O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄30-31

Prenehanje začasne odredbe zaradi poteka časa

Vodnjov Ajda, Verbajs Gregor, 23.8.2018

Civilni sodni postopki

Ajda Vodnjov, Gregor Verbajs, Pravna praksa, 30-31/2018V praksi ni povsem jasno, ali lahko sodišče po uradni dolžnosti ustavi postopek zavarovanja z začasno odredbo in razveljavi opravljena dejanja, če je potekel čas, za katerega je bila začasna odredba izdana, ali pa to lahko stori samo na podlagi predloga dolžnika. To je pomembno predvsem za izvrševalce začasnih odredb (npr. organizacije za plačilni promet; v nadaljevanju: banke), ki imajo na podlagi začasne odredbe zadržana sredstva dolžnika, nato pa niti sodišče po uradni dolžnosti ne izda sklepa o ustavitvi postopka niti dolžnik ne predlaga izdaje sklepa o ustaviti postopka zavarovanja in razveljavitvi opravljenih dejanj. Glede na zakonsko ureditev in namen zakonodajalca meniva, da lahko sodišče po uradni dolžnosti ustavi postopek zavarovanja, če je potekel čas, za katerega je bila začasna odredba izdana.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄34

Ali je notarski zapis izvršilni naslov za procesne obresti?

Gregor Verbajs, 14.9.2017

Civilni sodni postopki

Gregor Verbajs, Pravna praksa, 34/2017Če so določbe o procesnih obrestih zaobsežene v pogodbah, sklenjenih v obliki neposredno izvršljivih notarskih zapisov, izdajajo izvršilna sodišča povsem različne sklepe o izvršbi glede procesnih obresti. Nekatera izvršilna sodišča izdajo sklep o izvršbi tudi za procesne obresti, zopet druga se postavijo na stališče, da notarski zapis ni izvršilni naslov za procesne obresti. Tako se kot bistveno izpostavi vprašanje, ali izvršilna sodišča pri izdaji sklepa o izvršbi na podlagi notarskega zapisa pravilno odrekajo upnikom izterjavo procesnih obresti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄45-46

Javna dražba v izvršbi - navodila za uporabo

Gregor Verbajs, 19.11.2015

Civilni sodni postopki

Gregor Verbajs, Pravna praksa, 45-46/2015Nepremičnine se v izvršilnem postopku prodajajo po določbah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) predvsem na javni dražbi. Način prodaje na javni dražbi ni dovolj izkoriščen oziroma je javno dražbo možno razpisati tudi na način, ki bi bil za potencialne kupce privlačnejši. V praksi je problem zlasti t. i. skupna (paketna) prodaja večjega števila nepremičnin. Sodišča načeloma razpisujejo ločeno prodajo nepremičnin, to pa predvsem zaradi lažje razdelitve kupnine, če niso vsi upniki predlagali izvršbo na vse nepremičnine dolžnika. Drugače kot v izvršilnem postopku je v stečajnih postopkih skupna (paketna) prodaja nepremičnin redna praksa. Za upnike je ugodneje, da se zaokrožen sklop nepremičnin proda skupaj in hkrati. Glede na določbe ZIZ menim, da bi se lahko tudi v izvršilnih postopkih opravljala skupna prodaja nepremičnin.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄41-42

Še o poslovodenju po upokojitvi - drugič

Gregor Verbajs, 27.10.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Gregor Verbajs, Pravna praksa, 41-42/2011Iz prispevka Romane Hieng Še o poslovodenju po upokojitvi, objavljenega v PP, št. 39-40/2011, je razbrati, da upokojencu prokuristu ni treba vnovič vstopiti v zavarovanje, saj se prokura ne šteje za opravljanje dejavnosti, zaradi katere bi bil vnovičen vstop v zavarovanje obvezen, in da je vstop v zavarovanje obvezen (še)le ob vpisu poslovodje v sodni register.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄38

Ali lahko lastnik družbe, ki je hkrati poslovodna oseba, po upokojitvi še vedno opravlja poslovodno funkcijo

Gregor Verbajs, 6.10.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Gregor Verbajs, Pravna praksa, 38/2011V praksi je zaslediti veliko zanimanje lastnikov družb, ki so hkrati poslovodne osebe, da bi tudi po upokojitvi imeli v svoji družbi mesto poslovodje, bodisi direktorja bodisi prokurista. Predvsem jih zanima, ali se je mogoče upokojiti in hkrati obdržati mesto direktorja, saj kljub upokojitvi želijo imeti vpliv na družbo in za svoje delo prejemati plačilo. Ali zakonodaja dopušča, da družbo vodi upokojenec? So ti upokojenci upravičeni do polne pokojnine?
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄38

Ponudba za prodajo kmetijskih zemljišč

Gregor Verbajs, 30.9.2010

Kmetijska zemljišča

Gregor Verbajs, Pravna praksa, 38/2010Članek iz revije Pravna praksa
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(6)

Leto objave

2018(1) 2017(1) 2015(1) 2011(2)
2010(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUV WXYZŽ
< Prva črka priimka: V

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov