O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 22 (od skupaj 22)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄20-21

Odlična uvrstitev študentov PF Univerze v Ljubljani na tekmovanju CEEMC

Vlahek Ana, Mozetič Daniela, 25.5.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Ana Vlahek, Daniela Mozetič, Pravna praksa, 20-21/2017Po enoletnem premoru se je ekipa študentov Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki so jo sestavljali Aljoša Aleksovski, Sara Ermenc, Urška Rotar in Špela Zupančič, ponovno udeležila tekmovanja Central and East European Moot Court (CEEMC), na katerem je dosegla odlične rezultate.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄16-17

Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani prva na svetu

dr. Ana Vlahek, 21.4.2016

Ostalo

dr. Ana Vlahek, Pravna praksa, 16-17/2016Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani v sestavi Mirjam Homar, Lara Matan in Urša Ušeničnik je v petek premagala vso svetovno konkurenco v velikem finalu svetovnega tekmovanja iz poznavanja prava EU - European Law Moot Court (ELMC), ki je potekalo na sedežu Sodišča EU v Luksemburgu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄22

Vnovična zmaga študentov PF Univerze v Ljubljani na tekmovanju iz poznavanja prava EU

Vlahek Ana, Hergouth Ana, 4.6.2015

Ostalo

dr. Ana Vlahek, Ana Hargouth, Pravna praksa, 22/2015V letošnjem šolskem letu so se študentje PF Univerze v Ljubljani znova udeležili regionalnega tekmovanja Central and East European Moot Court (CEEMC) v Gruziji, kjer se je ekipa že drugo leto zapored (in tretjič v zadnjih štirih letih) veselila ekipne zmage.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄23

Lastnina

dr. Ana Vlahek, 12.6.2014

Kultura in umetnost

dr. Ana Vlahek, Pravna praksa, 23/2014Lani je knjižne police obogatila knjiga dr. Andreja Berdena z naslovom Lastnina - pravno teoretični pogledi na lastnino (GRAFIS TRADE, 2013, 195 strani). Gre za drugo, spremenjeno in dopolnjeno izdajo knjige iz leta 1989, ki obravnava eno najpomembnejših družbenih razmerij vseh časov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

Študentje PF Univerze v Ljubljani zopet odlični na tekmovanjih iz prava EU

Vlahek Ana, Šubic Neža, 29.5.2014

Ostalo

dr. Ana Vlahek, Neža Šubic, Pravna praksa, 21/2014V letošnjem šolskem letu so se študentje PF Univerze v Ljubljani udeležili kar dveh tekmovanj iz poznavanja prava EU, in sicer svetovnega študentskega tekmovanja European Law Moot Court (ELMC) in regionalnega tekmovanja Central and East European Moot Court (CEEMC). Na obeh so se odlično odrezali in PF zopet priborili nekaj izvrstnih rezultatov: 4.-8. mesto na svetu v kategoriji predstavnika Evropske komisije na ELMC, ekipno 1. mesto na CEEMC, 1. mesto v kategoriji govornikov na CEEMC in 2. mesto v kategoriji memorandumov na CEEMC.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄22

50 let sodbe v zadevi Van Gend & Loos

dr. Ana Vlahek, 6.6.2013

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Ana Vlahek, Pravna praksa, 22/2013Dne 13. maja letos je v počastitev 50. obletnice izdaje sodbe v zadevi Van Gend & Loos na Sodišču EU v Luksemburgu potekala konferenca, ki je ponudila številne zanimive razmisleke o pomenu sodbe ter po pol stoletja razkrila tudi marsikomu neznane okoliščine sprejemanja te, za razvoj E(G)S in EU pomembne odločbe. Iz palete izvrstnih prispevkov sta se mi v spomin vtisnili predvsem predavanji predsednika Sodišča V. Skourisa o simboliki firme Van Gend & Loos in nekdanjega strokovnega sodelavca na Sodišču Evropskih skupnosti P. Gorija o ozadju nastanka sodbe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄21

Kolektivno varstvo v EU

dr. Ana Vlahek, 31.5.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Ana Vlahek, Pravna praksa, 21/2012Kolektivno varstvo je mehanizem za učinkovito uveljavljanje pravic na vseh tistih področjih, za katera je značilna atomizacija škode ali drugih negativnih vplivov na posameznike. Že stroški uveljavljanja pravice v teh primerih pogosto presegajo premoženjsko vrednost spora, zato se posamezniki za varstvo ne odločajo. Pomen kolektivnega uveljavljanja zahtevkov je lepo predstavil generalni pravobranilec Francis G. Jacobs: "Kolektivno varstvo je Š...] skupna značilnost modernih pravosodnih sistemov. Največkrat pride v poštev na področjih, kot so varstvo potrošnikov, delovno pravo, nelojalna konkurenca in varstvo okolja. Pravo zagotavlja združenjem ali drugim predstavniškim telesom pravico vlaganja tožb v interesu oseb, ki jih predstavljajo, ali v javnem interesu. To krepi zasebno uveljavljanje pravil, sprejetih v javnem interesu, in podpira individualne tožnike, ki so pogosto slabo opremljeni za boj z dobro organiziranimi in finančno močnejšimi nasprotniki."
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄10

Kartelni dogovor o višini Euriborja?

Vlahek Ana, Ahtik Meta, 15.3.2012

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

dr. Ana Vlahek, Metka Ahtik, Pravna praksa, 10/2012Evropska komisija je oktobra lani sprožila preiskavo na sedežu gospodarskih družb, ki sodijo v sektor finančnih podjetij, ki se ukvarjajo z izvedenimi finančnimi instrumenti, vezanimi na Euribor (Euro Interbank Offered Rate). Omenjene družbe naj bi prekršile določbe 101. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU) oziroma 53. člena Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru, ki prepovedujejo oblikovanje kartelov in druga omejevalna ravnanja. Institucije, katerih podatki služijo za oblikovanje referenčnih obrestnih mer, so v zadnjih letih deležne obtožb o kartelnem dogovarjanju o višini obrestnih mer. Lani spomladi so na primer v ZDA, Kanadi, Združenem kraljestvu, Švici, EU in na Japonskem sprožili preiskave proti bankam, katerih obrestne mere služijo za oblikovanje obrestne mere Libor (London Interbank Offered Rate), pa tudi proti tistim, ki uporabljajo Tibor (Tokyo Interbank Offered Rate). Kaj so torej referenčne obrestne mere in kako se oblikujejo? Kakšne so možnosti in razlogi za sklepanje prepovedanih sporazumov med bankami in kako lahko ukrepa Evropska komisija?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄10

Promocija slovenskih živilskih proizvodov in enotni trg EU

Hojnik Janja, Vlahek Ana, 17.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Janja Hojnik, dr Ana Vlahek, Pravna praksa, 10/2011Čeprav je Slovenija že skoraj sedem let članica EU, je v gospodarski krizi okrepila protekcionistične težnje. To izhaja iz različnih akcij za promocijo slovenskega blaga, ki so le pogojno združljive s pravili enotnega trga EU. Tako kot se izvajajo v Sloveniji (ki si menda močno prizadeva za krepitev notranjega trga, kot so v zadnjih dneh ob obisku Michela Barniera, evropskega komisarja za notranji trg in storitve, poudarjali naši politiki), lahko kršijo temeljna načela prava EU. Njihovi izvajalci si namreč delovanje trga EU predstavljajo tako, da morajo biti druge države članice odprte za blago iz Slovenije, mi pa lahko ob tem omejujemo svobodno trgovino in uvoz iz teh držav. Taki dvolični igralci so lahko na trgu EU hitro razkrinkani in sankcionirani.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄9

Prosti pretok blaga

Ana Vlahek, 10.3.2011

Kultura in umetnost

dr. Ana Vlahek, Pravna praksa, 9/2011Priznati moram, da me v zadnjem času jezijo knjige, katerih naslovi obetajo veliko, toda že po številu strani kažejo, da kaj več kot zgolj temeljnega prikaza posameznih institutov, ki jih zadevajo, ne morejo vsebovati. Kot pravnica, še bolj pa kot praktična uporabnica imam od njih bore malo. Zato me še zlasti veseli, da se je na knjižnih policah znašla knjiga dr. Janje Hojnik z naslovom Prosti pretok blaga v EU (GV Založba, 2010, 831 strani).
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄29-30

Do zdaj le tri sodbe

dr. Ana Vlahek, 22.7.2010

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Ana Vlahek, Pravna praksa, 29-30/2010Članek iz revije Pravna praksa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄2

Misli brez roka trajanja

dr. Ana Vlahek, 21.1.2010

Kultura in umetnost

dr. Ana Vlahek, Pravna praksa, 2/2010Ob sicer žalostnem jubileju 20-letnice smrti akademika Stojana Cigoja so se marca letos na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) zbrali njegovi nekdanji kolegi, učenci in drugi, ki danes bodisi v teoriji bodisi v praksi nadaljujejo delo velikega slovenskega civilista, da bi - tako v spomi...
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄11

Oris odškodnin na področju skupnostnega antitrusta

Ana Vlahek, 19.3.2009

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Ana Vlahek, Ana Vlahek, Pravna praksa, 11/2009Ena temeljnih pomanjkljivosti izvajanja antitrusta v EU je pomanjkanje zasebnega uveljavljanja konkurenčnega prava, predvsem takega z odškodninskimi tožbami. Zasebno uveljavljanje v ZDA predstavlja večino celotnega izvrševanja konkurenčnega prava, v EU pa lahko govorimo le o nekaj primerih, saj se o...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄8

Prestavitev služnostne poti

Ana Vlahek, 28.2.2008

Lastnina in druge stvarne pravice

Ana Vlahek, Pravna praksa, 8/2008 Sem lastnik poti, na kateri je v zemljiški knjigi 31 let vpisana služnostna pravica hoje in vožnje za pet parcel, ki niso v moji lasti. Pot je vodila ob robu mojih parcel, odkar pa sem pred leti kupil parcelo na nasprotni strani poti, pa deli mojo posest na pol. Ker želim posest združiti, bi pot p...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄4

Najem neprofitnega stanovanja

Ana Vlahek, 31.1.2008

Stanovanjska razmerja, poslovne stavbe in prostori

Ana Vlahek, Pravna praksa, 4/2008 . Ali se lahko najemna pogodba za neprofitno stanovanje sklene za določen čas? Kaj je običajnejše v praksi? Kakšni so odpovedni roki in kaj so lahko na strani obeh strank razlogi za odpoved pri najemni pogodbi za neprofitno stanovanje za določen in kakšni za nedoločen čas? Trajanje neprofitne s...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄2

Prodaja skupnega premoženja

Ana Vlahek, 17.1.2008

Lastnina in druge stvarne pravice, Obligacije

Ana Vlahek, Pravna praksa, 2/2008 V zemljiški knjigi je hiša vpisana kot moje in nekdanjega moža skupno premoženje. . Ali lahko mož hišo oz. svoj delež na hiši proda brez mojega soglasja? . V kakšni obliki mora biti sicer to soglasje? . Kakšne so posledice za kupca, ki bi kupil tako hišo oz. del na njej, in kakšne pravic...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄1

Institucionalne spremembe Unije po novi Lizbonski pogodbi

Ana Vlahek, 10.1.2008

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Ana Vlahek, Pravna praksa, 1/2008univ. dipl. pravnica, mlada raziskovalka in asistentka na PF Univerze v Ljubljani Trinajsti december. Poljakom sprva močno nevšečen datum, saj je na ta dan leta 1981 W. Jaruzelski uvedel vojno stanje. Morda se bodo negativne konotacije po 26 letih vsaj malo zmanjšale, saj je Poljska nekakšna neu...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄35

Prosta licenca kot pravni temelj odprte vsebine

Ana Vlahek, 13.9.2007

Intelektualna lastnina

Ana Vlahek, Pravna praksa, 35/2007univ. dipl. pravnica, asistentka na PF Univerze v Ljubljani Dne 17. aprila 2007 je Matija Damjan na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Prosta licenca kot pravni temelj odprte vsebine, ki jo je izdelal pod mentorstvom dr. Lojzeta Udeta. ...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄27

Pohištvo v najemnem stanovanju

Ana Vlahek, 12.7.2007

Stanovanjska razmerja, poslovne stavbe in prostori

Ana Vlahek, Pravna praksa, 27/2007Ana Vlahek, PF Univerze v Ljubljani Ali se lahko oddajajo le opremljena stanovanja? Zakonodaja ne določa, ali mora biti v najem dano stanovanje opremljeno ali ne. Stanovanjski zakon (SZ-1)1 določa le, da mora lastnik stanovanja najemniku izročiti stanovanje kot predmet najema po najemni pogo...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄23

Vzdrževanje najemnega stanovanja

Ana Vlahek, 14.6.2007

Stanovanjska razmerja, poslovne stavbe in prostori

Ana Vlahek, Pravna praksa, 23/2007* Kdo (lastnik ali najemnik) je dolžan stanovanje vzdrževati (npr. beljenje, menjava dotrajane opreme - inštalacije, kopalna kad, umivalniki ...)? Člen 92 Stanovanjskega zakona (SZ-1)[O]1 med obveznostmi lastnika stanovanja določa, da mora lastnik stanovanja vzdrževati stanovanje in skupne dele v...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄18

Regionalni ELMC prvič tudi v Ljubljani

Ana Vlahek, 18.5.2006

Splošni državni akti, simboli in prazniki

Ana Vlahek, Pravna praksa, 18/2006Hkrati kot v Dublinu je eden od štirih regionalnih final 15. letnega svetovnega ELMC tekmovanja iz prava EU prvič v zgodovini potekal tudi v Sloveniji, in sicer od 2. do 5. februarja. Ideja o organiziranju regionalnega finala v Ljubljani je nastala v Luksemburgu pred dvema letoma. Po pridobitvi dovo...
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄14-15

DRŽAVNE POMOČI: Državne pomoči na tekmovanju

Ana Vlahek, 14.4.2005

Proračun, Višje in visoko šolstvo

Ana Vlahek, Pravna praksa, 14-15/2005V letošnjem študijskem letu se je ekipa študentov ljubljanske PF tretjič udeležila prestižnega svetovnega tekmovanja iz prava EU, t. i. European Law Moot Court Competition. Izmed več kot 100 ekip (predvsem Evrope in ZDA) smo se najprej na podlagi pisnih izdelkov uvrstili med 48 najboljših ekip in si...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(22)

Leto objave

2017(1) 2016(1) 2015(1) 2014(2)
2013(1) 2012(2) 2011(2) 2010(2)
2009(1) 2008(4) 2007(3) 2006(1)
2005(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 10. MEDNARODNO PRAVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUV WXYZŽ
< Prva črka priimka: V

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov