O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 11 (od skupaj 11)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄44

Kršitev pravice do svobode izražanja z zavrnitvijo izdaje dovoljenja za reproduciranje filmov

Ana Pakiž, 14.11.2019

Človekove pravice

Ana Pakiž, Pravna praksa, 44/2019V zadevi med pritožnikom, filmskim producentom Sergeyem V. Pryanishnikovom, in državo ni bilo sporno, da je bilo z zavrnitvijo dovoljenja za reproduciranje erotičnih filmov poseženo v pritožnikovo svobodo izražanja. Evropsko sodišče za človekove pravice je presojalo, ali je bil v demokratični družbi poseg nujen ter sorazmeren z zasledovanjem ciljev varovanja javne morale in zaščite otrokovih pravic.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄29-30

Neučinkovita zaščita pred nasilnim zakoncem

Ana Pakiž, 21.7.2016

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 29-30/2016Halime Kili?, mati pokojne Fatme Babatli, ki jo je po dolgotrajnem nasilju in grožnjah s smrtjo ubil zakonec, je pred ESČP uveljavljala diskriminatorno kršitev pravice do življenja svoje hčere (2. in 14. člen EKČP), kršitev prepovedi mučenja (3. člen EKČP), kršitev pravice do poštenega sojenja (6. člen EKČP) in do učinkovitega pravnega sredstva (13. člen EKČP). Sodišče je v zadevi presojalo, ali so pristojni organi zagotovili spoštovanje prepovedi, ki jih je državno sodišče naložilo nasilnemu zakoncu, ali je imela Fatma na voljo učinkovito zaščito in ali so državni organi ravnali diskriminatorno.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄16-17

Sodelovanje Italije pri Ciini ugrabitvi imama

Ana Pakiž, 21.4.2016

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 16-17/2016Osama Mustafa Hassan Nasr, znan kot Abu Omar, egiptovski imam, ki je v Italiji užival politični azil, je bil ugrabljen, ko je hodil proti mošeji v Milanu, da bi opravil opoldansko molitev. Pri operaciji sta sodelovali ameriška Osrednja obveščevalna agencija (CIA) ter Italijanska vojaška obveščevalna in varnostna služba (SISMI) v okviru "globalne vojne proti terorizmu".
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄11

Dostop zapornika do internetnih strani s pravno vsebino

Ana Pakiž, 17.3.2016

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 11/2016Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je Estonijo obsodilo zaradi kršitve 10. člena Evropske konvencije o človekovih pravic (EKČP), saj država ni ustrezno pojasnila varnostnih in stroškovnih razlogov pri onemogočanju dostopa do internetnih strani s pravno vsebino zaporniku, ki bi upravičevali poseg v zapornikovo pravico do obveščenosti kot obliko izvrševanja pravice do svobode govora. Pri tem je poudarilo pomembno vlogo interneta pri razširjanju informacij na splošno, čeprav 10. člena EKČP ni mogoče razlagati kot obveznost države zagotavljati dostop do interneta zapornikom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄2

Pregled bančnih računov odvetnika kot poseg v pravico do zasebnosti

Ana Pakiž, 14.1.2016

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 2/2016Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je Portugalsko obsodilo zaradi kršitve 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravic (EKČP), saj so pristojni organi s pregledom odvetničinih bančnih izpiskov nesorazmerno posegli v njeno pravico do varovanja poklicne tajnosti kot obliko izvrševanja pravice do zasebnosti. Odvetnici ni bilo omogočeno podajanje pripomb, za podajo mnenja pa prav tako ni bila pozvana odvetniška zbornica. Zato ni bilo zagotovljeno pravično ravnotežje med zahtevami javnega interesa in pravico odvetnice do uživanja pravice do zasebnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄48

(Ne)odgovornost države za samomor zapornika

Ana Pakiž, 10.12.2015

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 48/2015V zadevi Sellal proti Franciji je ESČP pritrdilo domačim sodiščem, da vedenje zapornika ni odražalo samomorilnega tveganja in pristojni organi tako niso mogli vedeti, da obstaja dejanska in neposredna nevarnost, da si bo zapornik vzel življenje. Posledično ni ugotovilo obveznosti sprejetja posebnih dodatnih ukrepov poleg medicinske oskrbe, ki jo je zapornik prejemal, in ne kršitve 2. člena EKČP.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄45-46

Kazen ali preventivni ukrep?

Ana Pakiž, 19.11.2015

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 45-46/2015Varnostni ukrepi, uvedeni zoper osebo, ki ji zaradi duševne bolezni ni mogoče pripisati kazenske odgovornosti, ne pomenijo kazni, temveč preventivne ukrepe, za katere se načelo prepovedi retroaktivnosti, varovano s 7. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), ne uporablja, je presodilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄36-37

Bančni podatki in pravica do zasebnosti

Ana Pakiž, 17.9.2015

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 36-37/2015Podatki, pridobljeni iz bančnih dokumentov, so nedvomno osebni podatki, ne glede na to, ali vsebujejo občutljive podatke ali ne, je ugotovilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) in poudarilo, da ni razloga, da se poslovne dejavnosti ne bi obravnavale kot del pravice do zasebnosti. člen 8 Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) namreč varuje zaupnost vseh oblik komunikacije med posamezniki.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄33

Samozaposleni kmetje ne morejo ustanoviti sindikata

Ana Pakiž, 27.8.2015

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 33/2015Če država združenju kmetov priznava pravice, ki so bistvene za obrambo interesov njihovih članov pred državnimi organi, ni treba, da bi se kmetijska združenja organizirala v obliki sindikata, če slednjega zakon države predvideva samo za zaposlene in za člane zadrug v vseh gospodarskih panogah. Tako je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v eni najnovejših zadev proti Romuniji. Slednja tako ni kršila 11. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄28

Odgovornost države za homofobne napade

Ana Pakiž, 16.7.2015

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 28/2015Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je Gruzijo obsodilo za kršitev 3. in 11. člena v zvezi s 14. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), saj oblasti demonstrantov, ki so praznovali mednarodni dan boja proti homofobiji, niso zaščitile pred psihičnim in fizičnim nasiljem ter niso omogočile njihovega mirnega zborovanja. ESČP je pri tem opozorilo, da demokracija ne pomeni, da morajo prepričanja večine prevladati nad stališči manjšine.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄27

Novinar ne sme biti spoznan za odgovornega zaradi obrekovanja

Ana Pakiž, 9.7.2015

Varstvo človekovih pravic

Ana Pakiž, Pravna praksa, 27/2015Kadar pride do kolizije med pravico do svobode izražanja novinarja ter pravico do varovanja časti in dobrega imena posameznika ali do kolizije med pravico do svobode izražanja in domnevo nedolžnosti, je za presojo sodišča ključno vprašanje, ali je novinar poročal skladno z novinarsko etiko in v dobri veri. Slednja se presoja na podlagi informacij, ki jih je imel novinar na voljo v času pisanja članka. Tako na novinarjevo svobodo izražanja nima vpliva, da je bil obtoženi, o katerem je novinar poročal, pozneje oproščen kaznivega dejanja, saj je obveščenost o kazenskih postopkih v legitimnem interesu javnosti. Posledica posega v svobodo izražanja novinarjev, kakršnega je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) ugotovilo v tem primeru, je lahko odvračanje medijev od poročanja o zadevah v javnem interesu.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(11)

Leto objave

2019(1) 2016(4) 2015(6)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 10. MEDNARODNO PRAVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOP QRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: P

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov