O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄23

Zakon o izbrisanih in uporaba določil obligacijskega prava

Uroš Pavlina, 12.6.2014

Človekove pravice

Uroš Pavlina, Pravna praksa, 23/2014Na straneh Pravne prakse je bilo v preteklih mesecih veliko napisanega o neustreznosti Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva (ZPŠOIRSP), predvsem v delu, ki se nanaša na zgornjo mejo odškodnine, ki jo lahko prejmejo upravičenci po zakonu. Zato namen tega prispevka ni polemizirati, ali je normativno omejevanje višine denarne odškodnine v sodnih postopkih v skladu z Ustavo RS, niti kaj z vidika golega občutka za pravo in pravičnost pomeni, da odgovorna oseba kot povzročitelj škode sama določi najvišjo odškodnino, ki jo je dolžna izplačati oškodovancu. ZPŠOIRSP poleg te določbe namreč vsebuje tudi na videz neproblematično določbo, ki pa bi lahko odškodninske spore v primeru izbrisanih še dodatno zapletla. Ker se ZPŠOIRSP začne uporabljati 18. junija 2014, menim, da si je to določbo treba podrobneje ogledati.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄16-17

Ureditvene začasne odredbe: pregled sodne prakse

Uroš Pavlina, 25.4.2013

Civilni sodni postopki

Uroš Pavlina, Pravna praksa, 16-17/2013Ureditvena (regulacijska) začasna odredba je odredba, katere besedilo se povsem ujema s tožbenim zahtevkom v postopku, v katerem je predlagana. Namenjena ni zavarovanju terjatve oziroma možnosti njene učinkovite izterjave, temveč začasni ureditvi spornega pravnega razmerja. Ker ureditvene začasne odredbe zakonsko niso izrecno urejene, se je njihova dopustnost, skupaj s pogoji za izdajo, oblikovala skozi prakso slovenskih sodišč, ki jo predstavljam v tem prispevku.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄7-8

Materialno procesno vodstvo v sporih majhne vrednosti

Uroš Pavlina, 21.2.2013

Civilni sodni postopki

Uroš Pavlina, Pravna praksa, 7-8/2013Postopek v sporih majhne vrednosti je zasnovan tako, da sta zaradi nizke višine sporov v ospredje postavljeni načeli ekonomičnosti in hitrosti postopka, razpolaganja strank pa so toliko omejena, da sta jim še vedno zagotovljeni pravici do sodnega varstva in izjave v postopku. Kot običajno težave nastanejo pri uporabi določil v praksi, v kateri stališča sodišč niso usklajena, celo toliko, da si povsem nasprotujejo. Vendar pa je, glede na to, da se s spori majhne vrednosti povprečni državljani, pogosto brez odvetniškega zastopanja, najpogosteje srečujejo in kakovost sodnega varstva merijo prav na podlagi teh sporov, pomembno, da se določbe Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v vseh sporih uporabljajo enako. To je v luči pravice do poštenega sojenja še posebej pomembno, glede na omejeno navajanje novih dejstev in dokazov, pri katerem je lahko na videz nedolžna strankina napaka usodna za izid postopka.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄39-40

Subsidiarna odgovornost etažnega lastnika za obratovalne stroške

Uroš Pavlina, 12.10.2012

Stanovanjska razmerja, poslovne stavbe in prostori

Uroš Pavlina, Pravna praksa, 39-40/2012Stanovanjski zakon (SZ-1) v 24. členu določa, da lastnik stanovanja (etažni lastnik) subsidiarno odgovarja za obratovalne stroške najemnika stanovanja. Vendar pa v praksi ni povsem jasno, kdaj subsidiarna odgovornost nastopi - kdaj lahko upnik uspešno uveljavlja plačilo najemnikovega dolga neposredno od etažnega lastnika.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄28

Neposlovna odškodninska odgovornost etažnih lastnikov za škodo iz skupnih delov nepremičnine

Uroš Pavlina, 19.7.2012

Obligacije

Uroš Pavlina, Pravna praksa, 28/2012Glede etažne lastnine je v našem pravu še mnogo dilem, ena od njih pa je tudi vprašanje, na koga se lahko oškodovanec obrne v primeru uveljavljanja odškodninskega zahtevka nasproti etažnim lastnikom. Poglejmo si možnosti, ki so na voljo, hkrati pa tudi pomisleke, ki se porajajo pri uporabi institutov. V prispevku obravnavam zgolj neposlovne odškodninske obveznosti, in ne poslovnih obveznosti etažnih lastnikov oziroma obveznosti, ki bi izvirale iz sredstev rezervnega sklada kot njihovega skupnega premoženja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Odgovornost za poškodbe, nastale pri uporabi otroških igrišč

Uroš Pavlina, 29.9.2011

Obligacije

Uroš Pavlina, Pravna praksa, 37/2011Obiskovanje nakupovalnih središč je v zadnjih letih postalo ena najljubših prostočasnih aktivnosti slovenskih družin. Vabijo nas ugodne cene, prostorna parkirišča in široka ponudba, prav tako pa v času nakupovanja poskrbijo za varstvo naših najmlajših na številnih otroških igriščih. Starši lahko nakupe opravijo brez prisotnosti otrok, ki se v času obiska igrajo pod nadzorom animatork. Otroška igra pa prej ali slej vodi tudi k neizbežnim poškodbam. Kdo odgovarja za poškodbe, ki jih otroci utrpijo pri uporabi teh igrišč?
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(6)

Leto objave

2014(1) 2013(2) 2012(2) 2011(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOP QRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: P

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov