O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 4 (od skupaj 4)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄34

Transparentnost zakonodajnega procesa - zakonodajna sled v teoriji in praksi

mag. Renata Zatler, 1.9.2016

Pravoznanstvo

mag. Renata Zatler, Pravna praksa, 34/2016Zakonodajna sled naj bi zabeležila celotno dejavnost vseh udeležencev v procesu sprejemanja predpisov. Po mnenju Društva TI Slovenia proces priprave predpisov v Sloveniji ne poteka dovolj transparentno in tako posledično ni zagotovljena zakonodajna sled. Očitki TI Slovenia se nanašajo predvsem na nepreglednost procesa priprave predloga zakona pred posredovanjem v državni zbor. Glede na podane očitke želim s prispevkom ob prepletanju teorije in prakse ugotoviti stopnjo transparentnosti zakonodajnega procesa in ovreči ali potrditi izpostavljeno hipotezo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄20-21

Novela ZDIJZ-E in pospešeno odpiranje podatkov javnega sektorja

Prešern Mateja, Zatler Renata, 19.5.2016

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Mateja Prešern, mag. Renata Zatler, Pravna praksa, 20-21/2016Spremenjena Direktiva 2013/37/EU o ponovni uporabi informacij javnega sektorja sledi ciljem Digitalne agende, ene od sedmih vodilnih pobud Strategije Evropa 2020. Evropskim državljanom in podjetjem naj bi pomagala čim bolj izrabiti možnosti digitalnih tehnologij. Osnova za razvoj so podatki javnega sektorja, ki so neizkoriščen zaklad za odkrivanje novih inovativnih rešitev in reševanje družbenih izzivov. Da bi se podatki javnega sektorja odprli in tako kar najbolj ponudili tudi za pridobitni namen, je Evropska komisija, poleg spremembe Direktive 2013/37/EU, ki se po novem nanaša tudi na kulturne institucije (arhive, muzeje in knjižnice), uresničila še druge ukrepe, med katerimi je treba omeniti portale odprtih podatkov, in sicer tako na ravni EU kot tudi na ravni držav članic. V Sloveniji smo z aktivnostmi, usmerjenimi v pospešeno odpiranje podatkov, na Ministrstvu za javno upravo (MJU) začeli lani, in sicer s spremembo Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ-E) in Festivalom odprtih podatkov, ter nadaljevali letos, z novo Uredbo o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄27

Sporna najnovejša novela Zakona o političnih strankah

mag. Renata Zatler, 10.7.2014

Pravoznanstvo

mag. Renata Zatler, Pravna praksa, 27/2014Nad najnovejšo spremembo Zakona o političnih strankah (ZPolS-F), ki jo je sprejel Državni zbor (v odhajanju!) na svoji 69. izredni seji dne 12. junija 2014, smo vsi, tako strokovna kot tudi laična javnost, upravičeno presenečeni. Spremembo zakona je sicer iz razloga, ker so bili potrebni manjši tehnični popravki, predlagala Vlada, vendar pa se je žal večina neprimernih dopolnil sprejela na predlog poslancev, z vloženimi in v nadaljevanju sprejetimi dopolnili na seji pristojnega matičnega odbora Državnega zbora. Zakon z dopolnili poslancev je bil sprejet tako rekoč v dveh dneh, saj je bila seja matičnega odbora, na kateri so bila sprejeta dopolnila k zakonu, sklicana dan pred izredno sejo Državnega zbora. Poslanci so si tako med drugim v povprečju za polovico znižali kazni za kršitve zakonodaje, dvignili prag gotovinskih vplačil in uveljavili določbo, da je nedovoljena vplačila političnim strankam treba vrniti oziroma nakazati v humanitarne namene šele po morebitni reviziji oziroma ugotovitvi nadzorne institucije.
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄12

Povpraševanje po tujih voznikih v cestnem prometu

Renata Zatler, 1.4.2005

Cestni promet

Renata Zatler, Pravna praksa, 12/2005V januarju je na GZS tekla okrogla miza o prostem pretoku delovne sile in uvajanja fleksibilnejših oblik zaposlovanja domačih in tujih voznikov v cestnem prometu.Po najnovejših podatkih zavoda za zaposlovanje in podatkih, ki jih beležijo prevozniki, v Sloveniji primanjkuje najmanj 2.000 voznikov.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(4)

Leto objave

2016(2) 2014(1) 2005(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZ Ž
< Prva črka priimka: Z

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov