O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 75)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄34

Podjetniku naklonjene reforme

Jure Mikuž, 6.9.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 34/2012Pogosto se sprašujem, od kod izvira neizmerna samozavest Slovencev, da znamo sami narediti vse bolje od drugih narodov in da je kopiranje nujno slaba stvar. Daleč od tega, da bi bil zagovornik "kitajskega" načina kopiranja proizvodov, saj za tako majhen narod, kot smo Slovenci, to niti ni vzdržen poslovni model. Ko pa govorimo o davčnih politikah, o zakonitostih trga dela in podobno, pa že v naši bližnji okolici najdemo nekaj primerov držav, ki so se stvari lotile na načine, iz katerih bi se lahko tudi mi marsikaj naučili.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄28

Pasti finančnega vzvoda

Jure Mikuž, 19.7.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 28/2012Čeprav se je vsaj v času, ko sem še študiral, v okviru študija ekonomije finančnemu vzvodu namenjalo presenetljivo veliko pozornosti, velika večina vodilnih kadrov v slovenskih podjetjih tega instrumenta ni najbolje preučila, kar se kaže v težavah, v katerih se je znašlo veliko slovenskih podjetij. Zato menim, da je primerno, da namenim nekaj besed prednostim in tveganjem, ki jih prinaša uporaba finančnega vzvoda.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄23

Kameleon

Jure Mikuž, 14.6.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 23/2012V Sloveniji trenutno vlada ozračje (pa ne govorim o meteorološkem prehodu med pomladjo in poletjem), kakršnega v novejši zgodovini gotovo še nismo doživeli. Podirajo se miti o nenadkriljivih direktorjih in razkrivajo temne skrivnosti začasnega hitrega vzpona posameznih večjih in manjših gospodarskih sistemov. Zaradi prepričanja, da je vse, kar je povezano z gospodarstvom, danes tudi umazano, najbolj trpijo tisti, ki delujejo pošteno, saj so zaradi vsesplošne psihoze pogosto obravnavani v istem duhu kot njihovi nesposobni tekmeci.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄20

Konkurenčnost prepovedana

Jure Mikuž, 24.5.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Jure Mikuž, Pravna praksa, 20/2012Pred dnevi sem bil gost okrogle mize na že tradicionalni 29. Finančni konferenci v Portorožu, katere tema je bila Direktiva 2011/61/EU o upraviteljih alternativnih investicijskih skladov (Direktiva AIFMD), tj. tistih investicijskih skladov, ki ne spadajo pod regulativo UCITS. Direktiva AIFMD zajema zelo široko področje finančnih instrumentov, na primer od skladov tveganega kapitala, zasebnih naložbenih skladov, nepremičninskih skladov do finančnih instrumentov, vezanih na umetniška dela, nekatere kovine ipd.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄15

Svež veter

Jure Mikuž, 19.4.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 15/2012Pred dnevi je v Mariboru potekala osrednja podjetniška konferenca v Sloveniji - Podim, na kateri so izbirali domače start-up podjetje leta. Še pomembnejše pa je, da se je v dveh dneh na različnih okroglih mizah zbralo veliko govorcev, ki so osvetlili ključne dejavnike, ki vplivajo na razvoj podjetništva v Sloveniji.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄9

Razlika med "morem" in "moram"

Jure Mikuž, 8.3.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 9/2012Slovenija si je po dolgem zavlačevanju in zatiskanju oči pred dejstvi končno priznala, da se je znašla v globoki gospodarski krizi. Ta kriza pa se ni začela leta 2008 z zlomom na mednarodnih finančnih trgih, ki so povzročili zaostritev kreditiranja poslovnih bank in posledično zavoro za nekatere gospodarske panoge. Kriza se je začela z ekonomskimi anomalijami v procesu konjunkture, kot se je to v bližnji in daljni preteklosti že mnogokrat zgodilo v veliko državah tega sveta.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄5

Etično vs. zakonito

Jure Mikuž, 9.2.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 5/2012V Sloveniji se v zadnjem času srečujemo s krizo na več ravneh. Poleg ekonomske krize, v katero smo zapadli zaradi spanja na lovorikah iz preteklosti in velike navezanosti na gospodarstva okoli nas, ki se prav tako soočajo s težavami, je za moj okus še veliko hujša druga kriza, namreč kriza vrednot.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄1

Kaj prinaša leto 2012 za podjetnike?

Jure Mikuž, 12.1.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 1/2012 Evropa dveh hitrosti. Razpad evra. Izstop nekaterih držav iz evrskega območja. Bankrot nekaterih evrskih gospodarstev. Socialni nemiri, povezani z gospodarsko negotovostjo na tem območju. Politične krize. Ni konca slabim razmeram in še slabšim obetom za leto 2012, ko govorimo o stari celini. V
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄46

Učinkovitost proti previdnosti?

Jure Mikuž, 1.12.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 46/2011 Na mojo srečo ali žalost je moja profesionalna kariera povezana s številnimi poslovnimi potovanji, ki mi skrajšujejo čas, ki bi ga med drugim lahko namenil tudi spremljanju predvolilnih soočenj kandidatov za novega mandatarja vlade Slovenije. Dogajanje tako spremljam pretežno prek Twitterja, na
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄43

Ustavite pogumne!

Jure Mikuž, 10.11.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 43/2011 Biti podjetnik pomeni izstopati. Če podjetniku uspe, ga slavimo in se z njim ponašamo, morda mu nevoščljivo pripišemo tudi kakšno lumparijo, ki ga je ponesla tako visoko. Tisti, ki se gibljemo v tem podjetniškem svetu, pa vemo, da je predpogoj za uspeh garanje in da ta nikoli ne pride čez noč.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Prehitevanje po desni

Jure Mikuž, 29.9.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 37/2011V tokratnem prispevku se bom preselil nekoliko južneje od Slovenije, saj me je navdahnila Črna gora, kjer trenutno predavam na eni od podjetniških konferenc. Črna gora je bila in je še vedno dežela nasprotij, vsaj glede poslov. Sicer sem premalo globoko vpleten, da bi lahko komentiral izvor denarja, s katerim se gradijo nadstandardna turistična infrastruktura na njeni obali, marine, hoteli ipd., vendar mi zdrav razum preprečuje, da bi preprosto verjel, da so te naložbe postavljene z legalno pridobljenim denarjem in da pravzaprav nisem v ogromnem pralnem stroju denarja. Ironično je, da se tisti, ki gradijo te objekte, ne zmenijo za to, da gostje pustijo svoj želodec na zadnjem sedežu avta, preden se pripeljejo do teh krajev iz denimo Podgorice, saj je cestna infrastruktura zelo slaba.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄33

Še kdo dvomi v vpliv digitalnih socialnih omrežij?

Jure Mikuž, 1.9.2011

Ostalo

Jure Mikuž, Pravna praksa, 33/2011Ko sem se pred približno dvema letoma pogovarjal z uglednim slovenskim gospodarstvenikom, sem mu mimogrede navrgel, da se v ZDA dogaja nekaj zelo zanimivega. Na finančnih trgih se vsi pripravljajo na prihod novih vrednostnih papirjev podjetij, ki pred desetletjem bodisi še niso obstajala bodisi so bila v svojih zagonskih fazah. Ko sem mu razložil osnovne principe delovanja socialnih omrežij, kot so denimo Facebook, Twitter, LinkedIN in podobna, je zamahnil z roko in dejal, da so ta orodja sicer že zaznali, vendar po njegovem mnenju v njih ni prihodnosti, zato so blokirali internetne domene teh podjetij za svoje zaposlene. Danes tega gospodarstvenika ni več na sceni, saj je podjetje, ki ga je vodil, skoraj že propadlo, ker so ga prehiteli konkurenti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄28-29

Kako varno poslujete na internetu?

Jure Mikuž, 21.7.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Jure Mikuž, Pravna praksa, 28-29/2011V prispevkih po navadi obravnavam teme, ki so pomembne z vidika makroekonomskih razmer v državi ali svetu, redkeje pa pišem o tehnologijah. Ker pa imam v svojem portfelju tudi podjetje, ki se ukvarja z razvojem tehnologije na področju varnosti na internetu, sem v zadnjem času močneje vpet tudi v to področje. Šele ko vidimo podrobnosti delovanja interneta, se zavemo njegovih razsežnosti in priložnosti, ki jih ponuja. Po drugi strani pa se vse bolj zavedam tudi nevarnosti, ki prežijo na uporabnika, če nanje ni primerno opozorjen ali kako drugače pripravljen.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄23

Pokojnine v muzeje?

Jure Mikuž, 16.6.2011

POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE

Jure Mikuž, Pravna praksa, 23/2011Preprosto ne gre, da bi se izognil temi, ki v zadnjem času absolutno prednjači v javnih občilih v Sloveniji. Prvo junijsko nedeljo smo namreč glasovali o prihodnosti našega pokojninskega sistema, ki se sooča s težavami, za katere pa je krivo prav ljudstvo. Demografski trendi, značilni tudi za nekatere druge narode v Evropski uniji, prinašajo precejšnje izzive in spremembe so nujne.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄17

Raje stavite na barvo ali na številko?

Jure Mikuž, 5.5.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 17/2011V apokaliptičnem vzdušju, ki trenutno vlada v Sloveniji, je zelo težko najti spodbudne besede za ta prispevek. Po drugi strani me že dolgočasijo napovedi o "skorajšnjem koncu Slovenije", kot da nekateri ne bi videli razmer v Grčiji, Italiji in Španiji, v katerih smo že ničkolikokrat videli podobne situacije, pa te države kljub vsemu še vedno ostajajo pri zavesti. Ne dvomim v to, da se v Sloveniji nismo znašli v globoki krizi, pa vendar se moramo zavedati, da samo analiziranje stanja in kazanje s prstom na vse okrog nas ne bo prineslo rezultatov. Potrebni so ukrepi. Neprijetni in nepriljubljeni, vendar učinkoviti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄13

Reševanje najboljše banke

Jure Mikuž, 7.4.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 13/2011Tako je odločitev, zakaj je Slovenija zagotovila 242 milijonov evrov v procesu dokapitalizacije največje slovenske poslovne banke, utemeljil finančni minister France Križanič.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄9

V Sloveniji (nepremičninski) sloni dejansko letijo

Jure Mikuž, 10.3.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 9/2011Pogosto ste imeli priložnost razglabljati o nepremičninskih posrednikih v Sloveniji in tujini, o katerih pišem v svojih prispevkih, in gotovo veste, da o nekaterih nimam prav visokega mnenja. V zadnjem času sem si znova vzel nekaj časa za raziskovanje tega dela gospodarstva v Sloveniji in priznati moram, da se mi zdi grožnja zdaj še veliko večja kot pred tem.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄4

Zmagovalci so med nami

Jure Mikuž, 3.2.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 4/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄49-50

Populizem pod Alpami

Jure Mikuž, 16.12.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 49-50/2010Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄45

Riba smrdi pri glavi, očistimo jo pri repu

Jure Mikuž, 18.11.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 45/2010Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄42

Javni in zasebni "ne"

Jure Mikuž, 28.10.2010

Uprava, Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 42/2010Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄37

Razvojni nepovratni kapital

Jure Mikuž, 23.9.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 37/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄33

Kjer ni, še vojska ne vzame

Jure Mikuž, 26.8.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 33/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄27

Slovenija, pred kom si zatiskaš oči?

Jure Mikuž, 8.7.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 27/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄22

Evrotežave

Jure Mikuž, 3.6.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Jure Mikuž, Pravna praksa, 22/2010Spomnim se. Bilo je oktobra 2009, ko se je tečaj evra proti ameriškemu dolarju gibal nekje pri vrednosti 1,5 ameriškega dolarja za en evro. Močna evropska valuta bi lahko simbolizirala makroekonomsko in politično stabilno okolje, zaupanje vlagateljev, skratka, stanje, h kateremu teži vsaka vlada.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(75)

Leto objave

2012(8) 2011(10) 2010(11) 2009(12)
2008(14) 2007(11) 2006(9)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLM NOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: M

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov