O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄3-4

Anomalije pri uporabi instituta pogajanj o priznanju krivde v slovenskem kazenskem postopku

dr. Katja Šugman Stubbs, 22.1.2015

Kazenski postopek

dr. Katja Šugman-Stubbs, Pravna praksa, 3-4/2015Z novelo Zakona o kazenskem postopku ZKP-K je naš kazenski postopek naredil še en odločen korak proti adversarnemu modelu: uvedel je namreč pravilo, da zoper obdolženca, ki prizna krivdo, postopka ne vodimo več v celoti. S tem (deloma) odstopamo od temeljnega načela našega sicer mešanega tipa postopka: načela iskanja materialne resnice. Sodna in tožilska statistika kažeta, da se je "pogajalski" pristop k reševanju kazenskih zadev v slovenski sodni praksi dodobra ukoreninil; morda še predobro. V dobrih dveh letih se je naš postopek temeljito "amerikaniziral"; z dobrimi in slabimi stranmi vred. Prispevek kritično prikazuje nekatere nezakonite bližnjice k obsodbi, ki so se uveljavile v naši sodni praksi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄19

Pravica mladoletnega oškodovanca, da ga v kazenskem postopku spremlja oseba, ki ji zaupa

dr. Katja Šugman Stubbs, 15.5.2014

Kazenski postopek

dr. Katja Šugman-Stubbs, Pravna praksa, 19/2014V sodni praksi se je pojavilo vprašanje, ali se določilo četrtega odstavka 65. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP), da je v predkazenskem in kazenskem postopku lahko ob mladoletnem oškodovancu navzoča oseba, ki ji oškodovanec zaupa, nanaša tudi na fazo preiskave. Očitno nekatera sodišča določbo razlagajo tako, da faze preiskave ne zajema, zato zaupne osebe mladoletnega oškodovanca med zaslišanjem pošljejo iz sodne dvorane. Odgovor na to vprašanje ne bi smel zahtevati članka v Pravni praksi; vendar je to očitno potrebno, če hočemo preprečiti kratenje osnovnih pravic mladoletnih oškodovancev v kazenskem postopku.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄40-41

Teritorialne meje ustavne zahteve po sodni odločbi: dva primera

Šugman Stubbs Katja, Gorkič Primož, 18.10.2013

Človekove pravice

dr. Katja Šugman-Stubbs, dr. Primož Gorkič, Pravna praksa, 40-41/2013V Ustavi Republike Slovenije se kot pogoj dovoljenosti določenih posegov v človekove pravice pogosto pojavlja izdaja sodne odločbe. Tak primer so določbe o priporu (20. člen Ustave RS) in varstvu zasebnosti (35.-37. člen Ustave RS). Kadar gre za zadeve, ki se nanašajo izključno na območje Republike Slovenije, je tak pogoj v presoji Ustavnega sodišča RS dovolj jasen, izdelan in predvidljiv. Kadar pa presoja določenega pravnega primera vsebuje tudi "tuj" element, pa se Ustavno sodišče pri razlagi tega pojma zapleta.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄47

Kako v kazenskem postopku vrednotiti dokaze, ki so bili pridobljeni v tujini

dr. Katja Šugman Stubbs, 6.12.2012

Kazenski postopek

dr. Katja Šugman-Stubbs, Pravna praksa, 47/2012V zadnjem času se je v nekaj aktualnih primerih pojavilo sicer vedno težko vprašanje, kako vrednotiti dokaze, ki so bili pridobljeni v tujini. Gre za eno najzahtevnejših vprašanj procesnega prava, na katerega ni mogoče vnaprej enoznačno odgovoriti. Pogledali si bomo različne oblike mednarodne pravne pomoči, raznolikost možnosti, ki jih države ubirajo, ko se spopadajo s temi vprašanji, ter opozorili na dve v temelju različni možnosti, kako tuji dokazi pridejo v drug sistem: bodisi s sodelovanje države odreditve ali pa jih druga država pridobi neodvisno, pa jih prva samo prevzame v svoj sistem. Na koncu bom analizirala slovensko sodno prakso in različne teste presoje: od zakonskega, do širšega in ožjega ustavnega testa. Sledijo še priporočila o tem, kateri test presoje uporabiti v različnih primerih.
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄7-8

Evropski dokazni nalog v kazenskih zadevah

dr. Katja Šugman-Stubbs, 19.2.2009

Kazenski postopek, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Katja Šugman-Stubbs, dr. Katja Šugman-Stubbs, Pravna praksa, 7-8/2009Dne 18. decembra 2008 je Evropski svet sprejel dolgo pričakovani Okvirni sklep o evropskem dokaznem nalogu, ki se bo uporabljal v kazenskih zadevah. S tem dokumentom je EU še enkrat pokazala, kako resno misli z načelom vzajemnega priznavanja in s "prostim pretokom dokazov". Mirno lahko trdimo, da na...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄13

Pozabljena polovica

dr. Katja Šugman-Stubbs, 3.4.2008

Kultura in umetnost

dr. Katja Šugman-Stubbs, Pravna praksa, 13/2008dr. pravnih znanosti, univ. dipl. psihologinja, izredna profesorica na PF Univerze v Ljubljani Knjiga Pozabljena polovica (ur. Alenka Šelih, Milica Antić Gaber, Alenka Puhar, Tanja Rener, Rapa Šuklje in Marta Verginella, založba Tuma in SAZU, 2007) pripoveduje zgodbe o življenju 129 žensk, ki s...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(6)

Leto objave

2015(1) 2014(1) 2013(1) 2012(1)
2009(1) 2008(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠ TUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: Š

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov