O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄4

Legalnost javnih protestov

Vida Kokalj, 31.1.2013

Pravoznanstvo

Vida Kokalj, Pravna praksa, 4/2013Vse oblike javnih zbiranj so dovoljene, vendar to ne pomeni, da določb zakona, ki določa pravila tako za organizatorje kot tudi udeležence javnih zbiranj, ni treba upoštevati. Zakon o javnih zbiranjih (ZJZ), razen njegovega 6. člena, ni zakon, ki bi urejal pravico do mirnega zbiranja, ta je že opredeljena in varovana z Ustavo, temveč je predpis s področja javnega reda, ki s svojimi določbami zagotavlja varovanje reda, javnega reda in drugih vrednot, tudi varovanih z Ustavo in zakoni.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄14

Bo zdaj varovanje prireditev v diskotekah boljše?

Vida Kokalj, 12.4.2012

Vida Kokalj, Pravna praksa, 14/2012Imetniki licenc za varovanje javnih zbiranj so morali do 24. marca letos pridobiti posebno licenco za varovanje prireditev v gostinskih lokalih, sicer se šteje, da ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje dejavnosti, ki so jo do zdaj opravljali na podlagi licence za varovanje javnih zbiranj. Posledično pa so morali tudi vsi organizatorji prireditev, če prej opredeljene prireditve organizirajo v gostinskem lokalu ali v okviru dejavnosti za prosti čas, do istega datuma zagotoviti vzdrževanje reda s sklenitvijo pogodbe z imetnikom licence prav za tako varovanje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄27

Socialno podjetništvo - priložnost in izziv

Vida Kokalj, 14.7.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Vida Kokalj, Pravna praksa, 27/2011Zakon o socialnem podjetništvu (ZSocP), ki je začel veljati 2. aprila 2011 in ki je bil na straneh te revije že predstavljen, je "svež veter" v družbenih in ekonomskih razmerjih pri nas, saj omogoča, da se vsaj manjši del tržne ekonomije vzpostavi na drugih, družbeno sprejemljivejših in humanih temeljih. Zakon je predlagala skupina poslancev, podprli pa so ga prav vsi poslanci. Sprejetje zakona je le prvi korak, potrebno bo še kar nekaj naporov, sicer se bo s socialnim podjetništvom v Sloveniji še nadalje ukvarjalo le nekaj "zanesenjaških" organizacij, katerih preživetje bo odvisno predvsem od redkih razpisov za pridobitev javnih sredstev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄17

Financiranje političnih strank po novem

Vida Kokalj, 5.5.2011

Politične stranke

Vida Kokalj, Pravna praksa, 17/2011Pojavi koruptivnosti političnih strank tako pri nas kot tudi v drugih državah zahtevajo zakonsko urejanje njihovega financiranja tako, da se taki negativni pojavi čim bolj preprečijo. Pripravljena sprememba Zakona o političnih strankah (ZPolS) ima tak namen, vendar nekatere predlagane rešitve preveč posegajo v načelo enakosti po 14. členu Ustave, saj bodo po novem manjše in nove stranke ostale brez pomembnih virov financiranja, s čimer jim bo tudi bistveno omejena možnost soupravljanja države.
Naslovnica
Pravna praksa, 2002⁄7

Društva: Pridobitna dejavnost društev

Vida Kokalj, 28.2.2002

Društva, javni shodi, prireditve

Vida Kokalj, Pravna praksa, 7/2002Društva so po svojem bistvu prostovoljna združenja, ki jih ustanovitelji ustanavljajo zaradi uresničevanja skupnega namena in ciljev, katerih doseganje je lažje ali pa edino mogoče v povezavi z drugimi, preko opravljanja določene, praviloma trajne, skupne dejavnosti. Za doseganje tega namena in cilj...
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄20

Pravice in svoboščine: Javni shodi in javne prireditve

Vida Kokalj, 28.6.2001

Človekove pravice, Društva, javni shodi, prireditve

Vida Kokalj, Pravna praksa, 20/2001Ustavna pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj Parlamentu je bil v mesecu marcu letošnjega leta predložen v sprejem predlog zakona o javnih zbiranjih,(*1) ki bo nadomestil stari zakon o javnih shodih in javnih prireditvah.(*2) Ker je navedeni zakon v veljavi od leta 1973 in skorajda n...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(6)

Leto objave

2013(1) 2012(1) 2011(2) 2002(1)
2001(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJK LMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: K

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov