O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 11 (od skupaj 11)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄39-40

Kaj bo prinesla novela ZPP-E

mag. Igor Karlovšek, 14.10.2016

Civilni sodni postopki

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 39-40/2016Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku temelji na ideji predlagatelja, da bo s spremembami pospešil postopek, izpolnil zahteve Ustavnega sodišča, ki izhajajo iz njegovih odločb, omogočil Vrhovnemu sodišču vlogo ustvarjalca enotne sodne prakse in vpeljal nekatere novosti v zvezi z elektronskim poslovanjem. Predlagatelj pričakuje, da bo novela modernizirala pravdni postopek, okrepila položaj prvostopenjskega sodnika in Vrhovnega sodišča, stranke in tudi druge udeležence v postopku pa prepričala, da bodo svoje pravice izvajali strogo profesionalno, pošteno in z namenom odkriti materialno resnico, sicer jih bodo zadele sankcije, največkrat stroškovne, kot denimo v primeru izostanka z naroka ali poznega navajanja novot.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄34

Umetnost v času vladavine prava in kapitala

mag. Igor Karlovšek, 1.9.2016

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 34/2016Tisti hip, ko sem odložil knjigo Alda Milohnića Umetnost v času vladavine prava in kapitala (Založba Maska, Ljubljana 2016, 196 strani) poleg računalnika, v katerega pišem to predstavitev, sem se spomnil na šalo o tem, kdo je najboljši voznik, v kateri je poudarek na tem, da se krog najboljših oži, dokler ne pristane na najmanjši možni enoti. Podobno bi lahko rekel za morebitne bralce te knjige. Najbolj bodo v njej uživali družboslovno naravnani bralci, še natančneje pravniki, in če smo še bolj ozki, pravniki, ki se ukvarjajo z avtorskim pravom. Da bi čisto zožili krog največjih uživačev, pa je treba dodati tem pravnikom še tisto zadnjo lastnost, ki je smetana na torti: da je bralec pravnik in hkrati avtor.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄18

Moralnost prava

mag. Igor Karlovšek, 5.5.2016

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 18/2016Morda si pri predstavitvah novih del, za katera imam srečo, da mi jih založba pošlje v branje, dovolim dlje in globlje, ker sem pisatelj po duši in pravnik po srcu. V novo delo se zavrtam z vsem tistim notranjim ognjem, ki me nosi naprej, kadar sem sam avtor. Knjiga Lona L. Fullerja Moralnost prava (IUS SOFTWARE - GV Založba, Ljubljana 2015, 294 strani) me je nehote vrnila v najlepši življenjski čas, v mladost, v leto oseminsedemdeset, ko sem kot študent prvega letnika prava ugotovil, da obstaja tudi predmet z naslovom pravoznanstvo. Utrnili so se mi koščki spomina na prof. Kušeja, njegov mehki, a prodorni glas, na osem do deset deklet, nagnetenih v prvi klopi prvega letnika, med katerimi je bila tudi moja žena, ki sem jo spoznal šele pozneje, na matineje v Komuni, kamor sem se umaknil med pravoznanstvom, srečo, ko sem iz Kušejeve škatlice vprašanj potegnil terno, in visoko oceno v indeksu, ki ni pomenila nič.Takrat si nisem mogel niti predstavljati, da obstaja nekje knjiga Moralnost prava, katere avtor je profesor prava na Harvardu, kaj šele, da mi bo nekoč prišla pod prste in jo bom prebral z velikim užitkom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄6

Pravičnost kot ljubezen

mag. Igor Karlovšek, 11.2.2016

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 6/2016Priznam, da me je naslov monografije Pravičnost kot ljubezen (IUS SOFTWARE, GV Založba, Ljubljana 2015, 284 strani), ki jo je napisala dr. Mojca Zadravec, prav lepo nahecal, saj sem pričakoval lahkoten sprehod skozi življenjske resnice, na katerem bom kot pri leposlovju zdivjal po zgodbi do srečnega konca. Že pri uvodu sem moral opustiti običajno moško navado, da uporabljamo samo eno polovico možganov, in sem nemudoma preklopil na polne obrate.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄49-50

Sto sodnijskih

mag. Igor Karlovšek, 17.12.2015

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 49-50/2015Odvetnik in doktor pravnih znanosti Peter Čeferin je po upokojitvi našel literarno nišo, ki pripada velikim in zaslužnim v svojem poklicu. Pod prste mi je prišlo njegovo tretje literarno delo z naslovom 100 sodnijskih (Založba Litera, Ljubljana 2015). Ob pazljivem branju lahko sicer ugotovimo, da niso čisto vse zgodbe nastale na sodišču, dejstvo pa je, da so prav vse zgodbe povezane s pisateljevim odvetniškim delom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄22

Prelom, do katerega ni prišlo

mag. Igor Karlovšek, 4.6.2015

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 22/2015Odpreti knjigo s tako pomenljivim naslovom - Prelom, do katerega ni prišlo - tako uglednega pisca in misleca je lahko tudi dejanje poguma (Cankarjeva založba, Ljubljana 2015, 239 strani). Bralec se namreč brez omrtvičenja spogleda z enaintridesetimi poglavji razmišljanj o najbolj žgočih vprašanjih obstoja, ki nikakor ni ne lahkotno, predvsem pa ne prizanesljivo branje. Dr. France Bučar od prve do zadnje strani zelo prefinjeno, vendar tudi razumljivo in jasno opozarja, da je naša družba resno bolna in da se pelje po poti razpada.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄46

Brutalci

mag. Igor Karlovšek, 27.11.2014

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 46/2014Podnaslov "To ni ta roman o nas" je malce zmešal štrene moji radovednosti, željni lahkotnega polzenja oči po zgodbi, s katero bi se po krvavem odvetniškem obračunu v sodni dvorani lenobno odpeljal na domišljijske obale. Naslov je spominjal na Kremenčkove in seveda se ne bi mogel bolj zmotiti. Potem sem se spomnil pisateljevega obraza s televizijskega ekrana in klofnil po glavi, pa ja, to je vendar tisti "mladi" ustavni pravnik dr. Andraž Teršek (Brutalci, Založba UMco, 2014, 431 strani).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄15

Gobelini: poskus tkanja onkraj Norme

mag. Igor Karlovšek, 17.4.2014

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 15/2014Življenje je že tako, da prinaša vedno nova presenečenja, pa ne bi rad citiral Forresta Gumpa in njegove škatle čokoladnih bombonov. Ko je človek že skoraj prepričan, da je pravi maček na literarnem področju, ugotovi, da še zdaleč ni tako. V roke mu pride knjižno delo z nabrito naslovnico (kdo bi si le želel, da bi mu ženska nadela rogove?) in na hitro ga prelista. Zbornik. Ni izmišljija, ni pravna teorija, hitro se razkrije, da gre za razmišljanje. Avtor je očitno nekdo, ki je gulil klopi na pravni fakulteti in mu beseda Norma z veliko začetnico nekaj pomeni. Še klik na Google in opa: doktor pravnih znanosti Matjaž Ambrož.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄33

Moje odvetniško življenje

mag. Igor Karlovšek, 30.8.2012

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 33/2012Odvetnik in doktor pravnih znanosti Peter Čeferin je pri Cankarjevi založbi izdal knjižico Moje odvetniško življenje s pomenljivim podnaslovom Petinštirideset let - petinštirideset zgodb in prav vse resnične. V uvodu avtor pojasnjuje, da je prvega januarja 1967 odprl svojo prvo odvetniško pisarno in da je tako minilo petinštirideset let, odkar nepretrgoma opravlja odvetniški poklic. Zato se je odločil, da bo vsako leto dela obeležil z eno od neštetih zgodb, ki so se odvile pred njim.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄34

Iz pravNega kotička

Igor Karlovšek, 8.9.2011

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 34/2011Knjiga Iz pravNega kotička (Mohorjeva založba, Celovec, Ljubljana in Dunaj 2010, 220 strani) je pravzaprav zbirka šestinpetdesetih, večinoma objavljenih radijskih prispevkov odvetnika mag. Rudija Vouka na radijskih valovih Radio Korotan in Radio dva. Naj poudarim, da je mag. Vouk odvetnik z velikim posluhom - ne le za pravo, temveč tudi za pravičnost. Jedro zgodb, ki v večini primerov obravnavajo boj za pravico slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, uporabo slovenskega jezika pred državnimi organi in boj za namestitev dvojezičnih krajevnih napisov, je pravniški pogled na številne krivične odločitve pristojnih organov, ko so morali tehtati, ali so zahtevki utemeljeni ali ne.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄39

Zločini

Igor Karlovšek, 7.10.2010

Kultura in umetnost

mag. Igor Karlovšek, Pravna praksa, 39/2010Članek iz revije Pravna praksa
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(11)

Leto objave

2016(4) 2015(2) 2014(2) 2012(1)
2011(1) 2010(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJK LMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: K

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov