O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 8 (od skupaj 8)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄24-25

Skladnost (nacionalne) ureditve prometa s kmetijskimi zemljišči s pravom EU

Andrej Hafner, 22.6.2017

Kmetijska zemljišča, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Andrej Hafner, Pravna praksa, 24-25/2017V Sloveniji poteka "prenova" (sprememba) kmetijske zemljiške politike, ki zajema široko področje pravnega urejanja kmetijskega prostora: promet s kmetijskimi zemljišči (prodaja in nakup kmetijskega zemljišča), zakup kmetijskih zemljišč, dedovanje zaščitene kmetije, vloga Sklada kmetijskih zemljiščih in gozdov RS ter s tem povezanega upravljanja z državnimi kmetijskimi zemljišči. Za ta namen je bila izdelana posebna študija z naslovom Strokovne podlage za prenovo ureditve kmetijske zemljiške politike, v kateri so pripravljavci analizirali dosedanje stanje in trenutno pravno ureditev (de lege lata) tega področja pri nas, pripravili primerjalni pregled ter, najpomembneje, predlagali različne možne modele bodoče ureditve (de lege ferenda) tega področja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄20-21

Predlog Zakona o agrarnih skupnostih (2.)

Andrej Hafner, 21.5.2015

Dedovanje

Andrej Hafner, Pravna praksa, 20-21/2015V prvem prispevku o predlogu Zakona o agrarnih skupnostih (ZAS) sem poskušal pojasniti razloge za posebno urejanje upravljanja in razpolaganja s tako lastnino, zlasti z vidika skladnost predlagane ureditve z Ustavo. Tokrat predstavljam posebno ureditev dedovanja in prenehanja agrarne skupnosti, ki odstopa od splošnih pravil, veljavnih na teh področjih. Posebnosti pri dedovanju izvirajo že iz zgodovine agrarnih skupnosti, saj je bil v večini primerov lastniški delež člana v agrarni skupnosti pripisan točno določeni "hiši" (hišni številki) in je imel vsakokratni lastnik "hiše" pravico do sodelovanja in odločanja v agrarni skupnosti. Lastniški delež člana agrarne skupnosti se ni mogel dedovati ločeno od "hiše", ker so zemljišča agrarne skupnosti pomenila dopolnilno dejavnost za kmetijo in tako dodaten vir za preživetje kmetije (na primer poletna paša na gorskih pašnikih).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Predlog Zakona o agrarnih skupnostih (1.)

Andrej Hafner, 14.5.2015

Lastnina in druge stvarne pravice

Andrej Hafner, Pravna praksa, 19/2015Po več kot dvajsetih letih od uveljavitve Zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (ZPVAS), ki je povzročil, da s tako lastnino ni mogoče primerno gospodariti (upravljati in razpolagati), orje ledino na tem področju predlog Zakon o agrarnih skupnostih (ZAS). Glavni namen predloga ZAS je zagotoviti normalno gospodarjenje (upravljanje in razpolaganje) z lastnino, ki je v solastnini ali skupni lastnini članov agrarne skupnosti, in tako agrarnim skupnostim omogočiti, da živijo kljub "izvirnemu grehu", ki ga je povzročil ZPVAS.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Novela Zakona o kmetijstvu: plačilni roki za živila, varuh in nedovoljena ravnanja

Andrej Hafner, 12.3.2015

Kmetijstvo

Andrej Hafner, Pravna praksa, 10/2015Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (ZKme-1B), ki je začel veljati 29. aprila 2014, med drugimi obsežnimi spremembami in dopolnitvami na novo določa plačilni rok za hitro pokvarljiva živila in plačilni rok za druga živila (61.a in 61.b člen ZKme-1, kot sta bila spremenjena z ZKme-1B), varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano (61.č člen ZKme-1) in nedovoljena ravnanja (61.f člen ZKme-1). Gre za pomembne dopolnitve, ki po svoji vsebini posegajo na področje delovanja prostega trga, konkurence in gospodarskega prava, kar je do zdaj urejala druga zakonodaja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄36

Prehranska varnost ali ZKZ

Andrej Hafner, 20.9.2012

Kmetijska zemljišča

Andrej Hafner, Pravna praksa, 36/2012Najprej želim pojasniti "duh" oziroma namen Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ). To se mi zdi ključno za njegovo razumevanje in razlago, teoretično gledano pa tudi za iskanje "pravičnosti" v zakonu. Poleg tega pa upam, da bom že v uvodu odgovoril na marsikatero vprašanje, ki jih v svojih člankih izpostavlja Nejc Zemljak. Iz obeh člankov je sicer moč razbrati pozitivno kritiko veljavne ureditve, kljub temu pa se pri branju člankov nisem mogel znebiti občutka, da sta pisana z vidika "investitorskega lobija" in posledično ponujata malo konstruktivnih predlogov za učinkovitejšo zaščito kmetijskih zemljišč.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄43

Odškodnina zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč ali pravne dileme 3.g člena ZKZ

Andrej Hafner, 10.11.2011

Lastnina in druge stvarne pravice

Andrej Hafner, Pravna praksa, 43/2011Stališča v tem prispevku niso nujno tudi stališča ustanove, v kateri je avtor zaposlen. Varovanje posebnih kategorij zemljišč, še zlasti kmetijskih, je pomembna naloga države. Že Ustava v 71. členu določa, da zakon določi posebno varstvo takih zemljišč. Prav zato Zakon o kmetijskih zemljiščih
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄36

Še o agrarnih skupnostih: pomanjkljivosti predloga novele ZPVAS-F

Andrej Hafner, 22.9.2011

DENACIONALIZACIJA IN LASTNINJENJE

Andrej Hafner, Pravna praksa, 36/2011Problematika upravljanja premoženja članov agrarnih skupnosti, ki jim je bila lastnina vrnjena po Zakonu o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (ZPVAS), je (še) vedno zelo aktualna, kar potrjuje tudi predlog novele tega zakona (ZPVAS-F), ki jo je 18. julija 2011 v Državni zbor vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Marijanom Križmanom. Težave, ki zahtevajo spremembe zakona, so povezane predvsem s pridobivanjem soglasij vseh solastnikov za sklepanje pravnih poslov, ki so potrebni za gospodarjenje s premoženjem. Ker pa to velikokrat ni možno, govorimo o t. i. "mrtvi lastnini".
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄12

(Ne)upravljanje s premoženjem članov agrarnih skupnosti

Andrej Hafner, 31.3.2011

DENACIONALIZACIJA IN LASTNINJENJE

Andrej Hafner, Pravna praksa, 12/2011Leta 1994 je bil sprejet Zakon o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (ZPVAS), s katerim je bilo premoženje agrarnih skupnosti vrnjeno neposredno članom nekdanjih agrarnih skupnosti. Naj spomnim, da je bilo premoženje agrarnim skupnostim vzeto z Zakonom o agrarnih skupnostih iz leta 1947 in Zakonom o razpolaganju s premoženjem bivših agrarnih skupnosti iz leta 1965. Takrat je bilo to premoženje podržavljeno, razglašeno za "občeljudsko imovino" ne glede na stanje v zemljiški knjigi. Leta 1994 se je zgodil obraten proces, ko se je premoženje agrarnih skupnosti vrnilo nekdanjim članom agrarnih skupnosti.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(8)

Leto objave

2017(1) 2015(3) 2012(1) 2011(3)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGH IJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: H

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov