O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 3 (od skupaj 3)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄8

Slovenski bančni sistem občutil trdo naravo mehkega prava EU

Merc Peter, Stoilovski Marko, 27.2.2014

Banke, zavodi, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

mag. Peter Merc, mag. Marko Stoilovski, Pravna praksa, 8/2014Banka Slovenije je konec decembra lani izdala odločbe, s katerimi je trem največjim slovenskim bankam naložila izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti. V praksi je to predstavljalo celoten odpis osnovnega kapitala in podrejenih obveznosti vsake od treh posameznih bank. Spornost uporabe omenjenega ukrepa na slovenskih bankah z vidika nekaterih ustavnih določb in z vidika pogodbenega prava je v tem trenutku predmet številnih javnih in strokovnih razprav. Tukaj pa bova avtorja vprašanje ustavnosti in zakonitosti uporabe ukrepa pustila ob strani in pozornost namenila postopku njegove implementacije v slovenski pravni red ter predvsem "zakonodajni" vlogi Evropske komisije v tem postopku.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄22

Odreditev preiskave po ZPOmK-1 v nasprotju s pravico pravnih oseb do zasebnosti - kaj pa zdaj?

Stoilovski Marko, Lekić Davor, 6.6.2013

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Marko Stoilovski, Davor Lekić, Pravna praksa, 22/2013Strokovna javnost je nestrpno pričakovala, da Ustavno sodišče vzpostavi ustrezno razmerje med učinkovitostjo konkurenčnopravnih postopkov in človekovimi pravicami. Poskusilo je z ustavnosodno odločbo v zadevi št. U-I-40/12-31 z dne 11. aprila 2013, s katero je odločilo o zahtevi za oceno ustavnosti Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-1). Vrhovno sodišče je prekinilo vse postopke sodnega varstva zoper odločbe Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), saj je menilo, da so členi ZPOmK-1, ki se nanašajo na preiskovalna pooblastila AVK (28. in 29. člen) in pravna sredstva zoper odločbe AVK (54. do 61. člen), protiustavni. Ustavno sodišče je presojo v zvezi s preiskovalnimi pooblastili omejilo na prvi stavek 28. člena ZPOmK-1, po katerem sklep o preiskavi v podjetju, proti kateremu se vodi postopek, izda AVK, in ugotovilo, da je v neskladju z Ustavo. Določbe v zvezi s pravnimi sredstvi pa niso v neskladju z Ustavo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄13-14

ELMC 2006/07 v duhu nogometa

Marko Stoilovski, 5.4.2007

Višje in visoko šolstvo, PROSTO GIBANJE LJUDI

Marko Stoilovski, Pravna praksa, 13-14/2007študenta PF Univerze v Ljubljani Tudi letos se je ekipa PF Univerze v Ljubljani udeležila enega najelitnejših tekmovanj v simulaciji sodišča, t. i. European Law Moot Court Competition, na katerem ekipe z več kot sto univerz z vsega sveta tekmujejo v poznavanju prava EU. Do 15. novembra...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(3)

Leto objave

2014(1) 2013(1) 2007(1)

Področja

3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRS ŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: S

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov