj zatem ga je letališki nadzornik pospremil v posebno sobo, ga obvestil, da je bil z leta odstranjen in da mora zaradi razjasnitve položaja počakati na uslužbenca Ministrstva za nacionalno varnost, drugih informacij pa Gahramanov ni bil deležen. Ker se je po nekaj urah pridržanja izkazalo, da je isto ministrstvo njegovo ime pozabilo odstraniti s seznama oseb, ki jim je zapustitev države prepovedana, je lahko brez nadaljnjih omejitev odšel. Pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) je zahteval obravnavo zaradi nezakonitega pridržanja s kršitvijo 5. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (pravica do svobode in varnosti).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄11

Plačan porodniški dopust tudi za posvojiteljico triletnice

Klavdija Štarkel, 20.3.2014

Varstvo človekovih pravic

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 11/2014Diana Topčić Rosenberg, samozaposlena podjetnica iz Zagreba, je 5. oktobra 2006 posvojila tri leta staro deklico in takoj zatem pri zavodu za zdravstveno zavarovanje predlagala priznanje pravice do plačanega porodniškega dopusta. Po zavrnilni odločbi tega organa je že v pritožbi na njegovo direkcijo uveljavljala, da je bila kot posvojiteljica diskriminirana v razmerju do bioloških mater, kot samozaposlena podjetnica pa do mater v delovnem razmerju. Pritožba je bila zavrnjena, pritožnica pa je iste razloge uveljavljala še pred hrvaškim upravnim in ustavnim sodiščem. Ker je slednje ustavno pritožbo razglasilo za očitno neutemeljeno, je pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) zahtevala obravnavo s sklicevanjem na kršitev 14. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), tj. prepoved diskriminacije, in sicer v povezavi z 8. členom EKČP (pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄8

Odgovornost države za spolne zlorabe v zasebnih šolah

Klavdija Štarkel, 27.2.2014

Varstvo človekovih pravic, Obligacije

Klavdija Štarkel, Pravna praksa, 8/2014Še kot devetletna učenka državne šole v Dunderrowu je Louise O'Keeffe šest mesecev trajajočo spolno zlorabo v letu 1973 potlačila. Da jo je učitelj med urami glasbe zlorabljal, se je zavedla šele leta 1995, ko je na podlagi ovadbe enega od nekdanjih učencev zoper učitelja stekel kazenski postopek in se je bila primorana soočiti z razlogi dolgoletnih duševnih težav. Učitelj je krivdo priznal in bil zaradi spolnega zlorabljanja 21 nekdanjih učencev iste šole v obdobju desetih let obsojen na kazen zapora. Pred domačim civilnim sodiščem je pritožnica tudi zoper Irsko vložila tožbo, s katero je zahtevala odškodnino za pretrpljene telesne in duševne bolečine. Ker ni bila uspešna, je pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) med drugim zatrjevala kršitev 3. (prepoved mučenja) in 13. člena (pravica do učinkovitega pravnega sredstva) Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP). Irski sistem primarnega šolanja ji namreč v letu 1973 ni zagotovil ne učinkovitega varstva pred učiteljevimi spolnimi zlorabami niti učinkovitega pravnega sredstva za nadomestitev škode.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(10)

Leto objave

2015(2) 2014(8)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠ TUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: Š

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov