O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 15 (od skupaj 15)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄9

Izgubljeno s prevodom: problematika poslovne sposobnosti v Konvenciji o pravicah invalidov

mag. Živa Cotič, 6.3.2014

Človekove pravice

mag. Živa Cotič, Pravna praksa, 9/2014Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov je mednarodna pogodba o človekovih pravicah, ki celovito obravnava vprašanje oseb z zmanjšanimi zmožnostmi, ki izvirajo bodisi iz duševnih ali telesnih težav (invalidi). V okviru Konvencije je bistven 12. člen, ki pod naslovom Enakost pred zakonom državam pogodbenicam nalaga dolžnost priznati pravno in poslovno sposobnost invalidom ter jim zagotoviti dostop do podpore, ki jo potrebujejo pri uveljavljanju poslovne sposobnosti. S tem je Konvencija pravna podlaga za uveljavitev sodobnih svetovnih trendov pri obravnavanju invalidnosti, še zlasti na področju duševnega zdravja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄27

Najbolj množične kršitve povezane z delovnimi razmerji

Živa Cotič, 12.7.2012

Človekove pravice, Delovna razmerja

Živa Cotič, Pravna praksa, 27/2012"Kako bo država s svojimi mehanizmi čedalje več prizadetim ljudem omogočila pomoč in jih obvarovala pred trpljenjem, ki jih prinašajo novodobna revščina in z njo povezane težave? Videti je, da niti delovanje nevladnih humanitarnih organizacij, ki so močno povečale svojo pomoč, ne zadošča več vsem potrebam socialno ogroženih ljudi," je v sedemnajstem rednem letnem poročilu Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2011 zapisala varuhinja dr. Zdenka Čebašek - Travnik.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄15

Boj za pozornost občinstva

Kranjc Barbara, Cotič Živa, 19.4.2012

Ostalo

Barbara Kranjc, Živa Cotič, Pravna praksa, 15/2012Člani Pravniškega društva Ljubljana so se 11. aprila v ljubljanskem City hotelu sestali na občnem zboru društva. Za predsednico društva je bila vnovič izvoljena Branka Neffat. Poleg predsednice so bili v upravni odbor izvoljeni še dr. Miha Juhart, Maja Hočevar Mihelič, mag. Domen Bizjak, Gregor Krajc, mag. Uroš Škufca in Samo Roš.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄10

Delo varuhinje človekovih pravic

Živa Cotič, 15.3.2012

Človekove pravice

Živa Cotič, Pravna praksa, 10/2012"Delo varuhinje človekovih pravic je pokazati na stvari, ki niso dobre," je na tokratnem članskem sestanku Pravniškega društva Ljubljana, ki je potekalo v četrtek, 8. marca, v City hotelu v Ljubljani, pojasnila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄5

Inercija in negativna selekcija

Živa Cotič, 9.2.2012

Uprava

Živa Cotič, Pravna praksa, 5/2012Popis in optimizacija procesov, sprememba delovne zakonodaje, ugotovitev infrastrukturnih potreb in profesionalizacija procesov upravljanja - to je le nekaj predlogov za izboljšanje razmer na Uradu za intelektualno lastnino (UIL) in v Sloveniji nasploh. Tako dr. Jurij Žurej, direktor UIL, ki je na srečanju Pravniškega društva Ljubljana v četrtek, 2. februarja, kritično opisal stanje UIL ter hkrati predstavil svoje videnje položaja v Sloveniji, ki ga je označil kot "zmes inercije in negativne selekcije".
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄48

Dobri odnosi s sosedami

Živa Cotič, 15.12.2011

ZUNANJE ZADEVE IN DIPLOMACIJA

Živa Cotič, Pravna praksa, 48/2011 "Odnosi s sosednjimi državami so dobri," je na predvečer podpisa pristopne pogodbe Hrvaške k EU poudarila profesorica s PF Univerze v Ljubljani dr. Mirjam Škrk. Udeleženci decembrskega srečanja članov Pravniškega društva Ljubljana, ki je bilo 8. decembra v Ljubljani, so tokrat namreč imeli pril
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄47

Aktualna vprašanja insolvenčnega prava

Živa Cotič, 8.12.2011

Obligacije, Civilni sodni postopki

Živa Cotič, Pravna praksa, 47/2011 Če najnovejši predlog novele Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) ne bo sprejet, lahko pride do težko popravljivih posledic za delovanje države, je na strokovnem srečanju Aktualna vprašanja insolvenčnega prava, ki je 1. in 2. decembra
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄46

Kako povrniti zaupanje v pravo - izbranih 10 najvplivnejših pravnikov

Vrbič Blaž, Cotič Živa, 1.12.2011

Ostalo

Blaž Vrbič, Živa Cotič, Pravna praksa, 46/2011 "Več kot tri četrtine Slovencev ne zaupa v pravni sistem, kar nas po nedavni raziskavi Eurobarometra uvršča na sam rep držav EU. So za to odgovorni spretni in zviti odvetniki ter nesposobni policisti? Morda neodločni sodniki in neoperativni tožilci? V kakšni meri k nizkemu zaupanju prispevata s
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄43

Razpust parlamenta

Živa Cotič, 10.11.2011

Pravoznanstvo

Živa Cotič, Pravna praksa, 43/2011O pravnih vidikih razpusta parlamenta, volilni zakonodaji in predčasnih volitvah je na tokratnem srečanju Pravniškega društva Ljubljana, ki je 3. novembra potekalo v ljubljanskem City Hotelu, spregovoril profesor na PF Univerze v Ljubljani dr. Miro Cerar. Predavatelj se je najprej osredotočil na razpust Državnega zbora, pri čemer se je prvi pravni problem pojavil že pri opredelitvi razpusta in v povezavi z njim tudi poslanskega mandata.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄39-40

e-ZK

Živa Cotič, 14.10.2011

Zemljiška knjiga in zemljiški kataster

Živa Cotič, Pravna praksa, 39-40/2011Članski sestanek Pravniškega društva Ljubljana, ki so ga tokrat pripravili v sodelovanju z IBM Slovenije, je 6. oktobra potekal v ljubljanski Kristalni palači. Po krajšem ogledu prostorov Kristalne palače in predstavitvi delovanja inovatorskega centra IBM je o delovanju in uporabi elektronske zemljiške knjige spregovoril odvetnik Tomaž Čad.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄23

40 let Slovenskega sodniškega društva

Živa Cotič, 16.6.2011

Ostalo

Živa Cotič, Pravna praksa, 23/2011"Pravico bomo ustvarjali, jo delili in vedno znova našli, saj je pravičnost v nas," je na slavnostni akademiji, ki je ob 40-letnici Slovenskega sodniškega društva potekala 9. junija, povedal predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. S parafrazo citata pravnega filozofa in akademika dr. Leonida Pitamica je tako opozoril na temeljno vodilo dela vsakega sodnika, ki mora pravo, tako dr. Türk, uporabljati na način, ki daje etičnim prvinam vsebino. Predsednik je pravo opredelil kot občutljiv in kompleksen instrument, ki pa je hkrati tudi instrument moči, in problematiziral pomen prava v politični kulturi našega prostora ter ob tem predvsem opozoril na brezobzirno kritiziranje pravosodja in neupoštevanje temeljnih pravnih norm. Po mnenju predsednika danes potrebujemo predvsem streznitev in spoznanje, da je vladavina prava edina prava pot k družbenemu razvoju, k čemur pa pripomore tudi notranja moralna moč vsakega posameznega sodnika.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄22

Prihod novosti z AUKN

Živa Cotič, 9.6.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Živa Cotič, Pravna praksa, 22/2011Novoustanovljena Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) dejansko ni javna agencija ali pravna oseba, temveč neodvisen državni organ in hkrati neposredni proračunski uporabnik, je na srečanju Pravniškega društva Ljubljana 2. junija v City hotelu v Ljubljani opozorila direktorica pravne službe agencije Vanessa Grmek. Ob tem je dodala, da je agencija kljub načelni neodvisnosti precej odvisna od Vlade, saj je za marsikateri vidik njenega delovanja potrebno soglasje izvršilne veje oblasti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄21

Za notifikacijo nasledstva ADP

Živa Cotič, 2.6.2011

Človekove pravice

Živa Cotič, Pravna praksa, 21/2011"Položaj manjšin sodi med tista temeljna vprašanja, ki zahtevajo nenehno preverjanje in proučevanje," je v pismu udeležencem prve okrogle mize, ki je 28. maja na PF Univerze v Ljubljani potekala na temo izpolnjevanja obveznosti Republike Avstrije iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) za ureditev položaja slovenske in hrvaške manjšine, zapisal predsednik države dr. Danilo Türk. Okrogle mize, ki jo je organizirala Zveza društev pravnikov Slovenije v sodelovanju s pravnima fakultetama Univerze na Dunaju in Univerze v Ljubljani, se je udeležilo nekaj deset strokovnjakov s področja varstva manjšin. Razprava, ki jo je vodil predsednik Zveze društev pravnikov Slovenije dr. Lojze Ude, je temeljila na osnutku Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o narodnih skupnostih, ki je trenutno v obravnavi v avstrijskem parlamentu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄18

Pomoč žrtvam nasilja v družini

Živa Cotič, 12.5.2011

Zakonska zveza in družinska razmerja

Živa Cotič, Pravna praksa, 18/2011Na tokratnem srečanju Pravniškega društva Ljubljana je 5. maja o boju na pravnem področju in zmagah za pomoč žrtvam nasilja v družini predavala višja državna tožilka in predsednica društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄5

ZIZ-H

Živa Cotič, 10.2.2011

Civilni sodni postopki

Živa Cotič, Pravna praksa, 5/2011Pravniško društvo Ljubljana je 3. februarja v City hotelu v Ljubljani pripravilo članski posvet na temo izvršbe in pomembnejših novosti, ki jih prinaša zadnja novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-H). Predavanje je pripravila okrožna sodnica Dida Volk, strokovnjakinja za izvršilno pravo in avtorica številnih del s področja aktualne zakonodaje.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(15)

Leto objave

2014(1) 2012(4) 2011(10)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABC ĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: C

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov