O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 68)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

Obubožani do streznitve

mag. Robert Kleindienst, 12.4.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 14/2012Da v Sloveniji razmerja med lastniki, kreditorji in menedžmentom niso jasna in normalna, je razvidno iz kritik, ki jih v času gospodarske krize menedžment javno usmerja na lastnike in kreditorje. To je mogoče le v okolju, v katerem ima menedžment politično zaledje, na lastnike in kreditorje pa se prek javnih občil pritiska v upanju, da bodo podlegli pritiskom politike, ki jezdi na valovih jeznih množic. V normalnih tržnih gospodarstvih bi lastniki tak menedžment hitro zamenjali.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄10

Socialna kapica in (ne)pravičnost

mag. Robert Kleindienst, 15.3.2012

SOCIALNO VARSTVO IN ZAVAROVANJE

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 10/2012Kako zelo različno se lahko v ekonomskem smislu dojema, kaj je (ne)pravično, se najbolj kaže v razpravah o možnostih uvedbe t. i. socialne kapice (omejitve plačevanja prispevkov nad določeno ravnijo posameznikovega dohodka). Problem je še toliko težji, ker se poleg tega na tehtnico postavlja tudi vprašanje splošne, makroekonomske koristi (ne)uvedbe socialne kapice.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄4

Evropska ekonomska srebrenica

mag. Robert Kleindienst, 2.2.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 4/2012Še pred nekaj leti je kazalo, da so zaradi procesa globalizacije ekonomske meje med razvitimi državami izbrisane. Evropa se je v zadnjem letu kljub prostemu prehodu blaga in storitev, dela in kapitala ter celo enotni valuti razdelila med pridne (pretežno severnjake) in malopridne (pretežno južnjake), še večji razkorak pa se je pokazal med ZDA in Evropo. Razlika med ZDA in Evropo se najbolj jasno kaže v hitrosti ukrepanja po nastopu
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄49-50

V rokah finančnih trgov

mag. Robert Kleindienst, 22.12.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 49-50/2011V članku so izražena osebna mnenja avtorja, ki niso nujno enaka mnenju družbe, v kateri je zaposlen. Šok visokih tržnih obrestnih mer na državne obveznice je po Grčiji in Portugalski zajel tudi večje evropske države, kot sta Italija in Španija, pa tudi Slovenijo. Del visokega dviga obrestnih
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄39-40

Ko pravično ni nujno koristno

mag. Robert Kleindienst, 14.10.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 39-40/2011Prav bizarno je, da so grehi Grčije, države, katere gospodarstvo tvori borno petdesetino bruto družbenega proizvoda EU, v ospredju vprašanja obstoja Evropske monetarne unije (EMU), finančnega projekta stoletja. Naključnim opazovalcem, še zlasti iz discipliniranih gospodarstev, kot je nemško, se po drugi strani zdi bizarno sploh razmišljati o pomoči državi, ki je na javnofinančnem področju grešila tako očitno, kot je grešila Grčija.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄34

Ko revni rešujejo bogate

Robert Kleindienst, 8.9.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 34/2011Nadaljevanje visoke gospodarske rasti in vzpona trgov v razvoju (emerging markets) se najpogosteje navaja kot rešilna bilka za končanje gospodarske stagnacije v večini držav razvitega sveta. Žal je to iz več razlogov predvsem želja in iluzija bogatih.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄30-31

Visoka cena zapitka

Robert Kleindienst, 18.8.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 30-31/2011Trenutno ključno vprašanje udeležencev finančnih trgov je, ali bo cena bremena, ki so ga razvite države prevzele pri reševanju težav zasebnega sektorja, tolikšna, da bo gospodarstvi ZDA in EU potegnila v brezno.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄24-25

Zmeda državne potrošnje in državnih investicij

Robert Kleindienst, 23.6.2011

PRORAČUN

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 24-25/2011V Sloveniji se v zvezi z izdatki davkoplačevalcev močno mešata pojma državna potrošnja in investicija. Tako se na primer dokapitalizacija družbe v delni ali večinski državni lasti s strani države obravnava enako kot izdatki za plače državnih uslužbencev ali njihove reprezentančne stroške. Seveda pa je med potrošnjo in investicijo pomembna razlika.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄21

Smo pripravljeni na drugi šok?

Robert Kleindienst, 2.6.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 21/2011Svetovno gospodarstvo po letu 2009 okreva bolje, kot se je pričakovalo ob vrhuncu svetovnega finančnega šoka. To je razumljivo, saj je v času finančnega šoka težko biti optimist. Hkrati se čedalje bolj vrstijo opozorila o nevzdržni stopnji zadolženosti evropskih gospodarstev in ameriškega javnega dolga, ki lahko povzroči močan popotresni sunek.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄18

Je res tako hudo?

Robert Kleindienst, 12.5.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 18/2011V Sloveniji se vrstijo razprave o povečevanju dohodkovne neenakosti, iz dnevnih poročanj javnih občil pa čedalje bolj izhaja, da revnemu in izkoriščanemu prebivalstvu vlada preplačana in privilegirana tajkunsko-menedžerska mafija. Statistični podatki kažejo bistveno drugačno sliko.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄12

Kako iz piščancev znova narediti gorile?

Robert Kleindienst, 31.3.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 12/2011S finančno industrijo je en sam križ. V dobrih časih pretirava tako na borzi kot tudi pri razdajanju kreditov, v časih krize pa se ustraši kot piščanec zajca. Vsaj tako se zdi iz dnevnih komentarjev, da "banke v zahtevnih časih gospodarstva ne podpirajo". Očitno tako menijo tudi tisti, ki nameravajo banke opogumiti s kazenskim davkom na bilančno vsoto.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄8

V Sloveniji niti kapital ni zmagal

Robert Kleindienst, 3.3.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 8/2011Leta 2009, ko je svetovna gospodarska kriza dosegla svoj višek, so se v svetu, zlasti pa pri nas, vrstile ocene, da je kapitalizmu odzvonilo. Na to so nakazovale tudi aktivnosti ortodoksno kapitalističnih ZDA, ki naj bi končno pokleknile, saj je državni aparat v času gospodarskega šoka prevzel zelo aktivno vlogo. Ta se je med drugim odrazila tudi v državnih dokapitalizacijah finančnih institucij. "Za krizo sta kriva kapitalizem in njegova zverina prosti trg, potrebujemo nov, družbeno odgovornejši sistem!" je bil do nedavnega tudi v državah, ki so manj prežete z duhom komunizma, kot je Slovenija, priljubljeni slogan.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄3

Grda pojava v domačem borznem ogledalu

Robert Kleindienst, 27.1.2011

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 3/2011Na evropskih in drugih kapitalskih trgih v svetu smo v zadnjih dveh letih priča izjemnemu razcvetu, slovenske delnice po donosnosti v tem času pa lahko uvrstimo prav na rep - ob bok grškim. Žal to ni naključje, saj so borzni dogodki celo v Sloveniji le zrcalna slika gospodarskih razmer.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄46

Zakaj nas zasebni kapital ne mara?

Robert Kleindienst, 25.11.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 46/2010Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄38

Preprosto so plačali preveč

Robert Kleindienst, 30.9.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 38/2010Kljub začetku okrevanja svetovnega gospodarstva, ki se je odrazilo v visoki rasti borznih indeksov vseh ključnih svetovnih borz, na domači borzi še vedno vlada depresivna klima. Splošnim tečajem delnic na nemškem kapitalskem trgu do vrha, ki so ga dosegli pred krizo, manjka "le" še četrtina, slovenski borzni indeks pa bi vrh, ki ga je dosegel konec avgusta leta 2007, dosegel le ob približno 300-odstotni rasti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄34

Med pobiralci žogic in kapitalisti

mag. Robert Kleindienst, 22.9.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 34/2010Glede vprašanja prodaje slovenskih podjetij tujim investitorjem sem v enem od slovenskih časnikov zasledil retorično vprašanje: "Bomo Slovenci le še pobiralci golf žogic?" Taka pretiravanja so provokacije, ki ne sodijo v resne razprave. Predsednik uprave uspešne finske družbe Nokia je denimo že pred desetletjem s ponosom poudaril, da je močna globalna razpršitev lastnikov te družbe (le desetina jo je v lasti Fincev) ena njenih ključnih konkurenčnih prednosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄31-32

Kreditna "podpora"

mag. Robert Kleindienst, 19.8.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 31-32/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄24-25

Prostovoljno zaklenjeni

mag. Robert Kleindienst, 17.6.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 24-25/2010Ponudniki dodatnih pokojninskih zavarovanj že nekaj časa javno izražajo skrb nad odpiranjem pokojninskih družb oziroma skladov, kar naj bi se po prvotnih načrtih zgodilo naslednje leto. Zavarovanci (ali bolje: varčevalci) bodo po desetih letih dobili možnost, da privarčevana sredstva po svoji presoj...
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄20

Nepremičninski El Dorado

mag. Robert Kleindienst, 20.5.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 20/2010Slovenci se po stopnji lastništva nepremičnin uvrščamo prav v evropski vrh. Toda spretni trgovci z nepremičninami nismo. Nepremičnino radi kupimo, potem pa v njej po navadi vztrajamo do konca bivanja v naši prelepi deželi in jo po možnosti prepustimo dedičem. Če nam finance to dopuščajo, smo priprav...
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄14

Cena pesimizma

mag. Robert Kleindienst, 8.4.2010

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 14/2010Gospodarske, borzne ali finančne krize so v temelju psihološki pojav, s tem pa je psihološki dejavnik pomemben tudi za izhod iz njih. Žal potrebne mere optimizma ni mogoče ukazati z dekreti, prav tako pa ne pomaga vesela godba na pihala na vaškem trgu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄10

(Ne)varnost "realnih" naložb

mag. Robert Kleindienst, 11.3.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 10/2010Dobršen del slovenskega prebivalstva je pred aktualno krizo prisegal na nepremičnine kot varno naložbo. Ta naložba naj bi bila celo visoko donosna, pri čemer ni motilo, da visoka varnost in visoka donosnost že po zdravi logiki ne sodita skupaj. Vzpostavitev tega mita je bila logična posledica skoraj...
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄6-7

Osnove osebnih financ

mag. Robert Kleindienst, 11.2.2010

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 6-7/2010O razmeroma šibkem znanju prebivalstva s področja osebnih financ in problematiki instantnih finančnih nasvetov v naših krajih sem tukaj že pisal. Ker resnih sprememb še ni na vidiku, ne bo škodilo, če na nujno potrebo po izboljšavah na tem področju opozorim s konkretnejšimi primeri.
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄44

Beg možganov na skrite načine

mag. Robert Kleindienst, 12.11.2009

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 44/2009V časih razprav o omejevanju plač menedžerjev in z njimi povezanih vprašanj o "nevarnosti bega možganov" se je v slovenski javnosti razpaslo naslednje mnenje: "Le kam pa bodo bežali naši (menedžerski) možgani? Kar naj poizkusijo, pa bodo videli, koliko so vredni."
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄38

Kako osvojiti svet z odličnimi sendviči?

mag. Robert Kleindienst, 1.10.2009

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi, Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 38/2009Bralcem Pravne prakse se vnaprej opravičujem, če bo moj opis vloge borz, ki jih v naših krajih marsikdo prezira, marginalizira in ne razume, za njihov okus preveč banalen.
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄34

Država mora reševati z dobičkom

mag. Robert Kleindienst, 3.9.2009

PRORAČUN

mag. Robert Kleindienst, Pravna praksa, 34/2009Glede akcije reševanja finančnih institucij po svetu in državnih primanjkljajev s tem v zvezi se v javnosti pojavlja veliko napačnih razlag. Dokapitalizacija banke s strani države namreč ni potrošnja, temveč gre za naložbo, ki je sicer tvegana, a lahko tudi precej dobičkonosna.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(68)

Leto objave

2012(3) 2011(10) 2010(9) 2009(11)
2008(14) 2007(13) 2006(8)

Področja

3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJK LMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: K

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov