O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄49-50

Davčne ovire pri ustanavljanju alternativnih investicijskih skladov

Zorman Gregor, Mercina Jure, 22.12.2016

Poravnava davkov in prispevkov

Gregor Zorman, Jure Mercina, Pravna praksa, 49-50/2016Leta 2015 je bil tudi v Sloveniji sprejet Zakon o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov (ZUAIS), s katerim se je v slovensko zakonodajo prenesla Direktiva 2011/61/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 8. junija 2011 o upraviteljih alternativnih investicijskih skladov (direktiva o AIFM). Namen ZUAIS oziroma AIFMD je sprejem pravnega okvira za upravljavce alternativnih investicijskih skladov (AIS). S tem je bila postavljena pravna podlaga za upravljanje alternativnih investicijskih skladov, ki jih družbe za upravljanje v Sloveniji doslej niso smele tržiti. Zaradi posebne narave investicijskih skladov pa je za njihovo ustanavljanje poleg pravnega okvira odločilna tudi primerna davčna ureditev. Žal davčni okvir na tem področju še ni bil ustrezno prilagojen in ne predvideva posebnih in povsem jasnih določb pri obdavčitvi AIS in njihovih investitorjev, kar močno zavira njihov razmah v Sloveniji.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄7-8

Razmerje med odvzemom premoženja nezakonitega izvora in obdavčitvijo nenapovedanih dohodkov

Jure Mercina, 19.2.2015

Obligacije, Poravnava davkov in prispevkov

Jure Mercina, Pravna praksa, 7-8/2015V prilogi Pravne prakse, št. 5/2015, je bil objavljen prispevek Nekatere ustavnopravne dileme glede postopka odvzema premoženja nezakonitega izvora, v katerem sta avtorja predstavila aktualna vprašanja, povezana s tem postopkom. K poglobljenemu prispevku avtorjev bi želel dodati še nekaj dilem, ki se pojavljajo v praksi pri uporabi Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI). Te so povezane predvsem z razmerjem med postopkom po ZOPNI in postopkom obdavčitve nenapovedanih dohodkov po 68.a členu Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2). Postavlja se namreč vprašanje, ali ni z začetkom postopkov po ZOPNI kršeno načelo prepovedi ponovnega sojenja v isti zadevi (ne bis in idem), kadar je bil v isti zadevi že pravnomočno končan kazenski postopek oziroma postopek odmere davka od nenapovedanih dohodkov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄28

Mednarodna izmenjava informacij v davčnih zadevah

Jure Mercina, 17.7.2014

Davčne službe

Jure Mercina, Pravna praksa, 28/2014Pritisk mednarodne skupnosti, predvsem skupine držav G20, za krepitev izmenjave informacij v davčnih zadevah je v zadnjih letih postajal vse močnejši. Države, ki še do pred kratkim niso bile pripravljene razkrivati informacij o imetnikih bančnih računov ter upravičenih lastnikih sredstev na teh računih, podpisujejo mednarodne sporazume, s katerimi se zavezujejo k učinkoviti izmenjavi informacij za davčne namene. Posledično bo tudi Davčna uprava RS (DURS) lažje dostopala do podatkov o premoženju in dohodkih slovenskih davčnih rezidentov v tujini.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄44

Navidezni pravni posli v davčnih zadevah

Jure Mercina, 17.11.2011

Obligacije, Poravnava davkov in prispevkov

Jure Mercina, Pravna praksa, 44/2011Vsak posameznik ima legitimen interes in pravico, da svoja pravna in poslovna razmerja uredi tako, da pri tem plača čim manj davka. Če so trošarine na gorivo na Hrvaškem nižje kot v Sloveniji, je povsem legitimno, da svoje vozilo z gorivom napolnimo na Hrvaškem, in ne v Sloveniji. Problem se pojavi, če želimo nižjo obdavčitev doseči z izrabo pravnih praznin tako, da sklenemo enega ali več pravnih poslov, da pri tem v skladu s predpisi nismo obdavčeni, hkrati pa prikrijemo ekonomsko vsebino posla, ki bi bil sicer obdavčen. Takrat govorimo o davčnem izogibanju. Tako sklenjeni pravni posli se v davčnem postopku obravnavajo kot navidezni, pravni posel pa se obdavči po svoji pravi ekonomski vsebini.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄17

Davčna zakonodaja (preveč) obremenjuje upnike v postopkih zaradi insolventnosti

Jure Mercina, 5.5.2011

Poravnava davkov in prispevkov

Jure Mercina, Pravna praksa, 17/2011Število začetih postopkov zaradi insolventnosti v Sloveniji v zadnjih dveh letih strmo narašča, negativni trend pa se bo glede na statistične podatke iz prvih dveh mesecev letošnjega leta najverjetneje nadaljeval tudi letos. Hkrati z naraščanjem števila postopkov se povečuje tudi število gospodarskih družb, ki bodo zaradi stečaja ali prisilne poravnave poslovnih partnerjev prisiljene odpisati večji del svojih terjatev iz poslovanja. K zaostrenim splošnim gospodarskim razmeram in že tako težkemu finančnemu položaju upnikov v postopkih zaradi insolventnosti pa še dodatno prispeva davčna zakonodaja, ki je zaradi nekaterih omejitev pri vračilu davka in davčnem priznavanju odhodkov (pre)obremenjujoča. To še najbolj občutijo upniki v stečajnih postopkih večjih družb, ki običajno trajajo več let.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄31-32

Ali država z dodatno obdavčitvijo članov poslovodstva in nadzornih organov krši Ustavo

Jure Mercina, 19.8.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mercina, Pravna praksa, 31-32/2010Članek iz revije Pravna praksa.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(6)

Leto objave

2016(1) 2015(1) 2014(1) 2011(2)
2010(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLM NOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: M

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov