O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 53)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄12-13

Diplomatsko pravo: izbrane konvencije

mag. Natali Gak, 24.3.2016

Kultura in umetnost

mag. Natali Gak, Pravna praksa, 12-13/2016Pri Založbi FDV je v zbirki Mednarodno pravo izšel priročnik Diplomatsko pravo: izbrane konvencije (glavni urednik Iztok Simoniti), v katerem so na 724 straneh zbrane najpomembnejše konvencije in drugi dokumenti s področja diplomatskega in konzularnega prava v angleškem in slovenskem jeziku. Gre za prvi tak priročnik, ki se pridružuje drugim publikacijam s področja mednarodnega prava in mednarodnih odnosov, pri čemer ne gre zgolj za preprost zbir dokumentov, ampak strnjen in praktičen prikaz bistvenih vprašanj in aktov s tega področja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄45-46

Pogodbena svoboda v avtorskem pravu

mag. Natali Gak, 19.11.2015

Kultura in umetnost

mag. Natali Gak, Pravna praksa, 45-46/2015Znanstvena monografija Pogodbena svoboda v avtorskem pravu (IUS SOFTWARE, GV Založba, Ljubljana 2015, 302 strani) je nastala na podlagi doktorske disertacije dr. Maje Ovčak Kos. Monografija se pridružuje številnim drugim delom s področja avtorskega prava, odlikuje pa se zlasti po svoji temeljiti in zaokroženi obravnavi enega temeljnih vprašanj civilnega prava, ki je še zlasti pomembno za ustvarjalce avtorskih del.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄13

Diplomatski praktikum: menedžment v diplomaciji

mag. Natali Gak, 2.4.2015

Kultura in umetnost

mag. Natali Gak, Pravna praksa, 13/2015Misel indijskega diplomata Rana, da diplomacija obstaja v praksi in jo je težko študirati kot teoretični konstrukt, nas uvede v zelo zanimivo in praktično obarvano monografijo o menedžmentu v diplomaciji. Prvi slovenski priročnik o diplomaciji je nastal pod peresom diplomata in publicista mag. Leona Marca in nekdanjega dolgoletnega vodje Diplomatskega protokola Marka Pogačnika (Diplomatski praktikum, izdajatelji CEP, IUS SOFTWARE - GV Založba in Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU, Ljubljana 2015, 164 strani).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Mednarodnopravno varstvo oseb v primeru naravnih nesreč

mag. Natali Gak, 28.8.2014

Vojno pravo, civilna zaščita in orožje

mag. Natali Gak, Pravna praksa, 33/2014Potresi, poplave, suše, hurikani in druge naravne nesreče so pojavi, ki jih obravnavajo različne vede. Pravni in drugi strokovnjaki sodelujejo na državni, regionalni in meddržavni ravni, da bi ljudem, ki se zaradi teh pojavov znajdejo v stiski, takoj ali pa vsaj čim prej zagotovili ustrezno pomoč in olajšali trpljenje. Pogosto poteka sodelovanje brez pravnih ovir, saj so države, ki ne zmorejo same pomagati osebam, ki jih je prizadela naravna nesreča, pripravljene sprejeti humanitarno pomoč iz drugih držav. Toda težave se pojavijo, ko prizadeta država ne more ali noče zagotoviti humanitarne pomoči žrtvam in hkrati zavrača pomoč drugih držav, Združenih narodov in humanitarnih organizacij. Ta in številna druga pravna vprašanja pomoči v primeru naravnih nesreč obravnava Ana Polak Petrič, avtorica doktorske disertacije Mednarodnopravno varstvo oseb v primeru naravnih nesreč (International Legal Protection of Persons in the Event of Natural Disasters, Evropska pravna fakulteta, Nova Gorica 2014).
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄29-30

Odgovornost zaščititi v teoriji in praksi

mag. Natali Gak, 25.7.2013

Kultura in umetnost

mag. Natali Gak, Pravna praksa, 29-30/2013Odgovornost zaščiti je razmeroma nov koncept, ki ga je predstavila Mednarodna komisija za vprašanje intervencije in državne suverenosti (ICISS) leta 2001. Slovenci smo se imeli priložnost z njim podrobneje seznaniti z izidom knjige Lokalni zločinci - univerzalni zločini, odgovornost zaščititi, ki je izšla leta 2010 pri GV Založbi. Čeprav je komisija v svojem poročilu koncept nazorno pojasnila, so vprašanja, ki spremljajo njegovo vsebino in uporabo, številna. Prispevki, zbrani v zborniku Responsibility to Protect in Theory and Practice (urednici Vasilka Sancin, Maša Kovič Dine, GV Založba, Ljubljana 2013, 916 strani) in predstavljeni na Konferenci o odgovornosti zaščititi v teoriji in praksi, ki je potekala 11. in 12. aprila na PF Univerze v Ljubljani, obravnavajo ta vprašanja in odpirajo nova.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄20

Foreign Policy

Natali Gak, 23.5.2013

Kultura in umetnost

Natali Gak, Pravna praksa, 20/2013Avtorju dr. Ernestu Petriču je uspelo, kar ne uspe veliko avtorjem slovenskih znanstvenih družboslovnih del - izdati monografijo v angleškem jeziku pri vodilni založbi s tovrstno literaturo. Letos je namreč pri Martinus Nijhoff Publishers, eni vodilnih založb s področja mednarodnega prava in mednarodnih odnosov, izšlo njegovo delo Foreign Policy: From Conception to Diplomatic Practice (300 strani). Ob tem je treba takoj opozoriti, da ne gre zgolj za prevod avtorjevega slovenskega dela Zunanja politika: osnove teorije in praksa, ki je izšla leta 2010 v zbirki Studia Diplomatica (ZRC SAZU, 509 strani), ampak za samostojno delo, ki - podobno kot slovenski izvirnik - zunanjo politiko obravnava skozi prizmo avtorjevih bogatih in dolgoletnih izkušenj s tega področja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄49-50

Sodba glede suverenosti in morske meje med Nikaragvo in Kolumbijo

Natali Gak, 20.12.2012

Civilno pravo

Natali Gak, Pravna praksa, 49-50/2012Meddržavno sodišče je 19. novembra 2012 odločilo v sporu med Nikaragvo in Kolumbijo o suverenosti nad nekaterimi otoki v Karibskem morju in o drugih vprašanjih glede razmejitve meje na morju. Sodišče je obravnavalo več pravnih problematik, ki jih zaradi omejenega obsega prispevka ni mogoče v celoti predstaviti, zato bom predstavitev sodbe omejila zlasti na vprašanja suverenosti, kot so sposobnost prisvojitve otokov, načelo uti possidetis iuris in effectivités.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄44

Arbitraža kot poslovni model reševanja sporov

Natali Gak, 15.11.2012

Civilni sodni postopki

Natali Gak, Pravna praksa, 44/2012"Misli, ustvarjaj, premikaj," je poudaril predsednik Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) dr. Konrad Plauštajner na Konferenci slovenske arbitraže 2012, ki se je odvijala 5. novembra pri Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani. To so zahteve, ki nam jih današnji čas postavlja kot pogoj napredka in s tem boljšega poslovnega okolja. Slovenija je še vedno zelo uspešna izvozna država, toda trenutne razmere po besedah generalnega direktorja GZS mag. Sama Hribarja Miliča zahtevajo zavedanje o tem, da je potreben konsenz za izhod iz krize, profesionalno in učinkovito vladanje ter čim več pozitivnega sodelovanja. In prav v tem obdobju je naša institucionalna arbitraža, ki ima petdesetletno tradicijo delovanja, od tega 20 let na področju sporov z mednarodnim elementom, sredi novega zagona.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄41-42

Mednarodno okoljsko pravo

Natali Gak, 25.10.2012

Kultura in umetnost

Natali Gak, Pravna praksa, 41-42/2012Varstvo okolja je eno najzahtevnejših političnih vprašanj, s katerim se intenzivno soočamo v zadnjih letih. Mnenja o tem, ali je zadovoljivo pravno urejeno, so zelo različna, vendar se bo najbrž veliko opazovalcev tega področja strinjalo, da nedavni dogodki v okviru Vrha Rio + 20 kažejo na zaskrbljujoče nazadovanje. Pozornost, ki je bila prej usmerjena v vzpostavljanje pravnih obveznosti, je zdaj osredotočena na cilje in povsem pragmatične koncepte, ki ne vzpostavljajo nikakršnih pravnih obveznosti. In prav v tem času je pri GV Založbi izšel zbornik v angleškem jeziku International Environmental Law: Contemporary Concerns and Challenges (Mednarodno okoljsko pravo: sodobna vprašanja in izzivi, Ljubljana 2012, 600 strani), ki ga je uredila dr. Vasilka Sancin.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄31-32

Blagi prosvetitelj narodov

Natali Gak, 23.8.2012

Kultura in umetnost

Natali Gak, Pravna praksa, 31-32/2012Del, ki bi obravnavala zgodovino mednarodnega prava, ni veliko, in toliko manj je del, ki bi zgodovino mednarodnega prava obravnavala tako, kot jo Marti Koskenniemi v svojem delu Blagi prosvetitelj narodov (The Gentle Civilizer of Nations), ki je v slovenskem prevodu izšlo pri Založbi Fakultete za družbene vede v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve (Ljubljana, 2012, 544 strani). Gre namreč za pristop, ki - kot pojasnjuje avtor - mednarodno pravo razume in razlaga kot rahločutnost, ki pomeni ideje in ravnanja ter vključuje tudi širše vidike političnih prepričanj, predstav o sebi in družbi, pa tudi strukturne omejitve, v katerih živijo in delajo tisti, ki se poklicno ukvarjajo z mednarodnim pravom. Tu nikakor ne gre za običajno, linearno nizanje zgodovinskih dogodkov, ampak za pripoved o vzponih in padcih mednarodnega prava ter vodilnih strokovnjakih s tega področja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄15-16

Lokalni zločinci - univerzalni zločini

Natali Gak, 21.4.2011

Kultura in umetnost

Natali Gak, Pravna praksa, 15-16/2011Dvajseto stoletje se bo zapisalo v zgodovino med drugim tudi kot stoletje grozot. Gorja, ki ga je prinesla prva svetovna vojna, ljudje še niso dodobra pozabili, ko so že zakorakali v drugo svetovno vojno, ki je prinesla še večje trpljenje. Da se to ne bi ponovilo, so takratni voditelji sklenili ustanoviti organizacijo, ki bi uspela tam, kjer je Društvu narodov spodletelo. Toda niti vsa prizadevanja Organizacije združenih narodov (OZN) niso uspela preprečiti nekaterih kriz, ki so se razvile v največje humanitarne katastrofe današnjega časa. Srebrenica, Somalija, Ruanda in Darfur so le nekateri od krajev, v katerih so se še do nedavnega dogajala grozodejstva, ki jih je opazovala vsa mednarodna skupnost. Vnovič je postalo jasno, da genocid, vojna hudodelstva, hudodelstva zoper človečnost in etnično čiščenje - štiri oblike grozodejstev, ki so v središču doktrine odgovornosti zaščititi - še zdaleč niso stvar preteklosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄14

KPK v iskanju identitete

Natali Gak, 14.4.2011

Ostalo

Natali Gak, Pravna praksa, 14/2011"Iščemo se v svoji identiteti," je poudaril predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) mag. Goran Klemenčič na srečanju Pravniškega društva Ljubljana 7. aprila v Ljubljani. Hkrati je izrazil željo, da bi KPK dobila trajno domovinsko pravico, saj za zdaj še ni tako globoko zasidrana kot drugi državni organi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Pošteno poslovanje

Natali Gak, 27.1.2011

Ostalo

Natali Gak, Pravna praksa, 3/2011"Poštenost je temeljna vrlina in zanjo je treba skrbeti," je na konferenci Poštenost: vir dolgoročne konkurenčnosti gospodarstva, ki je potekala pod okriljem Slovenskega društva ZN za trajnostni razvoj v četrtek, 20. januarja, na Ljubljanskem gradu, poudaril predsednik Slovenije dr. Danilo Türk.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄1

Novosti konkurence

Natali Gak, 13.1.2011

Ostalo

Natali Gak, Pravna praksa, 1/2011Profesor na PF Univerze v Ljubljani dr. Peter Grilc je na prvem letošnjem srečanju Pravniškega društva Ljubljana 6. januarja v Ljubljani predstavil novosti in smeri razvoja konkurenčnega prava ter opozoril na odhod Janija Soršaka z Urada za varstvo konkurence. "Večina strokovne javnosti razume to kot slabo novico na področju varstva konkurence v Republiki Sloveniji," je poudaril dr. Grilc.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄49-50

O strokovnih mejah in izgubljenih vrednotah

Natali Gak, 16.12.2010

Uprava

Natali Gak, Pravna praksa, 49-50/2010Na letošnjem desetem izboru najvplivnejših pravnikov v organizaciji družbe IUS SOFTWARE, ki tradicionalno opozarja na pomen pravne stroke in njen vpliv na dogodke v preteklem letu, je glasovalo prek 2000 različnih glasovalcev. Za najvplivnejše so izbrali Mira Cerarja, Damijana Gregorca, Rajka Kneza, Francija Matoza, Vlasto Nussdorfer, Marka Pavliho, Natašo Pirc Musar, Rajka Pirnata, Lucijo Šikovec Ušaj in Nino Zidar Klemenčič. Docent s PF Univerze v Ljubljani dr. Matej Accetto je na okrogli mizi 9. decembra v Ljubljani najvplivnejše povprašal o pravni korektnosti, všečnosti in dogodkih, ki so v zadnjem letu zaznamovali svetovne in slovenske razmere.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄48

35 let Osimskega sporazuma

Natali Gak, 9.12.2010

ZUNANJE ZADEVE IN DIPLOMACIJA

Natali Gak, Pravna praksa, 48/2010"Osimski sporazumi so uspešen poskus napora za boljši jutri," je poudaril predsednik Slovenije dr. Danilo Türk na Znanstvenem posvetu ob 35. obletnici podpisa Osimskega sporazuma, ki so ga organizirali Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Društvo za mednarodno pravo za Slovenijo, Oddelek za zgodovino FF Univerze v Ljubljani in Zveza zgodovinskih društev 6. decembra 2010 v Ljubljani.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄48

Kdo je manjšina?

Natali Gak, 9.12.2010

Varstvo človekovih pravic

Natali Gak, Pravna praksa, 48/2010"Tudi turist je manjšina," je na svojem predavanju o pravicah manjšin z vidika mednarodnega prava človekovih pravic 29. novembra na PF Univerze v Ljubljani poudaril profesor z Univerze Murdoch v Avstraliji Fernand De Varennes.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄47

Novosti pri javnih naročilih

Natali Gak, 2.12.2010

PRORAČUN

Natali Gak, Pravna praksa, 47/2010Javna naročila so po navadi opredeljena kot skupek dejanj, ki jih naročniki opravijo s ciljem gospodarne nabave blaga, storitev ali gradbenih del. V povezavi z njimi se odpirajo številna pravna vprašanja, na katera imajo naročniki in ponudniki pogosto različne odgovore. Ta vprašanja in druge dileme so bila tokrat predmet razprave na prvem strokovnem srečanju Novosti pri javnih naročilih, ki ga je organizirala GV Založba 25. in 26. novembra v Ljubljani.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄47

Zunanja politika

Natali Gak, 2.12.2010

Kultura in umetnost

Natali Gak, Pravna praksa, 47/2010Del, ki obravnavajo zunanjo politiko, je v tuji literaturi veliko. Tudi v Sloveniji se na prvi pogled morda zdi, da je bilo o tem veliko napisanega - v Cobissu lahko pod ključno besedo "zunanja politika" najdemo kar 4474 zadetkov v slovenskem jeziku. Toda če se lotimo podrobnejšega pregleda, bomo takoj opazili, da med številnimi prispevki, ki se tako ali drugače nanašajo na zunanjo politiko, še do nedavnega ni bilo znanstvene monografije, ki bi bolj poglobljeno tako s teoretičnega kot tudi praktičnega vidika obravnavala to področje. Zunanja politika: osnove teorije in praksa (Center za evropsko prihodnost in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, 2010, 509 strani) dr. Ernesta Petriča, profesorja za mednarodno pravo in mednarodne odnose ter diplomata z dolgoletnimi izkušnjami in od nedavnega tudi predsednika Ustavnega sodišča, ta primanjkljaj zanesljivo odpravlja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄44

Slovenija privlačna za mednarodno gospodarsko arbitražo

Natali Gak, 11.11.2010

ZUNANJE ZADEVE IN DIPLOMACIJA

Natali Gak, Pravna praksa, 44/2010Slovenija je spoštovan partner in dragocen regionalni akter pri reševanju sporov v okviru mednarodne gospodarske arbitraže. To je bilo večkrat poudarjeno na Konferenci o mednarodni gospodarski arbitraži, ki jo je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije 5. novembra 2010 v Ljubljani. Udeležilo se je je približno 90 udeležencev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄44

Finančna zavarovanja

Natali Gak, 11.11.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Natali Gak, Pravna praksa, 44/2010Finančna zavarovanja so bistvena za delovanje finančnega sistema. V skladu z Zakonom o finančnih zavarovanjih (ZFZ) so to zavarovanja, pri katerih pride do prenosa finančnega instrumenta oziroma gotovine v zavarovanje ali zastavne pravice na finančnem instrumentu oziroma gotovini. O njih je nekaj več povedal profesor na PF Univerze v Ljubljani dr. Miha Juhart na srečanju Pravniškega društva Ljubljana 4. novembra 2010 v Ljubljani.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄31-32

Sodba, ki ni pojasnila veliko

Natali Gak, 19.8.2010

Natali Gak, Pravna praksa, 31-32/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄29-30

Globus

Natali Gak, 22.7.2010

Ostalo

Natali Gak, Pravna praksa, 29-30/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄28

Globus

Natali Gak, 15.7.2010

Ostalo

Natali Gak, Pravna praksa, 28/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄26

ARS pri WIPO

Natali Gak, 1.7.2010

Obligacije

Natali Gak, Pravna praksa, 26/2010Članek iz revije Pravna praksa.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(53)

Leto objave

2016(1) 2015(2) 2014(1) 2013(2)
2012(4) 2011(4) 2010(28) 2009(10)
2008(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFG HIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: G

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov