O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 8 (od skupaj 8)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄5

Kako pomembno je obveščati delodajalca?

mag. Tanja Pirnat, 9.2.2012

Delovna razmerja

mag. Tanja Pirnat, Pravna praksa, 5/2012Dolžnost medsebojnega obveščanja v delovnem razmerju (in v tem sklopu dolžnost delavca, da obvešča delodajalca) izhaja iz temeljnega načela obligacijskega prava o vestnosti in poštenju, kot je opredeljeno v 5. členu Obligacijskega zakonika (OZ). Kot je določal Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) v nenoveliranem prvem odstavku 34. člena, mora delavec delodajalca obveščati o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo oziroma bi lahko vplivale na izpolnjevanje pogodbenih (delovnih) obveznosti. Z novelo ZDR-A je bilo dodano, da ga mora obveščati tudi o vseh spremembah podatkov, ki vplivajo na izpolnjevanje pravic iz delovnega razmerja. Menim, da novela ni prinesla bistvene vsebinske razlike.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄46

Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas na podlagi sodbe sodišča

mag. Tanja Pirnat, 1.12.2011

Delovna razmerja

mag. Tanja Pirnat, Pravna praksa, 46/2011Ali lahko sodišče sodno razveže pogodbo o zaposlitvi in prisodi odškodnino po 118. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), če ugotovi, da je delovno razmerje nezakonito prenehalo z iztekom časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas (ki se šteje za pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas)?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄44

Koliko stane mobing?

mag. Tanja Pirnat, 17.11.2011

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki, Delovna razmerja

mag. Tanja Pirnat, Pravna praksa, 44/2011Ob pregledu do zdaj objavljenih prispevkov na temo mobinga sem bila presenečena nad dvojim: da prispevkov, vsaj s pravnega področja, ni veliko (čeprav je na splošno zaslediti veliko "govora" o mobingu) in da je večina prispevkov, pa tudi drugih zapisov (na primer na internetu), z nepravnih (sociološkega, zdravstvenega, psihološkega in podobnih) področij.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄17

Kdaj gre za spremembo delodajalca?

Tanja Pirnat, 5.5.2011

Delovna razmerja

mag. Tanja Pirnat, Pravna praksa, 17/2011V individualnem delovnem sporu se lahko postavi vprašanje, ali gre za spremembo delodajalca, zaradi katere delovna razmerja po 73. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR) preidejo z delodajalca prenosnika na delodajalca prevzemnika. Prvi odstavek tega člena določa, da zaradi spremembe delodajalca na podlagi pravnega prenosa podjetja ali dela podjetja, izvedenega na podlagi zakona, drugega predpisa, pravnega posla oziroma pravnomočne sodne odločbe ali zaradi združitve ali delitve preidejo pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnih razmerij, ki so jih imeli delavci na dan prenosa pri delodajalcu prenosniku, na delodajalca prevzemnika. Brez te določbe, ki sledi Direktivi 2001/23/ES, bi bila posledica spremembe v eni od strank pogodbe o zaposlitvi (delodajalcu) prenehanje pogodbe o zaposlitvi in s tem delovnega razmerja. Zakon zagotavlja varstvo delavcev pred tako, zanje neugodno posledico z varstvom zaposlitve in ohranitvijo pravic iz delovnega razmerja, ki jih imajo na dan prenosa. Določbo je treba razlagati ob upoštevanju te direktive in obsežne prakse Sodišča EU.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄6-7

Odškodnina ali nadomestilo za neizrabljen letni dopust

Tanja Pirnat, 17.2.2011

Delovna razmerja

mag. Tanja Pirnat, Pravna praksa, 6-7/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄46

Procesni ugovor pobota v individualnih delovnih sporih

mag. Tanja Pirnat, 27.11.2008

Delovna razmerja, Obligacije

mag. Tanja Pirnat, mag. Tanja Pirnat, Pravna praksa, 46/2008S prehodom na pogodbeni princip urejanja delovnih razmerij se v individualnih delovnih sporih odpirajo nekatera vprašanja, značilna za civilno pravo in pravdi postopek. Eno izmed njih je povezano s procesnim ugovorom pobota, za katerega veljajo (bi morale veljati) nekatere posebnosti v delovnem proc...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄46

Homeopatija in homeopatska zdravila

Tanja Pirnat, 30.11.2006

Zdravstvena in lekarniška dejavnost, Zdravila

Tanja Pirnat, Pravna praksa, 46/2006univ. dipl. pravnica, strokovna sodelavka na višjem delovnem in socialnem sodišču Širitev nekonvencionalnih načinov zdravljenja je pokazala nujo po zakonski ureditvi in v Sloveniji je zaznati dolgoletna prizadevanja za ureditev statusa komplementarne medicine, med katere se uvršča tudi homeopa...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄43

Razmerje med 47. in 90. členom ZDR

Tanja Pirnat, 9.11.2006

Delovna razmerja

Tanja Pirnat, Pravna praksa, 43/2006univ. dipl. pravnica, strokovna sodelavka na višjem delovnem in socialnem sodišču To pisanje je odziv na prispevek mag. Luke Tičarja Člen 90 ZDR - res nadomestilo za prerazporeditev delavcev, ki je bil objavljen v PP, št. 41-42/2006.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(8)

Leto objave

2012(1) 2011(4) 2008(1) 2006(2)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOP QRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: P

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov