O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 5 (od skupaj 5)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄3-4

Zloraba delegiranih pooblastil Komisije v primeru teran

Matija Miklič, 26.1.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Matija Miklič, Pravna praksa, 3-4/2017V švicarskem kantonu Vaud leži kraj nesrečnega imena Champagne. Da, že vsaj od leta 885 Champagne, enako kot francoska pokrajina, ki je dala ime vinu šampanjec. Po sklenitvi Sporazuma med Evropsko skupnostjo in Švicarsko konfederacijo o trgovini s kmetijskimi proizvodi, ki je po izvedenih postopkih potrditve in referendumu v Švici začel veljati 1. junija 2002, pa na območju Champagne v Švici imena svojega kraja za opis in predstavitev lastnih vin ne smejo več uporabljati. Pri tem niso proizvajali penine in so leta 2001 dosegli zgolj en promile proizvodnje vin, ki je bila dosežena v svetovno znani pokrajini Champagne v Franciji. Po prehodnem obdobju dveh let od uveljavitve sporazuma z Evropsko skupnostjo je homonim francoske geografske označbe Champagne (PDO-FR-1359) moral izginiti s steklenic švicarskih vin. Pomagala ni niti tožba proti Svetu EU in Komisiji v zadevi Commune de Champagne (Švica) in drugi, saj je Sodišče Evropskih skupnosti zavrnilo njihove argumente, s katerimi so zatrjevali pravico do nadaljnje uporabe enakozvočne označbe Champagne za švicarsko vino.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄31-32

Dobro finančno poslovodenje s sredstvi EU in sorazmernost upravnih sankcij

Matija Miklič, 19.8.2016

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Matija Miklič, Pravna praksa, 31-32/2016Sodišče EU se je v sodbi z dne 7. julija 2016 v zadevi Občina Gorje, C-111/15 spopadlo s pomembnima vprašanjema v zvezi z načelom dobrega finančnega poslovodenja v okviru deljenega upravljanja s sredstvi EU. Vprašanji, ki ju je v predlogu za sprejetje predhodne odločbe na podlagi 267. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije postavilo Upravno sodišče Republike Slovenije, se nanašata na deljeno upravljanje s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pri čemer je to šele drugi primer od vstopa Slovenije v EU, da je slovensko sodstvo za razlago prava s področja skladov EU zaprosilo Sodišče EU v Luksemburgu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄5

Prva uspešna tožba Slovenije proti Komisiji

Matija Miklič, 4.2.2016

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Matija Miklič, Pravna praksa, 5/2016Na Splošnem sodišču v Luksemburgu je bila 28. januarja razglašena sodba v zadevi Slovenija proti Komisiji (T-667/14), v kateri je Slovenija skoraj v celoti (95 odstotkov vrednosti zneska sporne finančne korekcije) uspela z zahtevkom za razglasitev ničnosti Izvedbenega sklepa Komisije 2014/458/EU z dne 9. julija 2014 o izključitvi nekaterih odhodkov držav članic iz naslova Jamstvenega oddelka Evropskega kmetijskega usmerjevalnega in jamstvenega sklada (EKUJS), Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada (EKJS) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) iz financiranja Evropske unije v delu, ki se nanaša na Slovenijo. Slovenija je s to tožbo drugič tožila Komisijo v zvezi s finančnimi popravki odhodkov iz kmetijskih skladov EU. Ob tem je Slovenija na Splošno sodišče 15. januarja letos vložila že tretjo tožbo zoper Komisijo zaradi finančnih popravkov odhodkov v zvezi z ukrepi neposrednih plačil v Sloveniji.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄44

Umetno ustvarjeni pogoji in ekstrapolacija

Matija Miklič, 12.11.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Matija Miklič, Pravna praksa, 44/2015Na Splošnem sodišču v Luksemburgu je 21. oktobra potekala ustna obravnava v zadevi Slovenija proti Komisiji, T-677/14, v kateri Slovenija predlaga razglasitev ničnosti Izvedbenega sklepa Komisije 2014/458/EU z dne 9. julija 2014 o izključitvi nekaterih odhodkov držav članic iz naslova Jamstvenega oddelka Evropskega kmetijskega usmerjevalnega in jamstvenega sklada (EKUJS), Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada (EKJS) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) iz financiranja Evropske unije v delu, ki se nanaša na Republiko Slovenijo. Slovenija tako že drugič toži Komisijo v zvezi s finančnimi popravki odhodkov iz kmetijskih skladov EU.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄10

Pojem "namerno povzročena kršitev" in odgovornost upravičencev do pomoči za ravnanje tretjega

Matija Miklič, 13.3.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Matija Miklič, Pravna praksa, 10/2014Sodišče EU v Luksemburgu je 27. februarja izreklo sodbo v zadevi van der Ham in van der Ham-Reijersen van Buuren, v kateri je s pisnimi in ustnimi stališči sodelovala tudi Slovenija. V predlogu za sprejetje predhodne odločbe na podlagi 267. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije je nizozemski državni svet (niz. Raad van State) postavil tri vprašanja razlage prava EU, ki so povezana s pojmom namerno povzročena kršitev s področja zahtev navzkrižne skladnosti, razlago Sodišča EU pa je po analogiji mogoče uporabiti tudi za preostala področja skupne kmetijske politike, glede katerih je predpisana upravna sankcija za krivdno (malomarno oziroma namerno) ravnanje upravičencev do pomoči.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(5)

Leto objave

2017(1) 2016(2) 2015(1) 2014(1)

Področja

10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLM NOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: M

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov