O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 7 (od skupaj 7)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄13

Kontradiktornost - uresničitev pravice do izjave

Andrejka Grlić, 2.4.2015

Pravoznanstvo

Andrejka Grlić, Pravna praksa, 13/2015Merilo demokratičnosti in obstoja pravne države je tudi načelo kontradiktornosti. V zadnjem času se o tem govori zaradi odločitve Vrhovnega sodišča. Ko gre za odmeven primer, se zgane vsa pravna stroka, pri manj pomembnih zadevah, vsaj s stališča medijev, pa se nihče ne oglasi, čeprav je v Sloveniji že več let kršeno načelo kontradiktornosti v postopkih Inšpektorata za javni sektor, ki deluje kot organ v sestavi Ministrstva za javno upravo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄45

Nova pravila za nakupovanje prek spleta

Andrejka Grlić, 20.11.2014

TRGOVINA

Andrejka Grlić, Pravna praksa, 45/2014Bliža se konec leta, počasi že diši po praznikih in to je tudi čas, ko vsi mi, pa naj si to želimo ali ne, postanemo bolj potrošniško naravnani. Vse več slovenskih potrošnikov se odloča, da bo nakupe opravilo kar od doma iz domačega naslanjača. Pa vendarle, ali potrošniki poznamo svoje pravice pri nakupovanju prek spleta? In hkrati - ali poznamo tudi svoje obveznosti? Kako je z njihovim uveljavljanjem v praksi?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄19

Palico smo dobili. Ali bo Vlada dala tudi kakšen korenček?

Andrejka Grlić, 15.5.2014

Pravoznanstvo

Andrejka Grlić, Pravna praksa, 19/2014Po treh letih, ko na takratnem "trojnem referendumu" ljudstvo ni podprlo Zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno, je bil 5. maja 2014 v Uradnem listu RS, št. 32/2014, objavljen nov Zakon o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno (ZPDZC-1). Uporabljati se bo začel 90. dan po uveljavitvi, to je 18. avgusta 2014, z izjemo členov, ki se nanašajo na osebno dopolnilno delo in ki se začnejo uporabljati 1. januarja 2015.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄10

Inšpekcije - potrebujemo reformo?

Andrejka Grlić, 13.3.2014

Uprava

Andrejka Grlić, Pravna praksa, 10/2014Na kaj pomislite, ko slišite besedo inšpekcija? Na nekaj dobrega oziroma koristnega ali na nekaj nebodigatreba? Ker sem že celo svoje delovno obdobje inšpektorica, sem slišala različne komentarje, povezane z delom inšpekcij. Nekateri so bili pozitivni in so hvalili delovanje inšpekcij, prizadevanja inšpektorjev, ker pomagajo državljanom, da živimo v varnem in zdravem okolju, da jemo varno hrano, da pri vsakodnevnih opravilih uporabljamo varne proizvode, da so zdravila neoporečna, da delodajalci delavcem zagotavljajo varne in ustrezne pogoje dela, da ti dobivajo zasluženo plačo, da potrošniki lahko uveljavljamo svoje pravice in še bi lahko naštevala. Hkrati pa so prisotni tudi negativni komentarji, češ zakaj so me kaznovali, saj samo takrat nisem izdal računa, pustite človeka, naj dela na črno, zakaj preganjate samo majhne, velikih rib pa ne; zakaj globa, saj je delavec danes le na "probi" pri meni, zakaj takoj, ko jih pokličem, ne gredo na teren in rešijo moje reklamacije, ker se mi je zlomila peta na čevlju ali ker me gostinec ni takoj postregel in sem moral čakati itd.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄35

Proti sivi ekonomiji z drugačno miselnostjo (in davčnimi blagajnami)

Andrejka Grlić, 12.9.2013

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Andrejka Grlić, Pravna praksa, 35/2013Vlada pripravlja dokument z delovnim naslovom Obvladovanje sive ekonomije v Republiki Sloveniji, ki naj bi zajel različne ukrepe na različnih področjih, s katerimi bi zajezili sivo ekonomijo v Sloveniji. Koliko bodo ti ukrepi učinkoviti, bo pokazal čas. Dokument je še vedno v pripravi in bo javnosti v celoti predstavljen to jesen, za katero napovedujejo, da bo vroča. Naj bo vroča, ampak naj bo tudi učinkovita, da bomo s tem dosegli začrtane cilje za izhod iz krize.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄29-30

Iskanje ustreznih rešitev, kako iz črne in sive sedanjosti v svetlejšo prihodnost

Andrejka Grlić, 25.7.2013

TRGOVINA

Andrejka Grlić, Pravna praksa, 29-30/2013Pred časom sem v PP že pisala o delu na črno, zaposlovanju na črno in sivi ekonomiji. Svoj prispevek sem naslovila Iz črne in sive sedanjosti v svetlejšo prihodnost - zbudimo se!. Upam, da so se moja razmišljanja dotaknila običajnih državljanov, hkrati pa tudi tistih, ki so poklicani, da predlagajo in sprejemajo zakone, ki bodo v korist in dobro vsem nam, tako da bomo čim prej na poti v svetlejšo prihodnost.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄23

Iz črne in sive sedanjosti v svetlejšo prihodnost - zbudimo se!

Andrejka Grlić, 13.6.2013

Delovna razmerja

Andrejka Grlić, Pravna praksa, 23/2013Glede na trenutne razmere v naši državi, ko smo priča negativnim novicam, povezanim s stagnacijo gospodarstva, odpuščanjem zaposlenih, neizplačilom plač, delu in zaposlovanju na črno, sivi ekonomiji in zdaj še opozorilu Evropske komisije, sem preprosto začutila potrebo, da moram o tem tudi jaz javno spregovoriti. Nikoli si nisem predstavljala, da bom kot pravnica pisala o ekonomskih temah, morali in etiki. Mislim, da je skrajni čas, da si vsi skupaj nalijemo čistega vina in ugotovimo, da smo za položaj, v katerem smo, krivi tudi sami. In če želimo, da se stanje spremeni, moramo sami tudi nekaj storiti.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(7)

Leto objave

2015(1) 2014(3) 2013(3)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFG HIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: G

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov