O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 5 (od skupaj 5)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Nekatere ustavnopravne dileme glede postopka odvzema premoženja nezakonitega izvora

Ščernjavič Iztok, Hudej Nika, 5.2.2015

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

Iztok Ščernjavič, Nika Hudej, Pravna praksa, 5/2015V postopku odvzema premoženja nezakonitega izvora država nastopa kot oblastveni organ, torej kot izrazito močnejša stranka. Izhodiščno neravnovesje strank se najbolj kaže prav v možnosti, da država v pravdi za odvzem premoženja zoper posameznika uporabi informacije in dokaze, ki jih je pridobila kot oblastni organ v okviru finančne preiskave. Zakonodajalec bi ob takem izhodišču moral položaj strank uravnotežiti. Storil pa je ravno nasprotno. Kot bo prikazano v prispevku, je zakonodajalec položaj posameznika še dodatno otežil. Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) pa je sporen tudi z vidika 2. člena Ustave. Ni namreč mogoče spregledati, da so pogoji za izvedbo finančne preiskave opredeljeni na način, ki omogoča čim več finančnih preiskav, čeprav neupravičenih, in povečuje verjetnost, da bo predmet postopka odvzema premoženja tudi premoženje, ki je vsaj delno zakonitega izvora. Tak pristop pa ob dejstvu, da ni sodnega nadzora nad zakonitostjo izvedbe finančne preiskave, omogoča številne zlorabe, ki se jim ni mogoče izogniti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄26

Izobraževanje sodnikov in tožilcev o uporabi prava EU v postopkih pred nacionalnimi sodišči

Nika Hudej, 3.7.2014

Sodišča

Nika Hudej, Pravna praksa, 26/2014Na Upravnem sodišču RS v Ljubljani je 16. in 17. junija 2014 potekalo mednarodno izobraževanje, ki ga je organizirala Evropska mreža centrov za izobraževanje v pravosodju (EJTN). Seminarja se je udeležilo 39 sodnikov, tožilcev in pravosodnih svetovalcev iz 18 držav članic Evropske unije (EU).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄1

Zadeva Pelati: Vrhovno sodišče RS pravu EU priznalo polno učinkovitost

Nika Hudej, 9.1.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Nika Hudej, Pravna praksa, 1/2014Slovenska sodišča so po skoraj desetih letih članstva Slovenije v EU še vedno deležna kritike, da se premalo zavedajo svoje odgovornosti za izvajanje, uveljavitev in spoštovanje prava EU oziroma da so pri njegovi uporabi preveč zadržana. Marsikatera kritika je upravičena, saj so kljub številnim primerom, v katerih je zaradi čezmejnega elementa treba uporabiti pravo EU, odločitve, v katerih bi slovenska sodišča pokazala, da se zavedajo svojih dolžnosti v zvezi s pravilno uporabo prava EU, še vedno redke. V sodni praksi so pogosti primeri, v katerih sodišče bodisi brez obrazložitve ali pa z neupravičenim sklicevanjem na doktrino acte clair zavrne predlog strank za predložitev vprašanja za predhodno odločanje Sodišču EU. Vendar pa je v zadnjem času vsekakor mogoče opaziti, da dovzetnost rednih sodišč za vprašanja pravilne uporabe prava EU narašča, kar dokazuje tudi nedavno sprejeta odločitev Vrhovnega sodišča RS v zadevi X Ips 18/2013 z dne 19. septembra 2013, bolj znana kot zadeva Pelati.
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄43

Pomanjkljiva ureditev

Nika Hudej, 9.11.2006

Stanovanjska razmerja, poslovne stavbe in prostori

Nika Hudej, Pravna praksa, 43/2006Dnevi slovenskih pravnikov 2006 (2) študentka PF Univerze v Ljubljani Problematika stanovanjskega prava 4. sekcija Stanovanjsko pravo je v našem sistemu še vedno pomanjkljivo urejeno, čeprav se zakonodaja na stanovanjskem področju ves čas izpopolnjuje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄41-42

Ustava - produkt in birič politike

Nika Hudej, 26.10.2006

Splošni državni akti, simboli in prazniki

Nika Hudej, Pravna praksa, 41-42/2006študentka PF Univerze v Ljubljani Novi politični izzivi v ustavnem pravu 12. sekcija Vodja ustavnopravne sekcije dr. Franc Grad je poudaril tesno vez med politiko in ustavo, ki je hkrati »produkt in birič politike«. Res je, da ima politika zadnjo besedo pri sprejemanju in spreminjanju ust...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(5)

Leto objave

2015(1) 2014(2) 2006(2)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGH IJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: H

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov