O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 5 (od skupaj 5)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄7-8

Privatizirati ali ne privatizirati - napačna razvojna dilema

dr. Matjaž Nahtigal, 19.2.2015

Pravoznanstvo

dr. Matjaž Nahtigal, Pravna praksa, 7-8/2015Razprava o tem, ali privatizirati ali ne privatizirati, ki poteka že dalj časa in ki še naprej odpira več vprašanj kot daje zadovoljivih odgovorov, je pomanjkljiva. Gre za napačno razvojno dilemo. Pravo vprašanje za majhno, odprto, dinamično gospodarstvo in družbo bi moralo biti, kakšen model potrebujemo za doseganje mednarodne konkurenčnosti, visoke stopnje socialne kohezivnosti in za vzpostavitev dinamične, na znanju temelječe družbe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄49-50

Alternativne prihodnosti EU

dr. Matjaž Nahtigal, 20.12.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Matjaž Nahtigal, Pravna praksa, 49-50/2012Sedanji evropski kontekst ne ustreza potrebam večine evropskih državljanov, njihovim lokalnim skupnostim, regijam in državam članicam Evropske unije. Trajajoča gospodarska, finančna in socialna kriza je razkrila več šibkih elementov evropskih institucij in evropskih mehanizmov odločanja. Lizbonska pogodba kot temeljni evropski dokument ni predvidela gospodarske in finančne krize takih razsežnosti, zato EU in njene članice proti njej nimajo na voljo potrebnih varovalnih mehanizmov in instrumentov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄12

Evropski fiskalni pakt - preveč tog in omejevalen

dr. Matjaž Nahtigal, 29.3.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Matjaž Nahtigal, Pravna praksa, 12/2012Namen sestavka je kritično analizirati evropsko pogodbo o fiskalnem paktu z ekonomskega, pravnega, socialnega vidika in z vidika evropske ustavne demokracije. Pred zahtevanim prenosom te pogodbe v nacionalne pravne rede - priporočljivo v ustave, pri čemer slednje ni izrecno zahtevano - velja zelo natančno preučiti vse razsežnosti tega fiskalnega pakta, vključno z intenzivnimi razpravami po drugih evropskih državah. Prihajajoči irski referendum, napoved francoskega predsedniškega kandidata po potrebnem revidiranju fiskalnega pakta in španski popravek zaradi neizpolnjenega indikatorja proračunskega primanjkljaja je le nekaj indicev problematičnosti fiskalnega pakta.
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄20

Ob 10. obletnici osamosvojitve: Novi izzivi pravni stroki

dr. Matjaž Nahtigal, 28.6.2001

Splošni državni akti, simboli in prazniki

dr. Matjaž Nahtigal, Pravna praksa, 20/2001Proces slovenskega osamosvajanja pred desetletjem je bil prvenstveno državotvorni nacionalni projekt in izraz plebiscitarne odločitve slovenskega naroda. Obenem je bil politični, diplomatski, vojaški in ekonomski projekt, v katerem so bile na zgodovinskem preizkusu nekatere že vzpostavljene državne ...
Naslovnica
Pravna praksa, 1995⁄24

Egon Schneider: Logika za pravnike

Matjaž Nahtigal, 14.12.1995

Pravoznansto

Matjaž Nahtigal, Pravna praksa, 24/1995Pri Cankarjevi založbi je v zbirki Pravna obzorja izšla že tretja knjiga in sicer prevod dela nemškega avtorja Egona Schneiderja Logika za pravnike kot predstavitev nauka o rigoroznem mišljenju in njegovi uporabi v pravu. Avtor že v predgovoru pojasnjuje, da je njegova predstavitev nastala na tem...
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(5)

Leto objave

2015(1) 2012(2) 2001(1) 1995(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMN OPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: N

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov