O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 9 (od skupaj 9)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄46

O tujih neposrednih investicijah tako in drugače

dr. Maja Makovec Brenčič, 27.11.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 46/2014Tako v zadnjem času kot tudi že prej smo veliko časa posvetili razpravam o tem, kaj bi bilo v nacionalnem in mednarodnem pogledu učinkovito in smiselno storiti v zvezi z odpiranjem vrat tujim investicijam, ali je naše poslovno okolje pripravljeno in dovolj spodbudno za vstope tujih podjetij oziroma tujega kapitala, katere so tiste dejavnosti, ki so privlačne, ipd. Ta tema je še zlasti v ospredju, ko se vnovič najdemo kakšno mesto nižje na lestvicah konkurenčnosti, ko se izkušnje prevzemov pokažejo v različnih dimenzijah in pogledih (pa ne zgolj pri nas), ko je treba najti vire za proračun in jih predstaviti širši javnosti ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄40-41

Razvojne politike - čim prej!

dr. Maja Makovec Brenčič, 17.10.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 40-41/2014Ne glede na nevidno roko Adama Smitha je vse bolj jasno (in tudi matematično raziskano), da je ob odprtem in učinkovitem tržnem gospodarstvu vseeno treba usklajevati tudi usmerjevalne politike, predvsem na tistih področjih in v obdobjih, ko se pojavijo izrazita strukturna neskladja (če sta analitika in ocena realnosti ustrezni, seveda že prej, da lahko odstopanja od ravnotežij čim prej ublažimo z ustreznimi ukrepi). Za primer vzemimo zadnjo krizo in seveda vse njene eksternalije, ki na nekaterih trgih še vedno delujejo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄36

Pametno specializirani - pametno povezani

dr. Maja Makovec Brenčič, 18.9.2014

Pravoznanstvo

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 36/2014V akademsko-raziskovalnih, visokošolskih in drugih institucijah ter podjetjih že dobro leto aktivno razmišljamo, se izobražujemo, usklajujemo namene in vsebine strategije pametne specializacije. T. i. smart specialization je eden od inovativnih razvojnih instrumentov Evropske komisije, ki skuša pospešiti prenos znanja v uporabne rešitve, produkte, storitve in s tem zagotoviti kar se da učinkovit doprinos k razvoju in rasti gospodarstev in družbene blaginje v Evropi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄31-32

Kam usmeriti slovensko (izvozno) gospodarstvo?

dr. Maja Makovec Brenčič, 21.8.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 31-32/2014Dobra novica je ta, da sta izvoz in uvoz (v juniju 2014) višja kot v enakem obdobju lani. Tudi v blagovni menjavi s tujino je Slovenija na polletni ravni po podatkih Statističnega urada RS ustvarila presežek v trgovinski bilanci. V tem obdobju smo izvozili največ proizvodov iz skupine zdravila, uvozili pa največ proizvodov iz skupine olja, dobljenih iz nafte in bituminoznih mineralov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄26

Piketty in neenakost sedanjosti in prihodnosti

dr. Maja Makovec Brenčič, 3.7.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 26/2014Nedolgo tega sem gostovala na Evropskem akademskem kongresu na področju trženja v Španiji in ena od središčnih tem letošnjega glavnega dobitnika nagrade distinguished marketing scholar award, ki jo podeljuje največje evropsko akademsko združenje za trženje EMAC, je bilo povezovanje znanstvenih disciplin in njihove odgovornosti glede ustvarjanja prispevkov znanja k reševanju ključnih problemov sveta: okoljskih, zdravstvenih, podjetniško-ekonomskih, medgeneracijskih, tehnoloških.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

O slovenskem porabniku in potrošnji

dr. Maja Makovec Brenčič, 29.5.2014

TRGOVINA

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 21/2014Vsakdo od nas je porabnik. Včasih nezavedno, vse bolj pa zelo zavestno in preudarno kupujemo in porabljamo. Dnevne, poltrajne, trajne dobrine. Njihovi nakupi že nekaj časa niso več tako sproščeni, kot so bili v času pred gospodarsko in finančno krizo. Tudi danes, ko so na trgih še vedno vidni učinki recesije in se razpoložljivi dohodek gospodinjstev manjša (realni indeks se je z vrednosti 100 leta 2008 znižal na 92 leta 2013), smo prav porabniki tisti, ki vsak dan sporočamo trgovcem in drugim ponudnikom, kaj pravzaprav kriza in recesija pomenita v vsakdanjem življenju.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄16-17

O najboljših zaposlovalcih - tudi v krizi

dr. Maja Makovec Brenčič, 24.4.2014

Delovna razmerja

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 16-17/2014Že od leta 2007 sodelujem pri projektu Zlata nit. Gre za medijsko-raziskovalni projekt, ki smo ga strokovno podprli raziskovalci z različnih področij, hkrati pa pridobili vpogled v zanimive značilnosti najboljših slovenskih zaposlovalcev. V projekt so vključeni zaposlovalci, ki se zavežejo, da bodo podali samooceno po različnih kriterijih. Raziskovalni pristop je tako kvantitativen kot tudi kvalitativen, od intervjujev, vprašalnikov do javno dostopnih podatkov o uspešnosti poslovanja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄12

Rešitelj: izvoz in MSP

dr. Maja Makovec Brenčič, 27.3.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 12/2014Ne dolgo tega sem s študenti razpravljala o pomenu izvoza malih in srednje velikih podjetij (MSP). V okviru predmeta Mednarodno poslovanje je to sicer obvezna tema, ker pa so študentske zaznave in pogledi o aktualnih ekonomskih izzivih in dogajanjih dragocen vir razmislekov profesorjev in raziskovalcev, je bila razprava zelo dobrodošla.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄8

Znanje - inovacije - razvoj: kako razviti slovenski model preboja?

dr. Maja Makovec Brenčič, 27.2.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Maja Makovec-Brenčič, Pravna praksa, 8/2014Od grških filozofov dalje je raziskovanje razumevanja in pomena znanja ustvarilo veliko razmišljanj in zapisov, tudi definicij in dvomov. A ne glede na to, kakšni definiciji bi prikimali ali jo sprejemali, Platonovi, Gettierovi ali bolj sodobniški, vsi skupaj že nekaj časa vemo, da je znanje tista ključna prvina razvoja, brez katerega se težko udeležuješ vseh vrst konkurenčnih bojev tega sveta in v njih zmaguješ.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(9)

Leto objave

2014(9)

Področja

4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLM NOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: M

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov